AfterDawn: IT-alan uutiset

Google Chrome testissä - hurja nopeusero

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 3.9.2008 12:40 Kommentteja (37)

Google Chrome testissä - hurja nopeusero Eilen julkaistu Google Chrome -selain kerää kehuja lehdistössä - eikä turhaan. AfterDawnin testissä selain suoriutui sivulatauksista mallikkaasti ja sekä CNETin että ZDNetin testeissä tulokset ovat yhteneviä. Erityisesti JavaScript-nopeudessa Chrome hakkaa muut selaimet maan rakoon.
Testasimme erityyppisten sivulatauksien lisäksi myös V8 JavaScript Benchmarkia, joka osoitti Chromen ylivoiman selvimmin. V8-testi käy läpi viisi eri testiä, joiden lisäksi se kertoo kokonaistuloksen verrattuna sadan pisteen "vertailukokoonpanoon". Yhteistuloksessa Chrome lyö toiseksi nopeimman Opera 9.6:n maan rakoon lähes 7 kertaisesti, Firefox 3:n ja Windows Safarin lähes 10 kertaisesti, sekä IE 7:n yli 30 kertaisesti.


Muutamia onglemiakin Chromesta löytyi. Osalla koneista sivujen scrollaus ei toimi kunnolla ja joidenkin sivustojen layoutit eivät auenneet oikein. Myös toimintanopeudessa huomattiin selviä eroja eri kokoonpanoilla. Loppujen lopuksi kuitenkin selaimesta jäi varsin positiivinen kuva. Kehitettävää riittää, mutta alku on erittäin hyvä.

Mikäli haluat todeta itse Google Chromen nopeuden (tai puutteet) voit ladata sen täältä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

37 kommenttia

13.9.2008 12:52

kyllähän se nopealta tuntui, mutta suoritinkäyttö saattoi olla jollain välilehdellä yli 50%. Subtv nettivideoita katsellessa rupeaa pätkimään pahasti. Ongelmaa ei esiinny firefoxilla.

23.9.2008 13:16

Lainaus:
kyllähän se nopealta tuntui, mutta suoritinkäyttö saattoi olla jollain välilehdellä yli 50%. Subtv nettivideoita katsellessa rupeaa pätkimään pahasti. Ongelmaa ei esiinny firefoxilla.
Otetaan nyt huomioon, että versio on beta ja numeroltaan 0.2, kun ensimmäinen stabiili, valmis versio olisi 1.0. Paljon on vielä matkaa valmiiksi selaimeksi, mutta kyllä se aika hiton hyvä on noinkin raakileeksi.

33.9.2008 13:19

Hyvä selain tuntuu olevan. Tosin nytkin huomauttaa kieliasusta. Ei ole kaatuillut eikä temppuillut. Nopeus on pääpiirteittäin huippuluokkaa. Jotkinj asiat vielä hidastelevat. Vaihtuu ykkösselaimeksi viimeistään valmiin version myötä, jos vain pysyy yhtä hyvänä ja nykyiset viat poistuvat.

43.9.2008 13:31

Eikäs tuohon ff 3.1:een ollu tulossa jokun samankaltainen javascript juttu.

53.9.2008 13:31

Asetukset ovat hieman puutteelliset omasta mielesta, enkä saanut kirjanmerkkejä väännettyä sitten millään. Muuten tykkään ja paljon.

63.9.2008 13:34

Ad-blockille ja RSS syötteiden lukijalle olisi käyttöä. Muutoin oikein mainio selain. Pitää harkita oletusselaimen vaihtoa sitten kun Chromen kehitys edistyy.

73.9.2008 13:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti deadflame:
kyllähän se nopealta tuntui, mutta suoritinkäyttö saattoi olla jollain välilehdellä yli 50%. Subtv nettivideoita katsellessa rupeaa pätkimään pahasti. Ongelmaa ei esiinny firefoxilla.
Itsellä pätkii välillä Youtube-videoita katsellessa ja silloin nostaa auki olevan välilehden suoritinkäytön lähes 100% ja koko kone pätkii. Ongelmaa ei olisi tuplaydin prossulla, mutta kun en minä sellaista omista. Tosiaan erikoista, kun suoritin käyttö nousee paljon korkeammaksi Chromella kuin Firefoxilla.

83.9.2008 14:17

Edit: Käyttöehdot on nyt korjattu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.9.2008 @ 13:12

93.9.2008 14:19
sekunda
Inactive

Ja sitä negatiivista...

Lainaus:
Googlen uuden Chrome-selaimen käyttöehtojen mukaan selaimen asentamalla käyttäjä antaa Googlelle täydet valtuudet käyttää, muokata, kopioida ja julkaista mitä tahansa materiaalia, jonka käyttäjä on lähettänyt, julkaissut tai esittänyt Googlen tuotteilla, ohjelmilla, palveluilla tai verkkosivustoilla.Käyttöehtojen mukaan Googlen oikeus on pysyvä ja peruuttamaton, eikä Google maksaa sisällön käytöstä tekijänoikeuskorvauksia.

Käytännössä siis mikä tahansa teksti, jonka käyttäjä Googlen selainta käyttäen kirjoittaa, on Googlen vapaasti käytettävissä. Tämän mukaan esimerkiksi käyttäjän selainpohjaisilla työkaluilla kirjoittamat blogimerkinnät ja verkkokeskustelukommentit olisivat hakukoneyhtiön hallinnassa.

Käyttäjän pitää myös vahvistaa, että hän omistaa oikeudet, joista luopuu. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa esimerkiksi yrityksissä, joissa käytetään verkkotyökaluja, ja joissa työntekijät ovat luovuttaneet tekijänoikeutensä työnantajalle työsopimuksessa.
Lähde ja koko juttu: IT-viikko 3.9.2008

E: olinpas hidas
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.9.2008 @ 14:21

103.9.2008 14:25

Firefox 3.1 ja Safarin seuraava JS päivitys kaventavat etumatkaa varmasti. Firefoxin JS nopeutuu teorissa jopa 40%. Safarin nopeutusta kuvaa seuraava lainaus.

Lainaus:
"Vertailun vuoksi, omalla MBP:lläni WebKitin SquirrelFish ajaa tuon SunSpiderin benchmarkin 1932ms, kun vastaavasti Google Chrome ajaa XP:n puolella 2134ms."

SquirrelFish on se Safarin tuleva javascript-viritys.

113.9.2008 14:31

Tässä huomasin, kun tuo Chrome käytössä, niin kiintolevy ruksuttaa vähän väliä :O Ei se Firefoxia käytettäessä tuollaista tee. Kaivaako se Google koneeltani parhaillaan koko kiintolevyn sisällön vai?

Edit: Tuossa taas jumitti Youtube videon aikana, eikä muuten toimi tuo, että voi sulkea vain yhden jumittavan välilehden. Samalla sulkeutuu koko Chrome. Eli ei vaihdu Firefox ainakaan minulla Chromeen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.9.2008 @ 14:47

123.9.2008 14:52

Niin, ennen hysteriaa joku voisi tutkia mitä se Chrome lähettää kotiin päin. Välttämättä ei ihan niin paljon kuin voisi luulla.

Nuo jargonit on varmaankin mainostusta varten. Olen optimisti.

133.9.2008 14:56

Katsoinpas hätääntyneenä ensin että onpas IE7 ylivoimainen! (...kunnes huomasin että onneksi IE öytyy viimeisenä... ;P)

143.9.2008 15:07
hentriz
Inactive

Lainaus:
Ja sitä negatiivista...

Lainaus:
Googlen uuden Chrome-selaimen käyttöehtojen mukaan selaimen asentamalla käyttäjä antaa Googlelle täydet valtuudet käyttää, muokata, kopioida ja julkaista mitä tahansa materiaalia, jonka käyttäjä on lähettänyt, julkaissut tai esittänyt Googlen tuotteilla, ohjelmilla, palveluilla tai verkkosivustoilla.Käyttöehtojen mukaan Googlen oikeus on pysyvä ja peruuttamaton, eikä Google maksaa sisällön käytöstä tekijänoikeuskorvauksia.

Käytännössä siis mikä tahansa teksti, jonka käyttäjä Googlen selainta käyttäen kirjoittaa, on Googlen vapaasti käytettävissä. Tämän mukaan esimerkiksi käyttäjän selainpohjaisilla työkaluilla kirjoittamat blogimerkinnät ja verkkokeskustelukommentit olisivat hakukoneyhtiön hallinnassa.

Käyttäjän pitää myös vahvistaa, että hän omistaa oikeudet, joista luopuu. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa esimerkiksi yrityksissä, joissa käytetään verkkotyökaluja, ja joissa työntekijät ovat luovuttaneet tekijänoikeutensä työnantajalle työsopimuksessa.

Nyt lähtee myös tältäkin koneelta pois, ennenkuin Google muuttaa homman toisenlaiseksi. Muuten erittäin kelpo selain beetaksi.

153.9.2008 15:28
mlinuxko
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Stfu:


Nuo jargonit on varmaankin mainostusta varten. Olen optimisti.
Ei vaan lakiteknisistä syistä. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että hyväksyt sen, että google räätälöi sinulle mainokset katsottavaksi.

163.9.2008 15:38

Aika ovelan suunnitelman on google keksinyt. Silla kaikki materiaali mita googlen selaimen kautta syotetaan siirtyy googlen omistukseen, joten pikkuhiljaa google rupeaa omistamaan kaiken materiaalin internetissa. Ja talloin googlella on taysi oikeus poistaa ja muokata mita tahansa materiaalia internetissa. Ovela suunnitelma tulla koko internetin omistajaksi.

http://www.itviikko.fi/tietoturva/2008/0...esi/200822886/7
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=34766

ÄLKÄÄ ASENTAKO GOOGLEN SELAINTA!

173.9.2008 16:05

Kysymys kuuluukin, tekeekö Google näillä kirjoituksillani sitten yhtään mitään? Mielestäni aivan sama, varaako Google oikeuden teksteihini vai ei...mitään niin merkittävää en muista koskaan nettiin kirjoittaneeni.

Valtaosan sähköposteistanihan Google lukee jo muutenkin gmailin kautta...

Todennäköisesti tuolla EULA:n kohdalla Google vain puolustautuu tulevia haasteita varten, kun joku keksii ottaa nokkiinsa siitä kun google urkkii tekstiä kohdennettuja mainoksia varten ...kuten kävi aikoinaan Gmailinkin kanssa.

183.9.2008 16:29

Ei kiitos enään Googlea. Eilen luettuani selaimesta mietin että " nyt se Google sitten voi tarkkailla netin käyttöä kokonaan". Ja näinhän siinä melkein kävi, en siis ollut lukenut uutisia noista ehdoista.

Kaikkihan oli ihan peloissaan jo Gmailista, että nyt ne lukee mun postit, mutta miksi niitä kiinnostaisi lukea niitä. Ja nekin pelokkaat käyttää nyt suurimmaksi osaksi gmailia. Vaikea siitä Googlesta on luopua jos sen tarjoamat tuotteet on parhaita kategoriassaan ja vielä ilmaisia.

Muuten, juhlistin Chromen julkaisua kokeilemalla Safaria. Tykästyin heti sen tapaan hoitaa sivun lataukset yms. Eikä käyttö eroa firefoxista juuri mitenkään :) Kokeilkaa ihmeessä!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.9.2008 @ 16:36

193.9.2008 16:40

Ei minua se haittaakkaan etta google nakee mita teen, vaan se etta jos esim tama viesti olisi kirjoitettu chr0me selaimen kautta niin google saisi laillisesti muokata tata tekstia halunsa mukaan. Vaikka poistaakkin jos mieli tekisi. Siita tulee toinen juttu mieleen etta jos google nyt lahtisi poistamaan tai muokkaamaan tata tekstia niin eiko se olisi ilman afterdawnin lupaa laitonta?

Tai ei puhuta pelkastaan tekstista, vaan vaikka etta jos afterdawnin adminit tekisivat jotakin talle sivustolle chr0me selaimen kautta mutta koska googlella on taysi oikeus kaikkeen siihen koska tehty heidan selaimen kautta niin mita jos google muuttaa kaiken takaisin? eiko tassa olisi jotain laitonta vaikka google vaittaisi omistavansakkin sen?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.9.2008 @ 16:43

203.9.2008 16:42

Nuo lisenssiehdot koskevat Googlen palveluita, eivät itse Chrome-selainta.

Eli https://www.google.com/accounts/TOS?hl=fi tuolta kohta 11. Asiakkaan myöntämä käyttöoikeus Sisältöön

Selaimen yksityisyyttä koskevat ehdot löytyvät puolestaan täältä.
http://www.google.com/chrome/intl/en/privacy.html

Eli Chrome ei varasta teidän sieluanne, käytä kirjoittamaanne tekstiä, syö esikoisianne, jne.

Asiasta tarkemmin esim. Slashdotissa.
http://yro.slashdot.org/yro/08/09/03/0247205.shtml

213.9.2008 20:02
Kellopeli
Inactive

Voi vittu kohta tulee varmaan Googlelta kodinkoneitakin.

223.9.2008 20:22

Lainaus:
Ja sitä negatiivista...

Lainaus:
Googlen uuden Chrome-selaimen käyttöehtojen mukaan selaimen asentamalla käyttäjä antaa Googlelle täydet valtuudet käyttää, muokata, kopioida ja julkaista mitä tahansa materiaalia, jonka käyttäjä on lähettänyt, julkaissut tai esittänyt Googlen tuotteilla, ohjelmilla, palveluilla tai verkkosivustoilla.Käyttöehtojen mukaan Googlen oikeus on pysyvä ja peruuttamaton, eikä Google maksaa sisällön käytöstä tekijänoikeuskorvauksia.

Käytännössä siis mikä tahansa teksti, jonka käyttäjä Googlen selainta käyttäen kirjoittaa, on Googlen vapaasti käytettävissä. Tämän mukaan esimerkiksi käyttäjän selainpohjaisilla työkaluilla kirjoittamat blogimerkinnät ja verkkokeskustelukommentit olisivat hakukoneyhtiön hallinnassa.

Käyttäjän pitää myös vahvistaa, että hän omistaa oikeudet, joista luopuu. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa esimerkiksi yrityksissä, joissa käytetään verkkotyökaluja, ja joissa työntekijät ovat luovuttaneet tekijänoikeutensä työnantajalle työsopimuksessa.
Lähde ja koko juttu: IT-viikko 3.9.2008

E: olinpas hidas

Eiväthän itseään rehellisinä ja avoimina mainostavat amerikkalaiset yritykset tälläistä mene tekemään...
Oisivat pidättäytyny siinä hakukoneessa ja s-postissa.

233.9.2008 21:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kellopeli:
Voi v**u kohta tulee varmaan Googlelta kodinkoneitakin.
:D "Google pölynimuri - etsii ja löytää pölysi"

243.9.2008 21:57


253.9.2008 22:46

Käytän selainta juuri ja on kyllä nopea!
YouTubessakin videot jotenkin latautuvat nopeemmin...
Noh kuitenkin Chromen tulevaisuus näyttää aika valoisalta ja kyllä valmis versio ylittää muut selaimet aika monessa asiassa!

263.9.2008 23:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikkis930:
Käytän selainta juuri ja on kyllä nopea!
YouTubessakin videot jotenkin latautuvat nopeemmin...
Noh kuitenkin Chromen tulevaisuus näyttää aika valoisalta ja kyllä valmis versio ylittää muut selaimet aika monessa asiassa!

Kirjoitin tuon ennenkuin luin muita kommentteja..huh...

273.9.2008 23:10

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kellopeli:
Voi v**u kohta tulee varmaan Googlelta kodinkoneitakin.
:D "Google pölynimuri - etsii ja löytää pölysi"
Läppä :DD

284.9.2008 10:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Feron:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kellopeli:
Voi v**u kohta tulee varmaan Googlelta kodinkoneitakin.
:D "Google pölynimuri - etsii ja löytää pölysi"
Vacuugle - A brand new product from Google™!

294.9.2008 10:03

Nyt on näköjään Google poistanut tuon tekstin oikeuksista

http://www.itviikko.fi/tietoturva/2008/0...ksi/200822981/7

304.9.2008 10:03

Pakko myöntää että on kyllä nopea selain, pieksää operan nopeudessa aivan helposti. Mutta huomasin sellasen ikävän asian että jos selaimen jätti auki taustalle pitemmäksi aikaa alko kovalevy/kovalevyt raksuttamaan hullun laitta ja suoritinkäyttö (core2 prossu) nousi reilusti. RSS lukija olisi hyvä lisä ja kirjainmerkkien siirtäminen kaikista muista selaimista chromeen olisi mukava ominaisuus. En huomannut testailun aikana oliko salasanojen tallennusta mutta jos ei ole nii senkin voisi lisätä.

En kyllä vaihta selainta ainakaan tuohon bugiseen betaan mutta katsotaan kunhan versio 1, vai mikä sitten tuleekin olemaan valmis versio, ilmestyy.

* päivitys, poistin chromen mutta monta tuntia myöhemmin googleupdate haluaa silti päästä nettiin, uninstallissa vähän parantamisen varaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.9.2008 @ 13:08

314.9.2008 12:53

Nää nykyiset selaintestit on niin jänniä, kun tärkein jätetään kokonaan testaamatta, tai ainakin julkaisematta, eli miten Crome pärjää standardien kanssa? Näissä muut selaimethan sukkaavat enemmän kuin laki sallii, Operan hyvää yritystä lukuunottamatta.

324.9.2008 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ALIS123:
Mutta huomasin sellasen ikävän asian että jos selaimen jätti auki taustalle pitemmäksi aikaa alko kovalevy/kovalevyt raksuttamaan hullun laitta ja suoritinkäyttö (core2 prossu) nousi reilusti.

kirjoittakaapa cromen osoitepalkkiin about:memory ja avatkaa sama sivu FF:ään ja chromeen. Jälkimmäinen käyttää vähemmän rammia, mutta kokonaismuistin käytössä ottaa melkein kiinni suuremman virtuaalimuistin käytön vuoksi. Siksi käy kovalevykin ruksuttaa. Osaako joku selittää mikä idea tossa virtuaalimuistin käytössä, ei pääse selain syömään niin helpolla kaikkia koneen resuja vai mikä?.

3310.9.2008 23:33

Kokeilin ja olihan se sekunnin murto-osan nopeampi kuin muut selaimet. Toiminnallisuus tosin paljon heikompi. Ennen kaikkea googleupdate.exe prosessi sai poistamaan koko skeidan koneelta... Lopullisesti.

Google=Jumala ei koske meikeläistä :)

3418.10.2008 04:16

alkuvaikutelma oli hieno. kuvaa klikkaamalla pääset jokaiselle sivustollesi nopsaan. muutaman tunnin testailun jälkeen pettymys oli suuri, joka sivulle kysyttiin salasanaa,vaikka olin laittanut asetuksista niin että salasanat tallennetaan. eikä tässä vielä kaikki, useimmille sivuille eivät salasanat ja käyttäjätunnukset kelvannneet,ja joskus sivusto johon olin mennyt, meni jumiin,eli uudelleen lataus jne.

jos lopullinen tulos on yhtä nopea ja salasanat ym toimii niin hommmaan tämän ehdottomasti. tällä bugisella paskalla ei tällä hetkellä tee muuta kuin saa harmaita hiuksia. latasin mozilla kolmosen takaisin,on hitaampi mutta kaikki toimii.

3517.11.2008 20:35

En oikein nyt ymmärrä, että missä mättää... Kyllähän tätä on kehuttu maasta taivaaseen, mutta itselläni n. 10x hitaampi kuin FF3? Missäköhän mättää? :D

Siis koko selain aivan jumissa, jos googlen kautta kolme random linkkiä foorumeille avaa, yksi niistä oli tämä. Ja muutenkin lataa sivut jotenkin tappavan hitaasti... Taitaapi tuo FF jäädä vielä itselleni käyttöön.

3617.11.2008 21:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WildPoop:
En oikein nyt ymmärrä, että missä mättää... Kyllähän tätä on kehuttu maasta taivaaseen, mutta itselläni n. 10x hitaampi kuin FF3? Missäköhän mättää? :D

Siis koko selain aivan jumissa, jos googlen kautta kolme random linkkiä foorumeille avaa, yksi niistä oli tämä. Ja muutenkin lataa sivut jotenkin tappavan hitaasti... Taitaapi tuo FF jäädä vielä itselleni käyttöön.
Hmm, tuo on kyllä outoa. En ole kertaakaan moiseen ongelmaan törmännyt. Nimittäin itselläni se toimii oikein hyvin ja on nopeampi kuin FF3...silti kuitenkin käyttäisin FF3 mieluummin, mutta nyt mozillani on alkanut temppuileman. Uudelleen asennus varmaan auttaisi.

Ahh, kyllä odotan niin Chromen 1.0.0 versiota!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2008 @ 21:25

Acer Aspire M1100 - DualCore AMD Athlon 64 X2 4200+ 2,2GHz - 4Gb DDR2 SDRAM - ATI Radeon HD4850 512Mb - Acer P221w 22" - Logitech X-540 5.1 --> Kyllä tällä pärjää vähän aikaa. x)

3719.12.2009 22:43
timppa
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sekunda:
Ja sitä negatiivista...

Lainaus:
Googlen uuden Chrome-selaimen käyttöehtojen mukaan selaimen asentamalla käyttäjä antaa Googlelle täydet valtuudet käyttää, muokata, kopioida ja julkaista mitä tahansa materiaalia, jonka käyttäjä on lähettänyt, julkaissut tai esittänyt Googlen tuotteilla, ohjelmilla, palveluilla tai verkkosivustoilla.Käyttöehtojen mukaan Googlen oikeus on pysyvä ja peruuttamaton, eikä Google maksaa sisällön käytöstä tekijänoikeuskorvauksia.

Käytännössä siis mikä tahansa teksti, jonka käyttäjä Googlen selainta käyttäen kirjoittaa, on Googlen vapaasti käytettävissä. Tämän mukaan esimerkiksi käyttäjän selainpohjaisilla työkaluilla kirjoittamat blogimerkinnät ja verkkokeskustelukommentit olisivat hakukoneyhtiön hallinnassa.

Käyttäjän pitää myös vahvistaa, että hän omistaa oikeudet, joista luopuu. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa esimerkiksi yrityksissä, joissa käytetään verkkotyökaluja, ja joissa työntekijät ovat luovuttaneet tekijänoikeutensä työnantajalle työsopimuksessa.
Lähde ja koko juttu: IT-viikko 3.9.2008

E: olinpas hidas
toi kumottii

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto