AfterDawn: IT-alan uutiset

Internetin kirjapiratismi ajaa kirjailijat leivättömiksi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 1.4.2008 12:42 Kommentteja (9)

Internetin kirjapiratismi ajaa kirjailijat leivättömiksi Saamme lukea päivittäin uutisia siitä, kuinka elokuva- ja musiikkiteollisuuden edustajat kertovat piratismin syövän heidän leipänsä. Nyt myös kirjoittajat yhtyvät samaan hätähuutoon ja pelkäävät, että ilman radikaaleja muutoksia he eivät voi enää jatkaa kirjoittamista.
Kirjoittajien murheista viesti britannialainen Society of Authors, joka edustaa maassa yli 8 500 ammattikirjoittajaa. Järjestön mukaan musiikkiteollisuudelle tutut piratismiongelmat alkavat pikku hiljaa vaivata myös kirjoittajia.

Järjestö kertoo, että netissä levitetään paljon muutaman kappaleen mittaisia pätkiä kirjoista, mutta yhä useammin myös kokonaisia kirjoja. Ongelmista kärsivät suositut kirjoittajat, kuten J. K. Rowling ja Jamie Oliver, mutta eniten ongelma koskettaa vähemmän tunnettuja kirjailijoita, runoilijoita ja esimerkiksi keittokirjojen kirjoittajia.

Kirja on ominaisuuksiensa vuoksi helposti siirrettävissä digitaaliseen muotoon, eikä kehitys sinänsä ole kirjoittajienkaan mielestä pahasta. Ongelma sen sijaan on siinä, miten kirjoittajat saisivat heille kuuluvan osuutensa netistä ladatuista kirjoista, sillä kustantajat eivät ole vielä onnistuneet kehittämään toimivaa liiketoimintamallia tai kovinkaan käyttökelpoista digitaalista versiota kirjasta.

Kirjailijoita edustavaa järjestöä luotsaa Tracy Chevalier, joka on myös kirjoittanut teoksen Tyttö ja helmikorvakoru. Chevalierin mukaan nykyinen liiketoimintamalli, jossa kirjailijat saavat vaivoistaan hyvityksenä könttäsumman ja osansa kirjamyynneistä, on tullut tiensä päähän.

Chevalierin mukaan alan onkin keksittävä uusia radikaaleja toimintatapoja. Hänen mukaansa kirjat voisivat jatkossa olla jopa ilmaisia ja tulot syntyisivät muista lähteistä. Musiikkiteollisuuden kohtaloa Chevalier ei halua jakaa, vaan odottaa omalta alaltaan nopeaa reagointia tilanteeseen.

"Ilmassa on paljon sen suuntaisia ajatuksia, että 'odotetaan ja katsotaan, mitä teknologia tuo tullessaan', mutta mikäli odottaa liian pitkään, tilaisuus menetetään. Näin kävi musiikkiteollisuudelle", Chevalier toteaa.

Kirjojen digitalisoituminen ei ole uusia ilmiö. Kotitietokoneiden ja CD-ROM-asemien yleistyttyä 90-luvulla tietosanakirjat kokivat ensimmäisenä digitalisoitumisen vaikutukset. Satoja euroja maksaneiden tietosanakirjasarjojen julkaisijat saivat huomata, että ihmiset eivät enää halunneetkaan ostaa kalliita ja ajasta nopeasti jälkeen jääviä tietosanakirjoja, vaan käyttivät rahansa mieluummin tietokoneisiin. Tietosanakirjan korvikkeina koneiden mukana ryhdyttiin toimittamaan CD-ROM-muotoisia tietosanakirjoja, kuten Microsoftin Encarta.

Digitalisoituminen ei runnonut kaunokirjallisuutta yhtä rajusti, sillä teoksia hankitaan hyvin eri tarpeisiin. Kun edullisia romaaneja hankitaan todellakin luettavaksi, oli kalliiden tietosanakirjojen tehtävänä lähinnä rauhoitella lapsilleen parasta toivovien vanhempien omatuntoa. Markkinatutkimuksissa nimittäin selvisi, että tietosanakirjoja ei välttämättä koskaan luettu, vaan ne ostettiin varalta hyllyyn lasten parasta ajatellen. Kun valinta piti tehdä kalliin tietosanakirjasarjan tai kalliin tietokoneen ja kylkiäisenä toimitettavan CD-tietosanakirjan välillä, päätyivät vanhemmat jälkimmäiseen pakettiratkaisuun.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

11.4.2008 14:00

Lainaus:
Ongelmista kärsivät suositut kirjoittajat, kuten J. K. Rowling

Muijahan on miljonääri!!! Miten se muka tosta voi kärsiä?

Ehkäpä kirjallisuudessakin on taas ylitarjontaa, enemmän kirjailijoita kuin tarvitaan ja nykytekniikka verottaa tarpeettomat pois.

Ja ainahan sitä voi alkaa omavaraiseksi maanviljelijäksi, silloin tuskin piratismi haittaa.

Mikäli historiaa tutkitaan, niin kaikella vain on elinkaarensa, jossa on nouseva alku, huippukohtansa ja lopulta lasku tuhoon (tai muutokseen johonkin muuun). Tavallisimmin tuo pätee kulttuurien kukoistukseen, mutta miksei mihin tahansa muuhunkin ilmiöön, kuten vaikka viihdeteollisuuteen. Peliteollisuushan on alkanut jo verottaa musiikin ja elokuvien tekijöitä. Ja miksipäs ei tulevaisuudessa interaktiivisemmat (pelien kaltaiset) viihteen muodot korvaisi nykyistä musiikki ja elokuva mallia.

21.4.2008 14:15
oappi
Inactive

Kirjoissa se painaminen on vissii aika kallista... Nikkarois vaa maailman laajusen systeemin siitä amazonin digikirjasta johon voi wlanin kautta vetää kirjoja oliko se nyt 2-3 dollarin hintaan.

Jos siitä ostamisesta tehdään sellasta ettei tarvii ku laittaa muistiin luottokortti tiedot jonka jälkee vois vaa ostella ne kirjat luku laitteella nii ei ketää kiinnosta alkaa warettaa ja kattoo kömpelösti tietokoneen näytöltä. Ite luen vähemmän kirjoja, mutta jos luen nii kyl se on jossain muualla ku tietokone tuolista... Tulostaminen taas on kalliimpaa ku kirjan osto nii kyl kirjailijoilla joiden kirjoja halutaan lukea on ihan yhtä hyvät mahikset ku ennenki saada kirjansa myytyä. Jos oikein pelaavat niin kirjojen lainailu voi vähentyä -> lisää kirjan myyntiä.

31.4.2008 14:26

en oo varma onkä tää aprillipila mut kuitenkin :D

jep jep.

ketä oikeesti jaksaa istua monitorin ääressä ja lukee jotain esim. Rowlingin kirjaa siinä sitten pdf:stä ? Ketä oikeesti tulostaa printterillä monisaataasivuisen kirjan ja haluaa lukea irtolehtisiä ?

Jos joku oikeesti sellaseen vaivautuu niin on minusta ihan ansaittuakin lukea sitten vaikka ilmaiseksi.

Väitän, että kyllä kirjailijat enemmän hyötyvät siitä julkisuudesta mitä tällä saavutetaan, kun se mitä sillä menetetään.

On totta, että esim. reseptikirjat ovat toistamaata kuin paksut romskut, mutta ilmaisia reseptejähän on netti muutenkin aivan pullollaan ja ihan laillisesti ? Kuka netinkäyttäjä niistä edes haluaisi tästä syystä maksaa, jollei välttämättä halua kirjaa hyllyään komistamaan.

Mitä tietokirjoihin tulee .. shit happens! tietokone vs tietosanakirja ? ei tarvii paljon varmaan miettiä. niin se maailma muuttuu ja asiat sen mukana. sama itku on leffavuokraamoilla edessä, jos eivät pian jotain keksi..

Kyllä tää on taas jotain höpönpömppöä julkisuuden hakua itkeä tuollaisesta. Enemmän kirjateollisuuden pitäisi olla huolestunut viihdeteollisuudesta ja nuorten lukutaidosta :)

Onneksi meillä täällä Suomessa on hyvät kirjastot olemassa!

FAILED

41.4.2008 15:16

Veikkaan A.P. Rillin käsialaa:

Lainaus:
mutta eniten ongelma koskettaa vähemmän tunnettuja kirjailijoita, runoilijoita ja esimerkiksi keittokirjojen kirjoittajia.

Tuntemattoman runoilijan runokirja ei myy piratismin vuoksi! Piraattimammat ovat jo vuosikymmeniä jos ei satoja kopioineet toisiltaan kakkureseptejä ilman rangaistusta!
Lainaus:
Kirja on ominaisuuksiensa vuoksi helposti siirrettävissä digitaaliseen muotoon

Erityisen antoisaa on lukea sitä Potteria pöntöllä istuessa läppäriltä!

Vakavasti ottaen, ajankäyttötutkimukset antavat viitteitä, että verkkoviihde syö aikaa muulta viihteen käytöltä. Se, että ennen ensisijaisesti televionkatseluun, toissijaisesti lehtien lukuun ja vasta tämän jälkeen kirjojen lukuun käytetystä ajasta korvautuu tietokoneen käytöllä, perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että tunteja on päivässä tunnetusti vain 24. Sillä ei aprillipäivän ulkopuolella ole mitään tekemistä kirjapiratismin kanssa -- mutta ehkä 1.4. on!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.4.2008 @ 15:24

51.4.2008 15:36

"Ongelmista kärsivät suositut kirjoittajat, kuten J. K. Rowling" Juuri näin, perustelen itse tuon asian sillä, että kukaan ei jaksa lukea 1000 sivuisia noita tarinoita pöntöllä istuessaan, kun voi lukea Aku Ankaa jossa on vähemmän sivuja ja enemmän kuvia.

61.4.2008 15:41

Kirja on kuitenkin toistaiseksi se ainut media, jonka viitsii ottaa sänkyyn lukeakseen hetken ennen nukahtamista. Mutta kuten aiemmin toisessa threadissa totesin, uudet lähivuosina tulevat ns. ePaperi-näytöt (tai mitä nimitystä niistä sitten tullaankaan käyttämään) voivat muuttaa tilanteen nopeasti.

Esim. eräänkin näkemäni prototyyppiasteella olevan bi-stabiilin (kuluttaa sähköä vain, kun jokin näytössä muuttuu) näytön ominaisuudet ovat jo lukemisen kannalta niin hyvät, ettei suurta eroa paperiin ole. Ei puhettakaan LCD-näyttöjen rasittavuudesta. Eli tekniikka on jo olemassa, kaupallistaminen ja hintojen tiputtaminen vie toki vielä jonkin aikaa.

71.4.2008 20:41
Alterdu
Inactive

Odottaako nuo jotain hemmetin palkan korotusta jos nettijakaminen loppuu, tuskin netti niiden myyntiä vie, meinaa kirjastot on olemassa ja sieltähän saa yhtä lailla Harry Potheadia lainaan yms..

Kismittää stana näiden valitus..

Tosiaan tuo oikea työ sais ruveta saamaa enemmän kunnioitusta, keksit jonkun huuhaa jutun ja hetken päästä kylvet dollareissa..
Ne jotka joutuu likaamaan käsiään,työpäivän aikana kuuntelee vittuilua, tekemään yhtä sun toista hikiohtalla kädet paskassa ja pitäis vielä tietää kaiken maailman asiat.
LOPPU

81.4.2008 20:42
Alterdu
Inactive

TUPLAT

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.4.2008 @ 20:44

91.4.2008 21:11

Kirjallisuus on kaikinpuolin yliarvostettua. Ja kysehän on yksinkertaisesti siitä, että nuo tiiliskivet maksaa liikaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
4 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto