AfterDawn: IT-alan uutiset

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.9.2008 10:35 Kommentteja (6)

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa Viime vuoden lokakuussa yhdysvaltalainen Jammie Thomas todettiin syylliseksi tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomaan nettijakeluun, ja hänet määrättiin maksamaan 222 000 dollarin korvaukset levy-yhtiöille.
Thomasin saama tuomio herätti runsaasti keskustelua oikeusoppineiden keskuudessa, sillä monien mielestä laissa vaaditaan, että syyttäjän on osoitettava, että joku on ladannut P2P-ohjelman kautta jaossa olevia kappaleita, jotta syytetty voidaan todeta syylliseksi. Myös tapausta tuominnut tuomari Michael J. Davis huomasi tämän epäkohdan, ja muutaman kuukauden harkinnan jälkeen Davis on päättänyt käsitellä Thomasin tapauksen uudelleen.

Davisin uusi tulkinta on siis se, että tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen laittaminen luvatta jakoon P2P-ohjelmaan ei itsessään riko tekijänoikeuslakia, vaan rikos tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun joku lataa näitä tiedostoja kyseiseltä henkilöltä.

Kaikki eivät kuitenkaan tue Davisin tulkintaa, jonka seurauksena jutun käsittely saattaa jatkua valitusten kautta aina korkeimpaan oikeuteen asti. Tulkintaa ovat vastustaneet mm. levy-yhtiöiden etuja Yhdysvalloissa puolustava RIAA (Recording Industry Association of America), jonka asianajaja Timothy Reynolds sanoi uuden tulkinnan auttavan musiikin luvattomia jakelijoita.

Thomasin tilanne ei näytä muutoksesta huolimatta kovinkaan hyvältä, sillä Davisin mukaan RIAA:n tutkijoiden Thomasilta lataamat kappaleet kelpaavat jutun perustaksi. Tietyt tahot eivät kuitenkaan tue tätä lähestymistapaa, koska heidän mielestään tämä ei riko lakia, sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet.

Davis huomautti myös, että Thomasin maksettavaksi määrätyt korvaukset ovat liian suuret tehtyyn rikokseen verrattuna. Davis on kirjoittanut asiasta myös kongressille, jotta korvauksien järkevyyttä saataisiin parannettua lain uusimisen yhteydessä. Thomasin kohdalla korvausten suuruus on yli 4 000 kertaa suurempi kuin kappaleiden todellinen arvo. Davisin mukaan korvaussumman rajoittaminen satakertaiseksi olisi paljon kohtuullisempaa erityisesti tapauksissa, joissa syytetyt eivät käy kauppaa jakamillaan kappaleilla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

125.9.2008 11:01

Mistä ne oikeen näkee paljo siltä on ladattu ? :O

225.9.2008 12:03

100 kertainen arvo on kohtuulinen korvaus!?! Eikö tuostakin korvauksesta pitäisi vähentää RIAA:n lataukset ja laitaa heidät maksamaan itselleen? Korvauksien pitäisi olla 1:1 latausten määrän ja tekijänoikeuksien omistajan osuuden hinnasta kanssa.

325.9.2008 18:43

"sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet. "

Kivoja duunin tuomia 'luontaisetuja'.. ehh? Laillinen oikeus warettaa nämä kappaleet... ja paaaljon muutakin. :o)

425.9.2008 21:04

On tosiaan hyvä luontaisetu. Eli tavallaan tässä tuosta Thomasista tehdään väkisin rikollinen.

527.9.2008 0:07

Aika vänkä juttu kyllä... Toisaalta jakaminen on kiellettyä, toisaalta RIAA:lla on oikeus latailla edustamiensa levy-yhtiöiden biisejä (tähänhän perustuu jenkeissä tuo että RIAA voi "valvoa" ketä jakaa mitäkin). Sitten taas kun RIAA lataa ja se on laillista niin rikostahan ei oikeastaan ole tapahtunut. Tottakai voidaan olettaa että joku muukin lataa kuin RIAA, mutta tiukimman tulkinnan mukaan millä sen todistat?

P.S. Itse olen muutenkin sitämieltä että nää tekijänoikeuslait nykyisellään kuin myös levy-yhtiöt laahaavat valovuoden nykytekniikkaa perässä...

627.9.2008 15:53

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:16

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality (19.9.2018 08:02)
Jos tykkäät käyttää Firefoxia tietokoneella ja puhelimessa, niin enää ei ole syytä olla käyttämättä sitä myös virtuaalilaseilla. Mozilla on nimittäin julkaissut Firefox Reality -nimisen verkkoselaimen, ....
Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....
Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin (18.9.2018 19:50)
Google julkisti perheiden välisiä älypuhelinkuvioita helpottavan Family Link -hubin viime vuoden puolella. Erityisen käytännöllinen ominaisuus on EU:n tietosuojadirektiivin eli GGDPR:n jälkimainingeissa. ....
Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle (18.9.2018 18:55)
Samsung on vuosien saatossa ollut yhdessä Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden stabilointiaines. Korealaisyhtiöltä on voinut vuosi toisensa jälkeen odottaa samaa kaavaa, jolla menestystä onkin ....
Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon (18.9.2018 17:56)
Älyvaa'astaan tuttu Withings siirtyi 2016 yrityskaupassa osaksi Nokiaa. Nokian alaisena Withings julkaisi uudelleen Steel HR -älykellonsa. Sittemmin ranskalaisyhtiö on myyty Nokian toimesta ....

Uutisarkisto