AfterDawn: IT-alan uutiset

Radiohead haluaisi nähdä Princen esittämän version Creep-kappaleesta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.6.2008 19:31 Kommentteja (5)

Radiohead haluaisi nähdä Princen esittämän version Creep-kappaleesta Videopalveluiden aikakaudella tekijänoikeuksiin liittyvät ongelmat ovat nousseet usein keskustelun aiheeksi, koska tekijänoikeuksien suojeleminen on todella hankalaa videopalveluiden runsaasta määrästä ja valtavasta käyttäjäkunnasta johtuen.
Tekijänoikeuksiaan ahkerasti puolustava Prince on kuitenkin nyt luonut uudenlaisen tekijänoikeussotkun, johon Princen ohella liittyy myös Radiohead.

Tapaus sai alkunsa tämän viikon maanantaina Coachella Valley Music and Arts Festival -tapahtumassa, jossa Prince esitti omien kappaleidensa lisäksi oman versionsa Radioheadin Creep-kappaleesta. Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan nähneet tätä esitystä, mutta onneksi eräs esitystä seurannut henkilö tallensi tapahtuman videolle ja laittoi videon tämän jälkeen YouTube-videopalveluun.

Tieto Princen esityksestä levisi nopeasti myös Radioheadin jäsenille, jotka koettivat katsella kyseistä videota YouTubesta. Yhtyeen harmiksi Princeä edustava levy-yhtiö NPG Records oli kuitenkin poistattanut videon YouTubesta Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lain (Digital Millennium Copyright Act) nojalla. Videossa ei kuitenkaan soiteta kappaletta, jonka tekijänoikeudet ovat Princen hallussa, vaan Creep-kappaleen oikeudet kuuluvat Radioheadille, joten joidenkin mielestä NPG Recordsilla ei ollut oikeutta tehdä DMCA-poistopyyntöä YouTubelle. Toistaiseksi sekä YouTube että Prince ovat olleet vaitonaisia DMCA-poistopyynnön laillisuudesta.

Ilman oikeudellisia perusteita tehty DMCA-poistopyyntö on rikos Yhdysvalloissa, mutta toistaiseksi yhtäkään tällaista tapausta ei ole käsitelty vielä oikeudessa, vaikka DMCA-väärinkäytöksiä ovat yrittäneet mm. Yhdysvaltojen ilmavoimat.

Radioheadin keulahahmona ja laulajana tunnettu Tom Yorke olikin ihmeissään siitä, että Prince oli poistattanut videon YouTubesta. Yorke haluaisi videon takaisin YouTubeen, koska kyseisessä videossa soitetaan Radioheadin musiikkia. Tällä hetkellä YouTubesta löytyy muutama eri video Princen maanantaisesta esiintymisestä.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

11.6.2008 21:20

http://www.youtube.com/watch?v=xs4K2FlY1Xw <-- Siellähän se taas on

21.6.2008 21:49

Mokoma tekijän oikeuksien rikkoja!!!

31.6.2008 23:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Mokoma tekijän oikeuksien rikkoja!!!

Mokoma kieliopin rikkoja.

Mjoo, Prince veti taas tuttuun tapaan överiksi. Hauska tosiaan olisi nähdä tämä juttu oikeudessa.

41.6.2008 23:48

joo-o, tuo ainakin kuulosti ihan hirveältä minun korvaani.
minulle ainakin olisi ihan sama poistavatko kun oli niin huono, mutta jos "oikeudellisesti" mietin niin en kyllä osaa sanoa miten käy.

Toivottavasti prince menettää maineensa oikeuden "puollustajana".

52.6.2008 15:36

Hah, in ur face, Prince :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto