AfterDawn: IT-alan uutiset

Suomalaisyritykselle historian suurimmat piraattikorvaukset

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 23.5.2007 11:38 Kommentteja (54)

Suomalaisyritykselle historian suurimmat piraattikorvaukset Suomalainen rakennustarvikealan yritys on tuomittu maksamaan jättikorvaukset laittomien ohjelmistojen käytöstä.
Ohjelmistovalmistajien etujärjestö BSA (Business Software Alliance) kertoo kyseisen tapauksen olevan Suomen suurin yritysmaailmassa julki tullut piraattiohjelmistotapaus.

"BSA haki oikeudelta päätöksen, jonka perusteella ulosottoviranomainen suoritti yrityksessä alkuvuonna yllätystarkastuksen ja kartoitti yrityksen käyttämät ohjelmistot. Tarkastuksessa havaittiin huomattavia puutteita ohjelmistojen lisensoinnissa, ja tämän perusteella asia sovittiin BSA:n ja yrityksen välillä." kertoo BSA:n asianajaja Olli Pouttu Asianajotoimisto Susiluoto Oy:stä. Maksettavaa yritykselle kertyi oikeudenkäyntikulujen kanssa huimat 105 000 euroa. Korvauksiin johtaneen vihjeen antajalle BSA maksaa lähes 9000 euron vihjepalkkion.

BSA käynnisti juuri tutun ilmiantokampanjansa, joita on järjestetty kesäisin vuodesta 2000 alkaen. Vihjeitä voi antaa syyskuun alkuun asti.

"Viime vuoden aikana vihjeitä saatiin 288, ja niistä noin 75 prosenttia johti toimiin. Vihjeiden määrä on pysynyt koko ajan jokseenkin samalla tasolla", kertoo Pouttu.

2006-vuoden aikana BSA:lle tuomittiin maksettavaksi korvauksia ohjelmistojen luvattomasta käytöstä kaikkiaan 582 000 euron edestä. Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan. Korvauksiin johtaneen vihjeen antajalle BSA maksaa kymmenen prosenttia korvaussumman suuruudesta. Enimmillään kuitenkin 25 000 euroa.


Lähteet:
Tietokone
ITviikko
Tietoviikko

Edellinen Seuraava  

54 kommenttia

123.5.2007 11:47

Lainaus:
2006-vuoden aikana BSA:lle tuomittiin maksettavaksi korvauksia ohjelmistojen luvattomasta käytöstä kaikkiaan 582 000 euron edestä. Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan.
Haha LOL!!! Ihme mafiaa...

Edit: Ei ihme että tollaset järjestöt menestyy. Ja järjestää vielä kampanjoita...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 11:48

223.5.2007 11:48
nalle_
Inactive

Lainaus:
Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan
Joopajoo taas sitä ostetaan donitseja ja kahvia henkilökunnalle noilla varoilla, mitä järkeä nuita korvauksia on edes nyystää jos ne ei mee ees ohjelmia tekeville yrityksille :C

323.5.2007 11:48

Lainaus:
Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan.
Toimintaan varmasti menee suurin osa, mutta menee hyvin varmasti myös noiden omiin tarkoituksiin. Tai yleellisiin työetuihin.

423.5.2007 11:50

Lainaus:
Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan
Niinpä niin...

523.5.2007 12:09

tuohan sotii koko järjestön ideaa vastaan jos rahat ei mene ohjelmistoyrityksille :D

623.5.2007 12:17
maihel
Inactive

täyttä paskaa tommonen. Käytetään vaan verukkeena mafia toiminnalle

723.5.2007 12:23

Otsikko antaa semmoisen käsityksen, että tämä firma joutuu maksamaan maailman suurimmat korvaukset. Ei kai siitä ole kyse?

Lainaus:
Korvauksiin johtaneen vihjeen antajalle BSA maksaa lähes 9000 euron vihjepalkkion.
Onneksi TTVK ei julkaise tämmöistä kampanijaa. Ei pidä kertoa niille ;).

823.5.2007 12:27

Minusta noissa korvauksissa ei mitään ihmeellistä ole.

Tuskin kukaan on oikeasti sitä mieltä, että korvaussumma oli vääryyttä kyseiselle rakennustarvikealan yritykselle? Sillä kuluja oli vähennetty laittomin keinoin, mikä tuo vääryyttä kilpailevia yrityksiä kohtaan.

Lainaus:
Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan.
Ohjemistotalot (ilmeisesti useampi) ovat siis ulkoistaneet BSA:lle valvonnan? Onko se jotenkin väärin?

923.5.2007 12:39
SotaOrava
Inactive

Eikös Finreactorin pojat saanut isommat korvaukset ?

1023.5.2007 12:44

Asianajotoimisto Susiluoto Oy :DD

1123.5.2007 12:50

Lainaus:
Varoja ei jaeta ohjelmistotaloille, vaan ne käytetään etujärjestön omaan toimintaan.
Voisin veikata, että tämä toimii kuten muutkin tekijäinoikeusjärjestöt, ja valvoo kaikkien ohjelmistotalojen oikeuksia, eikä vain niiden, joiden jotka toimivat sen alaisina. Täten korvaukset peritään niistäkin mistä ei pitäisi ja mikään korvauksia ansaitseva taho ei niitä saa.

1223.5.2007 12:58

BSA:n (ensisijainen) tehtävä ei ole kerätä korvauksia asianomaisille oikeusteitse, vaan valvoa heidän etujaan. Toiminta luonnollisesti ei ole ilmaista, joten en näe tässä mitään outoa? Paljos BSA:lla on työntekijöitä? Oletetaan, että vaikka 100. Heidän keskimääräinen palkka olisi vaikkapa 1200e. Se tekee jo 120000e menoja. Tuossa on vasta palkat. Eli ei ole ilmaista touhua. Ihan vaan perspektiiviä näille pennuille, jotka jauhaa "mafiasta". Mitä sitten vaikka saavat työsuhde-etuja ym? Onko se jotain uutta jossain firmassa? Ainoa keltä BSA vie rahaa on epärehelliset yrittäjät (ja joskus isommat warejampat?). Se ei ole ohjelmistoalan yrityksiltä pois, jos BSA valvoo ja rankaisee epärehellisiä firmoja.

Lainaus:
Business Software Alliance (BSA) on maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on ohjelmistopiratismin vähentäminen ja laillisen verkkoympäristön edistäminen.

BSA on maailman johtavien ohjelmistonvalmistajien ja Internetiin liittyvän teollisuuden etujärjestö suhteessa eri maiden hallituksiin, viranomaisiin ja kuluttajiin. BSA:n jäsenet edustavat maailman nopeimmin kasvavia toimialoja.

BSA kouluttaa tietokoneiden käyttäjiä ohjelmistojen tekijänoikeuksia ja verkon tietoturvaa koskevissa asioissa, tukee piratisminvastaisella tiedottamisellaan ohjelmistoteollisuuden uusia innovaatioita ja kaupankäyntimahdollisuuksia, sekä taistelee ohjelmistopiratismia vastaan.

BSA perustettiin vuonna 1988, ja sillä on edustajia 80 maassa ympäri maailman.

Joo ja itsehän tosiaan olen ihan perus ware-opiskelija, mutta sitä vaan haluan sanoa, että älkääs väärää puuta haukkuko. Oikealla asialla ovat sanotte mitä sanotte. piste.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 13:06

1323.5.2007 13:02

Lainaus:
Joopajoo taas sitä ostetaan donitseja ja kahvia henkilökunnalle noilla varoilla, mitä järkeä nuita korvauksia on edes nyystää jos ne ei mee ees ohjelmia tekeville yrityksille :C
Peloite? Ohjelmistoalan yrityksillä on isoveli joka valvoo pienempiään ja mätkii turpiin jos kohdellaan kaltoin. :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 13:02

1423.5.2007 13:17
Wicerig
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SotaOrava:
Eikös Finreactorin pojat saanut isommat korvaukset ?

Ai laittomien ohjelmien käytöstä? tuskin mitään

1523.5.2007 13:53

BSA käynnisti juuri tutun ilmiantokampanjansa, joita on järjestetty kesäisin vuodesta 2000 alkaen. Vihjeitä voi antaa syyskuun alkuun asti.

"Viime vuoden aikana vihjeitä saatiin 288, ja niistä noin 75 prosenttia johti toimiin. Vihjeiden määrä on pysynyt koko ajan jokseenkin samalla tasolla", kertoo Pouttu.

niin ei kannata potki työn tekijää pihalle tulee vielä teosto oven taakse

värväsiväthän "ne" aasiassa pikku poikia vasikoimaan naapureista \ koulu kavereista että kuka imuttelee tai teki kopioita omaan käyttöön mut ei ole kuulunut siitäkään mitään kai se loppu kuin kanan lento tai sitten vasikoijat kohtasivat liian monta "onnettomutta" ja päättivät olla hiljaa

Lainaus:
BSA:n (ensisijainen) tehtävä ei ole kerätä korvauksia asianomaisille oikeusteitse, vaan valvoa heidän etujaan. Toiminta luonnollisesti ei ole ilmaista, joten en näe tässä mitään outoa? Paljos BSA:lla on työntekijöitä? Oletetaan, että vaikka 100. Heidän keskimääräinen palkka olisi vaikkapa 1200e. Se tekee jo 120000e menoja. Tuossa on vasta palkat. Eli ei ole ilmaista touhua. Ihan vaan perspektiiviä näille pennuille, jotka jauhaa "mafiasta". Mitä sitten vaikka saavat työsuhde-etuja ym? Onko se jotain uutta jossain firmassa? Ainoa keltä BSA vie rahaa on epärehelliset yrittäjät (ja joskus isommat warejampat?). Se ei ole ohjelmistoalan yrityksiltä pois, jos BSA valvoo ja rankaisee epärehellisiä firmoja
vähän niinku esim joku avustus keräys annetusta 10€ menee 1,80€ sinne mihin tarkoitukseen annoitsen 10€ toi on fakta kun lehdet teki tutkimuksia eri rahan keräyksistä
Lainaus:
Ohjelmistoalan yrityksillä on isoveli joka valvoo pienempiään ja mätkii turpiin jos kohdellaan kaltoin
:) heh he
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 18:28

1623.5.2007 14:36

BSA on pelkkä välistä vetävä palkkionmetsästäjä-organisaatio, joka kerää rahaa omaan kassaansa firmojen nimissä, jotka se on saanut uskoteltua luulemaan, että ne tästä jotain hyötyisivät. Eihän mikään toki muutu. BSA tekee rahaa (ja ajelevat uusilla työsuhdemersuillaan), ja ohjelmistofirmat menettävät kuten ennenkin. BSA on pelkkä parasiitti, joka on havainnut hyvä keinon rahastaa piratismilla. BSA olisi pississä, jos piratismi yhtäkkiä katoaisi. Siksi piratismi on heidän näkökulmastaan oikeasti iloinen asia.

Toimintatapa on sama, kuin jollain palkkasoturiköörillä, jolle annetaan lupa ryöstää opposition hallitseman kylän rikkaudet itselleen, kunhan vain tappavat ensin kaikki hallituksen vastustajat sieltä.

1723.5.2007 14:57

Nuo rahathan kuuluisivat ohjelmistovalmistajille ei tuollaiselle järjestölle. Mutta taas valmistajat voisisivat maksaa palkkion kyseiselle järjestölle, jo on nykyaikainen mafia, te teette ja me rahastetaan...

1823.5.2007 14:57

Hengga, mielestäsi olisi siis parempi, että jokainen firma valvoisi itse ohjelmiensa käyttöä? Vähän sama (kärjistettynä) kun, että valvoisit itse oman koneesi portteja tai kirjoittaisit omat softat virustorjuntaan. Ainaki vähintään yhtä iso homma. Millä resursseilla aattelit yritysten tutkivan ja haastavan väärinkäytöksiä oikeuteen ilman etujärjestöä? Kuten aiemmista viesteistäni voit lukea BSA pyrkii vähentämään piratismia tai ainakin jarruttaa/pitää se aloillaan. Ilman sitä yritykset voisivat melko vapaasti käyttää piraattisoftaa ja vääristää markkinoita/kilpailua.

1923.5.2007 15:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hengga:
BSA on pelkkä välistä vetävä palkkionmetsästäjä-organisaatio, joka kerää rahaa omaan kassaansa firmojen nimissä, jotka se on saanut uskoteltua luulemaan, että ne tästä jotain hyötyisivät.
Hyötyväthän ne, kiinnijäänen yrityksen on nyt ostettava softafirmoilta lisenssit kaikkiin koneisiinsa tai homma menee kiinni. Ei siis yhtään huonompi homma kenellekään.

2023.5.2007 15:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Nuo rahathan kuuluisivat ohjelmistovalmistajille ei tuollaiselle järjestölle. Mutta taas valmistajat voisisivat maksaa palkkion kyseiselle järjestölle, jo on nykyaikainen mafia, te teette ja me rahastetaan...
Se järjestö nyt vaan sattuu olemaan se isoveli joka valvoo oikeuksia. Ihan niinkuin eri liitot, kuten insinööriliitto, paperiliitto jne.. Tässä tapauksessa ohjelmistoalan yritysten oikeuksia valvova taho. Korvausten jälkeen firma saattaa jopa (pakko) ostaa sen laillisen lisenssin ja ohjelmistotalo hyötyy sekä bsa kykenee jatkamaan toimintaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 15:11

2123.5.2007 15:35

emagdnim , ymmärrän kantasi (itse kuulun myös liittoon)mutta erikoista tässä on se että nuo rahat kuuluisivat firmalle (ohjelman tekijälle) eivä liitolle. Ja firman pitäisi maksaa korvausliitolle kun on saanut ns "perittyä" firmalle kuuluvaa rahaa/pääomaa, eli lyhyesti EI NE RAHAT KUULU LIITOLLE !. Oletetaan että teet softan, ja myyt sitä, kuulut liittoon ja muutama firma on ottanut "kopioita"softastasi muille koneille firmassa, liitto huomaa sen ja perii rata itselleen ja itse et saa penniäkään niistä ja maksat vielä liitolle sen "oman" osuutesi sille...? Minusta tuo on mafiamaisia otteita, suojelemme softaasi ja rastamme sillä väärinkäytöksiä ja otamme firmelle kuuluvat rahat....

2223.5.2007 15:37

Sorry virheitä, pikkuisen pitkäpäivä takana..

2323.5.2007 15:46

Lainaus:
olisi siis parempi, että jokainen firma valvoisi itse ohjelmiensa käyttöä? Vähän sama (kärjistettynä) kun, että valvoisit itse oman koneesi portteja tai kirjoittaisit omat softat virustorjuntaan.
no jos vetää ihan äärilaitaan niin toi on loppu tulos

no mitä kyseinen firma sitten tästä hyötyy uudet lisensit

piratismi on nyt ja tulee olemaan aikoinaan samoin "kiroukseksi" sanottiin viinan trokaamista,ilotyttö kauppaa,huumeita vaikka kuin yrittäisi niin se voi ehkä vähentyä mutta ei lopu niin kauan kuin edellä mainittuja asioita\tavaroita on olemassa

on olemassa hyötä valvontaa kuten poliisi ja vartiat vaikka BSA toimiiki samalla tavalla kuin poliisi eli ottaa rosvot kiini

2423.5.2007 15:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
emagdnim , ymmärrän kantasi (itse kuulun myös liittoon)mutta erikoista tässä on se että nuo rahat kuuluisivat firmalle (ohjelman tekijälle) eivä liitolle. Ja firman pitäisi maksaa korvausliitolle kun on saanut ns "perittyä" firmalle kuuluvaa rahaa/pääomaa, eli lyhyesti EI NE RAHAT KUULU LIITOLLE !. Oletetaan että teet softan, ja myyt sitä, kuulut liittoon ja muutama firma on ottanut "kopioita"softastasi muille koneille firmassa, liitto huomaa sen ja perii rata itselleen ja itse et saa penniäkään niistä ja maksat vielä liitolle sen "oman" osuutesi sille...? Minusta tuo on mafiamaisia otteita, suojelemme softaasi ja rastamme sillä väärinkäytöksiä ja otamme firmelle kuuluvat rahat....
Kiinnijäänyt firma ostaa softani tai tulee lappu luukulle? :) Näin ollen saan tuloni.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2007 @ 15:47

2523.5.2007 16:46

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
emagdnim , ymmärrän kantasi (itse kuulun myös liittoon)mutta erikoista tässä on se että nuo rahat kuuluisivat firmalle (ohjelman tekijälle) eivä liitolle. Ja firman pitäisi maksaa korvausliitolle kun on saanut ns "perittyä" firmalle kuuluvaa rahaa/pääomaa, eli lyhyesti EI NE RAHAT KUULU LIITOLLE !. Oletetaan että teet softan, ja myyt sitä, kuulut liittoon ja muutama firma on ottanut "kopioita"softastasi muille koneille firmassa, liitto huomaa sen ja perii rata itselleen ja itse et saa penniäkään niistä ja maksat vielä liitolle sen "oman" osuutesi sille...? Minusta tuo on mafiamaisia otteita, suojelemme softaasi ja rastamme sillä väärinkäytöksiä ja otamme firmelle kuuluvat rahat....
Kiinnijäänyt firma ostaa softani tai tulee lappu luukulle? :) Näin ollen saan tuloni.


Aivan :-)...

2623.5.2007 17:25

Siis, näinhän se järjestelmä toimii. :-/

2723.5.2007 18:44

Lainaus:
ymmärrän kantasi (itse kuulun myös liittoon)mutta erikoista tässä on se että nuo rahat kuuluisivat firmalle (ohjelman tekijälle) eivä liitolle. Ja firman pitäisi maksaa korvausliitolle kun on saanut ns "perittyä" firmalle kuuluvaa rahaa/pääomaa, eli lyhyesti EI NE RAHAT KUULU LIITOLLE
softa tekijän korvaus on vaikea selkoisempi mutta mistä luulet ansiosidonnaisen saavan kun jäät työttömäksi vastaus = Liitosta no mistä liittot ne rahat saa = kaikilta jäseniltä jäsenmaksuina eli n:1.8% per kk palkka paljon jäsen maksajia tulee liitolle paljon rahaa jolla myös maksetaan liiton työtekijän palkka joka käsittelee työttömän asioita kuka nyt ilmaiseksi työtä tekisi joten sama tolle BSA saa rahat työ tekijöille "rikollisilta" perittynä koska yksityis yrityksillä ei ole valtiota palkan maksajana kuten poliisilla

tai esim Vartija vähän kuin mafia eli maksa kk palkka tai en suojele sinua\yritystä

eli vartia saa rahat kaupasta\virastosta joka on ostanut vartiointi palvelun turvaamaan oman elinkeinonsa eli kyynisesti ajatellen vartiasta on vain kuluja koska vartia ei tuo rahaa yrityksiin vaan yritykset maksaa vartialle turvallisuuden yllä pitämisestä

raha EI kasva puussa vaikka myydään raha puita joten ne palkat on jostakin saatava

vaikka BSA hyötyykin piratismin suuruudesta ja jos piratismi loppuisi niin BSA tulisi lappu tiskille kuten jos rikollisuus loppuisi ei tarvittaisi poliiseja mutta näyn ei tuu tapahtumaan koska joka puutarhaan mahtuu mätä omena

ilman jotain minority report tyylistä ennustus systeemiä ei voi tietää kuka aikoo rikkoa lakia joten tarvitaan erillaisia lain valvojia vaikka joillekkin on noussut pissa hattuun esim teosto ja varsinki amerikan teosto liikkuu lain harmaalla alueella ottaessa kiini tekijän oikeus rikollisia

2823.5.2007 18:46
noobster
Inactive

HAHAH! harmaa raksa huijari joutuu viemään volvon kaniin ja
pistään harmaat raksamiehet kilometritehtaalle, varmaan sotut ja verotkin maksamatta...

2923.5.2007 22:52

Lainaus:
mutta mistä luulet ansiosidonnaisen saavan kun jäät työttömäksi vastaus = Liitosta no mistä liittot ne rahat saa = kaikilta jäseniltä jäsenmaksuina eli n:1.8% per kk palkka
Itseasiassa liitot eivät maksa senttiäkään ansiosidonnaisesta. Sen maksaa yhdessä valtio sekä erilliset työttömyyskassat.
Liitoille tuosta prosentuaalisesta jäsenmaksusta jää tosin suurinosa ja hyvin pieni osa menee sinne kassaan.

3024.5.2007 6:57

lainaus iltalehdest:
Vinkin antanut taho sai tapauksesta lähes 9 000 euron vihjepalkkion. BSA ei kerro, tuliko vihje mahdollisesti kilpailijayrityksestä.

tällähän tavalla tulevaisuudessa sit saadaan kilpailijat korkurssin partaalle :)

3124.5.2007 10:45

No sehän on täysin oikein. Samallalailla ne epärehelliset firmat pystyy tekeen halvemmalla hommia kuin ne jotka maksaa kalliita lisenssejä ohjelmistaan.

3226.5.2007 1:42

Lainaus:
Shadown :
Itseasiassa liitot eivät maksa senttiäkään ansiosidonnaisesta. Sen maksaa yhdessä valtio sekä erilliset työttömyyskassat.
Liitoille tuosta prosentuaalisesta jäsenmaksusta jää tosin suurinosa ja hyvin pieni osa menee sinne kassaan.
ja tieto oli peräisin mistä ?

liitot EI saa penniäkään valtiolta tai kaupunkilta kuten Kela tai sosiaali virasto (sossu \ juoppo luukku) on täysin valtion tukemia ja valtion rahat on veron maksajilta

kun liitoilla ei ole valtion tukea juuri sen taki monet pikku liitot joutuvat yhdistymään isojen kanssa koska työttömiä ANSIOSIDONNAISEN saajia on enemän kuin jäsen maksajia nyt ollut jopa lehdessa "isosta" fuusiosta liittojen yhdistämiseksi

3326.5.2007 6:54

Lainaus:

liitot EI saa penniäkään valtiolta tai kaupunkilta kuten Kela tai sosiaali virasto (sossu \ juoppo luukku) on täysin valtion tukemia ja valtion rahat on veron maksajilta

kun liitoilla ei ole valtion tukea juuri sen taki monet pikku liitot joutuvat yhdistymään isojen kanssa koska työttömiä ANSIOSIDONNAISEN saajia on enemän kuin jäsen maksajia nyt ollut jopa lehdessa "isosta" fuusiosta liittojen yhdistämiseksi
Olenko sanonut, että joku liitto olisi saanut valtiontukea? Sanoin vain, että osa ansiosidonnaisesta tulee valtiolta ja osa työttömyyskassalta. Työttömyyskassa on eri kuin ammattiliitto. Moni ammaattiliitto käyttää meinaan samaa työttömyyskassaa, osalla on omansa.

Sitten on pelkkiä työttömyyskassoja (ns. loimaanliittoja), joille maksetaan vain työttömyyskassan vaatima summa rahaa.

Vaikea mennä sanomaan onko tuo sinun juttusi nyt puppua vaiko kijoituksen väärinymmärrystä, kuten nytkin. Tuntuisi äkkisiltään oudolta kun työttömyys laskee niin kassat selvittää, että olisi liikaa työttömiä ja pitää yhdistyä. Minä muistan tuon ihan sillä, että haluisivat lisää vaikutusvaltaa.

3426.5.2007 7:17

Lainaus:
Vaikea mennä sanomaan onko tuo sinun juttusi nyt puppua
no mikäli uskoo hesaria tai työ paikkani kahvi pöytä keskusteluja niin on mut minähän tiedän vain asioita jota kuulen tai luen tarkoitin että ehkä muille pikku liitoille käy samaten kuin kaikista maalais liitoista tuli JHL
Lainaus:
Sanoin vain, että osa ansiosidonnaisesta tulee valtiolta ja osa työttömyyskassalta. Työttömyyskassa on eri kuin ammattiliitto. Moni ammaattiliitto käyttää meinaan samaa työttömyyskassaa, osalla on omansa.

niin moni pieni liitto käyttää samaa kassaa toisen kanssa mut isoilla on oma jota myös pikku liitot käyttää

Lainaus:
Sanoin vain, että osa ansiosidonnaisesta tulee valtiolta
tota nyt en ymmärrä että mikä osa siitä tulee valtiolta mut alkaa vetää tääkin
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.5.2007 @ 07:20

3526.5.2007 7:55

Lainaus:
no mikäli uskoo hesaria tai työ paikkani kahvi pöytä keskusteluja niin on mut minähän tiedän vain asioita jota kuulen tai luen tarkoitin että ehkä muille pikku liitoille käy samaten kuin kaikista maalais liitoista tuli JHL
Niin, nythän yhdistyy liittoja yhteen. Tosin muista syistä kuin rahoituksen. Voi sekin tosin olla yhtenä perusteluna, muttei varsinasena syynä. Tässä yhdistymisessä on aikas isojakin liittoja kuten PAM jne.

Lainaus:
niin moni pieni liitto käyttää samaa kassaa toisen kanssa mut isoilla on oma jota myös pikku liitot käyttää
Edelleenkää se ei poista sitä tosiasiaa, että liitot ei maksa mitään vaan työttömyyskassat.

Lainaus:
tota nyt en ymmärrä että mikä osa siitä tulee valtiolta mut alkaa vetää tääkin
Tohon minulla ei ole yksiselitteistä vastausta, koska en tiedä mikä osa on mitäkin. Mutta Kela maksaa jonkinlaista ansiosidonnaista sen 500 päivää jos nuo ansiosidonnaisen ehdot täyttyvät työssäolon suhteen. Tämä summa on vakio, mutta huomattavasti korkeampi kuin "markkinatuki".
Ehkä kassat maksavat sitten siitä ylimenevän summan?

Mutta pointti oli edelleenkin: Liitot ei maksa senttiäkään, vaan kassat.

3626.5.2007 9:08

Lainaus:
Ehkä kassat maksavat sitten siitä ylimenevän summan?
no täytyypä kysyä pomolta maanantaina
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2007 @ 09:04

3726.5.2007 12:36

Lainaus:
no täytyypä kysyä pomolta maanantaina
Voi olla, että pomosi tietää tai sitten ei tiedä. Jäsenmaksu toki tilitetään liittoon, mutta liitto edelleentilittää kassan osuuden kassalle. Joten hyvin paljon on mahdollista, ettei pomosi mitään asiasta tiedä.

Lainaus:
mut kun ne on yks ja sama niillä jopa on sama kahvihuonekkin kuin meillä eli joo ammttiliitto on erikseen kun liiton kassat on ulkoistettu mut se kassa saa rahat liitolta jos kassa ei saisi rahaa liitolta jäsen maksuista niin kuka sitten maksaa sen 500 päivää ei ainakaa kela \ sossu mut kun en ole kassa puolella niin varmistan tän maanantaina
t:huvat viikon loput
Joo-o. Kassat saa tosiaan liitolta pienen osuuden liitolle maksetuista jäsenmaksuista. Muttei se silti tee asiaa muuksi. Kassat ja liitot ovat kaksi erillistä tahoa.

Sanoit, että liitot maksaa jotain. Minä sanoin ettei maksa vaan työttömyyskassat. Asia ei muuksi muutu vaikka mitä sepität. Olkoonkin vaikka sama paskahuusi keskenään.

Jos edes sen verta tekisit asian hyväksi jotain, niin kävisit parin liiton sivuilla ja voisit vaikka törmätä sellaisiin väittämiin kuin "Samalla kun liityt ammattiliittoon, liityt työttömyyskassaan" tai "Jäsenmaksu sisältää työttömyyskassan osuuden".

Sitä en tiedä miksi kassat ovat erikseen. Mutta ne nyt vain on. Ehkä yksi syy on, että kassat ovat järjestöjä ja kirjattu kannattamattomiksi sellaisiksi. Kassat ehkä sitten saa kannattaa varallisesti tai jotain. Ihan sama.

3826.5.2007 17:14

hauskoja juttuja se Shadown kertoo tietämättä faktoja turha mun on kinastella kun kysyin (työ kaverilta) ja nyt tiedän että olin \ olen oikeassa

3926.5.2007 18:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
hauskoja juttuja se Shadown kertoo tietämättä faktoja turha mun on kinastella kun kysyin (työ kaverilta) ja nyt tiedän että olin \ olen oikeassa
Niin, enpä enempää uskonutkaan vastaavasi jossain vaiheessa. "Kuulin työkaverilta".

Voi olla, että kysyit, voi olla ettet. Voi olla, ettei kaverisikaan sen viisampi ole, voi olla, että on. :D

Laitan vielä edittinä hyvän esimerkin (Löytyy täältä):

"Kassan toimitilat sijaitsevat Helsingissä, maan suurimman ammattiliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n, yhteydessä. Kassan johtajana toimii Pasi Koskinen.

Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassan jäsenmaksu on 0,35 prosenttia ennakonpidätyksen alaisesta palkkatulosta."

Kiinnitä noihin lihavoituihin teksteihin huomiota. Eli kassa on erillinen liittoon nähden. Mutta sijaitsee samoissa tiloissa liiton kanssa JA tuossa on mainintaa siitä paljon on TYÖTTÖMYYSKASSAN osuus palkasta.

Lisätään vielä pari muutakin kohtaa samaisesta mestasta...

Ensinnäkin täältä voit katsoa seuraavan lainauksen:

"Vuonna 2007 JHL:n jäsenmaksu on 1,40 prosenttia, ja se maksetaan kaikesta ennakonpidätyksen alaisesta ansiotulosta.

Liiton osuus jäsenmaksusta on 1,05% ja työttömyyskassan osuus 0,35%. Liiton jäsenmaksusta 20 prosenttia palautetaan yhdistykselle käytettäväksi paikalliseen edunvalvontaan ja toimintaan."

Eli nehän on eroteltu!

Sitten katsot täältä ja huomaat niillä olevan eri postinumerokin!

Kun katsot liiton yhteystietojen kohdalta K:n kohdalta Pasi koskista, niin sitähän ei löyty. Siis sama kaveri, joka on kassan johtajana.

Sama kaava toistuu kaikkien liittojen sivuilla. Tosin tuo JHL on noista "reiluin" ja melko selvästi tuo esille, ettei liitto ja kassa ole sama mesta. Useimmilla muilla liitoilla tuo ilmaistaan melko epätarkasti ja siksi varmaan moni luuleekin, että liitto ja kassa on sama juttu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.5.2007 @ 19:31

4026.5.2007 21:16

eipä tätä topic kukaan muu lue tai kirjoita joten pakko jatkaa mun on topicilla :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2007 @ 08:58

4126.5.2007 22:34

Etkö nyt jumalauta tajua? Olenko missään vaiheessa sanonut, että ne olisivat eri taloissa?

Lainaan omaa kirjoitusta:

Lainaus:
"Kiinnitä noihin lihavoituihin teksteihin huomiota. Eli kassa on erillinen liittoon nähden. Mutta sijaitsee samoissa tiloissa liiton kanssa JA tuossa on mainintaa siitä paljon on TYÖTTÖMYYSKASSAN osuus palkasta."
Eri osoite noilla on sen suhteen, koska on eri postilokerot.

Tässä kerrostalossa on 9 asuntoa. Eli samassa postinumerossa on 9 asuntoa. Muttei ketään sano, että olisimme yksi ja sama talous.

Miten voit perustella, että liiton yhteystiedoista ei löydy tuota Pasia? Unohtunut laittaa vaikka kyseessä on johtajatason heppu?

Etkö vain voi todeta: Olet oikeassa?
Miksi helvetissä vaan pitää jankata vaikka asia on päivänselvä?

Korjaan ton postinumerojutun. Siis samassa postinumerossahan on puol Riihimäkeä. Olemme siis kaikki samaa taloutta/firmaa?

Lisäedittinä vielä laitan syynkin siihen miksi kassat ja liitot ovat erillään:
http://www.tyj.fi/default.asp?id=415

Eli lain mukaan kassat pitää olla itsenäisiä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.5.2007 @ 22:49

4227.5.2007 9:10

Lainaus:
Eli lain mukaan kassat pitää olla itsenäisiä
niin onhan kelakin "erillinen \ itsenäinen" mutta saa rahat valtiolta niin kassatkin ovat erillisiä

eikai me olla samassa työpaikassa no maanantai aamulla nähdään ehkä ?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2007 @ 09:15

4327.5.2007 9:35

Lainaus:
niin onhan kelakin "erillinen \ itsenäinen" mutta saa rahat valtiolta niin kassatkin ovat erillisiä
Yritätkö nyt väittää seuraavaksi, että rahoittaja ja rahoituksen kohde on aina sama mesta?

Lainaus:
eikai me olla samassa työpaikassa no maanantai aamulla nähdään ehkä ?
En muistaakseni työllistä ketään, joten ei pelkoa.

Mutta joo. Se on sen sama mitä pyrit sanomaan. Ne eivät saa olla lain mukaan yhtenäisiä, niin ne eivät saa.

Mutta jos vielläkin kytee ajatus, että liitot ja kassat ovat yks ja sama mesta, niin sovitaan sellanen juttu. Sinä kuulut työttömyyskassaan, joka rikkoo lakia ja muut palkansaajat kuuluvat kassoihin, jotka eivät ole ammattiliittojen sisäisiä.

BTW. On aika ikävää, että sinulla on käsitys, että olisi vedättänyt sinua. En tiedä sitten onko kyseessä henkilökohtaisuutta...
Helpottaa kyllä seuraavassa keskustelussa vietävästi toisenlainen lähtökohta, jossa et oleta kenenkään vedättävän sinua.

Listään nyt tohon Kelaan sen verta, ettei Kela pyrikkään olemaan itsenäinen järjestelmä. Kela on ihan rehellisesti valtion "työkalu" jakaa sosiaaliset avut ihmisille. Jonkunhan ne työ kai pitää tehdä? Vai ajattelitko, että yhtenä vaihtoehtona ois, että mentäs valtiopäiville jonottamaan?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2007 @ 09:39

4427.5.2007 10:40

Lainaus:
BTW. On aika ikävää, että sinulla on käsitys, että olisi vedättänyt sinua. En tiedä sitten onko kyseessä henkilökohtaisuutta
en ole kassan puolella töissä ja kuten sanoin tiedän vain ja ainoastaan mitä mulle on sanottu tai olen kuulut ja kun en ole vielä (onneks) ollut työtön niin en tiedä miten toi 500 päivää maksetaan tiedä sitten onko liiton työtekijälle eri juttu kuin perus työn tekijälle joka kuuluu liittoon ?

kuten ystävämme Homer sanoi en voi olla kaikesta perillä

4527.5.2007 11:00

Noh eihän kassan työntekijät voi olla eriasemassa kuin muualla töissä olevat.

Jos kuulut ammattiliittoon jäsenenä, niin automaattisesti kuullut ammattiliiton takana olevaan työttömyyskassaankin. Jonkinlainen kompus niillä useimmiten on. Mutta silti ovat erilliset tahot. Kai se on jonkinlainen YYA sopimus.

Valtion osallisuudesta ansiosidonnaiseen en tiedä varmaksi. Oikeastaan en tiedä aivan varmasti maksaako valtio edes mitään ansiosidonnaisesta. Mutta olen -kuten sinäkin osan keskustelun aiheesta- kuullut kavereilta, että valtio maksaa ansiosidonnaisesta osan ja kassa osan.

Ainakin Kelasta saa myöskin jonkinlaista "ansiosidonnaista" (Nimeä en enää muista) jos tai kun et kuulu mihinkään työttömyyskassaan. Summa on kyllä paljon vähempi ja ei kuljekkaan samalla nimellä kuin mitä kassat maksavat. Mutta kuitenkin muistaakseni luokkaa 50 euroa päivä. Eli huomattavasti paljon enempi kuin joku "markkinatuki". Siihen on myöskin tasan samat vaatimukset, kuin ansiosidonnaiseen. Eli se joku 10kk töissä ja sitä saa sen 500 päivää.

4627.5.2007 15:34
noobster
Inactive

ihan vain btw, turhaväittää etteikö kassan/liiton työntekijät ole eri asemassa kun maksujen maksajat... (duunarit) Tosin harvoja on sellaiset tilanteet että liitto lomauttaisi tai irtisanoisi yms.

4727.5.2007 16:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
ihan vain btw, turhaväittää etteikö kassan/liiton työntekijät ole eri asemassa kun maksujen maksajat... (duunarit) Tosin harvoja on sellaiset tilanteet että liitto lomauttaisi tai irtisanoisi yms.
Kerro toki lisää. Noi ansisidonnaisethan ovat laissa määrättyjä. Samalla kun väität noin, väität kassojen toimivan lain vastaisesti.

4828.5.2007 6:45
noobster
Inactive

niin tarkoitin siis sitä, että niin sanottu "asioiden sujuvuus" eli odottelu, byrokratian hampaissa käytetty aika on eri duunarila ja
henkilöillä jotka työskentelevät tai olevat sidoksissa kassaan/liittoon.
(ei tarvitse vetää herneitä, enkä tällä halua ketään loukata mutta kokemusta on, liityin sen jälkeen loimaankassaan kun rupesi touhu vituttaan. EI vituta enään!)

4928.5.2007 11:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
niin tarkoitin siis sitä, että niin sanottu "asioiden sujuvuus" eli odottelu, byrokratian hampaissa käytetty aika on eri duunarila ja
henkilöillä jotka työskentelevät tai olevat sidoksissa kassaan/liittoon.
(ei tarvitse vetää herneitä, enkä tällä halua ketään loukata mutta kokemusta on, liityin sen jälkeen loimaankassaan kun rupesi touhu vituttaan. EI vituta enään!)
Voipi olla. Olihan minullakin omat ongelmat muinoin. Useasti vain ihmiset itse ryssii noissa, kun toimittavat hakemuksen yhteydessä vajavaisia tietoja.

5028.5.2007 12:09

Ansiosidonnainen koostuu Kelan maksamasta perusosasta ja työttömyyskassan maksamasta ansio-osasta, vai mistä te kiistelitte? :D

5128.5.2007 12:22
noobster
Inactive

Lainaus:

Voipi olla. Olihan minullakin omat ongelmat muinoin. Useasti vain ihmiset itse ryssii noissa, kun toimittavat hakemuksen yhteydessä vajavaisia tietoja.
en tarkoita tällä kritiikillä pelkkää korvauksen hakemista,
enkä halua kritisoida ketään "henkilönä" mutta pari esimerkiksi harmaita karvoja aiheuttanutta asiaa:
-mm, jäsen maksujen katoamista...
-Luuria korvaan, ylimielinen asenne!
-paperi joka muuttuu näkymättömäksi...
tietysti ollaan kaikki vain ihmisiä mutta joidenkin ihmisten olisi vain syytä katsoa peiliin ja muistuttaa itseään olevansa palveluammatissa.
Itse en moiseen hommaan soveltuisi koska pahvipalaa liian helposti :-)

Suosittelen loimaankassaa lämpimästi, sorry kun lipsuu offtopic...

edit:
niin vielä lisäys ja kommentti tuohon seuraavaan viestiin!
kyllä sekoilulla ja vittuilulla on rajansa. sanoisin että 1 miehen protesti millä ei saa mitään aikaan kenties mutta
niinkuin sanoin liitto kerää rahan ja siihen pitäisi kuuluu palvelua mutta minulla tuli mitta täyteen.
ehkä loikkaan omaan leiriin ensi vuonna,
ehkä en mutta aika näyttää...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2007 @ 13:33

5228.5.2007 13:26

Loimaan kassahan se ratkaisu kaikkiin ongelmiin onkin. Siellähän ne työehtosopimukset solmitaan ja palkat sekä ehdot valvotaan. Olisipa aina ollut loimaankassa, niin vieläkin tehtäisiin 12h päivää 6 päivää viikossa ilman sairasajan palkaa, lomia, pekkasvapaita, työvaatteita, työterveyshuoltoa yms yms. Voi kuulostaa paatokselta, mutta joukkovoimalla tässä maassa on työntekijöiden asema saatu niinkin hyväksi kuin se nyt on.

olikohan tässä offtopikia jo tarpeeksi?

5328.5.2007 18:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Ansiosidonnainen koostuu Kelan maksamasta perusosasta ja työttömyyskassan maksamasta ansio-osasta, vai mistä te kiistelitte? :D
Näin minäkin tuon olen käsittänyt.

Kiistelyn aiheena oli kaksi asiaa:

Mistä koostuu ansiosidonnainen ja ketä maksaa ansio-osan?

Sokar väitti, että ammattiliitto maksaa kaiken. Minä sanoin, ettei liitot maksa mitään vaan kassat (Jotka ovat siis erillinen taho liittoon nähden) ja vähän vilautin, että kela/valtio kai maksaa osan.

5429.5.2007 17:03

Lainaus:
stillborn :
Ansiosidonnainen koostuu Kelan maksamasta perusosasta ja työttömyyskassan maksamasta ansio-osasta
tota mä olen kokoajan yrittänyt kirjoittaa mut kun on kirjoitus häiriö niin en ole saanut oikeita kirjaimia tänne
Lainaus:
muistuttaa itseään olevansa palveluammatissa.
Itse en moiseen hommaan soveltuisi koska pahvipalaa liian helposti :-)
on siellä liitossa muitakin töitä kuin asiakas palvelu jäsen palvelu puolen henkilöt sanonut että hyvin monesti puhelu alkaa sillä että hauttiin lyttyyn (miks sa**ana ne rahat EI ole mun tilillä ym) yritänyt siinä sitten asiallisesti keskustella ja on aula vahtimestari jopa kerran vesurin ottanut vihaselta asiakkaalta monesti todennut että onneks on vartia aulassa tosin n:90% ihmisistä on asiallisia
Lainaus:
kyllä sekoilulla ja vittuilulla on rajansa. sanoisin että 1 miehen protesti millä ei saa mitään aikaan kenties mutta
niinkuin sanoin liitto kerää rahan ja siihen pitäisi kuuluu palvelua mutta minulla tuli mitta täyteen.

en tiedä olettko koskaan mennyt karmit paukkuen hoitaamaan jäsen asioita mut ne muistaa kaiken "asiakaista" seuraavalla kerralla

S-marketin kassa\liha tiski -> ravintolan tarjoilijat -> kaupan myyjät ym kaikissa palvelu ammateissa pitäisi olla hymyssä suin tilanteessa kuin tilanteessa mut kun ollaan vain ihmisiä niin tulee väkisinki huonoja päiviä eikä pomo anna vapaata jos joku päivä työntekijää ketuttaa
Lainaus:
ehkä loikkaan omaan leiriin ensi vuonna, ehkä en mutta aika näyttää...
niin ohan niitä kaikenlaisia rahasto säästämistä ite säästän sellaiseen koska 40->50 vuoden päästä onko koko eläkettä olemassa + en halua syödä hernesoppaa joka päivä
Lainaus:
Sokar väitti
niipä tein olen väittänyt useita asioita joskus olen oikeassa joskus en

oli pakko vastata mut mun puolesta riitää tää

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto