AfterDawn: IT-alan uutiset

Miksi suomalaiset eivät käytä IPTV:tä?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 21.7.2008 14:29 Kommentteja (15)

Miksi suomalaiset eivät käytä IPTV:tä? Euroopan komission uusimpien laskelmien mukaan Suomessa ainoastaan 0,1 prosenttia käyttää televisiolähetyksien vastaanottamiseen IPTV-tekniikkaa. Suomi onkin jäänyt selvästi jälkeen muun muassa Ruotsista, Virosta, Hollannista ja Ranskasta IPTV:n yleistymisessä. Asiasta uutisoi Digitoday.
Varsinkin Ranska on kunnostautunut IPTV:n saralla, maassa onkin IPTV-käyttäjiä määrällisesti selvästi eniten koko Euroopassa. Hollannissa ja Virossa IP-televisiokäyttäjien suhteellinen osuus on myös jo varsin merkittävä (7,0% ja 6,5%). Ranskassa televisiolähetyksistä 6,5 prosenttia vastaanotetaan IPTV-laitteistolla. Ruotsissa vastaavan luvun kerrotaan olevan 1,9 prosenttia.

Suomessa tärkeimmät jakelukanavat ovat antenni- ja kaapelitelevisioverkko. Valtaosasta Euroopan maista poiketen Suomessa ei olla erityisen innostuneita myöskään satelliittivastaanotosta. Ainoastaan 6,8 prosenttia suomalaisista luottaakin lautasen voimaan.
Saksassa 45 prosenttia televisiota katselevista kotitalouksista luottaa satelliittilähetyksiin. Iso-Britanniassa vastaava luku on 35,5 prosenttia. Tämän jälkeen suuruusjärjestyksessä tulevat Hollanti (33,7%), Ruotsi (26,1%) ja Ranska (21,4%).

Kaapelitelevisioverkon kerrotaan olevan suurin vastaanottokanava Unkarissa, Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa. Antennivastaanottoon luottavat eniten Suomen ohella Iso-Britannia, Viro, Tanska, Ranska, Slovakia ja Tšekin tasavalta.

Vaikka useimmissa maissa laajakaistatelevision käyttäjämäärät ovat vielä erittäin vähäisiä, IPTV-palveluiden uskotaan yleistyvän nopeiden internet-liittymien määrän kasvaessa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

121.7.2008 14:47

IPTV palvelut pohjautuvat pitkälti Suomessa ADSL:n
ja yleisesti kupariverkko on aika huonokuntoinen(> 2km kuparilla en suosittele ko. palvelua). Kuituyhteyksillä IPTV on kyllä erittäin mielenkiintoinen, mutta harvoissa paikoissa niitä on tarjolla.

221.7.2008 15:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti espen:
IPTV palvelut pohjautuvat pitkälti Suomessa ADSL:n
ja yleisesti kupariverkko on aika huonokuntoinen(> 2km kuparilla en suosittele ko. palvelua). Kuituyhteyksillä IPTV on kyllä erittäin mielenkiintoinen, mutta harvoissa paikoissa niitä on tarjolla.
Näin on kaistaa kyllä tarjotaan mutta toteuvat nopeudet ovat aika surkeita vaikka välissä ei olisikaan kuparia kilometri kaupalla.

321.7.2008 17:14

En lukenut kuin otsiko ja vastaan siihen.

Tiedon puute.

421.7.2008 18:30

Vaatii käytännössä vähintään 8 megabitin laajakaistaliittymän joka on aivan liian kallis Suomessa. Laajakaistan maksu, TV-luvan päälle niin hinta on törkeän kallis eikä tarvittavan nopeaa laajakaistaa ole edes tarjolla kaikille. Siinä varmaan suurimmat syyt IPTV:n yleistymiseen Suomessa.

521.7.2008 18:45

Niinpä, piti juurikin sanomani, että mikäs ihmetys se nyt on, ettei suomalaiset käytä IPTV:tä, kun meillä nettiyhteydet on mitä on.
Tosin pikkuhiljaa alkaa jotain toivoa olla, että saadaan kunnon letkua tänne suomeenkin. Täälläpäin on joillekin asuinalueille alkanut puhelinyhtiö vetämään kuituverkkoa.

621.7.2008 22:48

Tuo on ihan totta. Ihmetellään miksi suomessa ei käytetä IPTV:tä. No *erhana ku on hitaat netit suomessa. Itse asun pääkaupunkiseudulla, mutta tännekkin saa juuri ja juuri 8 megan netin.

721.7.2008 23:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Tuo on ihan totta. Ihmetellään miksi suomessa ei käytetä IPTV:tä. No *erhana ku on hitaat netit suomessa. Itse asun pääkaupunkiseudulla, mutta tännekkin saa juuri ja juuri 8 megan netin.
Itse asustelen pienessä kylässä täällä Tampereen ja Turun välissä. Tänne saisi 24 megaa kaistaa, mutta kun se maksaa 69 euroa / kuukausi, ei kauheasti kiinnosta ostaa. Nyt yhteys on 8M/800k. Jos alkaisi käyttämään IPTV'tä, kuluisi yhdeltä koneelta kaikki kaista, (verkossa neljä pöytäkonetta + kaksi läppäriä), joten on ihan turha kuvitella, että sitä näillä nopeuksilla kokeilisi. Kuitua koteihin, kiitos! Eritoten lähetysnopeudet ovat ihan naurettavia. Ehkä tuommoinen vähintään 20/20 -liittymä voisi olla mukava. :)

822.7.2008 08:22

tällä hetkellä tuo ei ole mikään ihmekkään, koska iptv palvelut ovat tällähetkellä saatavilla pääosin ainoastaan pääkaupunkiseudulle, ja vaativat erittäin nopean kaistan. tulevaisuudessa iptv varmasti tulee yleistymään kunhan palvelut toimivat alemmillakin nopeusluokilla. (8Mb -->)

922.7.2008 09:57

Itselläni on käytössä Elisan IPTV palvelu. Yhteytenä 24Mb, joka ADSL nopeustestien mukaan antaa noin 14Mbps ulos. Ei voi suositella, koska televisiokuva pätkii jos lataa samaan aikaan isompaa tiedostoa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.12.2010 @ 20:51

1022.7.2008 11:30

Itsellä 10/10mb kuituyhteys, mutta ei iptv. Vähän epäilyttää riittäisikö kaistaa sitten enää muuhun kun katsoo samaan aikaan teeveetä?

10/10 maksaa tänne 42€, mutta sitten 100/100 maksaakin jo 298€, joten turha toivo kaistan lisäys. "TV-palvelut" maksaisivat jtn 10€ lisää.

Asun pienessä kylässä Seinäjoen ja Vaasan välissä, että onhan sitä iptv:tä muuallekkin kuin vain pääkaupunkiseudulle tarjolla. :)

1122.7.2008 14:35

Itse tuota joku aika sitten pohdiskelin, jos vaikka hankkisi DNA:n laajakaista tv:n. Nyt yhteys on 8 megaa jonka pitäisi tuohon riittää. Syy kuitenkin, että miksi en sitä ottanutkaan on laitteet mitä tuohon tarjotaan.

Purkki oli joku Kreonin tms. jeesuksen aikanen viritys ja myyjä ei osannut kertoa mitään tulevaisuudesta. (tai oieistaan mistään muustakaan) Netistä löyty tietoa, että Motorola osti ko. firman ja heidän nykyisillä IPTV laitteilla onnistuu HDTV:t, tallennukseyt omalle kovalevylle yms. Mutta näitä laitteita saadaan varmaan Suomen odotella tovin.

1222.7.2008 16:16

iptv:n perus kanavat vievät keskimäärin 3-5Mb kaistasta, joten eipä se hirvittävän hitailla yhteyksillä edes kannata yrittää. hd kanavat taas ovat asia erikseen. jos 100Mb letku löytyy talosta, niin sitten hd kanavia ja latailua voi aika huoletta tehdä yhtäaikaa (kunhan vaan rajoittaa hiukan sitä maksimi lataus vauhtia).

@PeterOFT
Jos kanavat näkyvät normaalisti silloin kun muuta latauksia ei ole päällä, niin eikös se tarkoita sitä että palvelu toimii. Kyllähän se on sanomattakin selvää että torrentit yms vie kaistaa pois toiselta verkkoa käyttävältä sovellukselta.

1322.7.2008 17:11

@juhha84 Toivoisin että reitittimessä olisi liikenne priorisoitu valmiiksi siten ettei tarvitse alkaa sulkemaan läppäreitä, jotka alkavat lataamaa esim. isoja podcasteja iTunesiin (näitä kun saa nykyään HD laatuisenakin).

Itse olen sitä mieltä, että lataukset ja telkkarin katselu pitäisi saada toimimaan yhtäaikaa...sitä kun talouden toinen koneen käyttäjä haluaa juuri ladata jotain mielestään tärkeää ja nopeasti kun taas toinen haluaa katsella telkkua niin kotirauha rikkoutuu herkästi :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.12.2010 @ 20:52

1422.7.2008 17:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PeterOFT:
@juhha84 Toivoisin että reitittimessä olisi liikenne priorisoitu valmiiksi siten ettei tarvitse alkaa sulkemaan läppäreitä, jotka alkavat lataamaa esim. isoja podcasteja iTunesiin (näitä kun saa nykyään HD laatuisenakin). Torrentit tuntuvat olevan erittäin ongelmallisia, eli vaikka näiden kaistaa rajoitankin, niin nämä tukkivat linjan siitä huolimatta.

Itse olen sitä mieltä, että lataukset ja telkkarin katselu pitäisi saada toimimaan yhtäaikaa...sitä kun talouden toinen koneen käyttäjä haluaa juuri ladata jotain mielestään tärkeää ja nopeasti kun taas toinen haluaa katsella telkkua niin kotirauha rikkoutuu herkästi :)
Ymmärrän pointin ERITTÄIN hyvin.:)
Mutta käytännössä jos haluaa ladata tiedostoja, ja katsella hd materiaalia, niin kyllä se taitaa vaatia kovemman luokan yhteyden.

1523.7.2008 09:32
Hablas
Inactive

Kyllä IPTV:lle näyttää olevan toivoa Suomessakin.
Welho ilmoittaa tuovansa suomeen 100M adsl liittymän kaapeliverkkoon vuoden 2008 aikana. http://www.welho.fi/yksityisille/laajaka...93/Default.aspx

Hinta näyttää olevan sama kuin welhon 10M liittymällä alle 50€.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto