AfterDawn: IT-alan uutiset

Antenniverkon HDTV-lähetykset puhuttavat

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 9.5.2008 18:50 Kommentteja (11)

Antenniverkon HDTV-lähetykset puhuttavat Tietokone-lehti uutisoi tuoreeltaan tänään pohdittua digitelevisiojärjestelmän nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Aamulla kokoontuneiden televisioalan toimijoiden ja Liikenne- ja viestintäministeriön digitelevision yhteistyöfoorumin käsittelyssä esille nousi erityisesti teräväpiirtolähetysten tulevaisuus.
Teräväpiirtoa on tulossa myös antenniverkkoon, mutta asian julkista käsittelyä vältellään vielä.

Tilaisuus pidettiin Liikenne- ja viestintäministeriön tiloissa ja siihen osallistui noin 50 henkilöä. Mukana oli niin antenniurakoitsijoita kuin televisioyhtiöiden edustajiakin. Mukaan ei kuitenkaan huolittu tiedotusvälineiden edustajia.

"Kyseessä oli aivan tavallinen yhteistyöfoorumi, joka on häärännyt digi-tv-siirtymän kanssa. Halusimme kutsua sen koolle digi-tv-siirtymän kauden päätteeksi", kertoi ylijohtaja Liisa Ero Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Pohdimme myös mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä haasteita on ratkottava. Mitään päätöksiä ei tehty, joista olisi suurelle yleisölle tiedotettavaa", hän mainitsi.

Vaikka teräväpiirtotelevisiolähetyksiä kaavaillaankin jossain vaiheessa myös antenniverkkoon kaapeli- ja satelliittivastaanoton ohella, oltiin tilaisuudessa yhtä mieltä siitä, että nykyisten digiboksien on toimittava ainakin vuoteen 2016.

SWelcomin toimitusjohtaja Anu Nissinen povasi HDTV-lähetysten löytävän tiensä myös antenniverkkoon. "Kyllä se HDTV sieltä tulee, ensin kaapeli- ja satelliittimarkkinassa kansainvälisellä ohjelmistolla. Tätä kautta alkaa laajempikin kysyntä heräämään. Massamarkkinan edellytys on suomalaisten toimijoiden vahva tuki", hän kertoo.

Kysymyksiä ja spekulointia herättää varmasti Tietokone-lehden tietojen mukaan mahdollinen, YLE:n ja kaupallisten kanavien yhteinen, maanpäälliseen lähetykseen suunnitteilla oleva HDTV-kanava. Yhteistyö kaupallisten kanavien kanssa voisi aikaistaa teräväpiirtoaikaan siirtymistä, koska yksinään YLE:n budjetti ei riittäisi ainakaan alkuvaiheessa teräväpiirtokuvan lähettämiseen maanpäällisessä verkossa.

Suomeen ollaan perustamassa HD-foorumia, josta on määrä tulla alan toimijoiden yhteistyöelin. Vielä on ratkaisematta esimerkiksi HDTV-lähetyksissä käytettävä pakkaustekniikka, lähetettävä tarkkuus ja se, kannattaako odottaa tulossa olevaa DVB-T2-standardia.

Mietittävää on siis paljon. Vääjäämättä jossain vaiheessa tulossa oleva teräväpiirtosiirtymä ei saisi myöskään aiheuttaa vastaavaa hässäkää, kuin edellinen digisiirtymä.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

19.5.2008 20:32

Yrittäisivät nyt saada noiden normaalienkin tv-lähetysten resot täysille.

210.5.2008 2:49

Joo-o ensin tarvii ostaa Digi-boxi ja nyt HD-boxi millonkas ULTRA-HD-boxi?

eikö voitaisi myös parantaa näiden harvojen kanavien ohjelmatarjontaa?

310.5.2008 10:27

Voisivat aloittaa lähettämällä aluksi 720p laadulla 1080x sijaan.
Kun nykyisenkin SD materiaalin lähettäminen oikealla bittivirralla vaikuttaa mahdottomalta.

Moni talous ei hyödy 1080x laadusta paljoakaan jos TV on pieni 32-50",
ja veikkaan että juuri 32-42" kokoluokkaa on myyty paljon.

410.5.2008 11:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Moni talous ei hyödy 1080x laadusta paljoakaan jos TV on pieni 32-50
Milaisessa talossa asut jos 32-50" on pieni tv?

510.5.2008 11:56

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Moni talous ei hyödy 1080x laadusta paljoakaan jos TV on pieni 32-50
Milaisessa talossa asut jos 32-50" on pieni tv?
Ei kai talolla ole väliä, 1080x menee hukkaan pienissä töllöissä.

1080p on resoluutiona sellainen että tykillä voi täyttää normi omakotitalosta löytyvän seinän kokonaan eikä se näytä yhtään pahalta vielä sellaisessa koossa.

610.5.2008 18:22

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Moni talous ei hyödy 1080x laadusta paljoakaan jos TV on pieni 32-50
Milaisessa talossa asut jos 32-50" on pieni tv?
Ei kai talolla ole väliä, 1080x menee hukkaan pienissä töllöissä.

1080p on resoluutiona sellainen että tykillä voi täyttää normi omakotitalosta löytyvän seinän kokonaan eikä se näytä yhtään pahalta vielä sellaisessa koossa.
TemeTee (varmaankin) kysyi että kuinka suuret huoneet asunnossasi on, mikäli 32 - 50 tuumaa on pieni telkkari. Television koko korreloi aika hyvin katseluetäisyyden kanssa, ja katseluetäisyys korreloi melko hyvin huonekoon kanssa.

710.5.2008 21:31

Lainaus:
TemeTee (varmaankin) kysyi että kuinka suuret huoneet asunnossasi on, mikäli 32 - 50 tuumaa on pieni telkkari. Television koko korreloi aika hyvin katseluetäisyyden kanssa, ja katseluetäisyys korreloi melko hyvin huonekoon kanssa.
Joo niin tekee.

Itse katson 2,6m leveää kuvaa sinsisäteeltä 720p tykillä.

811.5.2008 1:36
oappi
Inactive

@Tomm
Joo no sitte sillä 1080 ei tosiaan oo paljoo välii jos on nii heikkoo tekniikkaa ettei tue ku 720.... Itse ainakin voin todeta että 720 ja 1080 eron näkee vaikka 24" lg:n monitorilta... Eiköhän sen ihan hyvin erota 8 tuumaa isommastakin jos on vähäkään laadukas töllö.


Eiköhän se nyt oo parempi et odotetaan sitä ultrahd tä vai mikä olikaan jossa reso 7200x4800 tms. Sitä en tietenkään vastusta et alettas tekee sisältöä hd:nä ja tuupataan sitä vaikka sateelliitin kautta, mutta ei nyt ihan heti taas voi pistää porukkaa vaihtaa laitteita. Parashan olisi joku iptv ratkasu.. Näin voitas keskittyy siihen jakelukanavaan ja parantaa suomen verkkoa nopeammaksi. Samalla päästäisiin eroon kanava määrän rajoituksista. Ei nyt kuitenkaan ihan heti, kaikissa kodeissa kun ei ole vieläkään kunnon yhteyksiä.

911.5.2008 15:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oappi:

Joo no sitte sillä 1080 ei tosiaan oo paljoo välii jos on nii heikkoo tekniikkaa ettei tue ku 720.
Tekeekö se 720 siitä jotenkin käyttökelvottoman?

Lainaus:

... Itse ainakin voin todeta että 720 ja 1080 eron näkee vaikka 24" lg:n monitorilta... Eiköhän sen ihan hyvin erota 8 tuumaa isommastakin jos on vähäkään laadukas töllö.
Varmasti, mutta istutaanko olohuoneessa nenä ruudussa kiinni

1011.5.2008 18:46
oappi
Inactive

@Tomm

Ei se 720p tee hyödytöntä, mutta ihan taatusti näkee 32" töllöstä jo eron toisin kuin ite väität et pitäs olla joku +50" et sais kaiken irti 1080 sta.


Moni ei edes haluu +40" koska se vie liian paljon tilaa.

Ja 24 monitoria nyt katotaan just niin läheltä ku tietokone monitoria yleensä... En ainakaan keksi mitään syytä ostaa isoa telkkaria sen takia että voisin katsoa kauempaa.

1111.5.2008 19:17

Kyllä mä kans oon Tommin kans samaa mieltä ett perinteises olohuonekäytös jossa sitä katseluetäisyyttä on vähintään se 2m niin ei huomaa sitä 1080p ja 720p eroa. Ellei oo kuvakoko lähempänä sitä 50. Itekki kattelin kauan aikaa kahta tismalleen samanlaista LG:n 37 tv -mallia joissa erona oli vaan se että toinen oli full hd ja ja toinen oli 720p Tv. Kumpaakin syötettiin tarkinta teräväpiirtoa ja hintaeroa oli sen 200e. Päädyin Lg:n 720p malliin ku en kerta kaikkiaan löytänyt mitään eroa tarkkuudessa. Siitä herääkin kysymys että onko edes mitää järkeä myydä jotain alle 42 tuumaisia full hd telkkuja jos niitä ei kuitenkaan katsota puolen metrin päästä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.5.2008 @ 19:18

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto