AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiina blokkasi iTunesin?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 22.8.2008 19:31 Kommentteja (4)

Kiina blokkasi iTunesin? Vaikka Apple iTunes -musiikkikauppa ei ole virallisesti ollutkaan saatavilla Kiinassa, on sisältöä päässyt kuitenkin selailemaan ja ostamaan käyttämällä yhdysvaltalaisia luottokortteja. Myös podcasteja on päässyt kuuntelemaan. Vaan ei enää, koska Kiinan uutisoidaan estäneen pääsyn koko iTunes-palveluun.
Ainoaksi syyksi estoon on epäilty juuri ilmestynyttä 20-raitaista Songs for Tibet - The Art of Peace -albumia. Aiheesta uutisoi muun muassa BBC NEWS.

Pääsy iTunesiin Kiinasta käsin on ollut mahdotonta jo maanantaista lähtien, lähes heti kiistellyn albumin julkaisun jälkeen. Amazon-verkkokaupan kerrotaan kuitenkin toimivan, vaikka palvelun valikoimista löytyy samainen äänite. Kyseisen nimikkeen tarkasteluyritys kuitenkin paljastaa myös Amazonin joutuneen sensuurin käsiin, sillä levyn lähempi tarkastelu on evätty ja näytölle ilmestyy ainoastaan estetystä sisällöstä kertova virheviesti.

Ennen Pekingin olympialaisia Kiina lupaili kisapaikalta vapaata pääsyä internetiin. Juuri ennen kisojen alkua kävi kuitenkin ilmi, että Kansainvälisen olympiakomitean kanssa oli kuin olikin sovittu tietyistä sivustoista, joihin pääsyä voidaan lupauksista huolimatta rajoittaa.

Koska virallista tietoa estosta ei ole vielä saatavilla, kertoo Apple selvittävänsä parhaillaan syytä iTunesin toimimattomuuteen Kiinassa.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

122.8.2008 23:03

jahas, yhden levyn takia koko roska menee pois?

223.8.2008 0:23

Näinköhän Afterdawnkin joutuu tämän uutisen johdosta senruurin kohteeksi?

323.8.2008 10:04
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti CodecDude:
Näinköhän Afterdawnkin joutuu tämän uutisen johdosta senruurin kohteeksi?

Ehkä..
Oletan toki, että tuo oli läppä, mutta en usko, että edes englannin kielisen AD:n puolella käy paljon kiinalaisia. Tai ainakin oletan :-)

423.8.2008 12:09

"jahas, yhden levyn takia koko roska menee pois? "

Eikös tuo Kiinan toiminta ole aika selkeää. Ei luulisi kenellekkään olevan epäselvää, että Tiibetin puolesta järjestettäviä mielenilmauksia ei Kiinassa sulateta. Ei se minustakaan ole mikään hyvä tapa, mutta minkäs teet. Kaikki tietävät Kiinan toimet, tykkäsipä siitä tai ei. Kiinan toimet voidaan kieltää omassa mielipiteessään mutta eipä se Kiinan suhtautuminen ja toimet siitä heti muutu.

Tarkoitus on ollut Tiibetin asian esilletuonti mutta tämä songs-for-tibet -levyn julkaisija ei näköjään ajatellut toimiaan muuta kuin itsensä ja oman mielipiteen esilletuonnin kannalta: Hän tiesi Kiinan valtion suhtautumisen asiaan ja siitä huolimatta teki mitä teki. Hänen toimet ovat syy ja iTunesin sulkeminen kiinalaisilta on seuraus. Levyn julkaisun seurauksena muiden artistien mahdollisuus myydä musiikkia Kiinassa iTunesin kautta estettiin. Julkaisijan yksipuolinen mielipide ja sen mukaan toimiminen vaikutti muihin artisteihin.

Huvittavaa on, se että tarkoitus pyhittää keinot. Omien keinojen seurauksia ei vain voida hyväksyä. Kuten southparikiisa todetaan: "Blame Canada!"

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.8.2008 @ 12:13

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto