AfterDawn: IT-alan uutiset

Pirate Bayn syyteharkinta venynee syksyyn

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.5.2007 23:19 Kommentteja (11)

Pirate Bayn syyteharkinta venynee syksyyn Pirate Bayn viimekeväisen ratsian tutkimukset eivät tule valmistumaan ajoissa, joten syyttäjä Håkan Roswall aikoo pyytää tutkimuksiin lisäaikaa. Ny Teknik -lehden haastattelussa Roswall toivoo, että tutkimuksia voitaisiin jatkaa lokakuun alkuun saakka.
Tutkimuksia ovat hidastaneet erilaiset tiedostojen salausmenetelmät, joita on käytetty useilla tietokoneilla, jotka Ruotsin poliisi takavarikoi viimevuotisessa ratsiassa. Pirate Bayn ylläpito kuitenkin vakuuttaa, ettei Pirate Bayn palvelimilla ollut käytössä tiedostojen kryptausta. Pirate Bayn omien epäilyjen mukaan joko Roswall haluaa pitää pitkän kesäloman tai poliisi tutkii Pirate Bayn lisäksi jotain muutakin tapausta, johon liittyvät PRQ-webhotellin tiloissa olleet palvelimet ja niiden sisältö.

Tutkimuksien takia poliisilla on edelleen hallussaan ratsiassa takavarikoituja palvelimia. Pirate Bayn ylläpito ihmettelee mikseivät poliisit kopioineet ratsiassa takavarikoitujen palvelimien sisältöä talteen ja tämän jälkeen palauttaneet palvelimia PRQ:n asiakkaille. Tietojen kopiointi olisi voitu hoitaa muutamassa päivässä, jonka jälkeen palvelimet olisi voitu palauttaa takaisin. Tällä hetkellä Ruotsin poliisilla on hallussaan yli 100 palvelinta, joita ei ole vielä palautettu PRQ:n asiakkaille. Palvelimet ovat olleet pois hyötykäytöstä jo lähes vuoden.

Roswall lupasi jo aikaisemmin nostaa syytteet Pirate Bayn ylläpitäjiä vastaan, mutta syytteiden nostaminen ilman todisteita on hankalaa. Erityisen ikävä tilanne Roswallille olisi se, ettei palvelimilta löytyisi mitään raskauttavaa todistusaineistoa, jolloin koko ratsian järkevyys asettuisi kyseenalaiseksi.

Lähteet:
The Pirate Bay
Digitoday
Zeropaid

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

125.5.2007 3:09

Lainaus:

Erityisen ikävä tilanne Roswallille olisi se, ettei palvelimilta löytyisi mitään raskauttavaa todistusaineistoa, jolloin koko ratsian järkevyys asettuisi kyseenalaiseksi.
Tuskimpa sieltä mitään löytyy, mutta nostetaanhan ne syytteet vaikka sitten valheilla. Moisessa kun ei olisi mitään uutta kun mediamafiasta on kyse.

225.5.2007 3:11

Itse kyllä veikkaisin, että Piratebay on kyllä ne tiedostot kryptannut oman turvallisuutensa vuoksi. Jos he ne jollain 128-bittisellä salauksella ovat laittaneet, Ruotsin poliisi nyt ei ainakaan niitä saa auki. Ja kyllähän se syytteen nostaminen voi olla hankalaa, jos palvelimilta ei löydy mitään todistusaineistoa.

EDIT: Typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2007 @ 03:12

325.5.2007 5:57

En usko että on kovalevyjä palvelimilla cryptattu, saattaapi hieman hidastaa palvelimen toimintaa.

Tietokantojen sisällön toki pystyy kryptaamaan jolloin kaikki arkaluontonen ois salattu :)

425.5.2007 6:26

Tuskin PB:n pojat paljon viittii palvelimiaan kryptailla, kun noin avoimesti muutenkin tiedottavat toiminnastaan. Eihän heidän palvelimillaan pitäisi olla mitään salaamisen arvoista.

525.5.2007 20:46

Logit kryptataan, jotta käyttäjät säilyisivät anonyyminä. The Pirate Bay toimii lain puitteissa, joten poliisi tuskin mitään löytää. Voi olla, että poliisi käyttää näit palvelimia hyväkseen kryptauksen purkamisessa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2007 @ 20:50

625.5.2007 22:36

Eipä noilla salauksilla pahemmin ole merkitystä, oli niissä arkaluontoista materiaalia tai ei. Jos poliisille niitä ei näytetä pyynnöstä huolimatta, hankitaan siihen oikeudenpäätös. Voi olla tosin, että poliiseilla on oikeus ilman sen kummempaa päätöstä saada sisältö esille tai muuten tulee ainakin tutkinnan hankaloittamisesta jotain sanktiota.

726.5.2007 7:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Shadown:
Eipä noilla salauksilla pahemmin ole merkitystä, oli niissä arkaluontoista materiaalia tai ei. Jos poliisille niitä ei näytetä pyynnöstä huolimatta, hankitaan siihen oikeudenpäätös. Voi olla tosin, että poliiseilla on oikeus ilman sen kummempaa päätöstä saada sisältö esille tai muuten tulee ainakin tutkinnan hankaloittamisesta jotain sanktiota.
Mutta tyyliin jossei sulla ole avainta, niin mitenkä voit hankaloittaa sitä. Ei taideta olla jenkeissä nyt? Niin minun mielestäni itseään vastaan tuo ei päde.

826.5.2007 8:29

Lainaus:

Mutta tyyliin jossei sulla ole avainta, niin mitenkä voit hankaloittaa sitä. Ei taideta olla jenkeissä nyt? Niin minun mielestäni itseään vastaan tuo ei päde.
Aika läpinäkyvä selitys "Mulla ei oo avainta, mutta voin käyttää sisältöä". Voithan ihan itse kokeilla tehdä pankkiryöstön ja piilottaa rahat kotias ja odotella, että koska tulee poliisit paikkeille tekemään kotietsintää. Sitten toteat ovella "Ei oo avainta". Voisin veikata, että ne soittaisi palokunnan avamaan oven ja heittäisi sakkolapun käteen kamarilla virkavallan vastustamisesta.

Eri asia on tietysti se, jos ehdit hävittämään todistumateriaalin ja poliisit eivät ainakaan pysty todistamaan hävittämistä tahalliseksi.

927.5.2007 6:30

Jos ajatellaan, että PB:n pojat olisivat käyttäneet kryptausta ja eivät luovuttaisi poliisille avainta, niin ainakaan Suomen lain mukaan siitä ei tulisi heille mitään sanktiota, sillä epäillyllä/syytetyllä ei ole velvollisuutta myötävaikuttaa oman syyllisyytensä selvittämiseen. Myöskään totuusvelvollisuutta heillä ei ole, joten he voivat poliisin avainta kysellessä vaikka vi**uillessaan todeta nielaisseensa sen. :D Näin siis pääsäännön mukaan Suomessa, mutta uskoisin Ruotsissa mentävän samojen periaatteiden mukaan, sillä ainakin tuo totuusvelvollisuuden puuttuminen pohjautuu ihmisoikeussopimuksiin, jotka luulisi Ruotsinkin ratifioineen. Eri asia on sitten se, jos poliisi itse yrittää purkaa tuon mahdollisen salauksen.

1027.5.2007 7:05

Niin, voihan sitä sanoa kaikenlaista ja perustella vaikka tässä tapauksessa avaimen kadonneen. Mutta jos ne vain toteavat etteivät anna, niin siitä tulee tasan rangaistus. Pakkokeinoinhan moista ei voi ottaa, koska se on vain numero paperilla/mielessä.

Mutta päsääntöisesti epäilyn on kaikki luovutettava mitä poliisi haluaa. Vaikka sitten pakolla.

Tuo, ettei ole velvollisuutta myötävaikuttaa omaa syyllisyyttää koskee todistamista. Rikosvälineiden luovuttaminen ei ole tätä.

111.6.2007 21:41

Eikö pojat vois sanoa että avain ei ollut juuri hänen tiedossaan, tai eivät enää muista avainta. Että avain oli vaikka jossain sähköpostissa, joka on jo tuhottu heti jutun jälkeen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto