AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony BMG aloittaa DRM-suojaattoman musiikin myynnin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.1.2008 10:50 Kommentteja (5)

Sony BMG aloittaa DRM-suojaattoman musiikin myynnin Verkkokauppa Amazon vahvisti eilen aloittavansa levy-yhtiö Sony BMG:n musiikin myymisen DRM-suojaamattomina MP3-tiedostoina myöhemmin tässä kuussa. Sony BMG lähtee viimeisenä neljästä suuresta levy-yhtiöstä kopiosuojaamattoman digitaalisen musiikin kauppaan. Sony BMG:n päätös tarkoittaa, että Amazon on tällä hetkellä ainoa verkkokauppa, joka tarjoaa kaikkien neljän suuren levy-yhtiön musiikkia.
Ilmoitus vahvistaa viime viikolla heränneet epäilyt , että Sony suunnittelee suojaamattoman musiikin myymistä Amazonissa ja että yhtiö oli jo hyvin tuloksin kokeillut DRM-suojaamattoman musiikin myyntiä pienempien artistien tuotannolla.

Sony BMG ilmoitti muutamia päiviä sitten aloittavansa myös toisenlaisen kokeilun suojaamattoman musiikin myynnistä. Kokeilu tekee digitaalisen musiikin hankinnasta hieman monimutkaisempaa, sillä myynti on kytketty perinteisiin levykauppoihin. Yhdysvaltalaisista levykaupoista voi ostaa yhtiön lanseeraamia Platinum MusicPass -kortteja, jotka oikeuttavat musiikin lataamiseen netistä. Lisäarvoa monimutkaiselle järjestelylle Sony hakee MusicPass-passista, johon on painettu kuvia ja infoa levystä CD:n kansivihkon tyyliin.

Sony BMG:n päätös aiheuttanee harmaita hiuksia Apple-pomo Steve Jobsille. Jobs on toivonut, että levy-yhtiöt tarjoaisivat DRM-vapaata musiikkia ensimmäisenä Applen iTunes-kaupassa. Tällä hetkellä kuitenkin EMI on suurista levy-yhtiöistä ainoa, joka tarjoaa suojaamatonta musiikkia Applen kaupassa.

Sony BMG:n artistivalikoimaan kuuluu mm. Justin Timberlake, Beyoncé sekä Britney Spears.

Lähteet:
Ars Technica
Amazon.com (lehdistötiedote)
Sony BMG (lehdistötiedote)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

111.1.2008 12:43

Niin aloittaa USAssa. Mikäs epävarmuuden aihe toi Applelle on kun maailmanlaajuiset markkinat ovat iTunesin kautta ainakin kaksinkertaiset ja kilpailu muilla (laillisilla) markkinoilla pientä tai olematonta? Harva asia pyörii maailmassa edelleen niin yksisilmäisesti yhdysvaltain markkinoiden ympärillä kuin teknologiakirjoittelu...

211.1.2008 15:21

Lainaus:
Sony BMG:n artistivalikoimaan kuuluu mm. Justin Timberlake, Beyoncé sekä Britney Spears
Niinpä. Tuo on yksi suurimmista rajoitteista noissa nettimusakaupoissa. Musiikkivalikoima kun rajoittuu vain noiden esimerkkien tyylisiin massatuotteisiin, jotka ei kiinnosta minua (eikä monia monia muitakaan pätkän vertaa. Uskoisin, että jos noihin palveluihin tulisi laaja valikoima kaikenlaista musiikkia, niin niiden suosio nousisi huimasti. Tai sitten tulisi eri musiikkityyleihin erikoistuneita palveluja, esim. laaja valikoima metallimusiikkia sisältävä palvelu, jossa ei ole drm-suojauksia, musa hyvälaatuista (320 kbit/s mp3 tai mielellään flac), hinnat järkeviä ja maksutapa jokin muu kuin luottokortti (esim. tekstiviesti), niin kyllä käyttäjämäärät nousisivat kuin lehmän häntä.

311.1.2008 23:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ExogenBoy:
Mikäs epävarmuuden aihe toi Applelle on kun maailmanlaajuiset markkinat ovat iTunesin kautta ainakin kaksinkertaiset ja kilpailu muilla (laillisilla) markkinoilla pientä tai olematonta?
DRM vapailla Amazonin musiikkikappaleilla halutaan murskata Itunesin ja Applen ylivaltaa. Apple ja musiikkiyhtiöt ovat vääntäneet julkisestikin kättä hinnoittelusta, mutta Apple on pitänyt tiukasti kiinni 99 sentin hintamallista.

Amazonilla hinnoittelu on joustavampi (eli sitä mitä levy-yhtiöt haluavat). Kappaleiden hinnat alkavat 89 sentistä ja nousevat suosituimmilla kappaleilla yli dollarin.

Tarjoamalla drm-vapaata musiikkia vain Amazonin kautta, musiikkiyhtiöt pystyvät nostamaan Amazonin asemaa markkinoilla, ja aiheuttamaan enemmän kilpailua (joka hyödyttäisi musiikkiyhtiöitä).

Levy-yhtiöt yrittävät tällä keinolla aiheuttaa painetta Applen hinnoittelulle jolloin Apple saataisiin ruotuun ja hinnoittelu sen mukaiseksi mitä levy-yhtiöt haluavat/vaativat.

Eli Applen iTunesia tässä yritetään ajaa alas jos ei Apple/Steve Jobs ala hyväksymään levy-yhtiöiden omia vaatimuksia.

Harmi että iTunes halutaan ajaa alas vaikka se ja Steve Jobsin 0,99$/€ kpl hinnoittelu avasi nettimusiikkikauppabisneksen toden teolla. Ihme että Steve Jobs sai aikanaan levy-yhtiöt mukaan kpl hinnoittelun noinkin halvalla hinnalla...tosin Steve Jobs on kuulema tosi kova tyyppi kun asioista väännetään kättä. Nyt se tosin saattaa koitua kohtalokkaaksi kun Steve Jobs ei halua antaa periksi tuumaakaan musiikkihinnoittelussa.

413.1.2008 1:40

Lainaus:

Tarjoamalla drm-vapaata musiikkia vain Amazonin kautta, musiikkiyhtiöt pystyvät nostamaan Amazonin asemaa markkinoilla, ja aiheuttamaan enemmän kilpailua (joka hyödyttäisi musiikkiyhtiöitä).


Niin kauan kuin Amazon tyytyy jenkkimarkkinoihin, en usko että tuolla on juuri vaikutusta iTunesiin. Kilpailevia palveluita on siellä jo kohtuullisen paljon. Haastajalle kisa on jenkeissä kova ennenkaikkea suhteessa muihin haastajiin, ja nekin pitäisi lyödä, ennen kuin voi alkaa edes havittelemaan minkäänlaista siivua Applen kakusta.

En muutenkaan tajua logiikkaa, musafirmat toimivat jo valmiiksi globaaleilla markkinoilla, ja USAn ulkopuolella iTunesin rinnalle merkittäväksi toimijaksi nouseminen olisi kilpailun puuttumisen takia äärettömän paljon helpompaa. Siitä syystä, että useammilla markkinoilla toimivia iTunesin haastajia ei tällä hetkellä ole, ei kukaan isoista levy-yhtiöistä voi oikeasti näyttää keskaria Jobsille.

Sitten kun/jos Amazon alkaa myymään mp3-formaatissa musaa Euroopassa, Japanissa ja Oseaniassa, tuolla voi olla jotain merkitystä. Enpä vaan usko, että niin tapahtuu ellei homma ala kannattaa lanseerausmarkkinoilla. Toisaalta, onhan Amazonilla vahvat näytöt osaamisestaan kannattamattoman liiketoiminnan pitkäaikaisesta pyörittämisestä ilman että tarvitsee pistää lappua luukulle...

515.1.2008 0:44

Jes! Vihdoinkin Britney Spearsia suojaammattomana! :)
Mut siis läpät sikseen. Nyt on oikeesti nyt ollu paljon hyviä uutisia.. HD-medioiden sota näyttäisi kenties olevan loppusuoralla ja ilmeisesti wma-tiedostot jatkavat kohta enää leviämistä lähinnä historian kirjoissa..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana (21.1.2019 11:04)
Google Maps on näyttänyt jo pitkään julkisen liikenteen vuorot reittihaun yhteydessä. Nyt myös Apple on alkanut kirimään Googlea karttojensa kanssa, kun Pohjoismaiden, Suomi mukaan lukien, julkisen ....
Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti (21.1.2019 10:12)
Apple palautti hetkellisesti klassikkomalli iPhone SE:n takaisin myyntiin. Malli oli myynnissä vain Yhdysvalloissa, eikä palautumisesta muille markkinoille ole tietoa. Maanantaiaamulla malli ....
Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut (21.1.2019 10:04)
Markkinaoikeus on määrännyt suomalaisen verkkopiraatin maksamaan 100 euron vahingonkorvaukset Crystalis Entertainmentille kahden Black Sails -televisiosarjan jakson jakamisen takia. Crystalista ....
1 kommentti
Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely (21.1.2019 09:30)
Älypuhelinmerkit ovat selvästi siirtymässä kahden kärjen mallista kolmen mallin kärkeen. Enää ei riitä, että lippulaivasta tarjotaan tavallinen malli ja Plus-kokoinen malli, vaan näiden lisäksi ....
Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin (21.1.2019 09:13)
Autonavigointilaitteille ei ole välttämättä enää juurikaan käyttöä, koska Google Maps ja muut mobiilisovellukset ovat kirineet ominaisuuksissa ja tarkkuudessa niiden tasolle. Navigaattoreissa ....
1 kommentti

Uutisarkisto