AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTuben tekijänoikeussuodattimet otettu käyttöön

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.10.2007 19:36 Kommentteja (10)

YouTuben tekijänoikeussuodattimet otettu käyttöön Suosittu YouTube-videopalvelu on vihdoin ottanut käyttöönsä pitkään työn alla olleet tekijänoikeustyökalut, joiden avulla tekijänoikeusrikkomuksia voidaan vähentää YouTubessa.
Työkalujen toiminta perustuu pitkälti siihen, että sisältöä tuottavat tahot lähettävät alkuperäisen videon YouTubelle, joka analysoi videon ohjelmallisesti ja vertaa sitten palvelusta löytyviä videoita siihen. Jos vastaavia videoita löytyy palvelusta, voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera, jolloin sisällöntuottajat tienaavat rahaa jokaisesta katselukerrasta.

Mediajäteille uusi suodatustekniikka on edelleen ongelmallinen, sillä kaikkien arkistoista löytyvien videoiden lähettäminen YouTubelle ei ole mahdollista. Täten YouTube joutuu edelleen käsittelemään tuhansia erillisiä ilmoituksia mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista.

Uutta tekniikkaa testasi ennakkoon yhdeksän eri yritystä, joista tällä hetkellä tiedossa ovat Walt Disney ja Time Warner. Muiden tahojen kanssa YouTube on tehnyt salassapitosopimuksen, jonka myötä yritysten nimiä ei mainita julkisuudessa. Suodatuksen toiminnasta ei ole annettu mitään erikoisia lupauksia, mutta suodatusta testattaessa järjestelmä löysi kymmenen päivän aikana 18 videota, jotka rikkoivat erään mukana olevan yrityksen tekijänoikeuksia.

YouTuben emoyhtiö Google saattaa tarjota kehitettyä tekniikkaa myös muiden videosivustojen käyttöön korvausta vastaan. Tällöin muiden sivustojen ei tarvitsisi kehittää vastaavaa teknologiaa itse, vaan ne voisivat hyödyntää Googlen tekniikkaa korvausta vastaan.

Uudet työkalut saattavat auttaa YouTubea sitä vastaan nostetuissa oikeusjutuissa, mutta ainakaan toistaiseksi yhtäkään juttua ei ole vedetty pois uudistuksen takia. Viacomia edustava Mike Fricklas ei osannut vielä sanoa, että vaikuttaako YouTuben toiminnan muutos oikeusjuttuun. Fricklas pitää YouTuben suunnanmuutosta kuitenkin hienona asiana tekijänoikeuksien kannalta. Englannin Valioliigaa ja yhdysvaltalaista musiikin julkaisija Bournea edustava asianajaja Louis Solomon sanoi puolestaan, että YouTuben toimet ovat täysin riittämättömiä asioiden korjaamiseen.

Lähteet:
ITviikko
Reuters
AP News

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

116.10.2007 19:50
popini
Inactive

Onhan se ihan hyvä, että asialle tehdään jotain, mutta tuskin tämä tulee hirveästi näitä vähentämään.

Onhan esim. tv-ohjelmien pätkiä hauska katsoa youtubesta, mutta ymmärrän kyllä ettei tv-ohjelmien tuottajat ym. halua laittaa ohjelmiaan ilmaiseen jakeluun

216.10.2007 20:29
henkettu
Inactive

Ja tämän hässäkän jälkeen kukaan ei enää käytä Youtubea, kun sinne on jäänyt jäljelle huikeat 32 videota.
Okei, ymmärrän, että nämä yhtiöt haluavat poistaa tuotteensa Youtubesta, ja se onkin heille suotavaa. Mielestäni olisi kuitenkin älykkäämpää lisätä niitä TV-ohjelmia sinne Youtubeen Joostin tavoin. Olisi mahtavaa, jos esim. kaikki Joostin sisältö löytyisi myös Youtubesta, mutta en todellakaan usko idean toteutumiseen.
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?
Jollei videoita lisätä Youtubeen tms, niitä ei pääse ikinä näkemään uudelleen.

316.10.2007 21:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?

Pientä pilkunviilausta mutta Conan tulee NBC:ltä

416.10.2007 21:30
henkettu
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?

Pientä pilkunviilausta mutta Conan tulee NBC:ltä
Joo, muistin tuon heti, mutta olin jo ehtinyt painaa "Lähetä", enkä viitsinyt tuon vuoksi muokata.
Alussahan tulee aina se " From NBC studios! It's late night with Conan O'brien".

516.10.2007 22:21

niin youtube:han oli alussa vain trailereita ja itsetehtyjä filminpätkiä...ei siis koko-ohjelmia jne, eli ihan hyvä juttu.

617.10.2007 7:56

Ihan mielenkiinnosta haluaisin nähdä tilanteen missä Youtubesta poistetaan aivan kaikki mikä ei ole itse tehtyä tai loukkaa jonkun oikeuksia. Tällöin nähtäisiin se alkuperäinen syy, että miksi tuosta palvelusta kasvoi niin suuri ilmiö. Itselläni on oikeasti sellainen olo, että kaikki mikä on hauskaa loukkaa tekijänoikeuksia Youtubesta, esim. Angry Videogame Nerd joutui vaihtamaan sivustoa kun hänen videoita ruvettiin poistelemaan tekijänoikeuksiin vedoten.

Totta kai yrityksillä on oikeus vaatia videoiden poistoa mutta hain vain sitä takaa, että Youtube ei voi elää nykyisessä muodossaan ja suosiossaan liian tiukkojen lakien alla - mutta minkäs teet.

Lisäys. Voihan se kuitenkin jatkaa hyvin eteenpäin mikäli se saa käärittyä paljon sopimuksia. Lisäsin tämän ennen kuin joku muu olisi tehnyt sen :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 07:59

717.10.2007 14:31
jaskpaska
Inactive

"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?

817.10.2007 14:39
henkettu
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaskpaska:
"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?
Ei.
Et saa missään tapauksessa levittää mitään elokuvia tai musiikkia missään muodossa, jollet ole niitä itse tehnyt. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi jos sinulta läytyy vaikka Paramount Picturesin kirjallinen lupa. Ja sellaisen saamiseen sinuolla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia.
Jos kuitenkin laitat niitä videoita sinne Youtubeen, se on tekijänoikeusrike.

917.10.2007 14:51
jaskpaska
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaskpaska:
"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?
Ei.
Et saa missään tapauksessa levittää mitään elokuvia tai musiikkia missään muodossa, jollet ole niitä itse tehnyt. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi jos sinulta läytyy vaikka Paramount Picturesin kirjallinen lupa. Ja sellaisen saamiseen sinuolla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia.
Jos kuitenkin laitat niitä videoita sinne Youtubeen, se on tekijänoikeusrike.
Joo.. On tunnus 2 kertaa poistettu, että enpä taida ruveta värkkäämään :D.

E: Muuten, eikös musiikin lisääminen videoon ole sallittua? Siis ei oman, vaan jonku tunnetun artistin.. Jos tämäki on kiellettyä niin kyllä rupeaa YouTube tyhjenemään ja jäsenet loppumaan jos ne siihen puuttuvat..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 15:01

1017.10.2007 15:38

Kyllä sinulla on sitaattioikeus mutta sen oikein ja väärinkäytöstä päätetään loppupeleissä käräjillä. Youtubehan poisti kerran videon missä lapsi tanssi Princen tahdissa. En yllättyisi jos tällainen toiminta yleistyisi.

http://www.effi.org/blog/kai-2007-08-08.html

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 15:40

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto