AfterDawn: IT-alan uutiset

Kaksi Finreactor-syytettyä saivat valitusluvan korkeimmalta oikeudelta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.7.2008 15:42 Kommentteja (6)

Kaksi Finreactor-syytettyä saivat valitusluvan korkeimmalta oikeudelta Finreactor-tapauksen puinti on jatkunut eri oikeusasteissa jo parin vuoden ajan ja näillä näkymin tapausten puinti jatkuu oikeudessa, sillä Suomen korkein oikeus (KKO) on myöntänyt kahdessa yksittäisessä Finreactor-jutussa valitusluvan.
Valitusluvan saivat Kouvolassa ja Helsingissä tuomitut miehet. Molemmat miehet valittivat käräjäoikeuksien päätöksistä hoviin, mutta hovioikeudet pitivät käräjäoikeuksien langettamat tuomiot ennallaan.

Molemmissa tapauksissa miehet ovat myöntäneet, että he ovat laittaneet Finreactor-sivustolle torrent-tiedoston, mutta molemmat miehet kiistivät sen, että he olisivat jakaneet torrent-ohjelmien avulla tekijänoikeudella suojattua sisältöä, jota kyseisen torrent-tiedoston avulla oli mahdollista jakaa muille torrent-käyttäjille. Oikeuden mielestä miehet olivat vastuussa kaikista sisältötiedostojen jakotapahtumista, jotka liittyivät kyseisiin torrent-tiedostoihin.

Jos KKO ei muuta tuomiota, tulee KKO:n päätöksestä ennakkoratkaisu, joka johtanee siihen, että torrent-tiedostojen jakelija on vastuussa kaikista niistä tekijänoikeusrikkomuksista ja -rikoksista, joita kyseisen torrent-tiedoston avulla on mahdollista tehdä. Torrent-tiedostojen lisäksi päätös vaikuttanee muihinkin internet-linkkeihin, jotka ovat tarkoitettu tekijänoikeuksien loukkaamiseen.

KKO:n päätöstä ei kannata odotella aivan heti, sillä molempia syytettyjä edustava Turre Legal -asianajotoimisto odottaa KKO:n julkaisevan päätöksensä viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

19.7.2008 16:24

Jaa, saa nähdä mitä tapahtuu. Jännittää ihan...

29.7.2008 23:21
PSP_hirmu
Inactive

Lataaminen ei ehkä ole viisasta, mutta tiedostojen jakaminen aivan tyhmää. Siitä voi tulla tuomio, kun taas lataamisesta ei.

310.7.2008 0:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PSP_hirmu:
Lataaminen ei ehkä ole viisasta, mutta tiedostojen jakaminen aivan tyhmää. Siitä voi tulla tuomio, kun taas lataamisesta ei.
Väärin, lataamisesta voi tulla tuomio. Kiitos uuden lain takia (lex karpela).

410.7.2008 0:31

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PSP_hirmu:
Lataaminen ei ehkä ole viisasta, mutta tiedostojen jakaminen aivan tyhmää. Siitä voi tulla tuomio, kun taas lataamisesta ei.
Väärin, lataamisesta voi tulla tuomio. Kiitos uuden lain takia (lex karpela).

Tämä Lex karpela pitäisi ampua

510.7.2008 8:30

Jos vaivautuu laittamaan torrent-linkin sivulle, niin kyllä sitä tietää mitä sillä tehdään. Tässä mielessä olen yllättynyt valituksesta. En kuitenkaan tajua miksi linkin laittajan pitäisi olla vastuussa kaikista latauksista. Tuollainen antaa hieman väärän kuvan, että torrenttien jakaminen ja lataaminen on sallittua, kunhan ei ole linkin julkaisija. Hänhän ne maksut hoitaa.

Edit. hätäilin hieman (jälleen). Valitus voi perustua myös siihen, että syytettyjen oletettiin uppineen myös julkaisun lisäksi ja siksi heidät todettiin syylliseksi. Tässä mielessä valitus on aiheellinen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.7.2008 @ 10:04

610.7.2008 9:39

tpb tpb tpb tpb ... ja siitä vaan 1 000 000 000 000 000 000 e vaatimukset teosto ja gramex... jukka liedes ja tommi kyyrä puolueettomiksi asiantuntijatodistajiksi... voihan centropy ja razor1911...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto