AfterDawn: IT-alan uutiset

Ruotsissa halutaan laillistaa piratismi

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 11.6.2008 12:22 Kommentteja (19)

Ruotsissa halutaan laillistaa piratismi Yhdysvaltalainen tekijänoikeuksien etuja ajava IIPA (International Intellectual Property Alliance) on kuvannut Ruotsia aikaisemmin muun muassa sanoilla "piratismin turvasatama". Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin lataaminen on kuitenkin nykyään laitonta myös Ruotsissa -- ainakin toistaiseksi. Ruotsin vasemmistoliitto tahtoo nimittäin laillistaa kaiken yksityiseen käyttöön tapahtuvan ei-kaupallisen latailun, Tietokone-lehti kertoo.
Vänsterpartiet hyväksyi viikonloppuna järjestetyssä puoluekokouksessaan ehdotuksen, jonka mukaan puolue kannattaa tekijänoikeuksilla suojattujen tiedostojen jakamisen laillistamista, mikäli toiminta ei ole kaupallista.

Puolueen mukaan Ruotsin nykyinen lainsäädäntö ei ole toimiva tiedostojen jakamisen osalta. Sen kerrotaan tekevän suuresta osasta ruotsalaisia rikollisia, eikä se myöskään turvaa artistien tuloja, vaikka tekeekin heidän musiikkinsa lataamisesta laitonta.

Ehdotuksessa, joka hyväksyttiin viikonloppuna, verrataan tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin verkossa jakamista kirjastolaitoksen toimintaan. Onhan kirjastoissakin ilmaiseksi tarjolla oleva materiaali tekijänoikeuksilla suojattua.

Oppositiopuolue Vänsterpartietilla on yhteensä 22 kansanedustajaa Ruotsin 349-paikkaisessa parlamentissa.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

111.6.2008 13:03
_Henkka_
Inactive

Toivotaan että Suomi tekisi viisaan liikkeen ja KERRANKIN tekisi jotain järkevää ja kannattavaa :) Eli seuraisi tätä yritystä..

211.6.2008 14:00

Näin ruotsinmaalla, mutta ei tietenkään Suomessa sen esihistoriallisen lainsäädännön takia mitä ei edes uudisteta. Pistää v*tuttamaan :(

311.6.2008 15:47

Hyvä pointti tuo:

Lainaus:
Onhan kirjastoissakin ilmaiseksi tarjolla oleva materiaali tekijänoikeuksilla suojattua.
Vois suomeenkin tulla tuo, mutta ei tietenkään. Joku Karpela alkaa heiluttamaan karttakeppiä ja näin ei suomeen tätä oteta käyttöön. Kun tuokin laillistettaisiin, niin poliiseilla olisi paljon enemmän aikaa ja resursseja muihin paljon tärkeämpiin puuhiin.

411.6.2008 18:18

Omasta mielestä tuo laki kuulostaa hieman epäilyttävältä, sillä tuo saattaa lähteä käsistä. Tälläkin hetkellä vähennetään pc pelien tekemistä, koska piratismi syö niin paljon myyntituloista. En sano että lakia ei pitäisi nykyaikaistaa, mutta aika heikoilla jäillä tuossa liikutaan.

511.6.2008 19:12

Suomessa kyllä alan teollisuus pitää huolen "vaalirahoituksella"ettei tuollaisia kotkotuksia tänne tule ;).

611.6.2008 20:24

No eipä tuo 6% kannatus ajatukselle kovin merkittävää ole. Oppositio puolueet muutenkin aina ottaa populistisia kantoja asioihin..

711.6.2008 20:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Suomessa kyllä alan teollisuus pitää huolen "vaalirahoituksella"ettei tuollaisia kotkotuksia tänne tule ;).
Kyösti Kakkosen mukaan virallinen käsite on: "maksullinen arvovalintavaikuttaminen".

811.6.2008 20:47

Eikös se ole ollut kautta aikain niin että sen mitä Ruotsi ensin, sitä Suomi sitten ;) Toivotaan ainakin.

911.6.2008 20:53

Jos täällä muutetaan lakia niin tiukemmaksi vain, johan se selvisi että ne joilla on rahaa ostaa omat edustajat eduskuntaan.
Ja köyhällä piraatilla ei ole kuin yksi ääni joka sekin meni vahingossa sille kierolle kepulaiselle joka lupasi parempaa, mutta lupasi salaa vieläkin parempaa salarakasrahoittajalleen.

1012.6.2008 0:22

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:01

1112.6.2008 11:48

Lainaus:
Onhan kirjastoissakin ilmaiseksi tarjolla oleva materiaali tekijänoikeuksilla suojattua.
Kyllähän se ilmaista on käyttäjälle. Mutta minun käsityksen mukaan kaupunki maksaa joka vuosi könttäsumman teostolle korvausta juuri noista tekijänoikeusmaksuista. Joka sitten sisältää kaikki koulujenkin käytössä olevat musiikkiaineistot.

1212.6.2008 13:21

Ite kerran lukaisin dvd:Stä että jos satut hajottamaan tämän korvaus hinta on noin 50 euroa kun teosto maksut täytyy maksaa uudestaan. Että aika kalliita ovat. Nii ja kirjaston dvd oli kyseessä jos ei kaikki stadilaiset tajunnut.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.6.2008 @ 13:21

1312.6.2008 14:07

Lainaus:
Kun tuokin laillistettaisiin, niin poliiseilla olisi paljon enemmän aikaa ja resursseja muihin paljon tärkeämpiin puuhiin.
Jeps, pääsis nörttipoliisitkin jahtaan murhaajia ja raiskaajia =)

1412.6.2008 17:50

Kyllä ne ruottalaiset jotaki näköjään osaa ;)

1512.6.2008 18:41

Kun Suomen to-lakia uusittiin joku aika sitten, viitattiin valmistelussa EU:n direktiiviin, joka pakottaa kaikki jäsenmaat yhtenäistämään lainsäädäntönsä suunnilleen Suomen kaltaiseksi. Outoa, jos Ruotsi oikeasti lipsuisi (tai voisi lipsua) tästä linjasta noin kauas.

Olisi tuo kyllä aika radikaali laki. Erittäin mielenkiintoista olisi nähdä vaikutukset juuri Ruotsissa, joka on käsittääkseni maailman kolmanneksi suurin musiikin viejä heti USA:n ja Britannian jälkeen. Jenkeille tuo tietysti pahiten napsahtaisi, kun siellä raha on kaikki kaikessa, ja teollisuuspomot varmasti harmittelisivat näitä menetettyjä miljooniaan koko loppuelämänsä.

1612.6.2008 20:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Kun Suomen to-lakia uusittiin joku aika sitten, viitattiin valmistelussa EU:n direktiiviin, joka pakottaa kaikki jäsenmaat yhtenäistämään lainsäädäntönsä suunnilleen Suomen kaltaiseksi. Outoa, jos Ruotsi oikeasti lipsuisi (tai voisi lipsua) tästä linjasta noin kauas.

Olisi tuo kyllä aika radikaali laki. Erittäin mielenkiintoista olisi nähdä vaikutukset juuri Ruotsissa, joka on käsittääkseni maailman kolmanneksi suurin musiikin viejä heti USA:n ja Britannian jälkeen. Jenkeille tuo tietysti pahiten napsahtaisi, kun siellä raha on kaikki kaikessa, ja teollisuuspomot varmasti harmittelisivat näitä menetettyjä miljooniaan koko loppuelämänsä.

Nimenomaan, DIREKTIIVIIN, eli toisinsanoen suositukseen, eikös se näin ole? Muut maat pyyhkivät !¤!"¤%& niihin, mutta tunnetusti näissä asioissa nössö Suomi noudattaa jokaikistä vtun kohtaa tehden tästä maasta täysin toimimattoman....!!! DAMN WE!

1713.6.2008 15:39

http://www.europarl.europa.eu/factsheets/1_2_1_fi.htm :

"Direktiivi velvoittaa ... jokaista jäsenvaltiota, jota se koskee. Kansallisten viranomaisten valittavaksi jää, missä muodossa ja millä keinoin tavoite toteutetaan."
Suositukset ovat asia erikseen.

1813.6.2008 16:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Tälläkin hetkellä vähennetään pc pelien tekemistä, koska piratismi syö niin paljon myyntituloista.
;) näinhän ne aina teosto yms. puolella väittää. Arvelisin, että pelien tekemisen määrä ei ole laskenut ja että piratti levitystä hyödynnetään myös tietoisesti levityskanavana ja markkinointina. Ja huonosta laadusta ja ideoista on aina kivempi syyttää jotain toista. Pelimarkkinoilla on uskomattoman huonoja tuotoksiakin.

Lainaus:
kannattaa tekijänoikeuksilla suojattujen tiedostojen jakamisen laillistamista
Vapaa kopiointi yksityiseen käyttöön alkuperäisestä mediasta kuulostaisi hyvältä alulta, mutta täysin vapaa piratti levittäminen kuulostaa arveluttavalta.

Hyväksi aluksi riittäisi tosin rangaistusten saaminen tolkulliselle tasolle, siten että todellinen aiheutettu ja näytettävissä oleva vahinko on se mistä lähdetään rangaistusta määrättäessä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2008 @ 16:21

1913.6.2008 20:06

Lainaus:
Hyväksi aluksi riittäisi tosin rangaistusten saaminen tolkulliselle tasolle, siten että todellinen aiheutettu ja näytettävissä oleva vahinko on se mistä lähdetään rangaistusta määrättäessä.
En ota kantaa noihin Jenkkien oikeusjuttuihin, mutta muistaakseni näissä viimeisimmissä jutuissa oikeudenkäyntikulut tekivät melko suuren osan kokonais "rapsuista".

Ja jos ihan mutua tähän heittää niin kokonais rangaistus koostuu hypoteettisessa tapauksessa:
- vahingonkorvauksesta (jollakin tavalla laskettuna)
- sakosta (lain laatija päättää suuruusluokan)
- rikoksentekovälineistä (mahdollisesti takavarikoidut koneet yms.)
- Omat ja toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut (sis. todistajien palkkiot yms.)

EDIT:

Syy sille miksi "kokonais rangaistuksen" on oltava "kovempi" kuin todellinen aiheutettu vahinko piilee siinä, että länsimaisten sivistysvaltioiden lainsäädönnöt perustuvat osittain siihen ajatukseen että rikoksesta ei saa hyötyä. Mikäli lainvastaisesta toiminnasta tuleva rangaistus olisi yhden suhde yhteen, niin olisi yksi ja sama tekisikö rikkeen tai ei koska kiinnijäätyäänkin tulos olisi plus-miinus-nolla. Tästä seuraisi että toiminnan odotusarvo olisi aina rikosta suosiva.

On kyllä selvää että noihin periaatteisiin on kymmeniä poikkeuksia, sekä satoja tapauksia joissa tuota periaatetta ei voida käyttää, mutta noin se asia vain on.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2008 @ 20:24

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto