AfterDawn: IT-alan uutiset

50 Cent puhuu piratismin puolesta

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 9.12.2007 11:22 Kommentteja (8)

50 Cent puhuu piratismin puolesta 32-vuotias rap-artisti 50 Cent antoi eilen norjalaiselle Dagbladet-lehdelle haastattelun ennen esiintymistään Oslon Sentrum Scene -klubilla. Häntä haastateltiin muun muassa Kroatiassa nousseesta mahdollisesta kokaiininkäyttökohusta, mutta lehti tenttasi 50 Centiä myös nykyisestä levyteollisuuden ongelmasta, eli musiikin vertaisverkkolatauksesta.
50 Cent pyörittää yhdessä Sha Money XL:n kanssa omaa G-Unit Records -levymerkkiään, joka on Universal Musicin tytäryhtiö. Haastattelussa hän toteaa, että heidän yrityksellään ei mene kovin hyvin, kuten ei mene koko levyteollisuudellakaan.

"Tekniikan kehitys vaikuttaa kaikkiin, ja meidän on sopeuduttava siihen. Vaikutus tuntuu erityisesti hip hopissa, joka on nuorekkaan yleisön varassa elävä musiikkityyli. Hip hopin asiakaskunta muodostuu yksilöistä, jotka omaksuvat uudet innovaatiot nopeammin, kuin klassisen tai jazz-musiikin fanit. Mutta musiikkiteollisuuden on tärkeää ymmärtää se, että tämä ei kuitenkaan vahingoita artisteja", hän summaa haastattelussa.

50 Cent kertoo, että hyvä fani on artistille arvokas asiakas, hankkipa hän musiikkinsa ostamalla tai laittomista lähteistä. "Konsertit ovat nykyään loppuunmyytyjä, ja alan teollisuuden on ymmärrettävä, että heidän on pakko ottaa haltuun koko 360 asteen kenttä artistin ympärillä. Heidän on opittava maksimoimaan omat tulonsa konserteista ja fanituotteiden myynnistä. Se on ainoa tapa, jolla he voivat saada markkinointiin investoimansa rahat takaisin."

Suurimpana ongelmana 50 Cent näkee levy-yhtiöiden toimintatavan. Artistit eivät saa hänen mukaansa yhtä paljon apua omaan kehitykseensä, kuin aikaisemmin. "Levy-yhtiöt opettelevat tällä hetkellä kaupittelemaan soittoääniä, eivät levyjä. He eivät ymmärrä täydellisen taideteoksen arvoa", hän arvioi.


Lähteet:
TorrentFreak
Piraattiliitto

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

19.12.2007 11:47
hErCuLeSs
Inactive

Siinähän puhuu fifty ihan oikean asian puolesta. Toivotaan, että löytyy muitakin jotka ajattelevat näin.

29.12.2007 12:05

Onhan artistien ihan hyvä puhua näin ei heidän tuloistaan suurin osa ole levyistä joten heille se on pienempi paha kuin levyyhtiölle. Itse asiassa jos piratismin avulle artistit saavat lisää kuntelijoita niin tämä varmasti näkyy myös konserteissa.

39.12.2007 16:10

Odotellaan milloin isot levy-yhtiöt alkaa hiffaamaa... artistit alkaa tajuamaan jo pikkuhiljaa joka on hyvä asia... vertaisverkolla kun saa vaan laajemman fanikunnan ja se on ollut tosiasia jo monia vuosia eikä se tuskin tule ihan heti muuttumaan..

49.12.2007 16:52

"Haastattelussa hän toteaa, että heidän yrityksellään ei mene kovin hyvin, kuten ei mene koko levyteollisuudellakaan."

Ei varmaan joo, kun Suomessakin joutuivat vain puolelle katsomolle esiintymään. :D

Sinänsä ei mikään yllättävä veto kaverilta lausua tollasia. Jos yleisöä tulisi katsomana Live-esiintymisiä, niin todennäköisesti syyksi vedottaisiin piratismia. Nyt kuitenkin on silmin nähden havaittavissa, ettei centti vaan myy kun ei Live-esiintyminenkään kiinnosta, niin pitää vetää jotain repäisevää.

Paljon on puhetta tuosta, että levy-yhtiöiden pitäisi kehittyä. Sitten kun musiikkia aletaan myymään esim. nyt verkossa, niin silti sama ralli kuuluu "liian kallista".

510.12.2007 11:34
Alterdu
Inactive

Ohhoh, en olis uskonu ettö 50C osaa näinkin asiallista tekstiä päästää ulos.. hyvä niin.

610.12.2007 15:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti firece:
Onhan artistien ihan hyvä puhua näin ei heidän tuloistaan suurin osa ole levyistä joten heille se on pienempi paha kuin levyyhtiölle. Itse asiassa jos piratismin avulle artistit saavat lisää kuntelijoita niin tämä varmasti näkyy myös konserteissa.
Kannattaa varmaan lukea uutinen, ennenkö alkaa kommentoimaan.

711.12.2007 10:45

Jees. Loistavaa. Keikat on sitä, mitä musakansa janoaa. Levyt ym. keikkojen markkinointia ja muuuta oheisjuttua. Näin se "musabisnes" on vuosisatoja pyörinyt ja wanhaan hyvään aikaan olisi mukava palata.

811.12.2007 19:10

Olen tämän varmaan johonkin muuhunkin keskusteluun kirjoittanut, mutta sopiipa se tähänkin. Artistin kannalta täydet keikka katsomot ovat tärkein tulonlähde. Levy-yhtiölle tärkein tulonlähde on myydyt levyt.

Ja jotta asia ei olisi niin yksinkertainen niin toiset artisit ovat ns. "levy-yhtiöiden tuotteita" ja toiset artistit omistavat musiikkinsa. Esim. täällä paljon parjattu Sting ei edes suostu yhteistyöhön artistien kanssa "jotka levy-yhtöt omistavat". Tunnetut artistit ovat niin sanotusti """yrittäjän""" asemassa ja heillä on mahdollisuuksia """kilpailuttaa""" levy-yhtiöitä ja pyrkiä parhaaseen mahdolliseen sopimukseen, kun taaskin aloitteleva artisti/bändi joutuu tyytymään huonoimpaan mahdolliseen sopimukseen jos joku sattuisi sopimuksen tekemään. Erittäin kärjistetysti sanottuna toisille artisteille levy-yhtiöt ovat "alihankkijoita" ja toisille artisteille levy-yhtiöt ovat "työnantajia".

Sinänsä räpartistin ei kannatakkaan ottaa kovin "tiukkapipoista" suhtautumista piratismiin. Mikäli katu-uskottavuutta luodaan custom valmisteisilla luotiliiveillä, huumekaupalla, aseilla ja kehossa olevilla luodin reijillä jne. niin joku piratismista itkeminen ei tosiaankaan istuisi vaivalla luotuun imagoon. Ei varmaankaan kannata kukkahattu päässä antaa anti-piratismilausuntoja vaikka ajattelisi asiasta mitä tahansa.

EDIT:

Näyttää mies olavan valmistettu kevlarista:
http://en.wikipedia.org/wiki/50_Cent

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.12.2007 @ 19:23

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto