AfterDawn: IT-alan uutiset

Comcastin P2P-rajoitukset viranomaisten syyniin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.1.2008 19:04 Kommentteja (13)

Comcastin P2P-rajoitukset viranomaisten syyniin Comcastin toimet BitTorrent-liikenteen hidastamisen ja estämisen osalta ovat keränneet runsaasti valituksia Yhdysvalloissa, jonka seurauksena maan telemarkkinaviranomainen, Federal Communications Comission (FCC) on aloittanut selvitykset Comcastin toimien laillisuudesta.
Jos Comcastin toiminta todetaan lailliseksi, tulee asiasta merkittävä ennakkotapaus, jonka myötä internet-operaattorit voivat kohtalaisen vapaasti rajoittaa ja estää internet-liikennettä tarpeensa ja halujensa mukaan. FCC asettanee kuitenkin tarkempia ehtoja sille, mitä operaattorit saavat tehdä, jotta internet-liikenne kulkee mahdollisimman joutuisasti kaikilla asiakkailla.

Myönteisen päätöksen nojalla monet operaattorit todennäköisesti hidastaisivat tiettyjen P2P-protokollien liikennöintinopeuksia, sillä rahallisia säästöjä operaattoreille kertyisi tämän seurauksena useita miljoonia dollareita. Vaihtoehtoisesti operaattorit voisivat jatkossa myydä liittymiä, joissa P2P-liikenne kulkee paremmin kuin tavallisessa liittymässä. P2P-liikenteen ohella vastaavia rajoituksia voisi tulla myös esim. videosivustoille, joiden suosio on jatkuvassa kasvussa.

Jos toiminta todetaan laittomaksi, on internet-operaattoreilla kovat paikat edessään ja Comcastin asiakkaat voisivat vaatia saamansa kohtelun takia korvauksia Comcastilta. Vastaavasti myös muiden operaattoreiden pitäisi tällöin taata, ettei kuluttajien liikenteeseen puututa Comcastin tavoin, jolloin operaattoreiden liikennöintikustannukset todennäköisesti kasvavat ja samalla toiminnan kannattavuus laskee, ellei kasvaneita kuluja veloiteta suoraan asiakkailta.

FCC:n päätöksellä tulee olemaan vaikutuksia eri puolilla maapalloa, koska päätös joko kasvattaa tai laskee Yhdysvalloista lähtevää ja tulevaa P2P-liikennettä, joten tilannetta seurataan tarkasti muuallakin. Monet valtiot saattavat myös ottaa mallia Yhdysvalloissa tehdystä päätöksestä.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

116.1.2008 19:25

Toivottavasti todetaan laittomaksi. En yhtään yllättyisi jos siellä olisi myös "vahingossa" muutkin saanut hidastusta. Onkohan suomessa jotain vastavaa?

216.1.2008 20:36

jos todetaan lailliseksi ja p2p:tä rajoitetaan, (u)torrentin käyttäjien tarvi kuin pistää protokollan salaus päälle niin johan rupee taas bitti liikkumaan

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2008 @ 20:37

316.1.2008 20:49

Tuossahan ei olisi enää mitään järkeä, jos sallittaisiin. Siinähän ei saisi sitä internet-nopeutta mistä on maksanut. Vaikkei sitä nykyisilläkään systeemeillä yleensä saa, olisi törkeää, jos he tahallisesti rajoittaisivat tiettyä liikennettä. Itsellä ainakin vaihtuisi operaattori ihan periaattteen ja kukkarolla äännestämisen vuoksi, jos jäljellä olisi operaattoreita, jotka eivät tekisi tuota.

416.1.2008 21:06
oappi
Inactive

Taitaa mennä suomessa "tietoliikenteen häirintä" pykälien alle jollonka on laitonta. Toivottavasti todetaan jenkeissä laittomaks p2p ei oo kuitenkaan sama asia ku warettaminen ja laillista p2p liikennettä on kokoajan enemmän.

P2p on tietenki operaattoreille kalliimpaa ku esim torrentissa jokanen lähettää muillekki jollonka tiedoston alkuperäisen jakajan ei tarvitse ostaa lähellekkään niin isoa kaista kapasiteettia. Tästä hyötyy nyt ainaki ilmaiset linux distrot jollonka kuluja jakelusta tulee selvästi vähemmän. Kärsijänä ovat tietenkin operaattorit koska jokaisesta kotikoneesta voi tulla tiedostojen jakoservereitä.

Naurettavaa operaattoreilta alkaa kitistä sitte ku ihmiset alkaa käyttämään sitä kapasiteettia mistä maksavatkin. Nostaisivat hintoja jos ei oo kannattavaa ja lopettais sen itkemisen.

516.1.2008 21:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oappi:
Nostaisivat hintoja jos ei oo kannattavaa ja lopettais sen itkemisen.
Mä kannatan enemmän kitinää, siitä on huomattavasti vähemmän haittaa kuin hintojen noususta. ;)

616.1.2008 23:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oappi:
Taitaa mennä suomessa "tietoliikenteen häirintä" pykälien alle jollonka on laitonta. Toivottavasti todetaan jenkeissä laittomaks p2p ei oo kuitenkaan sama asia ku warettaminen ja laillista p2p liikennettä on kokoajan enemmän.
P2P-liikennettä hidasteltiin kuulemieni huhujen mukaan taannoin Suomessakin. En viitsi yritystä mainita, kun huhu on todella vanha. Mikä on tilanne nykyisin? Itse en ole vuosiin P2P:tä käyttänyt ja nykyinen nettisopimuskin sen kieltää. Siltikin, jos tuollaisesta toiminnasta ei ole sopimuksessa mainintaa, niin se kaiken järjen mukaan on laitonta. Todennäköisesti Comcast vetoaa palvelusopimuksessa oleviin sopiviin kohtiin, joiden sanovat sallivan asiakkaiden liikenteen priorisoinnin. Avutonta toimintaa, jos näin ei ole tehty :-) Oikeuden päätettäväksi jää, olisiko asia pitänyt kertoa tilaajalle selkeämmin vai ei.

716.1.2008 23:51

Ei ole mikään huhu. Vaikka yritys on nyt DNA:n omistuksessa, toimintaperiaate on sama. Entisen opoyn verkossa olevat liittymät voivat käyttää dc:tä vain keskenään. DNA:n sivuilla lukee että rajoitus asetetaan 0-100% välille, mutta eipähän alueverkon ulkopuolelta liiku kuin maks 3KB sekunnissa.

On se µtorrentin salaus kyllä pätevä <3

817.1.2008 7:57
SotaOrava
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Moilane:
Ei ole mikään huhu. Vaikka yritys on nyt DNA:n omistuksessa, toimintaperiaate on sama. Entisen opoyn verkossa olevat liittymät voivat käyttää dc:tä vain keskenään. DNA:n sivuilla lukee että rajoitus asetetaan 0-100% välille, mutta eipähän alueverkon ulkopuolelta liiku kuin maks 3KB sekunnissa.

On se µtorrentin salaus kyllä pätevä <3
Örr en ole kyllä oulussa asunut kuin vajaa 2vuotta mutta itselläni tuntuu että http liikennettä rajoitetaan :D hitto kun torrenteilla tulee yli 1000kt/s mutta taas iltaisin http liikenne takkuaa aivan jumalattomasti :S

917.1.2008 8:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sebu92:
Tuossahan ei olisi enää mitään järkeä, jos sallittaisiin. Siinähän ei saisi sitä internet-nopeutta mistä on maksanut. Vaikkei sitä nykyisilläkään systeemeillä yleensä saa, olisi törkeää, jos he tahallisesti rajoittaisivat tiettyä liikennettä. Itsellä ainakin vaihtuisi operaattori ihan periaattteen ja kukkarolla äännestämisen vuoksi, jos jäljellä olisi operaattoreita, jotka eivät tekisi tuota.

Aivan maksa 8 megan liittymästä 24 megan summa niin saat bititi kulkeman....siis tuolla tyylillä, jarrutukset ovat mielestäni laittomia jos ei erikseen sanota (sop.) että serveri yms (p2p) käyttöön tarvitaan erillinen sopimus. Ja eikun laittomaksi jarrutukset.

Tuo jarrutus on laiton koska asikas on ko toimivuudesta maksanut.

1017.1.2008 11:20

No esim. DNA:n (entinen OPOY) sopimuksessa mainitaan selkeästi että p2p liikennettä priorisoidaan (sievä sana rajoitukselle)

"DNA:n laajakaista-asiakkaiden aluedataverkosta Internetiin lähtevää ja Internetistä asiakkaalle saapuvaa liikennettä rajoitetaan muuttamalla sen prioriteettia. Tämä tapahtuu sovelluskohtaisesti ja koskee kaikkia asiakkaita. Rajoittaminen tapahtuu tähän tarkoitukseen olevalla laitteistolla ja ohjelmistolla.
Dynaamisien (muuttuvien) IP –osoitteiden rajoitukset: P2P-liikenteellä ei saa olla yli 50 % osuutta kokonaisliikenteestä.
Staattisisten (kiinteiden) IP –osoitteiden rajoitukset: P2P-liikenteellä ei saa olla yli 80 % osuutta kokonaisliikenteestä. P2P-liikenteelle tai muillekin sovelluskohtaisille liikenteille voidaan asettaa rajoituksia 0-100 % välillä. "

1117.1.2008 16:47

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 19:38

1217.1.2008 17:35

Tämä on kyllä mielenkiintoinen asia. Mikäli p2p:n rajoittaminen todetaan sopimusrikkomukseksi niin silloin kuluttajat ovat oikeuttettuja korvauksiin. Mutta entäpä tulevaisuudessa, mikäli p2p:n rajoittaminen todetaankin sopimusrikkomukseksi niin silloinhan uusille asiakkaille aletaan sopimuksiin kirjaamaan ehdot verkkoliikenteen "priorisoimisesta" ja sitten sama rajoittaminen jatkuu mutta sopimuksen mukaisesti.

Toivon että operaattorit todetaan sopimusrikkureiksi, jolloin kuluttaja voi tulevaisuudessa valita sellaisen liittymäsopimuksen jossa joko mainitaan verkkoliikenteen rajoittaminen tai sitten ei mainita. Tällöin lompakolla äänestäminen tulisi helpommaksi.

PS. Kun vielä opiskelin Oulussa niin ainakin silloin ulkoverkon rajoituksen olivat OPOY:llä käytössä. OPOY:n ja Cambusbaanan välillä bittikulki rajoittamattoma, mutta muualta Suomesta ei BCDC:llä saanut mitään. Siksipä FiOulu oli/on (varmaankin) Oulun suosituin ip-rajoitettu-dc-hubi.

1317.1.2008 18:52

Oulun puhelin tosiaankin pysäytti P2P liikenteen käytännössä täysin, mutta nyt kun omistaja on DNA niin tuntuu että bitti kulkee paljon paremmin.

DC:ssä tosiaan Ouluhubit käyttöön ja torrenteissa kryptaus päälle niin ei hidasta mitään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto