AfterDawn: IT-alan uutiset

Rikkooko YLE lakia syrjiessään muita kuin Windows-käyttäjiä?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 27.8.2008 21:23 Kommentteja (21)

Rikkooko YLE lakia syrjiessään muita kuin Windows-käyttäjiä? Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu Yleisradion YLE Areena- ja Elävä arkisto -palveluiden toimivuudesta muilla kuin Microsoft Windows -käyttöjärjestelmillä. Kantelun tehneen rovaniemeläismiehen mukaan YLE ei noudata lain edellyttämää tasavertaisuusperiaatetta jakaessaan sisältöään nettiin nykyisessä muodossa. Asiasta uutisoi Tietokone-lehti verkkosivuillaan.
YLE syrjii tarjoamallaan mediasisällöllä hänen mielestään kansalaisia, jotka eivät ole halunneet tai voineet hankkia suljettuja kaupallisia ohjelmistoja.

Hänen mukaansa palveluissa syrjitään Linux- ja Mac OS X -käyttäjiä, koska YLE:n palvelut toimivat kyseisillä alustoilla parhaimmillaankin hyvin epävarmasti. Palvelut olisi kuulemma voinut aivan hyvin toteuttaa jo alunperin vastaavilla avoimilla tai edes kaikilla käyttöjärjestelmillä toimivilla ohjelmistoilla.

Eduskunnan oikeusasiamiestä on pyydetty ratkaisemaan, rikkooko Yleisradio toimillaan lakia.

Tällä hetkellä YLE tarjoaa mediasisältöään YLE Areena- ja Elävä arkisto -palveluissaan Windows Media -muodossa. Katseluun tarvitaan siis Windows Media Player -ohjelmisto tai vaihtoehtoisesti lisäpalikka, jolla videot ja äänet toistuvat muilla käyttöjärjestelmillä vaihtelevalla menestyksellä.

YLE kertoi kuitenkin jo huhtikuussa tuovansa Flash-pohjaisen toteutuksen nykyisen palvelunsa rinnalle. Tällöin katselun pitäisi onnistua ongelmitta myös muilla käyttöjärjestelmillä. Kun YLE ilmoitti asiasta, luvattiin uudistuksen tulevan käyttöön syksyn aikana. Saakin siis nähdä, ehtiikö YLE ratkaista ongelman ennen kuin siitä nousee entistä suurempi haloo.

Yritys on perustellut valintaansa muun muassa sillä, että Microsoftin formaatit ovat valtavirtaa, eikä palvelua ole kustannussyistä johtuen yritettykään tarjota kaikilla alustoilla toimivassa muodossa.

Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

127.8.2008 21:57

Hyvä hyvä, Jungner linnaan!

227.8.2008 22:06

Ja näin ollen tv-luvallekaan ei ole perusteita.

327.8.2008 22:10

jootota, jos se toimii ollenkaan, ei ole vikisemistä.
Mikä sitten toimisi vistallakaan täysin?
En mäkään tee räppiä, mutten mä silti syrji räppikansaa.

427.8.2008 22:13

jootota, jos se toimii ollenkaan, ei ole vikisemistä.
Mikä sitten toimisi vistallakaan täysin?
En mäkään tee räppiä, mutten mä silti syrji räppikansaa.

527.8.2008 22:34

Ylellä on aikamoinen yksinoikeus, siihen mitä saamme kotona katsella. Itsellä loppui tv-lupamaksujen maksaminen digi-digiin. Yle nyt tekee mitä se haluaa, koska vaihtoehtoja ei ole. Vai mitä kertoo TV. maksun maksaneiden määrä Suomessa.
Voin sanoa, että ilman televisiota (en nyt tarkoita televisiolupaa) tulee hyvin toimeen. Lomallani olin vanhempieni mökillä, jossa TV näkyy miten sattuu. 6 viikkoa naputtelemassa kanavalta toiseen, että: "Ei jumalauta, mitä paskaa tulee joka kanavalta!" -touhun jälkeen oli helpotus päästä kotiin, missä TV ei näy.
Mutta eikö nuo lähetä laskujansa koko ajan. Vastaan aina sähköpostilla jokaiseen laskuun, he vastaavat, mutta mitä se minua kiinnostaa? Pitäisikö tv-lupakonttori, vai kuka niitä laskuja lähettää, haastaa oikeuteen kiristyksestä, ahdistelusta ja henkisestä väkivallasta?
Itse en enää kauan jaksa vastaanottaa aiheettomia laskuja.
Ryhmäkanne moista kasvotonta koneistoa vastaan olisi paikallaan.
Niin, onhan mulla tuo 26" laajakulma TV, Finlux, Sky Design, mikä lie, lahjoitetaan pois. Sillä ei vain näy mitään. Videotkin ovat hajalla.

628.8.2008 2:29

YLE:hän on halunnut olla julkisen palvelun yhtiö jotta tv-lupa saadaan perusteltua joten sitä pitää sitten olla ja palvelun pitää toimia ilman sellaisen yrityksen tuotteita joka on muutenkin jatkuvasti viranomaisten tutkittavana määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä ...

TV-lupamaksuahan on muuten perusteltu myös YLE:n verkkoinfrastruktuurin käytöllä, eli pitä maksaa ikäänkuin sen käytöstä vaikka ei katsokkaan YLE:n kanavia, mutta mihin YLE:n verkkoa tarvitaan silloin kun katsoo jonkun kaupallisen satelliitin tarjoamaa ohjelmaa???

728.8.2008 5:47

Muutama pointti lupamaksuista vinkujille off topic.
1. YLE:n rahoituksesta ja lupamaksuista päättää Eduskunta/ Hallitus.
2. Lupamaksut kerää Ficora (eli. Viestintävirasto.)
2. YLEn tehtävät määritellään laissa.
3. Digi-TV:n maanpäällisestä verkosta vastaa ranskalaisomistuksessa oleva Digita OY (Entinen YLEn jakelutekniikka, joka myytiin valioneuvoston hyväksynnällä TDF konsernille, France Telecomin tytäryhtiölle.)

Täällä jatkuvasti vingutaan, että YLE tekee sitä ja YLE tekee tätä vaikka tosiasia on, että päätökset tehdään Arkadianmäellä.
(Ja jos nyt joku ei tiedä mikä Arkadianmäki on niin ottakoon asiasta SELVÄÄ ennenkuin alkaa siitäkin vinkumaan.)

Korjattu typot.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.8.2008 @ 05:49

828.8.2008 5:48

Syrjiköön, syrjin takaisin enkä maksa tv-maksua.

928.8.2008 9:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Syrjiköön, syrjin takaisin enkä maksa tv-maksua.
Kannatan....

1028.8.2008 10:38

Jos tarkoitus on palvella vain valtaosaa väestöstä, niin samoin perustein voisi lopettaa ruotsinkieliset kanavat.

1128.8.2008 11:56

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Syrjiköön, syrjin takaisin enkä maksa tv-maksua.
Kannatan....
Kuin myös..

Tainnut yle huomata että väki vähenee kanavilta ja maksut jäävät saamatta sillä subilla pyöri eilenkin YLE:n mainos ohjelmistosta.. tiedä onko ennen ollut mutta itse ainakin olin eka et "what a f*ck) :)

1228.8.2008 13:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Jos tarkoitus on palvella vain valtaosaa väestöstä, niin samoin perustein voisi lopettaa ruotsinkieliset kanavat.
Kannatan todellakin, paras ehdotus heti ruotsin mereen upottamisen jälkeen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.8.2008 @ 13:57

1328.8.2008 13:59

Mikä siinä on kun ihmisiä ketkä käyttävät muita käyttöjärjestelmiä, kuin Windowssia pidetään ihmeellisinä ja kummallisina...

Ja ei ole YLE areenan toteuttajat varmaan ikinään käyttänyt muita kuin suljetun koodin ohjelmia.

1428.8.2008 15:11
hentriz
Inactive

Eikö se ole itsestään selvää, että Suomessa kaikki PC:t eivät läheskään ole Wintoosaa? Itse vaihtaisin heti Maciin, kun vain saisi rahat jostain :-) Macin ainut huono puoli onkin hinta...
Eikö mene YLEn päähän, ettei kaikki käytä Wintoosaa, itse arvioisin sen olevan jotain 5% molemmin puolin. Uskon myös, että ne jotka käyttävät muuta kun Windowsia, "tietävät" myös tietokoneista enemmän. Windos on sellainen, mikä menee kenelle vain.

1528.8.2008 15:22

Lainaus:
Täällä jatkuvasti vingutaan, että YLE tekee sitä ja YLE tekee tätä vaikka tosiasia on, että päätökset tehdään Arkadianmäellä.
Ensiksikin: Täällä keskustellaan eikä vinguta.

Toiseksikin: YLE ja Ficora ovat tosiaan poliittisten päättäjien lempilapsia, se on tiedossa oleva tosiasia, ja juuri siksi niitä täällä kritisoidaan varsinkin koska YLEn ja Ficoran toiminnan perusteet eivät ole enää kaikilta osin ns. tätä päivää.

1629.8.2008 8:10

Yle Areenahan on aivan loistava nettipalvelu. Totta on, että Linux-alustalla palvelun käyttäminen on vähän vaivalloista, mutta olen ainakin omalla Mandriva (ent. Mandrake) 2008.0 Powerpack:llä saanut kaikki kaipaamani videot katsottua. Voi olla, että ilmaisilla versioilla kikkaileminen on vielä asteen haastavampaa, kun mukana ei tule ihan niin suurta valikoimaa kodekkeja.

Parempi käytettävyys olisi toki tervetullutta, sitä ei voi kiistaa, mutta parhaansa Yle on mielestäni tehnyt ja onnistunut oikein mallikkaasti.

175.9.2008 7:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pallero20:
jootota, jos se toimii ollenkaan, ei ole vikisemistä.
Mikä sitten toimisi vistallakaan täysin?
En mäkään tee räppiä, mutten mä silti syrji räppikansaa.
Kerros miten mäkin saisin verorahoista valtiolta tukea räppikansalle räpin tekemiseen?

Yle saa rahaa sinulta ja minulta tuottaakseen kansalle palveluja. Nyt kun on kuitenkin niin että tämä palvelu on rajoitettu ulkomaisessa omistuksessa olevan yksityisyrityksen ohjelmistoilla toimivaksi niin palvelut eivät toteudu niinkuin pitäisi - lisäksi vielä tukevat yksityistä monopolia rahoillamme (harvoin mainittu mutta maininnan ansaitseva yksityiskohta) niin valittamiseen todellakin on syytä.

...ja ilmeisesti se on saanut jotakin aikaankin, sillä tuskin ilman minkäänlaista vastustusta linjaukselle näkisivät yhäkään itse mitään vikaa asiassa. Ja miksi ihmeessä he tuohon flash toteutukseen sitten enää ryhtyisivät sijoittamaan aikaa ja rahaa jos homma pelaisi heidän mielestään yhä niin tarkoituksenmukaisesti ja hyvin kuin alunperin antoivat ymmärtää?

PS. Oli muuten paskimpia vertauksia ikiaikoihin.

187.9.2008 12:05

Joo ja Jungerihan on entisiä Suomen Microsoftin pomoja, joten vanhoilla suhteilla ei liene mitään vaikutusta asiaan... Kyllä tässä kuulkaa on takana PAHA BILLIN salaliitto! :P

1911.9.2008 11:25

Rikonks mäkin lakia jos perustan vaan yhdellä käyttiksellä toimivan verkkopalvelun?

Eikai siitä etes hintaa tarvii pyytää, koska eikai Yle Areenakaan ole mikään TV-maksuun sisältyvä palvelu, maksettiin sitä TV-maksua sillonkin kun Areenaa ei ollut vielä olemassa..

2018.9.2008 9:47

Tämän tyyppinen itkeminen on jotenkin tyypillinen nettimaailman tuote. Varsinkin kun puhutaan YLE:stä tuntuu, että mitä uskomattomamman argumentin keksii sitä parempi. Vaikka YLE:n palvelu toimisikin moitteeta Linux-alustalla voidaan aina jatkaa vinkumista, että sepä ei toimikaan MacOSX:ssä, Unix:ssa tai IBM:n OS2:ssa. Se, että palvelusta rakennettaisiin yleispätevästi toimiva järjestelmä vaatii paljon rahaa. Mistä sellaiset varat mahdetaan sitten hankkia? TV-lupamaksuillako? Tämähän onkin nyt sitten kaksiteräinen miekka, laitetaan lisää rahaa, että palvelu toimii kaikilla vehkeillä tekstiteeveestä kännykkään saakka. Lopputulos; kaikki ovat tyytyväisiä? Ei takuulla, nyt se sitten maksaa liikaa ja vingutaan TV-lupamaksujen nostamisista yms. kuluista.

Eikö ole hyvä, että tällainen palvelu on ylipäätään olemassa? Jos aletaan kumartaa jokasuuntaan on lopputulos se, ettei YLE:n kannata tarjota mitään nettipalveluita, kun aina löytyy kitisijöitä ja kantelun tekijöitä. Keskitytään olennaiseen, vai mitä?

2118.9.2008 21:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vanadium:
Tämän tyyppinen itkeminen on jotenkin tyypillinen nettimaailman tuote. Varsinkin kun puhutaan YLE:stä tuntuu, että mitä uskomattomamman argumentin keksii sitä parempi. Vaikka YLE:n palvelu toimisikin moitteeta Linux-alustalla voidaan aina jatkaa vinkumista, että sepä ei toimikaan MacOSX:ssä, Unix:ssa tai IBM:n OS2:ssa. Se, että palvelusta rakennettaisiin yleispätevästi toimiva järjestelmä vaatii paljon rahaa.
Höpönpöpön, nyt kirjoitat kyllä aivan puppua. Todellisuudessaan tuollaisia "yleistoimivia" ratkaisuja jotka kattavat suht. laajan määrän käyttiksiä löytyy ellei täysin ilmaisia niin ainakin hyvin halpoja ja hyvin tunnettuja. Esim. tuo flas sovelluksella toteutus johon ollaan kait siirtymässäkin - olisikohan tullut kuitenkin halvemmaksi tehdä suoraan yhdellä hyvällä systeemillä kuin kuluttaa ensin rahaa harjoitteluun huonolla?

Lainaus:
Eikö ole hyvä, että tällainen palvelu on ylipäätään olemassa? Jos aletaan kumartaa jokasuuntaan on lopputulos se, ettei YLE:n kannata tarjota mitään nettipalveluita, kun aina löytyy kitisijöitä ja kantelun tekijöitä. Keskitytään olennaiseen, vai mitä?
Keskitytään vain, toivottavasti saavat sen olennaisen pian toimimaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto