AfterDawn: IT-alan uutiset

Last.fm: ilmainen musiikkitarjonta lisää myyntiä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.4.2008 12:25 Kommentteja (3)

Last.fm: ilmainen musiikkitarjonta lisää myyntiä Last.fm on tarjonnut kolmen kuukauden ajan käyttäjilleen palvelua, joka antaa mahdollisuuden kuunnella musiikkia ilmaiseksi mielin määrin ja samalla tarjoaa mahdollisuuden ostaa käyttäjien kuuntelemia kappaleita sopimusverkkokaupoista. Nyt musiikkipalvelu kertoo streamauspalvelunsa yli kaksinkertaistaneen ainakin yhden sopimuskaupan CD-myynnin ja musiikkilatausten määrän. Ilmaisten näytekappaleiden tarjoaminen vaikuttaisi siis olevan kaikin puolin kannattavaa.
Last.fm:n streaming-palvelussa on mukana useita verkkokauppoja, kuten iTunes ja 7Digital, mutta nyt julkaistiin jostain syystä ainoastaan Amazon.comia koskevat luvut. Last.fm kertoo Amazonin CD-myynnin ja musiikkilatausten määrän kasvaneen peräti 119 prosentilla uuden kumppanuusohjelman kautta. Kasvu selittyy osittain uuden palvelun lanseerausta seuranneella käyttäjämäärän kasvulla, mutta Last.fm:n mukaan myös vanhat käyttäjät ovat intoutuneet ostamaan entistä enemmän. Vanhat käyttäjät ovat lisänneet ostojaan 66 prosentilla.

CBS:n omistama Last.fm antaa käyttäjiensä kuunnella musiikkia vapaasti streaming-palvelun kautta. Valikoimissa on miljoonia kappaleita kaikkien suurten levy-yhtiöiden valikoimista, eli mukana on suurin osa tunnetuista artisteista. Levy-yhtiöt saavat pienen korvauksen jokaisesta soitetusta kappaleesta. Kuuntelua on rajoitettu siten, ettei yhtä kappaletta voi lyhyen ajan sisällä soittaa kuin kolmesti. Tämän jälkeen käyttäjälle tarjotaan linkkejä verkkokauppoihin, joista soitetun biisin pääsee ostamaan.

Last.fm:n perustajiin lukeutuva Martin Stiksel pitää tilastoja selkeänä osoituksena siitä, että ilmaisen musiikin tarjoaminen voi johtaa selkeisiin rahallisiin tuottoihin. "Jo vähän yli kahdessa kuukaudessa on osoittautunut, että ihmiset ostavat CD-levyjä ja latauksia, mikäli heillä on käytössään meidän tarjoamamme kaltainen palvelu", Stiksel toteaa.

Last.fm vaikuttaa siis osoittaneen, että täysimittaisten näytekappaleiden tarjoaminen lisää myyntiä. Tämä herättää kysymyksen, tulevatko myös iTunes ja muut verkkomusiikkikaupat tarjoamaan täysimittaisia näytekappaleita nykyisten 30 sekunnin pätkien sijaan. Mitään estettä tälle ei ole, etenkin jos käyttöoikeuksia rajoittavat DRM-sotkut pidetään esikuunteluversioissa mukana.

Myös JupiterResearchin vasta julkaistu ennuste tukee Last.fm:n näkemyksiä, mutta on hieman varovaisempi ennustuksissaan. Markkinatutkimusyhtiön ennusteen mukaan mainosrahoitteiset latauspalvelut, kylkiäisenä tarjotut palvelut (kuten Nokian Comes With Music) sekä DRM-suojaamaton musiikki nostavat neljässä vuodessa eli vuoteen 2012 mennessä Euroopan digitaalisen musiikin markkinoiden arvon noin kahteen miljardiin euroon.

Jupiterin mukaan digitaalisten latausten kasvu on vuodesta 2004 asti pystynyt paikkaamaan ainoastaan kolmanneksen siitä, minkä koko musiikkiteollisuuden myynti on laskenut. Esimerkiksi musiikin laiton levittäminen P2P-verkoissa on yhä yli kaksi kertaa suositumpaa kuin verkon lailliset musiikkipalvelut. Tilanne tulee kuitenkin paranemaan jo parissa vuodessa, sillä Jupiter arvioi digitaalisten latausten täysin kompensoivan fyysisten tallenteiden myynnin laskun vuonna 2010.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.4.2008 14:54

"Ilmaisten näytekappaleiden tarjoaminen vaikuttaisi siis olevan kaikin puolin kannattavaa. "

Ja minä kun luulin, että semmoinen köyhdyttää artistit ja levy-yhtiöt. Mihin tässä enää on uskominen?

210.4.2008 17:59

Kommari propagandaa ja viilattuja tilastoja höystettynä piraattienvalheilla, älä siis hyvä mies tätä usko ;)

310.4.2008 18:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tansju:
Kommari propagandaa ja viilattuja tilastoja höystettynä piraattienvalheilla, älä siis hyvä mies tätä usko ;)
No en sitten, uskon kaikkitietävää kapitalistia!

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto