AfterDawn: IT-alan uutiset

Kirjailija Paulo Coelho ohjaa lukijat luvattomien nettikopioiden luokse

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.1.2008 00:45 Kommentteja (15)

Kirjailija Paulo Coelho ohjaa lukijat luvattomien nettikopioiden luokse

Brasialainen kirjailija Paulo Coelho on tullut maailmalla tunnetuksi mm. Alkemisti- ja Zahir-kirjojen myötä. Coelhon kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta ja käännetty 66 kielelle, joten kaupallisesti hänen uransa on ollut menestys. Monista muista kirjailijoista poiketen Coelho suosii kuitenkin kirjojensa luvatonta kopiointia internetin välityksellä.
Coelhon mukaan internetissä levitetyt luvattomat kopiot hänen kirjoistaan ovat lisänneet fyysisten kopioiden myyntiä huomattavasti. Coelho huomasi asian tämän vuosikymmenen alkupuolella, kun hänen Alkemisti-kirjansa venäjänkielinen kopio levisi nopeasti internetin kautta useille lukijoille. Tämän jälkeen myös fyysisten kirjojen myynti kasvoi vauhdilla ja vuodessa myytyjen kirjojen määrä kymmenkertaistui Venäjän markkinoilla 10 000 kirjasta 100 000 kirjaan.

Coelho innostui tuolloin asiasta valtaisasti, koska kaikki halukkaat saivat lukea kirjan ilmaiseksi ja tämän jälkeen lukijat saivat päättää halusivatko he yhä hankkia kirjasta fyysisen kopion. Coelhon kirjojen virallisista käännöksistä vastaavat tahot sekä kirjojen kustantajat eivät kuitenkaan ole yhtä mielissään luvattomasta nettijakelusta. Tämän vuoksi Coelho perusti viime vuonna oman Pirate Coelho -blogin, jossa hän jakaa mm. ed2k-linkkejä ja internet-osoitteita, joiden avulla kuka tahansa voi ladata luvattomasti kopioita hänen kirjoistaan.
Internet on Coelhon mielestä muuttanut monia asioista ja Coelhon kirjojen kohdalla internet on lisännyt hänen kirjoittamiensa kirjojen lukija- ja myyntimääriä. Coelhon uskoo, että kirjailijoiden ja kustantajien on reagoitava internetin tuomaan muutokseen, jos he haluavat pysyä mukana kehityksessä. Coelho kertoi mietteitään viime viikolla Saksassa, jossa hän esiintyi Digital, Life, Design -konferenssin yhteydessä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

126.1.2008 09:48

Kukapa idiootti lukisi kirjan tietokoneen ruudulta tai tulostaisi jotain 500 sivua. Ei varmaan kukaan. Mutta tolla on kyllä kätevää tarkastaa kirjaa näin etukäteen.

226.1.2008 10:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
Kukapa idiootti lukisi kirjan tietokoneen ruudulta tai tulostaisi jotain 500 sivua. Ei varmaan kukaan. Mutta tolla on kyllä kätevää tarkastaa kirjaa näin etukäteen.
Eipä se tietokoneen ruutu kauheasti siitä fyysisestä kirjasta taida erota, se taitaa olla vain periaate kysymys.

mutta itse uutiseen, olen lukenut Alkemistin, ja täytyy sanoa että vaikka uutinen tuli täysin puun takaa, en silti yllättynyt. fiksu mies tämä Coelho, onneksi sentään jotkut alkavat ymmärtää maailman menoa nykyiseen suuntaan.

326.1.2008 11:54

Lainaus:
Eipä se tietokoneen ruutu kauheasti siitä fyysisestä kirjasta taida erota, se taitaa olla vain periaate kysymys.
Et sitten varmaan ole vuosiin lukenut mitään paperille painettua. On siinä vissi ero, miten painetulta paperilta tai näytöltä luettu teksti rasittaa silmiä.

Lainaus:
Coelho innostui tuolloin asiasta valtaisasti, koska kaikki halukkaat saivat lukea kirjan ilmaiseksi ja tämän jälkeen lukijat saivat päättää halusivatko he yhä hankkia kirjasta fyysisen kopion.
Onhan tuon lisäksi puskaradio: joku lukee netissä ja kehuu kirjaa hyväksi, jolloin joku tuttavista ostaa kirjan kirjakaupasta.

426.1.2008 14:23

Totaallisen eri asia lukea kirjaa netissä taikka paperilla... Paperiversion paras puoli on se että voi lukea missä tahansa asennossa.

526.1.2008 15:08

Lainaus:
Eipä se tietokoneen ruutu kauheasti siitä fyysisestä kirjasta taida erota, se taitaa olla vain periaate kysymys.
Voi luoja.

626.1.2008 16:25

Tuohan on ollut vain älyttömän hyvää (ja periaatteessa ilmaista) mainosta Hra. Coelholle. =)

Jos kirjailija tänä päivänä kirjoittaa hyvän kirjan, niin varmasti melkoinen osa ihmisistä, jotka kirjan laittomasti lataavat, ostavat sen myös kirjana. Eli kyllä se on kirjailijan tekstistä kiinni myykö kirja, eikä pelkästään vain piratismin. Tietysti ne vähemmän-osaavat-kirjailijat menettävät ansioitaan (riippuen kustantajan kanssa tehdystä sopimuksesta), mikäli heidän ainoat lukijansa lukevat kirjan tietokoneen näytöltä, vain todetakseen tekstin olevan ei-niin-mielekästä luettavaa. Toisaalta taas, kuka "piraatti" jaksaa nähdä vaivan laittaa jakoon kirjan, joka on jo syntyessään ollut pa*..öhm..huono.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Viletsu:
Eipä se tietokoneen ruutu kauheasti siitä fyysisestä kirjasta taida erota, se taitaa olla vain periaate kysymys.
Ollappa nyt näyttö kansien välissä ja kannet aurinkopaneelit, niin saisin sähköisen kirjani mukaan..ainakin..öh..aurinkoiseen paikkaan. =D

Kukin tavallaan. En itse ainakaan jaksaisi lukea edes 50 sivuista novellia putkeen näytöltä. Kyllä se paras kirjanluku fiilis tulee, kun voi keskittyä vain kuuntelemaan sivun kääntymistä mieleisestään asennosta (paikasta puhumattakaan), kuin kuunnella tietokoneen hurinaa ja odottaa koska takapuoli mahtaa puutua istumisesta. =D

Edit: Kirjoitusvirhe.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.1.2008 @ 16:29

726.1.2008 16:48
pseDe
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
Kukapa idiootti lukisi kirjan tietokoneen ruudulta tai tulostaisi jotain 500 sivua. Ei varmaan kukaan. Mutta tolla on kyllä kätevää tarkastaa kirjaa näin etukäteen.
Eipä se tietokoneen ruutu kauheasti siitä fyysisestä kirjasta taida erota, se taitaa olla vain periaate kysymys.

Kyllä varmasti huomaat eron jos luet 300 sivua tekstiä näytöltä ja vertaat sitä 300 sivun lukemiseen kirjasta.

826.1.2008 18:32

ihan samaa mieltä edellisten kanssa...
eli en kyllä lue mitään kirjaa ruudulta ...
ja netin kautta tutustunut moneen mielenkiintoiseen juttuun mikä on sittemmin saannut minut ostoksille.
Ja vielä tähän kirjailijaan, sama heppu ja sama kirja on pompsahtanut silmilleni viimeisten viikkojen aikana jo parikin kertaa, täytyy se Alkemisti varmaan lukea.

926.1.2008 21:31

Itse olen kirjoja lukenut kämmenmikron ruudulta ja on todettava että kirjan käyttömukavuus on tällähetkellä ylivoimainen.

1026.1.2008 22:41

Itse olen pari kirjaa lueskellut koneen näytöltä. Riittävän isoa fonttia kun iskee ja laskee kirkkauden vähän alemmas niin kyllä kelpaa JOS ON hyvä tuoli. Jollain jakkaralla varmana tuntuu lukeminen ilkeältä. Ei kaikkien konenurkat ole välttämättä niin epämukavia kuin teidän.

1127.1.2008 14:18

Lainaus:
Tämän vuoksi Coelho perusti viime vuonna oman Pirate Coelho -blogin, jossa hän jakaa mm. ed2k-linkkejä ja internet-osoitteita, joiden avulla kuka tahansa voi ladata luvattomasti kopioita hänen kirjoistaan.
Mikä tässä on luvatonta? Siis kirjoittajan itsensä pitämä blogi, kai hänellä on lupa omaan tuotantoon ja sen jakamiseen. No ilmeisesti hän ei itse niitä jakele vaan vain kertoo mistä ne voi ladata mutta silti.. Vai onko "luvat" kustantajalla? Vai onko kustantaja vain ahdistunu siitä että kirjan saa myös ilmaiseksi? Miten nämä asiat menevät kirjapiireissä? Sivistäkää tyhmää, kun en kuulu kirjapiireihin, ja kaikenlisäksi ajattelen maalaisjärjellä.

1227.1.2008 15:52

En ole yhtään romaania lukenut näytöltä, mutta se ei johdu siitä, ettei se "tunnu oikealta". Ei ole noita "eKirjoja" sattunut kohdalle.

Lainaus:
Kyllä se paras kirjanluku fiilis tulee, kun voi keskittyä vain kuuntelemaan sivun kääntymistä mieleisestään asennosta (paikasta puhumattakaan), kuin kuunnella tietokoneen hurinaa ja odottaa koska takapuoli mahtaa puutua istumisesta. =D
Sivujen kääntely ja vääntely, taittelu ja paikallaan pitäminen on ylettömän rasittavaa puuhaa. Ärsyttää minua aina, kun kirjaa luen :-)

Niin ja sen tietokoneenhan voi viedä sinne mieleiseen paikkaan ja asettua mieleiseensä asentoon. Kuka sanoi, että tietokonetta pitää käyttää istuvillaan :? Missä sellaisessa paikassa haluat lukea, minne et läppäriä pysty ottamaan mukaan? Noh, vessassa en kyllä ole koskaan tietokonetta käyttänyt, mutta muuten..

Heh, ja hurina... ei hurina ole tietokoneen ominaisuus, vaan vika tai puute, joka on korjattavissa.

1327.1.2008 15:55
Rhanyc
Inactive

Sehän riippuu ihan sopimuksesta Juhis.

Kirjailija on voinut myydä tietyn määrän kirjoja (esmes. ensin painettavat 10 000 kirjaa) tai yhden painoksen tai kaikki tietyn kirjan painokset tietyllä kielellä tai joillakin tietyillä kielillä.

Lisäksi hän on voinut tehdä sopimuksen vaikkapa sarjasta joka sijoittuu tietyy jatkumoon, tai tietystä määrästä erillisiä kirjanimikkeitä tai tietyistä vuosista joilta kaikki tuotto kuuluu kustantajalle ja tai myydä itsensä kustantajalle loppuiäkseen ja vielä mahdolliset risteytykset noista. Esmes kaikki ranskaksi kirjoitetut kirjat vuosina 1988-2000 kaikkine painoksineen täsmälleen sellaisilla painosmäärillä kuin kustantajaa sattuu huvittamaan.

1427.1.2008 20:21

itse luen "kirjoja" pspllä ja tämä toimii mielestäni varsin hyvin.
ostan ja saan lahjaksi yleensä paperiversioita mutta jos luen useaa kirjaa niin pidän ne mieluummin pspssä kuin kannan mukana repussa ja psphän mahtuu taskuunkin.

1528.1.2008 01:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
Kukapa idiootti lukisi kirjan tietokoneen ruudulta tai tulostaisi jotain 500 sivua. Ei varmaan kukaan. Mutta tolla on kyllä kätevää tarkastaa kirjaa näin etukäteen.
Ymmärrän tämän viestin niin, että sen lisäksi että sinua ihmetyttää kuka lukisi kirjan ruudulta niin myös pidät tällaista henkilöä idioottina. Jos kuitenkin tarkoitit ihmetellä henkilöitä jotka lukevat kirjaa ruudulta ja sen lisäksi ovat idiootteja niin skippaa loppukysymys (heh).

Saanko kysyä, miksi sinun mielestäsi tietokoneen ruudulta kirjaa lukeva henkilö on idiootti? Itse olen lukenut muutaman kirjan - teknisiä dokumentaatioita ohjelmistoista, sci-fiä, etc. mutta mieluummin luen ihan aidosta kirjasta. Ei se minusta ole kummastuttavaa, mutta sillä ei ole väliä... Minua kiinnostaa, että miksi tämä mielestäsi tekee minusta idiootin?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto