AfterDawn: IT-alan uutiset

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.9.2008 10:35 Kommentteja (6)

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa Viime vuoden lokakuussa yhdysvaltalainen Jammie Thomas todettiin syylliseksi tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomaan nettijakeluun, ja hänet määrättiin maksamaan 222 000 dollarin korvaukset levy-yhtiöille.
Thomasin saama tuomio herätti runsaasti keskustelua oikeusoppineiden keskuudessa, sillä monien mielestä laissa vaaditaan, että syyttäjän on osoitettava, että joku on ladannut P2P-ohjelman kautta jaossa olevia kappaleita, jotta syytetty voidaan todeta syylliseksi. Myös tapausta tuominnut tuomari Michael J. Davis huomasi tämän epäkohdan, ja muutaman kuukauden harkinnan jälkeen Davis on päättänyt käsitellä Thomasin tapauksen uudelleen.

Davisin uusi tulkinta on siis se, että tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen laittaminen luvatta jakoon P2P-ohjelmaan ei itsessään riko tekijänoikeuslakia, vaan rikos tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun joku lataa näitä tiedostoja kyseiseltä henkilöltä.

Kaikki eivät kuitenkaan tue Davisin tulkintaa, jonka seurauksena jutun käsittely saattaa jatkua valitusten kautta aina korkeimpaan oikeuteen asti. Tulkintaa ovat vastustaneet mm. levy-yhtiöiden etuja Yhdysvalloissa puolustava RIAA (Recording Industry Association of America), jonka asianajaja Timothy Reynolds sanoi uuden tulkinnan auttavan musiikin luvattomia jakelijoita.

Thomasin tilanne ei näytä muutoksesta huolimatta kovinkaan hyvältä, sillä Davisin mukaan RIAA:n tutkijoiden Thomasilta lataamat kappaleet kelpaavat jutun perustaksi. Tietyt tahot eivät kuitenkaan tue tätä lähestymistapaa, koska heidän mielestään tämä ei riko lakia, sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet.

Davis huomautti myös, että Thomasin maksettavaksi määrätyt korvaukset ovat liian suuret tehtyyn rikokseen verrattuna. Davis on kirjoittanut asiasta myös kongressille, jotta korvauksien järkevyyttä saataisiin parannettua lain uusimisen yhteydessä. Thomasin kohdalla korvausten suuruus on yli 4 000 kertaa suurempi kuin kappaleiden todellinen arvo. Davisin mukaan korvaussumman rajoittaminen satakertaiseksi olisi paljon kohtuullisempaa erityisesti tapauksissa, joissa syytetyt eivät käy kauppaa jakamillaan kappaleilla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

125.9.2008 11:01

Mistä ne oikeen näkee paljo siltä on ladattu ? :O

225.9.2008 12:03

100 kertainen arvo on kohtuulinen korvaus!?! Eikö tuostakin korvauksesta pitäisi vähentää RIAA:n lataukset ja laitaa heidät maksamaan itselleen? Korvauksien pitäisi olla 1:1 latausten määrän ja tekijänoikeuksien omistajan osuuden hinnasta kanssa.

325.9.2008 18:43

"sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet. "

Kivoja duunin tuomia 'luontaisetuja'.. ehh? Laillinen oikeus warettaa nämä kappaleet... ja paaaljon muutakin. :o)

425.9.2008 21:04

On tosiaan hyvä luontaisetu. Eli tavallaan tässä tuosta Thomasista tehdään väkisin rikollinen.

527.9.2008 0:07

Aika vänkä juttu kyllä... Toisaalta jakaminen on kiellettyä, toisaalta RIAA:lla on oikeus latailla edustamiensa levy-yhtiöiden biisejä (tähänhän perustuu jenkeissä tuo että RIAA voi "valvoa" ketä jakaa mitäkin). Sitten taas kun RIAA lataa ja se on laillista niin rikostahan ei oikeastaan ole tapahtunut. Tottakai voidaan olettaa että joku muukin lataa kuin RIAA, mutta tiukimman tulkinnan mukaan millä sen todistat?

P.S. Itse olen muutenkin sitämieltä että nää tekijänoikeuslait nykyisellään kuin myös levy-yhtiöt laahaavat valovuoden nykytekniikkaa perässä...

627.9.2008 15:53

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:16

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna (17.12.2018 11:25)
Yhdysvaltalaisten sarjakuvien klassikkoihin kuuluva Tenavat on heräämässä uudelleen eloon, sillä Apple on hankkinut oikeudet uuden sisällön tuottamiseen. Lähitulevaisuudessa Jaska Jokusen ja ....
Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen (17.12.2018 09:38)
Kasvojentunnistusalgoritmit ovat moninaisia ja niiden tietoturvakin vaihtelee paljon. Vanha kikka kasvojentunnistuksen huijaamiseen on näyttää kameran edessä tunnistetusta henkilöstä otettua ....
1 kommentti
Jailbreak-harrastukselle kolaus – Cydiaa ajetaan alas Jailbreak-harrastukselle kolaus – Cydiaa ajetaan alas (17.12.2018 09:08)
iPhonen taipaleen alkuvuosina jailbreaking oli suosittu harrastus, jolla tavoiteltiin etupäässä Apple asettamien rajoitteiden kiertämistä. Harrastuksen suuri voimanlähde oli epävirallinen Cydia-sovell....
Facebookin bugi paljasti miljoonien privaattikuvat Facebookin bugi paljasti miljoonien privaattikuvat (16.12.2018 18:21)
Facebook on julkaissut virallisessa kehittäjäblogissa tietoja bugista, joka on johtanut luvattomaan pääsyyn miljoonien käyttäjien kuvien privaattikuviin. Ongelma on paljastunut sovelluksen ....
2 kommenttia
Discord kiristää kilpailua pelimarkkinoille – Lupaa kehittäjille enemmän rahaa Discord kiristää kilpailua pelimarkkinoille – Lupaa kehittäjille enemmän rahaa (16.12.2018 13:58)
Kuluvana vuonna PC-pelien digitaalisissa myyntikanavissa on käynyt kuhina, kun alalle on tullut uusia toimijoita. Lokakuussa markkinoille laajentumisesta ilmoitti paremmin viestipalvelustaan ....

Uutisarkisto