AfterDawn: IT-alan uutiset

Brittikemistit visioivat 500 000 gigatavun mp3-soittimista

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 16.4.2008 10:12 Kommentteja (24)

Brittikemistit visioivat 500 000 gigatavun mp3-soittimista Glasgowin yliopiston kemistit ovat kehittäneet menetelmän, jonka avulla on mahdollista moninkertaistaa tallennusmedioiden pakkaus aivan uusiin sfääreihin. Brittitutkijoiden menetelmä perustuu molekyylikytkimeen, joka piilastujen sijaan rakennettaisiin joustavan muovirakenteen päälle. Teoriassa tekniikka mahdollistaisi jopa noin 500 000 gigatavun tallentamisen neliötuuman eli noin 6,4516 neliösenttimetrin kokoiselle alueelle.
Tällä hetkellä käytössä olevat tallennusmediat kykenevät varastoimaan samalle pinta-alalle vain noin 3,3 gigatavua, joten kemistien teknologia olisi valtaisa harppaus tallennustehokkuudessa. Tutkimuksen tehneet professori Lee Cronin ja tohtori Malcolm Kadodwala julkaisivat työnsä tulokset tieteellisessä Nature Nanotechnology -lehdessä.

Molekyylikytkimen käyttö nostaa mikropiirin transistoreiden lukumäärän nykyisestä 200 miljoonasta yli miljardiin. Koska kemistien menetelmä toimii molekyylitasolla, on heidän visioimaansa ratkaisua pienempään mittakaavaan jo todella vaikea päästä.

Tehokkaampi pakkaus mahdollistaisi tietenkin suuremman tallennuskapasiteetin käytön kaikissa laitteissa, mutta ero olisi merkittävä etenkin mobiililaitteissa, kuten matkapuhelimissa tai vaikkapa mp3-soittimissa. Tekniikan avulla nekin pääsisivät nauttimaan tallennuskapasiteeteista, joihin vain harvat pöytäkoneetkaan tällä hetkellä yltävät.

Molekyylikytkimiin perustuvilla tallennusmedioilla varustettuja mp3-soittimia ei kuitenkaan kannata odottaa markettien hyllyille vielä aivan lähivuosina, sillä molekyylikytkimien toimintaa on pystytty tutkimaan vasta röntgensäteiden avulla laboratoriossa. Työnsarkaa riittää niin materiaalien kuin toistettavuuden kehittämisessä. Teknologian käyttöönotto voikin kestää vielä kymmeniä vuosia.

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

116.4.2008 10:37

500 teran ipod tänne kiitos! Ei olisi paha tuollainen kovo koneeseenkaan varastolevyksi :)

216.4.2008 10:44

Nyt vaaditaan jo hieman normaalia kovempaa palkkatasoa jotta tuon saisi taytettya itunesista ostetuilla kappaleilla. Eli toisin sanoen tamahan lisaa piratismia kun vain harvalla olisi varaa tayttaa tuo.

316.4.2008 10:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonSco:
Nyt vaaditaan jo hieman normaalia kovempaa palkkatasoa jotta tuon saisi taytettya itunesista ostetuilla kappaleilla. Eli toisin sanoen tamahan lisaa piratismia kun vain harvalla olisi varaa tayttaa tuo.
Ei voi sanoa, että lisää piratismia. Munkin koneeseen saisi vaikka kuusi teratavun kokoista kovoa, ja kyllä niissäkin riittäisi tallennustilaa yllinkyllin. Tuo valtava tallennustila varmasti hyödynnettäisiin sillä, että siirryttäisiin mp3-musiikista flac-musiikkiin.

416.4.2008 11:29

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonScoTuo valtava tallennustila varmasti hyödynnettäisiin sillä, että siirryttäisiin mp3-musiikista flac-musiikkiin.[/quote:

500 teraan saisi täysin pakkaamatonta musiikkiakin liki miljoonan levyn verran ja kun ei tarvitse kuluttaa laskentatehoa pakkauksen purkamiseen saadaan akut kestämään pidempään.
Tosin kellään ei ole tuollaisia levykokoelmia laillisena, tuskin laittomanakaan.

516.4.2008 11:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nks123:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonSco:
Nyt vaaditaan jo hieman normaalia kovempaa palkkatasoa jotta tuon saisi taytettya itunesista ostetuilla kappaleilla. Eli toisin sanoen tamahan lisaa piratismia kun vain harvalla olisi varaa tayttaa tuo.
Ei voi sanoa, että lisää piratismia. Munkin koneeseen saisi vaikka kuusi teratavun kokoista kovoa, ja kyllä niissäkin riittäisi tallennustilaa yllinkyllin. Tuo valtava tallennustila varmasti hyödynnettäisiin sillä, että siirryttäisiin mp3-musiikista flac-musiikkiin.
Tuollainen määrä flacciakin on ihan mahdoton. :) hyvä varastolevy kuitenkin. Jos nyt yrittäisivät kuitenkin normi kovalevyn kokoiseen tilaan saada se 500 teraa niin olisi kiva. :P

AMD Athlon 3200+ | Asus A7V8X-LA | 1024MB (512MB x2) | 7600gs core 500mhz mem. 400mhz | 160Gt + 250Gt

616.4.2008 12:05

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:38

716.4.2008 12:25

8 megan liitymällä kestäisi 15 vuotta ladata toi kikkare täyteen.

816.4.2008 13:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti suoraveto:
8 megan liitymällä kestäisi 15 vuotta ladata toi kikkare täyteen.
Ehkä, mutta kuka enää 10 vuoden päästä lataa 8 megan netillä? Nyttenkin alkaa sitä 100 megaa olla jo ihmisillä, ja vuosikymmenen päästä liikutaan jo varmasti kymmenissä gigoissa, siis kuluttajatasolla.

916.4.2008 13:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti suoraveto:
8 megan liitymällä kestäisi 15 vuotta ladata toi kikkare täyteen.
... ja jo kahdeksan ekan vuoden aikana olisi ladattuna about kaikki levyt, mitä netistä löytyy :P

No, tuskin tuota onkaan suunniteltu sitä varten, että se olisi _pakko_ täyttää, kuten muutamien kommenteista täällä voisi päätellä heidän luulevan. Onhan tuo kuitenkin suht mullistava askel tallennusmedioiden maailmassa, ja parannusta tuossa teknologiassa olisi jo ihan palvelinpuolellekin tarpeeksi. Ehkä siis on hiukan väärin puhua MP3-soittimista samassa yhteydessä :P

1016.4.2008 14:51

videoita kun laittaisi niin ei se sitten niin kauan täyttämiseen menisi

1116.4.2008 16:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonSco:
Nyt vaaditaan jo hieman normaalia kovempaa palkkatasoa jotta tuon saisi taytettya itunesista ostetuilla kappaleilla. Eli toisin sanoen tamahan lisaa piratismia kun vain harvalla olisi varaa tayttaa tuo.

tuskinpa vie noin paljoa tilaa ees kaikki taltioitu musiikki ( 500teraa ) ja ketä tyhmä sen haluisi kokonaa täyttää vähä voisi olla hikistä ettii sieltä miljoonien biisien seasta suosikkejaan...

1216.4.2008 16:15

Jos on isonäyttöinen soitin (tai parhaassa tapauksessa näyttö, joka on taiteltavissa/rullattavissa), niin tokihan tuonn saa leffoja / sarjojakin.. Täyteen tosin tuokin on voikea saada, mutta..
Zipzap:in visio oli myöskin ihan hauska, ja varteenotettava.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2008 @ 16:16

1316.4.2008 16:24

Miettikääs mitä tämä mahdollistaisi kiintolevyteollisuudessa: voitaisiin päästä nykyisistä kiekoista kokonaan irti ja siirtyä täysin ilman liikkuvia osia toimiviin tallennusmedioihin. Tämä lisäisi läppärien akun kestävyyttä ja tiedonsiirtokin nopeutuisi aivan älyttömästi, kun tietoa ei tarvitse etsiä kiintolevyltä. Lisäksi tällaiset flash kiintolevyt tekisivät nykyiset ram-muistikammat turhiksi, mikä myös lisäisi läppärien akun kestävyyttä. Mukavahan se on tietysti haaveilla, mutta näiden yleistyminen kestää aivan tajuttoman pitkään...

1416.4.2008 18:56

Varmasti kiintolevyteollisuudella on kova sanansa sanottavana, kun miettii, minkälaisia menetyksiä niille tulee. Jokaisen tarvitsee ostaa vain yksi tuollainen loppuelämäkseen. Eli joko todella kalliita tai sitten eivät kestä mitään...

1516.4.2008 19:34

Elkää ny. Sitte alkaa tulla jo niin hienoja pelejä ja leffoja et ne vie vähintää teran/leffa ja 10 teraa/peli.

1616.4.2008 19:56

huhhuh :D .. kelpais :P

vielä olisi hyvää extraa jos nuita sähkön varastointi tapojakin kehitettäisiin noin huikeasti pidemmälle :)

1717.4.2008 15:07

entäs ku tullee naarmu tai joku muu vika siihen kiintolevyyn... "hupsista! siinä meni taas parikymmentä gigaa..." sitte on parasta ottaa varmuuskopiot... "Copying... Estimated time left: 5 weeks, 6 days, 23 hours, 24 minutes and 10 seconds..."

1817.4.2008 15:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ropelli90:
entäs ku tullee naarmu tai joku muu vika siihen kiintolevyyn... "hupsista! siinä meni taas parikymmentä gigaa..." sitte on parasta ottaa varmuuskopiot... "Copying... Estimated time left: 5 weeks, 6 days, 23 hours, 24 minutes and 10 seconds..."
Kai nyt siirtonopeudetkin kasvavat. Eikä tuollaista ole varmaan ihan heti tulemassa, joten muutkin tallennussysteemit ovat varmasti kehittyneet hieman.

1917.4.2008 18:15

Lainaus:
Kai nyt siirtonopeudetkin kasvavat. Eikä tuollaista ole varmaan ihan heti tulemassa, joten muutkin tallennussysteemit ovat varmasti kehittyneet hieman.
Joo no kyllä määki vähän niin luulen, mutta heitimpä vaa... Silti varmaan aika paska alakaa varmuuskopioimaan tommosia määriä, vaikka ois kuinka nopiat, ku niitä pittää melekeen ottaa usiammat kopiot. Sitte ku pittää olla vielä kans melekeen pari tommosta levyä lisäksi, että mihin nuo kopiot laittaa... Toivottavasti saavat tehtyä semmosen ettei hirveesti vikoja tuu...

Ite en oo ees hirveesti nuita varmuuskopioijamiehiä...

2017.4.2008 21:14

500 teran ipod shuffle, et kuule samaa biisiä montaa kertaa elämässäs

2120.4.2008 19:48

mitä vittua tollasta tungetaan ekana johonki taskusoittimeen? palvelimiin ensin nuo, sitten kotikoneisiin ja sitten joskus mietitään ehkä sitä taskusoitintakin ihan pikkusen. applen 160 giganen soitinkin on jo ihan hirveen tilava, kun ei sellasella laitteella katota edes dvd/pal reson kamaa, 480x360 ehkä, ja sellasta paskaa menee videona 160 gigaan ihan jeesus määrä.

2220.4.2008 20:12

luultavasti halutaan vaan havannoilistaa tällä kuinka pieniksi ja tilaviksi saadaan nuo muistit

2320.4.2008 21:21

Tämän hetkisellä tekniikalla noita ei kyllä taida tulla kotikoneisiin saati sitten servereihin. Säiliöksi nuo varmaan olisivat erittäin hyviä. Nimittäin nuo kuolisivat vuodessa tai parissa. Tämän hetkiset flash piirit kestävät n. 10k ylikirjoittamiskertaa. Se ehkä kuulostaa suurelta, mutta ei ole. Johonkin läppäriin vielä sopisi, kunhan huolehditaan siitä, ettei käyttöjärjestelmä swappaa kiintolevylle mitään, mutta siinäkään käytössä ei levy ikuisuuksia kestä.

2420.4.2008 23:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mixka:
Tämän hetkisellä tekniikalla noita ei kyllä taida tulla kotikoneisiin saati sitten servereihin. Säiliöksi nuo varmaan olisivat erittäin hyviä. Nimittäin nuo kuolisivat vuodessa tai parissa. Tämän hetkiset flash piirit kestävät n. 10k ylikirjoittamiskertaa. Se ehkä kuulostaa suurelta, mutta ei ole. Johonkin läppäriin vielä sopisi, kunhan huolehditaan siitä, ettei käyttöjärjestelmä swappaa kiintolevylle mitään, mutta siinäkään käytössä ei levy ikuisuuksia kestä.
Useamman miljoonaa kertaa kestää tällä hetkellä. Alkuaikoina (~2004) tilanne oli kuvaamasi, mutta nykytekniikalla ollaan saatu venytettyä sitä käyttöikääkin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto