AfterDawn: IT-alan uutiset

WWW-videoiden tulevaisuus kuumentaa tunteita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 10.12.2007 13:48 Kommentteja (5)

WWW-videoiden tulevaisuus kuumentaa tunteita Useita internetissä käytössä olevia standardeja kehittänyt World Wide Web Consortium -työryhmä (W3C) on parhaillaan kehittämässä HTML5-standardia, jonka on tarkoitus helpottaa internet-sivujen luontia ja katselua.
HTML5 sisältää monia uudistuksia ja parannuksia aikaisempiin HTML-standardeihin verrattuna ja odotetuin uudistus on tuki video- ja audiomateriaalille suoraan standardin puolesta. Tämä tarkoittaa, että kaikkien HTML5-yhteensopivien internet-selainten on pystyttävä toistamaan standardiin valitussa formaatissa olevia video- ja audiotiedostoja. Tämä ei kuitenkaan rajaa ulos nykyisiä ratkaisuja kuten Adoben Flashin käyttämistä internet-sivuilla videoiden toistamiseen.

Nykyään videon ja audion toistaminen selaimissa on toteutettu erilaisilla laajennoksilla, joita ei pahimmassa tapauksessa voi asentaa kaikille laite- ja ohjelmistoalustoille, jonka vuoksi tietyn audio- tai videotiedoston katselu ei välttämättä onnistu kaikilla laitteilla tai ohjelmistoilla.

W3C:n jäsenten valinta käytettävistä video- ja audioformaateista ei ole sujunut yksimielisesti, mutta eniten suosiota ovat saavuttaneet Xiph.org-säätiön avoimet ja patenttivapaat Theora- ja Vorbis-formaatit, jotka myös näillä näkymin valitaan HTML5-standardissa käytettäviksi formaateiksi.

Eniten valintaa vastustaa Apple, joka haluaa standardeiksi H.264:n videolle ja AAC:n audiolle. Myös matkapuhelinjätti Nokia on Applen kanssa samoilla linjoilla ja yksi syy tälle on Nokian Stephan Wengerin mukaan DRM-suojaukset, joita ei Theora- tai Vorbis-formaateista löydy lainkaan.

Wenger ei usko, että DRM-vapaa ratkaisu kiinnostaisi Hollywoodin suuria mediajättejä ja täten DRM-vapaa ratkaisu tuskin yleistyy tavallisessa käytössä. Wengerin mukaan DRM-suojauksista ei kuitenkaan tarvitse tehdä pakollista osaa standardissa, vaan selaimet voivat tukea niitä halutessaan.

Wenger haluaisi H.264:n ja AAC:n tulevan valituksi vahvan kaupallisen tuen takia, jonka myötä markkinoilla on jo runsaasti laitteita ja ohjelmia, jotka tukevat H.264- ja AAC-mediatiedostoja.

W3C on kuitenkin aina pyrkinyt ilmaisuuteen ja avoimuuteen, joten H.264:n ja AAC:n valinta näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä, sillä pakolliset patentti- ja lisensointimaksut tuskin tekisivät HTML5:stä kovin suosittua standardia varsinkaan avoimen ohjelmistokehityksen puolella.

Lähteet:
Slashdot
W3.org (PDF)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.12.2007 14:24

Tuosta nokian vastustuksesta oli juuri slashdotissa juttua kun menivat paperissaan vaittamaan ogg formaattia "suljetuksi" tai miten sen nyt suomeksi kääntäisi. Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.

Lainaus:
Anything beyond that, including a W3C-lead standardization of a “free” codec, or the active endorsement of proprietary technology such as Ogg, ..., by W3C, is, in our opinion, not helpful for the co-existence of the two ecosystems (web and video), and therefore not our choice.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.12.2007 @ 14:25

210.12.2007 18:43

Lainaus:
Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.
Nyt en kyllä hiffannut. Onko tuollaisella asialla jotain väliä kun ostat matkapuhelimen? Jos Nokia haluaa html5-kieleen lisää standarteja, niin en minä näe siinä ongelmia. Pääasia että homma toimii.

310.12.2007 22:12

Lainaus:
Tuosta nokian vastustuksesta oli juuri slashdotissa juttua kun menivat paperissaan vaittamaan ogg formaattia "suljetuksi" tai miten sen nyt suomeksi kääntäisi. Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.

Lainaus:
Anything beyond that, including a W3C-lead standardization of a “free” codec, or the active endorsement of proprietary technology such as Ogg, ..., by W3C, is, in our opinion, not helpful for the co-existence of the two ecosystems (web and video), and therefore not our choice.


Onkohan nyt Nokian jannulla jäänyt googlettamatta mitä Vorbis ja Theoran taakse oikeasti kätkeytyy.

411.12.2007 8:21

Joo sinne meni se nokian uskottavuus että pitäisiköhän ruveta tukemaan vaikkapa samsungia?

En minä ainakaan halua lisää ongelmia puhelimien käyttöön koskee se sitten mitä tahaansa kopiosuojauksia.

511.12.2007 15:23

Lainaus:
Wenger ei usko, että DRM-vapaa ratkaisu kiinnostaisi Hollywoodin suuria mediajättejä ja täten DRM-vapaa ratkaisu tuskin yleistyy tavallisessa käytössä.

Itse olen jotakuinkin täysin päinvastaista mieltä. Jo nyt mediajättien täytyy melko lailla tosissaan kilpailla P2P:n kanssa ja en usko että tulevaisuudessa tuo kisa ainakaan rauhoittuu. Jos on kaksi vaihtoehtoa, vahvasti rajoitettu DRM-tuote tai P2P-verkosta löytyvä ilman suojauksia oleva tuote, niin kumpikohan voittaa.
Noh, omaa hautaansahan mediajätit tuossa kaivavat, jos koittavat paskojen DRM-systeemien kanssa pärjätä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto