AfterDawn: IT-alan uutiset

Sonera ei ainoa iPhone 3G -kauppias?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 10.6.2008 14:03 Kommentteja (3)

Sonera ei ainoa iPhone 3G -kauppias? Apple kertoi eilen WWDC 2008 -tapahtumassa (Worldwide Developers Conference) tietoja uudesta iPhone 3G -puhelimestaan. Hieman epäselväksi jäi kuitenkin puhelimen markkinointitapa eri maissa.
Digitoday kertoo Applen Yhdysvaltojen pörssivalvoja SEC:lle tekemän ilmoituksen perusteella yrityksen luopuvan yhden operaattorin politiikasta lähes kaikissa maissa.

Applen tekemän ilmoituksen mukaan uudet iPhone 3G -sopimukset eivät anna pääsääntöisesti yksinoikeutta yhdelle operaattorille kaupata puhelinta, vaan periaatteena on, että kauppaa pääsevät harjoittamaan useat operaattorit samassa maassa.

Tähän asti Apple on kerännyt jatkotuloja puhelimen myynnin jälkeenkin saamalla osan käyttäjien kuukausimaksuista, joita iPhonen käsiinsä saamiseksi on joutunut monopolioperaattoreille maksamaan. Tähänkin on kuitenkin tulossa muutos, sillä Apple ilmoitti samassa dokumentissa jäävänsä tulevaisuudessa ilman totuttuja jatkotuloja.

Suomessa iPhone 3G -puhelinta tulee kauppaamaan ainakin TeliaSonera. Soneran sivuille onkin auennut jo jonotuslista, johon yhteystietonsa täyttämällä saa ensimmäisten joukossa tietoa mahdollisesta toimitusajankohdasta ja myyntisopimuksista.

Uudet sopimukset eivät tule siis antamaan yksinoikeutta laitteen myyntiin vain yhdelle operaattorille. Applen mukaan kuitenkin Yhdysvalloissa, Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Irlannissa ja tietyissä muissa maissa on voimassa yhden operaattorin politiikka myös jatkossa. Täysin varmaa tietoa ei vielä ole Suomen tilanteesta, koska Apple ja TeliaSonera ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

"En voi vahvistaa tai kiistää yksinoikeutta", kaupallinen johtaja Pasi Mehtonen TeliaSoneralta kertoo. Myöskään hinnoittelusta ei ole tihkunut vielä lisätietoa. "Lisää tietoa hinnoittelusta tulee viimeistään heinäkuun 11. päivänä", Mehtonen vihjaa.

Apple tulee saamaan tulevaisuudessa rahaa matkapuhelinoperaattoreilta siis ainoastaan laitteiden myynnistä. Ensimmäiset iPhone-puhelimet ilman 3G-ominaisuutta tulevat kuitenkin täyttämään Applen lompakkoa vielä niin kauan kun niitä aktiivisesti käytetään.

Myyntiin uutta iPhonea on syytä odotella 11. heinäkuuta 22 maassa, joihin lukeutuu myös Suomi. Yhteensä Applella on sopimus iPhonen kaupittelusta yli 70 maan operaattoreiden kanssa. Ilman operaattorilukitusta esimerkiksi Apple Storeen iPhone 3G ei tiettävästi ole kuitenkaan saapumassa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.6.2008 14:36

ASIAA!

211.6.2008 16:03

Toivon hartaasti että suomeen ai tule se sama toimintamalli mikä on ameriikoissa. Eli puhelimen hankijan pitää ensin ostaa puhelin, ja vielä tämän jälkeen maksaa kuukausimaksua. Olisi kuitenkin kiva, jos Elisa nappaisi saman puhelin valikoimaansa. Näin ollen kilpailu kiristyisi ja hinnat putoaisivat. Ja jos puhelimen saisi vaikka 1€, ja kuukausimaksu olisi siinä 0-25€ välillä niin tuota voisi harkita.
Mutta saa nähdä, että miten tämä hittipuhelin tulee suomeen rantautuvan.

312.6.2008 14:32

Valitettavasti puhelimen todellinen hinta ei tule todennäköisesti laskemaan. Kytkyn vuoksi. Tuolta voi luke siitä lisää: http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/14403.cfm

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto