AfterDawn: IT-alan uutiset

Musiikkiteollisuuden alamäki jatkui vuonna 2007

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 24.1.2008 14:37 Kommentteja (7)

Musiikkiteollisuuden alamäki jatkui vuonna 2007 Levyteollisuuden etujärjestö IFPI:n julkaisemien lukujen mukaan musiikin kokonaismyynti laski viime vuonna 10 prosenttia, vaikka musiikkilatausten määrä kasvoi 40 prosentilla. Mollivoittoisia myyntilukuja järjestö säesti tuttuun tapaan rummuttamalla verkkopiratismin tiukempaa kitkemistä.
Verkosta ostettiin laillista musiikkia vuonna 2007 enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2007 digimusiikin markkinoiden arvo oli noin 1,97 miljardia euroa. Osuus koko musiikin myynnistä on nyt 15 prosenttia, kun se vuonna 2006 oli vasta 11 prosenttia ja vuonna 2003 nolla prosenttia.

Digitaalisen musiikin myynnin voimakas kasvu ei kuitenkaan riittänyt paikkaamaan CD:n ja muiden fyysisten tallenteiden myynnissä tapahtunutta notkahdusta. Yhdysvalloissa äänitemyynti laski 15 prosentilla ja Iso-Britanniassa noin 10 prosentilla.

IFPI:n syyttävä sormi osoittaa jälleen rehottavaan piratismiin, ja ongelman poiskitkemiseen järjestö tahtoo apua Internetin palveluntarjoajilta. IFPI:n mielestä palveluntarjoajien vastuulla on estää verkkopiraattien pääsy Internettiin tai vaihtoehtoisesti estää laittoman musiikin lataaminen.

IFPI toivoo palveluntarjoajien ottavan mallia Ranskasta, jossa presidentti Nicolas Sarkozy tahtoo evätä jatkuvasti laitonta musiikkia tai elokuvia lataavilta pääsyn Internettiin. IFPI-pomo John Kennedy pitää Ranskan esimerkkiä osoituksena siitä, ettei tilanteen ratkaisu ole niin ongelmallinen kuin yleisesti luullaan.

Kennedyn johtama järjestö yrittää monissa maissa pakottaa palveluntarjoajat työkaluikseen oikeuden päätöksillä. Esimerkiksi Belgiassa oikeus jo päätti, että palveluntarjoaja on velvoitettu estämään laiton tiedostojenjako. Palveluntarjoaja kuitenkin valittaa päätöksestä. Britanniassa hallitus aikoo puututa asiaan, mikäli ratkaisuun ei muuten päästä.

IFPI näkee olevansa pakotettu oikeustaisteluihin, sillä se tuntuu olevan ainoa keino saada piratismi kuriin.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

124.1.2008 16:15

Enimmäkseen taidetaan puhua Yhdysvaltojen levymyynnistä (koskee toki muutakin maailmaa) mutta Yhdysvalloissa taitaa olla taloudessakin taantuman uhkaa ja eipä ne asiat taida muutenkaan ihan mallillaan olla ja se voi myös vaikuttaa myyntilukuihin - ei pelkkä piratismi, jos ollenkaan.

Yksi ihan perusfakta on se, ettei peruskansalainen säästä kaikkea mahdollista yli jäävää rahaa, vaan kuluttaa jatkuvasti ja nykyisellään, kuluttajan intressit eivät ole sijoittaa musiikkiin. Rahat menee jonnekin muualle. Ainakaan netistä lataaminen ei sitä rahaa kuluttajalta syö.

224.1.2008 16:55

"...musiikin kokonaismyynti laski viime vuonna 10 prosenttia, vaikka musiikkilatausten määrä kasvoi 40 prosentilla."

Mikäs uutinen tuo on?? Ennen piti ostaa yhden kappaleen takia ylihintainen levy 12 täytebiisin kera. Nyt pelkän hittibiisin voi ostaa netistä ja jää rahaa vielä ostaa tusina muuta hittibiisiä :D

Joten saisivat musiikin tuottajat syyttää itseään. Enemmän laatua markkinoille... kyllä kansa ostaa jos on tarjontaa.

324.1.2008 18:08

Tosiaan tuossa ensimmäisessä kappaleessa sanotaan se tärkein, että laatu korvaa määrän ja se valitettavasti tarkoittaa, että tulot pienenevät, jos hintapolitiikalla ei vaikuteta asiaan. Ja jos yritettään hinnankorotuksia, piratismi houkuttaa vielä enemmän vaihtoehtona. Mielelläni näkisin kaikki tilastot yhdessä; miten ja mihin ihmiset laittavat rahansa kun puhutaan tuotetusta sisällöstä ja lähinnä sen onko joku toinen media syönyt markkinoita toiselta, vai onko kaikki menetetty raha todellakin piratismin syytä. Vai onko jopa niin, että ihmisten sisältöön käyttämä raha on pysynyt samana tai kasvanut, koska ainakin EU.n alueella on elitasokin ja ostovoima kokoajan noussut.

Media-alan on jokatapauksessa totuttava ajatukseen, että jokaisesta tuotetusta sisältökappaleesta ei enään kassaan kilahda rahaa, koska kopioiminen kumminkin yleistyy.

424.1.2008 22:22

itse olen ostanu lähemmäs sata levyä vuodessa mutta on se laskenut, nykyään tulee ensin perus versio ja vuoden päästä dvd speciali yms ja normaalia versiota en enää osta odotan sitä parasta versiota. viime vuonna 60 levyä laskujeni mukaan mutta 32 levyä joista odottelen parempaa versiota tai ostan kun tulee midpriceen.

524.1.2008 23:24

Mikä ihme tuo on vaikka myynti laskee. Pitkään on ollut niin, että cd:ltä löytyy vain yksi hyvä biisi. Nyt sen voi ostaa netistä, joten ei tarvi ostaa turhaan koko levyä. Sanomattakin selvä on silloin myynnin väheneminen. Tuottajien tulisi kiinnittää huomio laatuun määrän sijaan. Eiköhän silloin myynti lähtisi jälleen nousuun.

624.1.2008 23:57

Harmi, että ifpi unohti mainita sen pikku seikan, että myynnin laskua kompensoi hintojen nousu ja digimusiikin hyvät katteet, joten tulokseen piratismi ei vaikuttanut. Miten pääsikin unohtumaan :D

725.1.2008 14:08

Olisi hauska nähdä levyteollisuuden "tappiot" verattuna kannettavien soittimien myynnin kasvuun. Johonkin se raha kuitenkin menee, eivät kaikki ole avanneet säästötiliä. Eli MP3-soittimet, osa puhelimista (kuitenkin jotkut vaihtavat puhelinta musiikkiominaisuuksien mukaan). Kenelläkään sattuisi olemaan tietoa luvuista? Mielestäni tuo selitää osan verkkopiraattien aiheuttamista tappioista. Kyllä 200-300 euron iPodin hankinta näkyy levyostoissa. Tietenkään asia ei ole näin yksiselitteinen, eihän mikään ole. Paitsi tietysti se kun jokin ei myy tai sen myynti laskee niin johtajat nyökyttelevät hiljaa päätään hokien: "piratismi, piratismi.."

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto