AfterDawn: IT-alan uutiset

Zunen DRM-suojaukset kierretty

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.7.2007 04:29 Kommentteja (11)

Zunen DRM-suojaukset kierretty Microsoftin Zune-mediasoitin on kerännyt negatiivista huomiota erityisesti DRM-suojauksiensa osalta, sillä Zune toistaa ainoastaan Zunen omalla DRM-tekniikalla suojattuja tiedostoja, joten esim. Microsoftin omalla PlayForSure-tekniikalla suojatut tiedostot eivät toistu Zunessa. Tämän lisäksi Zunesta toiseen siirretty musiikki suojataan myös tällä samalla Zunea varten luodulla DRM-tekniikalla, jonka vuoksi siirrettyä musiikkia ei voi kuunnella kuin muutaman kerran parin päivän sisällä.
Nämä ominaisuudet ovat turhauttaneet monia Zunen käyttäjiä ja nyt internetiin on ilmaantunut työkalu, jonka avulla Zunen omat DRM-suojaukset saa poistettua ja jäljelle jää vain tavallinen musiikkitiedosto.

FairUse4WM-ohjelman uusin versio poistaa DRM-suojauksen Zune Marketplacelta ostettujen kappaleiden lisäksi myös Zunejen välillä siirretystä musiikista. Täten Zunen käyttäjät voivat nauttia DRM-vapaasta musiikista ainakin hetkellisesti.

Microsoftille tilanne on kiusallinen, sillä kuukausimaksullisen Zune Pass -palvelun avulla kuka tahansa voi hankkia pienellä vaivalla suuren määrän musiikkia, josta voi sitten jälkikäteen poistaa DRM-suojaukset ja jatkaa musiikin kuuntelua ilman kuukausimaksun maksamista.

Microsoft tulee todennäköisesti korjaamaan asian pikaisesti julkaisemalla päivitetyn version DRM-suojauksesta, jotta Zune Marketplacen mahdolliset väärinkäytökset voidaan estää. Zunejen väliseen musiikin siirtämiseen tämä päivitys ei kuitenkaan riitä, vaan soittimiin on julkaistava uusi firmware. Jos soittimien käyttäjät eivät päivitä soittimiensa firmwareja, voivat he poistaa DRM-suojaukset soittimien välillä kopioiduista musiikkikappaleista myös tulevaisuudessa.

Lähteet:
Zunescene
Doom9

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

116.7.2007 7:00

Kyllähän sitä ymmärtää että jos yhtiöt haluavat estää piratismia suojausten avulla, mutta tuollainen rahastus on naurettavaa. No onneksi kävi näin.

216.7.2007 8:00
Gagadu
Inactive

Ei semmoista suojausta jota ei voida murtaa

naurettavia tuollaiset estot/suojausyritykset vapaa musiikki ja elokuvat on tulevaisuus:: lisää werbatiimiä.

316.7.2007 8:35

Jo tätä on odotettukkin.

416.7.2007 12:38

Kuukausimaksujen hyvä/huono puoli... Näkyyköhän Zune Marketplacessa ostopiikki tällä aikajaksolla?

Lainaus:
naurettavia tuollaiset estot/suojausyritykset vapaa musiikki ja elokuvat on tulevaisuus:: lisää werbatiimiä.
Naulan kantaan. Tosin aika, jota nyt elämme on vapaan musiikin kannalta kaikkista synkin. Tosin valoakin on jo nähty kun EMI lupui DRM:stä (Digitally Raped Media).

516.7.2007 14:10

En usko että tuo kopiointisuojauksen kierto tule toimimaan kovin kauan.

Microsoft tekee varmaan saman jutun kuin Applekin on pari kertaa joutunut kopiointisuojausten kierron takia tekemään eli tekee palveluun pakkopäivityksen jossa tulee samalla uusi kopiosuojaus.

Zune Marketin käyttö nykyisillä versioilla tullaan estämään ja käyttääkseen Zune Markettia tulee käyttäjän ladata uusi versio Zune Marketista (vai liekö se sitten Windows Media Player). Jos palvelu toimii Windows Media Playerin kautta niin todennäköisesti tulee pakollisena/automaattisena Windows päivityksenä.

616.7.2007 14:18

Kissa ja Hiiri leikki on jälleen alkanut. "Mikkisonta" tekee uuden päivityksen ja se murretaan hetken kuluttua. Tämä jatkuu hamaan tulevaisuuteen niin kaun kunnes mikään ei toimi. Silloin on saavutettu suojauksella tavoitteet. Kun ei voi kuunnella millään konstilla vaikee on kopioidakaan.

Saas nähdä miten tähän suhtautuu kilpailu viranomaiset. Systeemihän on selkeä kilpailun rajoitus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.7.2007 @ 14:22

717.7.2007 3:48

mitäs taas tästäkin opimme? P2P on ainoa oikea tapa. Turha olla huolissaan mistään tekijän oikeuksista; oletteko koskaan nähneet huonolla autolla ajavaa levypamppua tai oikeasti hyvää muusikkoa jolla ei rahaa riittäisi?

817.7.2007 10:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myung:
oletteko koskaan nähneet huonolla autolla ajavaa levypamppua tai oikeasti hyvää muusikkoa jolla ei rahaa riittäisi?
Pakkotähän oli tarttua... vastaus: Olen nähnyt molempia lajeja.

917.7.2007 10:44

Lainaus:
oletteko koskaan nähneet huonolla autolla ajavaa levypamppua tai oikeasti hyvää muusikkoa jolla ei rahaa riittäisi?
Kellareissa ja autotalleissa on vaikka kuinka paljon hyviä muusikoita, joilla ei ole autoa ollenkaan. Tosin heitä ei piratismi ja sen tuomat "tappiot" koske.

1018.7.2007 5:45

Sitä vaan täytyy ihmetellä, mikä saa ihmiset käyttämään noin hankalaksi tehtyä palvelua tai ostamaan moisen soittimen, kun "vapaampiakin" laillisia vaihtoehtoja löytyy.

1118.7.2007 6:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Sitä vaan täytyy ihmetellä, mikä saa ihmiset käyttämään noin hankalaksi tehtyä palvelua tai ostamaan moisen soittimen, kun "vapaampiakin" laillisia vaihtoehtoja löytyy.
Veikkaisin, että kyseessä on ihan puhdas tietämättömyys "paremmasta". Suurimmalla osalla musiikkiverkkokauppojen asiakkaista ei ole mitään käsitystä mistä suojauksista tai yhteensopivuuksista ennen kuin astuvat miinaan. Meidän on täällä aikas helppo ihmetellä tämänkin uutisen sisältöä, mutta mattimeikäläisille se on ihan sama, kunhan ostohetken jälkeen ostos soi kivasti uudessa soittimessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto