AfterDawn: IT-alan uutiset

Uutiskommentti: Eikö tämä ikinä lopu?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 23.8.2008 13:26 Kommentteja (12)

Uutiskommentti: Eikö tämä ikinä lopu? Keneltäkään tuskin on jäänyt huomaamatta Applen iPhone 3G -puhelimen aiheuttama mediamylläkkä. Välillä puhelinta kehutaan täysin ylivertaiseksi, ja välillä 3G jumittaa akun sytyttäessä tulipaloja. Olipa niin tai näin, viime aikoina uutiskynnyksen on ylittänyt jo lähes mikä tahansa aihe, jossa mainitaankin taikasana iPhone.
Mielipiteet tuntuvatkin jakaantuvan puhelimen ympärillä muutamiin eri leireihin. Ensinnäkin löytyy Apple-fanaatikkoja, joille hävyttömän suurilla kytkykauppakuukausimaksuilla ei ole mitään merkitystä. Edes yhden operaattorin asiakkaaksi kahdeksi vuodeksi vannoutuminen ei häiritse, se on vain välttämätön paha, koska esimerkiksi Suomessa iPhonen ainoa kytkykaupittelija on Sonera. Puhelinta ja sen ominaisuuksia ylistetään, ja vikoja vähätellään.

Toinen ryhmä, joka ei liene vielä kuitenkaan ehtinyt kasvaa kovinkaan suureksi, hankkii iPhone-puhelimensa eri teitä, ohi Soneran kytkysopimuksien. Tämän jälkeen puhelimesta poistetaan operaattorilukitus, jolloin laitteen saa toimimaan ongelmitta kaikkien matkapuhelinoperaattoreiden SIM-korteilla. Lukituksen estoon on parikin eri tapaa, joista olemme uutisoineet aiemmin. Ensimmäinen iPhone-versio osoitti kysyntää olevan, vaikka jälleenmyyjää ei löytynytkään. Foorumit ja muut netin kauppapaikat täyttyivät Yhdysvalloista tuoduilla, murretuilla puhelimilla -- ja kauppahan kävi.

Kolmannen leirin jäsenet eivät lukeudu kovinkaan potentiaalisiin asiakkaisiin. He seuraavat uutismylläkkää kaukaa Ampparit.com-sivuston välityksellä ja hyppäävät kaikki uutiset suosiolla ohi, joissa on vähänkin viitteitä iPhone-hypetyksestä. Osa kolmannen ryhmän jäsenistä saattaa miettiä harkitsevansa puhelimen hankintaa, mikäli pakollisesta kytkyliittymästä päästään eroon -- ja kun hinta laskee järkevälle tasolle. Tämä voisi kenties toteutua huhutun iPhone nanon myötä?

BusinessWeekin urkkimien tietojen mukaan Apple aikoo pukata tehtaistaan ulos iPhone 3G -puhelimia seuraavan 12 kuukauden aikana huimat 40-45 miljoonaa kappaletta. Luku on odotettua suurempi, mutta kun ottaa huomioon uudet aluevalloitukset, ei luku kuulostakaan enää niin isolta. Eilen Apple laajensi iPhone-tarjontaansa 20 uuteen maahan, joten laitetta kaupitellaan tällä hetkellä kytkysopimuksien avulla yhteensä 42 maassa. Venäjänkin uskotaan saavan omansa vielä ennen vuoden loppua.

Vaikka kyseessä on erittäin onnistunut tuote, joka näyttää suuntaa useilla osa-alueilla muillekin matkapuhelinvalmistajille (kyllä, puhelinta on kopioitu jo useiden yritysten toimesta), on Applen kuitenkin ilman muuta kiittäminen mediaa puhelimensa ilmaisesta mainostamisesta. Yksikään yritys ei liene aikaisemmin saanut yhdellä tuotteellaan aikaiseksi vastaavaa, lähes loputtomalta näyttävää uutistulvaa.

Vaan on mainostukseen jouduttu käyttämään hieman arvelluttaviakin keinoja. Esimerkiksi Puolassa kiinnostus uutta puhelinta kohtaan ei eilen ollutkaan odotetulla tasolla, joten matkapuhelinoperaattori Orange päätti palkata ammattinäyttelijöitä seisoskelemaan kauppojensa edessä.

Applen taktiikka pimittää tietoja viimeiseen asti on saanut lehdistön ja koko maailman varpailleen. Ihminen on luonnostaan utelias olento, ja mikäpä kiinnostusta ruokkisikaan paremmin kuin tietojen viimeiseen asti panttaaminen? Markkinoinnista siis kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

iPhone-uutisia pursuaa nykyään joka tuutista, ja kenellekään uutisdiggarille ei varmasti olekaan jäänyt missään vaiheessa epäselväksi kuinka monta puhelinta Apple aikoo tuoda markkinoille mihinkin, paljonko kytkyliittymistä kynitään ja millaista hysteriaa iPhone aiheutti ilmestyessään missäkin maassa. Eikö tämä siis ikinä lopu?

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

123.8.2008 14:39

"Eikö tämä siis ikinä lopu?"

Ei lopu ei.

Linus Torvaldsin lanseeraama "masturboivat apinat" -kommentti sopii ideansa puolesta tähänkin.

223.8.2008 15:34

en nyt haluaisi olla turhaan hyökkäävä mutta...

mikä tässä tarkalleen oli se uutinen?

323.8.2008 15:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Triaxis:
en nyt haluaisi olla turhaan hyökkäävä mutta...

mikä tässä tarkalleen oli se uutinen?
Otsikokin jo kertoo että kyseessä on kommentti ei uutinen. Itsekin olen väsynyt tähän iPhone villitykseen. Apple myy suljettua tekniikkaa, kalliimalla hinalla, mikä siinä on niin hienoa?

423.8.2008 15:58

"Linus Torvaldsin lanseeraama "masturboivat apinat" "

Lyhyttä ja perille menevää... *o)

523.8.2008 16:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Triaxis:
en nyt haluaisi olla turhaan hyökkäävä mutta...

mikä tässä tarkalleen oli se uutinen?

Eihän tätä väitetty edes uutiseksi, pelkästään kommentiksi.

Ja pakko tunnustiaa, että itse kuuluin noihin aihetta karttaviin ryhmään pitkään, mutta nyt kun on laitteen ongelmat tullut tietoon on kiinnostus kummasti herännyt.

623.8.2008 16:40

Olin neutraali kyseistä luuria kohtaan kunnes pääsin kokeilemaan.
Olin kirjoittamassa YouTuben hakusanaksi "Achmed the dead terrorist" niin eiköhän näytöllä lukenut "Achmed tue read" jo hyvissä ajoin. Siinä kohtaa nousi niskavillat pystyyn. Dead -> read muunnoksen ymmärrän (onhan kyseessä jenkkituote), mutten hyväksy. The -> tue muunnosta en edes ymmärrä, saatikka sitten hyväksy. Ja ei, en näppäillyt väärin. Vaimoni oli vieressä todistamassa tapahtumaa, ja kokeilin asiaa kolme kertaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.8.2008 @ 16:41

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

723.8.2008 18:20

No ei varmaan ennen kun nämä App£€n mediahuorat lakkaavat syöttämästä näitä lätinöitä. Kiinnostaa kyllä kiviäkin taas.

823.8.2008 18:40

Onhan tuo iPhone kiva lelu mutta en sitten tiedä miten se puhelimena menisi.

923.8.2008 23:06

Just. Kivahan tuo olisi, mutta tuohon hintaan ja kytkyllä, ei kiitos. Ainoa ominaisuus mikä puhelimessa kiinnostaa on wlan. 3g on aivan perseestä revittyä rahastusta.

1024.8.2008 12:34

Ei lopu ennen kuin ihmiset väsyvät jatkuvaan iPhone uutistulvaan. Tällöin muodostuu neljäs ryhmä, joka käyttää lyhennettä evvk ja se saa yhä laajemman jäsenkannan. Tämän jälkeen iPhoneen suhtaudutaan neutraalisti (kuten kuuluukin) ja laitetta ostetaan edelleen niiden toimesta (kuten nytkin) ketkä sitä tarvitsevat. Vain mediamyrsky katoaa pois.

1124.8.2008 14:40

jehu80 kiteytti omat ajatukseni näistä Appleen liittyvistä uutisista, tuon paremmin en olisi itse osannut mielipidettäni artikuloida, kiitän.


GA B85M D3H | E3-1230V3 | True Spirit 120 M BW Rev.A | Asus R9 270X DCII TOP | SF-600P14XE-PRO | 8GB RAM | PNY 120GB SSD | WDC WD10EZEX | Fractal Define Mini | Win7 64bit Pro |

1224.8.2008 21:12

iPhone on liian kallis.Hinta on lähes sama kun Yhdysvalloissa viime vuonna.Minä saisin kaverilta amerikasta iPhonen 300€ sisältäen kaikki kulut.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto