AfterDawn: IT-alan uutiset

FullHD-televisioiden hinnat tippuneet satoja euroja

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 18.3.2008 16:57 Kommentteja (10)

FullHD-televisioiden hinnat tippuneet satoja euroja Taulutelevisioiden myynti on viime vuosina ollut maailmalla erittäin voimakkaassa kasvussa, ja näin on myös Suomessa. Viime vuonna laitteiden kauppa kasvoi 54 prosenttia, ja taulutelevisioita myytiin lähes 400 000 kappaletta. Samalla kun myynti on ollut voimakaassa kasvussa, ovat myös hinnat tulleet alas -- siitäkin huolimatta, että myös laitteiden ominaisuudet ovat parantuneet.
Suomalaiset ostavat myös yhä suurempia televisioita. Tällä hetkellä suosituin koko on 32-tuumaiset, joiden osuus kaupasta on noin kaksi kolmasosaa. Suurempien 37-42-tuuman laitteiden osuus on kuitenkin kasvussa. Ruotsissa yli 37-tuumaisten televisioiden osuus myynnistä oli viime vuonna yli 25 prosenttia.

Suomen siirtyminen digitaalisiin lähetyksiin on vauhdittanut myös taulutelevisioiden kauppaa. Monet ovat hoitaneet digisiirtymän ostamalla digivirittimellä varustetun television, joiden tarjonta parantui huomattavasti viime vuonna. Viime syksynä digivirittimellä varustettujen televisioiden osuus kaupasta oli 80 prosenttia. "Monet haluavat oikaista sillä tavalla, etteivät hanki digiboksia lainkaan, vaan ostavat taulutelevision, jossa on sisäänrakennettu digiviritin", kertoo Musta Pörssi Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mikkola Aamulehdelle.

Tosin kun koko valtakunta on jo siirtynyt digitaalisiin lähetyksiin, on jo melko hölmöä puhua "oikaisemisesta" digivirittimellä varustettujen televisioiden kohdalla. Ilman digiviritintä televisio on käytännössä vain suurikokoinen näyttö, joka on käyttökelvoton ilman digiboksia. Paremminkin pitäisi alkaa kutsumaan analogitelevisioita näytöiksi, jotta ero digivirittimellä varustettuun televisioon kävisi selväksi.

Taulutelevisioiden kauppa kasvoi viime vuonna 54 prosenttia, ja niitä myytiin lähes 400 000 kappaletta. Melkein kaikki myytävät tv-laitteet ovat taulutelevisioita ja ruutujen koko kasvaa yhä suuremmaksi.

Televisiokaupassa on havaittu sama ilmiö kuin muun elektroniikan ja tietokoneiden myynnissä. Laatu paranee tasaista vauhtia, mutta siitä huolimatta hinnat laskevat voimakkaasti. Mikkolan mukaan perushinnanlasku on jo tapahtunut, ja tänä vuonna keskihinnan arvioidaan laskevan 800 euroon. Vähintään 40-tuumainen Full HD -laite maksaa nyt yleisesti 1 300-1 800 euroa, mutta parhaista tarjouksista sellaisen saa jo alle tuhannella eurolla.

Etenkin suurten televisioiden hinnat pudonneet

Teimme myös oman tutkimuksemme Suomen taulutelevisiomarkkinoiden hintakehityksestä vertaamalla AfterDawnin laitevertailun vuoden takaisia hintoja tämän hetken hintoihin. Laitevertailun tiedot vahvistavat, että hinnat todellakin ovat voimakkaassa laskussa. Tuntuvinta lasku on ollut suurimpien yli 40-tuuman FullHD-televisioiden kohdalla, mutta laskua on havaittavissa kautta linjan.

Vertailun tietojen mukaan 40-42-tuumaisten taulutelevisioiden hintahaitari oli 1039 eurosta 3950 euroon maaliskuussa 2007 . Tuolloin keskihinta koko kuukauden ajalta laskettuna mainituille televisioille oli noin 2107 euroa. Tämän vuoden maaliskuuhun tultaessa hinnat olivat tippuneet reilusti. Samankokoisten televisioiden hinnat vaihtelevat nyt 877 ja 3298 euron välillä ja keskihinta on tippunut 1666 euroon.

Lukujen perusteella 40-42-tuumaisten taulutelevisioden keskihinta on tippunut vuodessa 440 eurolla ja halvimman laitteen hinta 160 eurolla. Eniten ovat kuitenkin laskeneet kalleimpien laitteiden hinnat, sillä nyt kalleimman television saa jo 650 euroa halvemmalla kuin vuosi sitten.

Saman kokoluokan FullHD-taulutelevisioiden hinnat ovat tippuneet vielä enemmän. Vuosi sitten kuukauden keskihinta oli 2512 euroa, kun nyt keskihinta on enää 1608 euroa -- pudotusta keskihinnassa on siis noin 700 euroa. Myös edullisimman ja kalleimman laitteen hinnat ovat tippuneet. Vuosi sitten halvin 40-42-tuuman FullHD-televisio maksoi 1479 euroa, kun tässä kuussa sellaisen saa jo 566 euroa halvemmalla 913 eurolla. Kallein saman kategorian televisio maksaa nyt 3125 euroa, kun se vuosi sitten maksoi vielä 3950 euroa.

Myös suositun 32"-kokoluokan laitteiden hinnat ovat tippuneet kohtalaisesti. Keskihinta on tippunut viime vuoden maaliskuusta 275 eurolla 925 euroon. Halvin 32-tuumainen maksaa nyt hieman alle 500 euroa ja kallein 1614 euroa, mikä tarkoittaa noin 90 euron laskua haitarin alapäähän ja 762 euron leikkausta hintahaitarin yläpäähän.

AfterDawnin laitevertailun lähes tuhat laitetta kattavaan taulutelevisiotarjontaan voi tutustua täällä. Mikäli haluaa vieläkin odottaa laitteiden hintojen putoavan, voi itselleen tilata hintavahdin ilmoittamaan hintojen putoamisesta. Hintavahti löytyy laitteen tietojen Hintavertailu-välilehdeltä (katso esimerkki tästä: Hintavertailu: Sony KDL-40W3000.)

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

118.3.2008 18:13

Olen kanssa mainoksista huomannut, ettei paljoa enää FullHD:tkaan kustanna.

218.3.2008 18:43

Ei ole pitkä aika kun väitettiin, ettei hinnat laske enään :).Se olisikin ainutlaatuista ollut elektroniikan suhteen.Luultavasti kuitenkin hätäisemmät kävi äkkiä ostamassa hd ready paskan kotiin ja itkee nyt katkeria kyyneliä pimeässä vessassa ;)

318.3.2008 19:40

No itselläni on nyt 32" hd-ready, jolla on tähän asti pärjätty, kun ei mtn PS3 tullut ostettua, tai mitään mikä ylipäätään tarvii Full-HD tarkkuuutta, mutta kyllähän sitä on tullut mietittyä, että voisi ostaa itselleen fullhd:n sitten kesällä uuden koneen kaveriksi... :)

418.3.2008 20:44

Samsungin HD-Ready töllö löytyy ja nyt ketuttaa, kun ei ostanut aikoinaan FullHD:tä. 720p leffoja ja sarjoja katsoo mielellään, mutta olisi mahdollisuus 1080p pätkiinkin, mutta telkku ei pysty.

Tosin tulee koneen resurssit myös vastaan kovimmissa pätkissä, joten siinä mielessä on edessä uuden töllön ja tietokoneen osto myös. Tai ainakin näytönohjaimen.

518.3.2008 21:48

Eipä ole töllökäytössä Full HD:stä hyötyä vielä tänä päivänä. HD-readynkin kuvanlaatu on vähän niin ja näin digi-tv:tä katsottaessa verrattuna vanhaan kuvaputkeen. Enpä olisi uskonut näin sanovani, mutta totuuden nimissä näin oli pakko todeta...

Kunhan digilähetyksetkin muotoutuvat edes siihen 720p-resoon niin ehkä sitten. Siihen asti on HD-ready -telkuissakin rösöinen kuva.

618.3.2008 22:22

Kyllä kieltämättä ottaa päähän kun menin ostamaan telkkarin aikaisemmin. Reilu pari vuotta sitten ostin 27" 720p telkun, hinta oli 699e. Vuosi sitten ostin laadukkaan 37" 1366x768 telkun, 1199e. Nyt saa sitten saman kokoisia FullHD telkkuja sitäkin halvemmalla. Mutta jos tähän jahkailuun lähtee, niin se on loputon oravanpyörä. Meillä telkkari on lähinnä Xbox 360 / Blu-ray käytössä, niin siitä FullHD:sta todellakin on hyötyä. Varsinkin kuin tämän hetkinen telkkari ei ota kuin standardiresoja HDMI:n kautta sisään (720p, 1080i), vaikka itse paneeli on 1366x768. No, vanha lähtee kesällä makkariin tai myyn pois, FullHD tilalle.

718.3.2008 23:33

Minkähän kokoisista fullhd koneista kansa ny puhuu? Fakta sattuu olemaan vaan se että sillä paremmalla (fullhd) resolla ei saa yhtään tarkempaa kuvaa verrattuna hdready resoon kun tuumakoko on 37-42" ja katseluetäisyys on se yleisin 3-5m.

Yleensä fullhd koneet tulee paremmalla paneelilla jolloin kuva on parempi, esim dc rupeaa olemaan sitä 15000:1, 100hz jne. Poikkeuksia tosin löytyy, esim divisionilta on olemassa iha läpipaska tonnin 42" fullhd kone. Jumala armahtakoon sitä joka semmosen erehtyy ostamaan "paremman fullhd" kuvan toivossa. :)

819.3.2008 1:51

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:25

919.3.2008 9:03
Crilles
Inactive

En ole vielläkään halukas maksamaan paljoa telvisiosta. Minulla on tossa
näytön vieressä SHARP merkkinen 14" kokoinen putkitelvisio ja normaali dvb laite ja hyvin näkyy :D, ainut miinus on vaa se koko :( Nämä fullhd telvisiot on hyvä asia mutta kalliiiiita viellä ;p

1019.3.2008 20:17

40" - 42" malli hakusessa, mutta en tiedä milloin ostaisi kun pakottavaa tarvetta ei vielä ole. Odottaisiko LED-läpilyöntiä vaiko eikö...no katellaan...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen (9.12.2018 13:23)
Googlettaminen on nykyisin yleisin tapa hakea ratkaisut yleistietoa vaativiin kiistoihin ja erimielisyyksiin, mutta käynnissä olevan muutoksen takia puheavustajat voivat korvata perinteiset ....
Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet (9.12.2018 12:14)
Verkkokauppa.com on jo monena vuotena julkaissut kuluvan vuoden huolletuimmat- ja palautetuimmat tuotteet. Perinne jatkuu taas tänä vuonna uudella listalla. Syy miksi Verkkokauppa.com paljastaa ....
2 kommenttia
EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin (8.12.2018 12:49)
Marraskuun lopulla uutisoimme tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat suosittelee kumppanimaitaan välttämään tilaamasta 5G-mobiiliverkkojen tukiasemia Huaweilta. Pelkona on, että Kiina voisi vakoilla ....
4 kommenttia
Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin (8.12.2018 11:57)
Apple on julkaissut uuden version suomalaisen Bedditin kehittämästä unisensorista. Beddit Sleep Monitor 3.5:n lisäksi Apple päivitti laitteen hallintaan käytettävän iOS-sovelluksen, joka on ....
Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin (8.12.2018 11:36)
Suoratoistomusiikissa on käynnistymässä uusi aikakausi Spotifyn uusien avausten ja Applen tuoreen yrityskaupan perusteella. Musiikkipalveluiden tarjoajat yrittävät luoda palvelun ja artistin ....
1 kommentti

Uutisarkisto