AfterDawn: IT-alan uutiset

YLE tarjoaa Pekingistä teräväpiirtolähetyksiä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.6.2008 20:47 Kommentteja (16)

YLE tarjoaa Pekingistä teräväpiirtolähetyksiä Pekingin olympialaisten televisiolähetyksistä ei tule pulaa Suomessa, sillä YLE:n lisäksi ohjelmaa lähettävät Eurosport- ja EurosportHD-kanavat, joista jälkimmäinen lähettää kisoja teräväpiirtolähetyksinä. EurosportHD ei ole kuitenkaan enää yksin Pekingin teräväpiirtolähetysten kanssa, vaan myös "teräväpiirtojarruna" tunnettu YLE on päättänyt yllättää suomalaiset tarjoamalla teräväpiirtolähetyksiä Pekingistä.
Yleisradion omilla kanavilla teräväpiirtolähetyksiä ei kuitenkaan nähdä, vaan ohjelmia nähdään lähinnä laajakaista- ja satelliittijakelussa. Välitettävät teräväpiirtolähetykset ovat samoja lähetyksiä, joita nähdään YLE TV2 -kanavalla. Satelliittijakeluna YLE:n teräväpiirtolähetyksiä näkevät Canal Digitalin asiakkaat ja IPTV:n eli laajakaistajakelun avulla Saunalahti Groupin asiakkaat.

Tämän lisäksi teräväpiirtolähetyksiä nähdään myös antenniverkossa, mutta lähetysalue on rajoittunut pääkaupunkiseudulle, jossa Digita Oy testaa maanpäällisiä teräväpiirtolähetyksiä. Pääkaupunkiseudulla lähetykset lähetetään Espoosta ja lähetysten katselu onnistunee ainakin tietokoneilla, joista löytyy digisovitin ja sopiva ohjelmisto. Tarvittava kaista teräväpiirtolähetyksille otetaan analogialähetyksien loppumisen yhteydessä vapautuneelta VHF-taajuusalueelta.

Tietokoneiden lisäksi maanpäällisten teräväpiirtolähetysten katselun pitäisi onnistua myös joillain Sonyn teräväpiirtotelevisioilla, joissa on teräväpiirtolähetyksiä tukevat digisovitin ja Canal Digitalin kombobokseilla, jotka osaavat näyttää teräväpiirtolähetyksiä sekä satelliitista että antenniverkosta.

Testilähetykset eivät ole kuitenkaan tulleet jäädäkseen ja Yleisradion ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen toppuuttelee innokkaimpia katselijoita ITviikko-verkkojulkaisulle antamassaan kommentissa seuraavasti: "Pekingin olympialaiset on erinomainen ja kiinnostava tilaisuus kokeilla ensimmäistä kertaa teräväpiirtolähetystekniikkaa. Tämä onnistuu, koska olympialaiset televisioidaan teräväpiirtolaitteilla ja HD-signaali koko tapahtumasta on saatavilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on vasta kokeilu ja säännöllisiä teräväpiirtolähetyksiä joudutaan odottamaan vielä jonkin aikaa".

Canal Digital Finland Oy:n toimitusjohtaja Jyri Timonen oli erittäin innostunut uusista teräväpiirtolähetyksistä. "Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme tarjota asiakkaillemme ja kaikille suomalaisille TV-katsojille Pekingin kisat myös Yleisradion HD-lähetyksinä. Tämä on merkittävä lisä jo ennestään laajaan teräväpiirtotarjontaamme" kommentoi Timonen ITviikkolle. Canal Digital avaa teräväpiirtolähetyksiä varten oman väliaikaisen kanavan, jossa YLE:n teräväpiirtolähetyksiä näytetään. "Ylen HD-lähetykset, vaikka ne ovat kokeilua, merkitsevät läpimurtoa teräväpiirrolle Suomessa. Kyseessä on historiallinen hetki" sanoi Timonen ITviikkolle.

Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen kommentoi tilannetta seuraavasti: "Tämän kokeilun kautta varmistamme, että myös antenni-TV-verkko on valmis teräväpiirtolähetyksiin nopeasti". "Keskitymme HD-lähetyksissä laitteiden ja verkon testaamiseen. Signaali on salaamaton, emmekä takaa sen toimivuutta kansalaisten televisioissa. Pääasia on, että itse opimme siitä lisää". Kiiskinen mukaan Digitalla olisi valmiudet välittää ensi vuonna jopa kuutta teräväpiirtokanavaa antenniverkossa.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

14.6.2008 21:10

Ohhoh.. Enpä olisi uskonut, että Yle tällä vuosikymmenellä alkaa HD-lähetyksiä edes testaamaan.
Mutta hyvä näin, jos vaikka saataisiin HD-lähetykset alkamaan parissa vuodessa.

24.6.2008 21:46

Mutta miten on kaapeliverkon laita? :/ Omistan Sonyn hd-virittimellisen tvn mutta talossani on kaapelitv... :(

34.6.2008 22:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LassiX:
Mutta miten on kaapeliverkon laita? :/ Omistan Sonyn hd-virittimellisen tvn mutta talossani on kaapelitv... :(
niino luetaan kunnolla ni saadaan siihen se jutun juju

Lainaus:
Yleisradion omilla kanavilla teräväpiirtolähetyksiä ei kuitenkaan nähdä, vaan ohjelmia nähdään lähinnä laajakaista- ja satelliittijakelussa.
eli ei antenni eikä kaapelitalouteen.

aika turhaa toi hd vaikka moni hifihirmu siitä jaksaaa jauhaa. ainoastaan kunnon laitteistolla voi nähdä ja kuulla sen.
ei perus sonyn hd tölsö ja minihifi sitä tarjoo metrinpäästä katsottuna ja kuultuna.

mut hei meitä on moneks. jotkut kuule flac ja mp3 eron ja näkee perus tölsöstä dvd:n ja br:eron scartin kautta..

että näin tänään

44.6.2008 23:35

On tuo kuitenkin askel parempaan päin YLE:ltä.
Jos ne vielä siitä innostuisi lähettämään testilähetyksiä valtakunnallisesti, niin pääsisi muutkin testaamaan DVB-T HD telkkua / boxia, kun on vielä tällä hetkellä turha ostos muuten.

54.6.2008 23:44

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LassiX:
Mutta miten on kaapeliverkon laita? :/ Omistan Sonyn hd-virittimellisen tvn mutta talossani on kaapelitv... :(
niino luetaan kunnolla ni saadaan siihen se jutun juju

Lainaus:
Yleisradion omilla kanavilla teräväpiirtolähetyksiä ei kuitenkaan nähdä, vaan ohjelmia nähdään lähinnä laajakaista- ja satelliittijakelussa.
eli ei antenni eikä kaapelitalouteen.

aika turhaa toi hd vaikka moni hifihirmu siitä jaksaaa jauhaa. ainoastaan kunnon laitteistolla voi nähdä ja kuulla sen.
ei perus sonyn hd tölsö ja minihifi sitä tarjoo metrinpäästä katsottuna ja kuultuna.

mut hei meitä on moneks. jotkut kuule flac ja mp3 eron ja näkee perus tölsöstä dvd:n ja br:eron scartin kautta..

että näin tänään
No no, otetaan nyt ihan rauhallisesti... Pointtina oli se, että saisivat lähettää nuo olympialaiset vaikkapa "testimielessä" sekä kaapeli-, että antenniverkossa.

Ja tuohon "aika turhaa toi hd", meitä on moneksi. Toiset vaan tykkää paremmasta kuvasta ja äänestä.

Että näin tänään.


...vai että "perus sonyn hd tölsö".. yhdys___sanat. :)

65.6.2008 10:56

hd on turhaa niiden mielestä, jotka ei ole koskaan nähneet hd lähetyksiä tv:stä.itse omistan CD:n hd boxin ja onhan se mukava saada eurosport hd:n rinnalle toinenkin hd kanava, josta voi kisoja seurata.tästä on hyvä jatkaa.toivottavasti näitä "kokeiluja" on lisää ainakin satelliitti jakelussa.

75.6.2008 12:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teosto:

eli ei antenni eikä kaapelitalouteen.
"Tämän lisäksi teräväpiirtolähetyksiä nähdään myös antenniverkossa, mutta lähetysalue on rajoittunut pääkaupunkiseudulle, jossa Digita Oy testaa maanpäällisiä teräväpiirtolähetyksiä. Pääkaupunkiseudulla lähetykset lähetetään Espoosta ja lähetysten katselu onnistunee ainakin tietokoneilla, joista löytyy digisovitin ja sopiva ohjelmisto."

85.6.2008 13:24

Lainaus:

aika turhaa toi hd vaikka moni hifihirmu siitä jaksaaa jauhaa. ainoastaan kunnon laitteistolla voi nähdä ja kuulla sen.
ei perus sonyn hd tölsö ja minihifi sitä tarjoo metrinpäästä katsottuna ja kuultuna.

mut hei meitä on moneks. jotkut kuule flac ja mp3 eron ja näkee perus tölsöstä dvd:n ja br:eron scartin kautta..

että näin tänään
Eli et ole todellakaan nähnyt full-hd kuvaa ja samaa normi pal kuvana...

95.6.2008 21:42

Nyt täytyy tähän väliin Canal +:n asiakkaana sanoa, että Canalin HD-lähetykset ovat erittäin onnistuneita.

Oletteko koskaan katsoneet futista HD:na? Näyttää aivan tajuttoman hyvältä verrattuna kuvaputkitöllön tarjoamaan elämykseen. Odotan innolla Olympialaisia.

105.6.2008 22:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti koponennn:
Nyt täytyy tähän väliin Canal +:n asiakkaana sanoa, että Canalin HD-lähetykset ovat erittäin onnistuneita.

Oletteko koskaan katsoneet futista HD:na? Näyttää aivan tajuttoman hyvältä verrattuna kuvaputkitöllön tarjoamaan elämykseen. Odotan innolla Olympialaisia.
Totta niin kuin kirkonrotta!

116.6.2008 7:11

Teräväpiirto eli HD 1080 tulee DVB-T systeemillä antennista ihan kuin mikä muukin kanavarypäs eli vanha analogikanava. Ei siitä ole mitään ihmeellistä. Maanpäällisessä HD:ssa saattaa olla SD:n nähden erilainen virheenkorjaus, jonka takia se näyttää vaativan hiukan voimakkaamman signaalin. En mene tästä takuuseen, kun olen kokeillut vain ilman mittareita ja ero on pieni (alle 3 dB).

Satelliitti tietysti näkyy HD:nä koko maassa, jos sinne annetaan HD sisään. Varmaan satelliittiasentajille tulee kiireiset ajat.

HD menisi kaapelinkin läpi, mutta Welho (vai mikä olio se nyt on) ei varmaan ehdi tehdä tarvittavia virityksiä vahvistimiin, yms. HD:lle siis tarvitaan oma taajuus.

Helsingissä ja muualla Kivenlahden (tai Pasilan)lähistöllä pitää olla sopivan kanavan antenni ja HD DVB-T digiboxi, joita voi olla vaikea saada tai HD-SD-DVB-T kortti tai USB-adapteri yli 2.2 GHz tietokonessa. Tavallinen antenni kelpaa, jos taajuus on likimain oikein. Ei tarvita mitään digitaalitiedettä. Itse katselen silloin tällöin HD:tä ihan tavallisella vanhalla VHF-UHF-häkkyrällä ja Compro VideoMate T220:lla (en suosittele). Espoossa ja Kirkkonummella kannattaa muistaa, että digitaalit eivät toimi voimakkaalla signaalilla, eivät myöskään liian heikolla. Kelvollinen jännitealue on dekadeja, mutta esim. analogilaitteisiin verrattuna pieni. Helsingin länsilaidalla kuva tulee noin 15 cm langanpätkällä, jos lähetysasemaan päin ei ole kiviseiniä välissä. Tällä systeemillä katselu onnistuu kaapelitaloudessakin koko kaapelin ohi, kun muistaa että boxin pitää olla T eikä C mallia.

126.6.2008 15:22

Kertokaa nyt vinkkejä millä bokseilla nuo HD olympialaiset saa näkyviin?

136.6.2008 15:47

Welho tarjoo HD:tä kaapelilla maksullisen HD-kanavapaketin kautta. Näkyy Eurosport HD, jonka kautta näkyy mm. Peking, Fudis Em ym.
http://www.welho.fi/Yksityisille/TietoaW...76/Default.aspx


- Iltakoulu->Taukobaari->Roskapankki->Taxi -

- C-kupin tissit ja A-luokan perse,muu on hifistelyä -

- God Hates Us All -

147.6.2008 2:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lmfmis:
Kertokaa nyt vinkkejä millä bokseilla nuo HD olympialaiset saa näkyviin?
Periaatteessa millä tahansa DVB-T standardin mukaisella boxilla, joka tukee 1080 x 1920 HD TV lähetyksiä ja jossa on televisioosi sopiva liitäntä. Yleisin tällainen liitäntä on HDMI, mutta kannattaa aina tarkistaa television päästä, että liitäntä on samanlainen. Erilaisten liitinten välille löytyy välijohtoja, mutta muut muunnokset ovat hankalia. HD boxi osaa käsitellä tavallisiakin lähetyksiä, joten yksi laatikko riittää.

Kukaan ei ole sanonut, onko koelähetys vanhassa MPEG-2 vaiko uudemmassa MPEG-4 (Norja, Eesti) muodossa, mutta veikkaan vanhaa muotoa. MPEG-4 boxi osaa käsitellä MPEG-2:ta, mutta MPEG-2 boxi ei saa mitään irti MPEG-4:stä. Boxin päivittäminen ylöspäin ei onnistu, koska MPEG-4 vaatii tehokkaamman prosessorin.

Hintaluokan pitäisi olla alle 200 e ilman tallennusominaisuutta. En tunne HD boxeja merkkeinä tai tyyppeinä, mutta käytännössä ne perustuvat muutamaan eri VLSI-mikropiirityyppiin, joten erot ovat suhteellisen pieniä. Varo ns. HD Ready vehkeitä, niihin pitää lisätä jotain, ennenkuin ne vastaanottavat HD-lähetyksiä ja tätä jotain on vaikea saada tai se on hurjan kallis.

Periaatteessa boxissa olisi hyvä olla maksukorttipaikka tai ns. Conax-liitäntä, johon saa maksukortinlukumodulin. Maksukortti siis on muovilätkä, kuten pankki- yms. kortit ja Conax-paikka on samannäköinen kuin kannettavien tietokoneiden PCMCIA/PCcard-modulin paikka, ei tietysti mitenkään yhteensopiva. Maksukorttia ei ilmeisesti tarvita tämän HD-kokeilun katselemiseen, mutta muuten siitä on hyötyä. Arvelen, että yhä enemmän kanavia ja ohjelmia menee kortille.

158.6.2008 17:34

Lainaus:
Signaali on salaamaton...
Eli näyttää ja kuulostaa toimivalta...

Nyt (joillakin) on mahdollisuus testata sitä laitteidensa HD-yhteensopivuutta ja -suorituskykyä.
(HDigivirittimet, softat, kodekit yms. valmiiksi jos meinaa koneella katsoa...)

166.7.2008 0:24
Magdalena
Inactive

Lainaus:
Lainaus:
Signaali on salaamaton...
Eli näyttää ja kuulostaa toimivalta...

Nyt (joillakin) on mahdollisuus testata sitä laitteidensa HD-yhteensopivuutta ja -suorituskykyä.
(HDigivirittimet, softat, kodekit yms. valmiiksi jos meinaa koneella katsoa...)
Ymmärsinkö nyt oikein, että antennitalouksissakin voi katsoa teräväpiirtolähetyksiä jos omistaa HD tai Full HD television ?

Olen ostanut http://www.welovetrading.com verkkokaupasta Full HD television mutta asun antennitaloudessa enkä nyt oikein tiedä voinko katsoa teräväpiirtolähetyksiä vai pitääkö minun hankki dvb-s digiboksi ?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.7.2008 @ 00:27

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uno-korttipeli julkaistiin iPhonelle ja Androidille Uno-korttipeli julkaistiin iPhonelle ja Androidille (18.1.2019 10:30)
Legendaarinen korttipeli Uno on ilmestynyt nyt ilmaisena mobiilipelinä. Peliä voi pelata maailmanlaajuisesti niin iOS- kuin Android-laitteillakin. Oikeudet peliin omistava Mattel on aiemmin ....
1 kommentti
Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden (18.1.2019 09:46)
Microsoft on lähettänyt medialle kutsun MWC-messuille, jossa ohjelmistojätti aikoo kertoa uutisia toimitusjohtajansa voimin. Voisi siis olettaa, että kyseessä ei ole mistään turhanpäiväisestä tilaisuudesta. ....
Varoitus – Tältä Google voi näyttää EU:n päätösten takia Varoitus – Tältä Google voi näyttää EU:n päätösten takia (18.1.2019 09:27)
Syyskuussa Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin, jonka on pelätty tuovan mukanaan sisällöntuottajille maksettavan linkkiveron ja lisäävän palveluntarjoajien vastuuta ....
1 kommentti
Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon (17.1.2019 21:18)
Samsungin kymmenen vuoden Galaxy-taivalta juhlitaan 20. helmikuuta, jolloin tietysti luvassa on myös uusi Galaxy S10 -lippulaivapuhelin. Jonkin verran laitteesta tiedetään, mutta paljon on ....
1 kommentti
Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan (17.1.2019 19:11)
Microsoft on paljastanut virallisessa Windows-blogissa uusia tietoja tulevasta päivityksestä. Windows Insider -testaajille saapunut Windows 10 Insider Preview Build 18317 muuttaa erityisesti ....
1 kommentti

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto