AfterDawn: IT-alan uutiset

P2P-Next on nyt testausvaiheessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.7.2008 23:01 Kommentteja (6)

P2P-Next on nyt testausvaiheessa Kerroimme helmikuussa EU-rahoituksen avulla kehitettävästä P2P-Next-hankkeesta, jonka avulla yritetään kehittää seuraavan sukupolven P2P-pohjaisen internet-television jakelujärjestelmää.
Pitkän kehitystyön jälkeen P2P-Next on nyt edennyt testausvaiheeseen, jossa järjestelmän toimivuutta voivat testata laajakaistaliittymien (vaatimuksena on 600 kbits/s tai nopeampi laajakaistayhteys) omistajat. Testaamisesta saatavat tiedot helpottavat järjestelmän kehitystyötä, joten lähes jokainen voi auttaa projektin etenemistä kokeilemalla järjestelmää käytännössä. Testaamista varten täytyy koneelle asentaa SwarmPlayer-ohjelmisto, josta löytyy tällä hetkellä versiot Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmille. Tuki Mac OS X -käyttöjärjestelmälle on tulossa ensi viikolla.

SwarmPlayer hyödyntää tiedon lataamisessa hieman muokattua BitTorrent-P2P-ohjelmaa ja mediatiedostojen toistoon käytetään VLC-mediasoitinta. P2P-Nextillä pystyy jakelemaan kaikennäköistä videosisältöä, joten se sopii esim. suorien urheilutapahtumien välitykseen tai oman elokuvakaupan pyörittämiseen. Katselun lisäksi myös videoiden lataaminen myöhempää katselua varten onnistuu.

Tällä hetkellä tarjolla on vain kaksi testivideota, joista ensimmäinen näyttää reaaliaikaista kuvaa webkamerasta ja toinen on tallenne BBC:n säätiedotteesta. Testejä on kuitenkin luvassa jatkossa lisää ja tarkoituksena on testata järjestelmän toimintaa seuraavan neljän vuoden ajan.

Innokkaimmat käyttäjät voivat kuitenkin jo jaella omaa sisältöään noudattamalla hankkeen antamia ohjeita.


Ohjelma latautumassa


Säätiedotus toistossa

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

119.7.2008 23:30

Idea hyvä, mutta ADSL-yhteyksien ansiosta ainakaan hdtv-laatuisia streameja tuskin tulee näkymään. Olisihan se kiva katsella formulat "livenä" 1080p:nä ilmaiseksi :P

220.7.2008 1:18

Eikös jotain hd streameja ole jo saatavilla ?

320.7.2008 14:17

Testausta neljä vuotta? Tuntuu jotenkin pitkältä ajalta IT-maailmassa. Koskakohan meinaa jotain käytännön sovelluksia saada.

Niin no noissa ADSL-yhteyksissä on se uppikaista ongelmana mutta eiköhän niitä voi kiertää lisäämällä pari kunnon kaistalla varustettua serveriä verkkoon ja onhan noita kuituliittymiäkin maailmalla jo ihan kiitettävästi varmaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2008 @ 14:18

420.7.2008 14:28

@shnigi

[Luullakseni]HmTT tarkoitti että tuolla 600kbps:n bittivirralla ei saada mitenkään hd-laatua lähetettyä.[/luullakseni]

Kuvalle jäisi noin 500 kbps mikäli äänellä menisi noin sata kilobittiä sekunnissa. Toisin sanoen yhdelle CD-levylle mahtuisi noin pakattuna lähetystä 2 tuntia ja 40 minuuttia. Vaikka pakkauksena olisi paras mahdollinen mpeg-4 pakkaus, niin silti kuvanlaatu ei mitenkään yltäsi edes digi-tv:n tasolle.

Mutta turha mollata ideaa vielä testausvaiheessa, tuskin on mitään esteitä ettei tuolla ei voisi tulevaisuudessa lähetää vaikka mitä UHD- tai quad-hdtv-lähetyksiä, jos vain käyttäjien nettiyhteyksissä riittää potkua.

520.7.2008 14:36

Niin no siis toi testivideo on vaan tällä hetkellä surkeeta tasoo mutta eihän se nyt estä sen nostamista myöhemmin. Ja toi minimiraja nyt on tommoinen varmaan ihan vaan siksi että tarkoitus on testata järjestelmän toimimista kunnon yhteyksillä(ja uppikaistalla) eikä saada negatiivista palautetta testaajien omasta surkeasta kaistasta johtuen.

621.7.2008 16:36

No eipä tuo 600kbit/s mikään päätähuimaava kaista ole.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto