AfterDawn: IT-alan uutiset

Electronic Arts yritti ostaa Take-Twon

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.2.2008 18:52 Kommentteja (8)

Electronic Arts yritti ostaa Take-Twon Pelitalojätti Electronic Arts (EA) on tehnyt ostotarjouksen Grand Theft Auto -peleistään tunnetusta Take-Two -pelitalosta. Pelimarkkinoiden ehdotonta herruutta havitteleva EA tarjosi Take-Twosta sunnuntaina 1,9 miljardia dollaria.
Take-Two ei kuitenkaan ollut lainkaan tyytyväinen EA:n tarjoukseen, vaan kieltäytyi siitä välittömästi. Take-Two piti lisäksi halpamaisena EA:n yritystä ostaa yhtiö halvalla juuri ennen seuraavan varman hittipelin julkaisua. Seuraava Grand Theft Auto -pelin osa, GTA IV, julkaistaan huhtikuun 29. päivänä.

EA:n mielestä esitetty tarjous oli jo sinällään reilu ja vetoaakin siksi Take-Twon osakkeenomistajiin, jotta he hyväksyisivät tarjouksen. EA:n mukaan ostoon sisältyy suuri riski, sillä lähellä pelilistojen kärkeä muutamat vuodet notkuneet pelitalot ovat usein kadonneet olemattomiin varsin nopeasti.

Mielenkiintoinen kysymys EA:n kannalta on, saisiko se hankintansa kautta haluamansa, eli GTA:t luoneen Rockstar-studion. Wedbush Morganille työskentelevä analyytikko Michael Pachter arvioi, ettei Rockstarin kaltainen tekijätiimi välttämättä sopeutuisi EA:n ilmapiiriin, vaan voisi nopeasti liueta ulos talosta.

EA:n kannalta Take-Twon hankinta on houkutteleva myös siksi, että siirto vahvistaisi entisestään yhtiön asemaa etenkin urheilupelien markkinoilla. Samalla hankinta olisi selkeä vastaliike kilpailevan Activisionin viime marraskuiseen Vivendin ostoon, josta yhtiö maksoi 18 miljardia dollaria. Ranskalaisen Vivendin ja Activisionin yhdistelmällä on kokoa haastamaan pelimarkkinoita dominoiva EA.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

125.2.2008 19:06
oappi
Inactive

Eiköhän ea oo raiskannu jo ihan tarpeeks monta pelifirmaa. Pistäs mieluummi ton rahan pelien kehitykseen ku ostas firmoja ulos markkinoilta. Vois tietenki ottaa ton 2miljardii jos osakkeen omistajat vaatii. Sit lähtee firmasta ja perustaa take three:n. Oikeudet vanhoihin peleihin menettää, mut tuskin se olis ongelma.

225.2.2008 20:01

Lainaus:
Samalla hankinta olisi selkeä vastaliike kilpailevan Activisionin viime marraskuiseen Vivendin ostoon, josta yhtiö maksoi 18 miljardia dollaria. Ranskalaisen Vivendin ja Activisionin yhdistelmällä on kokoa haastamaan pelimarkkinoita dominoiva EA.

Tämä kyseinen yhdistelmähän siis muodostaa firman Activision Blizzard, joka on jokseenkin kirkkaasti tämän hetken suurin pelitalo.

EA SPORTS voisi ottaa vähän mallia monesta muusta pelifirmasta päivitysten suhteen. On minusta hieman kummallista että esim. NHL-sarjasta julkaistaan joka vuosi uusi versio, jonka uudistukset ovat hyvin pieniä (grafiikkapäivitys ja pieniä viilauksia siellä ja täällä) josta joutuu maksamaan täyden hinnan. Vastaavasti suurin osa pelifirmoista julkaisee vastaavan kokoluokan päivitykset ilmaiseksi. EA on pelifirmojen Microsoft.

Microsoft tosin on nostanut viime aikoina osakkeitaan monella taholla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.2.2008 @ 20:10

325.2.2008 20:43

on kyllä aika huono vitsi tämä yritys ostaa Take-Two.

425.2.2008 21:58

EA voisi pitää näppinsä erossa muista, olisin todennäkösesti juuri nyt pelaamassa Mercenaries 2:ta ellei EA olisi ostanut Pandemiccia ja siirtänyt julkaisupäivät jonnekkin kesälle...

Pääsyynä EA inhooni on EA Sports, joka edellämainitusti tarjoaa "uusiin" peleihin vuosittain vain uudet rosterit + pari uutta kikkaile-harhauta tikkua.

Eivätkä ikinä jaksa PC versioitansakaan ajanmukaistaa, pyörivät vuoden 2002 grafiikkamottorilla vieläkin. Sain NHL 07:n pyörimään hyvin täysillä asetuksilla jollain Pentium 4 aikaisella koneella.

Noi haluaa vaan joka vuonna haluaa LISÄÄ RAHAA, kuten M$. EA Games on sentään hyväksyttävä, ja tekee joskus yllättäen ihan hyviäkin pelejä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.2.2008 @ 22:00

525.2.2008 22:32

ei hele... nyt ne meinaa jo prkl pilaa GTA:tki sillä paska mainonnalla jossa "hieman" yliammutaan graffoja ja sitte vielä ne pilais pelin ku tunkis omia työntekijöitä sinne sekaan! toivottavasti take two ei antaudu

625.2.2008 23:04

Ei helvetissä saa ostaa take-two:ta. EA:n pelit on muutenkin uponnut keskinkertaisuuden tai huonon suohon, ei yhtään laatupeliä kuten take-two:lla. T-Twon ostolla EA tietysti myös havittelee 2k games-studiota joka on ainoa kilpailija EA:n omien urheilupelien rinnalla. Tämä kauppa tappaisi tämänkin kilpailun joka johtaisi yhä paskempiin peleihin EA:lta. Pidetään kuitenkin peukkuja pystyssä että ostohanke menisi metikköön. Enää ei tarvita yhtään pelistudiota EA:n pilattavaksi.

726.2.2008 8:35

EA:han liittyen, aika jännä, että EA Gamesin tekemä The Sims 2-sarjaan kyllä suolletaan päivityksiä ja paranannukset tulee lisäosina. Joskaan en hintaa ole seurannut EA Sportsin ja EA Gamesin tuotteiden välillä.

Ja mitä uutiseen tulee, niin toivottavasti Take-Two ei taivu.

826.2.2008 15:15

Tuskin tuolla olisi mitään vaikutusta peliin muuta kuin alku teksteihin EA:n logo.. Tuohan on normaalia bisneksen pyöritystä kun firmat ostavat toisiaan ja saavat osakkeitten arvoa kohotettettua.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto