AfterDawn: IT-alan uutiset

Digi-TV aiheuttaa ongelmia kotitalouksissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.11.2007 16:05 Kommentteja (16)

Digi-TV aiheuttaa ongelmia kotitalouksissa Siirtyminen digitaalisten televisiolähetysten katseluun ei ole sujunut ongelmitta. Viestintäviraston teettämän tutkimuksen mukaan noin 70 prosentilla digitalisoituneista kotitalouksista on ollut digi-TV:n katseluun tai käyttöön liittyviä hankaluuksia.
Yleisimmät ongelmat liittyvät Yleisradion digikanavilla käytössä olevaan tekstitykseen, joka on aiheuttanut harmaita hiuksia kuluttajille. TNS Gallup OY:n tekemä kysely suoritettiin tämän vuoden lokakuussa, joten siitä ei selviä sitä, ovatko Yleisradion viime viikolla tekemät tekstitysten muutokset vaikuttaneet ongelmien määrään. Toiseksi eniten ongelmia on ollut laitteiden kuvanlaadussa ja kolmanneksi suurin ongelma on ollut digilaitteiden jumiutuminen.

Myös digilaitteiden käyttöönotto on aiheuttanut ongelmia noin joka kuudennelle kotitaloudelle. Ongelmista huolimatta yli puolet kotitalouksista antoi laitteen käytettävyydestä hyvän tai erinomaisen arvosanan.

Kaapelitalouksille annettua analogisten lähetysten jatkoaikaa hyödynnetään viimeiseen asti, sillä ilman digisovitinta olevista kaapelitalouksissa yli puolet aikoo hankkia digisovittimen vasta helmikuun lopulla, jolloin analogiset lähetykset lopetetaan. Noin 10 prosenttia näistä talouksista ei aio hankkia digisovitinta lainkaan.

Tutkimus ei lupaa hyvää Yleisradiolle, jolla on jo ennestään huolia TV-maksua maksavien asiakkaiden vähentymisestä.

TNS Gallup haastatteli tutkimusta varten 1 000 henkilöä Manner-Suomesta.

Lähteet:
HS
Viestintävirasto

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

120.11.2007 16:24

Tässä taloudessa ainakin sujunut siirtyminen helposti.
Vois laittaa jonnekki ilmotuksen, että asennetaan digibokseja vaikka kymmenen euron korvausta vastaan. Aika helppoa tuollainen ja sujuu noin kahdessakymmenessä minuutissa. Noita ku sais asennettua kymmenenkin, niin tulis sata euroa helposta hommasta. Esim Gigantti velottaa tollasesta mielellään paljon enemmän.

220.11.2007 16:36

Helppohan se on kaupungissa noin sanoa. Täälä keskellä "ei mitään" se ei todellakaan mene tyyliin piuhat kii ja menoksi. Sittarista on nyt haettu/vaidettu jo 3. poksi jolla vasta vihdoin alkoi pätkimällä näkyä muutakin kuin "ei verkkoa" teksti. Jos asutte ns. katvealueella niin unohtakaa ainakin philips ja siemenssin poksit. Ne on nyt nähty. Finnsat, combo ja nokia on ainoat jolla täälä näkyy. Vanhalla analookilla ei kuva näkyi vaikka rautanaulalla.

320.11.2007 16:56

Juu, eipä se niin helppoa ole täälläkään ollut. Aivan turha ominaisuus automaattihaku tai ylipäätänsäkkään kanavien haku mun bokseissa. En tiedä johtuuko että on kaapeli, eikä antenni boksit, että ei osaa hakea kanavia itsekseen. Tarvii aina laittaa kanavaniput käsin, että löytää kanavat. Edellyttäen tietenkin ensiksi kavanippujen metsästys jostain mitkä näkyy täällä.

Lainaus:
oten siitä ei selviä sitä, ovatko Yleisradion viime viikolla tekemät tekstitysten muutokset vaikuttaneet ongelmien määrään.

Ei ainakaan täällä ole vaikuttanut.

420.11.2007 17:07

digidigi-kikkailussa olisi kannattanut pitää mielessä lause: "jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä"

520.11.2007 18:08

Täälläpäässäkään ei ole ongelmia, tosin ei ole sitä boxiakaan...olen kaapelitalousalueella ja siksi en ole sitä hommannut, enkä taidakkaan, vartoilen niitä toivottavasti ei niin surullisia(kuin digi) hd-lähetyksiä. Joten irisanon luvan kun kaapelista päättyy lähetykset.

620.11.2007 19:13

Digitv näytti hyvältä niin kauan kuin kotona oli vain kuvaputkitelevisio. Nyt on entiseen verrattuna iso lcd-töllö ja kaikki näyttää palikkapaskalta. Kyllä kannatti, nimittäin jättää digitv-uudistus puolitiehen. Olisi kannattanut mennä suoraan vähintään 720p resoon ja unohtaa SD-matsku. Nolon näköistä...

720.11.2007 19:36

Kaapelissa ollaan. Osassa televisioista on digiboksi ja osassa ei.Ei ole mitään pahempia ongelmia ollut. On kyllä analogiseen kuvaan verrattuna digikuva välillä ihan järkyttävää scheissea. Itsestään selvä asia, että kuva ei voi olla hyvä, jos bittivirta huitelee siellä 2-3mbps paikkeilla. Lopputulos plus miinus nolla, digikuvassa ei ole kohinaa, mutta pikselöitymistä sitten sitäkin enemmän.

820.11.2007 20:29

Itelläkin vaikeuksia tuottaa että kerkee kaiken mahdollisen katsoa. No onnex on tallentava boksi. Kyllä tuosta 42 kehtoo kahtoa kaikki muut paitsi urheilukanavan.

920.11.2007 21:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tinnu:
Helppohan se on kaupungissa noin sanoa. Täälä keskellä "ei mitään" se ei todellakaan mene tyyliin piuhat kii ja menoksi. Sittarista on nyt haettu/vaidettu jo 3. poksi jolla vasta vihdoin alkoi pätkimällä näkyä muutakin kuin "ei verkkoa" teksti. Jos asutte ns. katvealueella niin unohtakaa ainakin philips ja siemenssin poksit. Ne on nyt nähty. Finnsat, combo ja nokia on ainoat jolla täälä näkyy. Vanhalla analookilla ei kuva näkyi vaikka rautanaulalla.
Allekirjoittaneella on Philipsit toimineet loistavasti. Ei tämä nyt mikään korpi ole, mutta täällä pitäisi olla hyvä kuuluvuus, jos ei ota sitä huomioon, että ollaan vähän niinkuin kuopassa.

Erehdyttiin kerran Humax ostamaan ja eihän sillä näkynyt yhtään mitään. Eikun takaisin kauppaan ja 10 € halvempi Philips tilalle. Ja heti alkoi näkyä.

1020.11.2007 22:10
akkalis
Inactive

Täältä samanlaisia kokemuksia, syrjäisemmässä paikassa ja ensin boksina oli maximum 100€ kieppeille maksava boksi. Kanavat ei meinannu näkyä millään ja jos joskus sattuivat vahvistimenkanssa näkymään, niin pienikin tuuli ja kuva pätkii taas.

Onneksi sitten maksimummi otti ja sano ite vapaaehtosesti sopimuksen kokonaan irti. ja tilalle tuli Philipsin perusboksi ilman hienouksia, hintaa 49e, ja kyllä toimii. Myöhemmin vielä tuli Philipsin Lcd digivirittimellä ja sama varma linja jatkuu edelleen.

Ei nuilla korean ihmeillä ( maximum, vision, Humax yms lapsityövoiman tuotokset) tee yhtäänmitään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2007 @ 22:11

1121.11.2007 5:38

On kyllä noloo kun katsoo 50 tuumasta fullhd telkkaa ja kuvanlaatu on aivan paskaa.Kuka kehtaa väittää että homma on ihan ok?

1221.11.2007 8:22

Täälläpäin ei selviydytty ongelmitta. Tossa 2 vuotta sitten ostin jonkun paskan merkkisen digiboksin, että sen joutui vaihtamaan 6 kertaa, ennen kuin koko laite otettiin markkinoilta pois. Se maksoi silloin jotai 130 e. Hyvitykseksi sain kaksi kertaa kalliimman tallentavan Medionin. On pyörinyt loistavasti, ja ohjelmistopäivitykset saa kätevästi netistä ; D

1321.11.2007 11:31

Eipähän tuo silloin alkujaan nyt ihan ongelmitta sujunut. Antennien kanssa piti kikkailla tovi jos toinenkin, että sai kuvan näkyviin. Lopputulos onkin varsin onnistunut: kattoantenni on tällä hetkellä vintillä, peltikaton alla piilossa. Eipähän tarvitse tv-lupaa maksaa, ja voipi aina pyytää tarkastajaa katsomaan katolle, jotta näkyykö antennia. :)

Vaan tosiaan, taisi joku boksi olla meilläkin, joka ei toiminut. Samoten tietokoneen digisovitin ei pelannut, mutta takuuseen laittoivat kokonaan uuden palikan, ja heti alkoi näkymään. YLE:n tekstitysten näkyminen loppui kokonaan sen "uudistuksen" myötä. Ihan nerokas korjaus kieltämättä.

Harmillista vain, ettei niitä HD-lähetyksiä voinut suoraan ottaa...

1421.11.2007 12:52

Eikö ylen uutiset uutisoineet samasta aiheesta jollakin melkoisen positiivisella otteella.

1522.11.2007 11:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
On kyllä noloo kun katsoo 50 tuumasta fullhd telkkaa ja kuvanlaatu on aivan paskaa.Kuka kehtaa väittää että homma on ihan ok?
No eiköhän se ole jokaisen omassa harkinnassa kuinka suuren television hankkii JA kuinka läheltä/kaukaa sitä katsoo.

167.12.2007 11:39

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
On kyllä noloo kun katsoo 50 tuumasta fullhd telkkaa ja kuvanlaatu on aivan paskaa.Kuka kehtaa väittää että homma on ihan ok?
No eiköhän se ole jokaisen omassa harkinnassa kuinka suuren television hankkii JA kuinka läheltä/kaukaa sitä katsoo.
On se nyt aika noloa kun tuossa kokoluokassa kuvanlaatu varmaan huonontui digiboksien myötä. Nimittäin pikselöityminen käy pahemmin silmään kuin pieni jatkuva kohina.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto