AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube poistaa Thaimaan kuningasta loukkaavat videot

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.5.2007 18:42 Kommentteja (15)

YouTube poistaa Thaimaan kuningasta loukkaavat videot YouTuben ja Thaimaan hallituksen kuukauden kestänyt välienselvittely on nyt päätynyt Thaimaan hallituksen voittoon, kun YouTuben omistava Google päätti poistaa YouTubesta kaikki Thaimaan kuningasta loukkaavat videot.
Thaimaan viestintäministeri Sitthichai Pookaiyaudom sanoi saaneensa kirjeen Googlen varajohtaja Kent Walkerilta, jossa Walker sanoo Googlen poistavan kohua herättäneet videot YouTubesta. YouTubesta poistetaan kuitenkin vain kuningasta kritisoivat tai loukkaavat videot, joten Thaimaan hallitusta koskevat videot jäävät YouTubeen.

Viestintäministeri sanoi myös, että Thaimaan hallitus ei aio enää haastaa YouTubea oikeuteen, koska kohua herättäneet videot on poistettu YouTubesta. Viestintäministeri ei kuitenkaan paljastanut voivatko thaimaalaiset jatkossa käyttää YouTubea vai tullaanko YouTuben käyttäminen estämään myös tulevaisuudessa.

Thaimaan hallitus rupeaa kuitenkin etsimään henkilöitä, jotka laittoivat kuningasta loukkaavat videot YouTubeen. Jos kyseiset henkilöt oleilevat Thaimaassa ja heidät löydetään, voi heitä odottaa jopa 15 vuoden vankeustuomio, koska kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa.

YouTuben ja Thaimaan hallituksen välinen vihanpito alkoi yli kuukausi sitten, kun YouTubeen ilmestyi ensimmäinen Thaimaan kuningasta loukannut video. Thaimaan hallituksen pyynnöistä huolimatta YouTube ei suostunut poistamaan videota ja pian YouTubessa oli useita samankaltaisia videoita. Thaimaan hallitus päätti tämän takia estää kansalaistensa pääsyn palveluun. Tämä herätti runsaasti keskustelua Thaimaan sananvapaudesta ja videopalveluiden sensuroinnista. YouTube ei kuitenkaan taipunut ja tämän viikon alussa Thaimaan hallitus uhkasi Youtubea oikeustaistolla, jos tilanne ei muutu paremmaksi.

Lähteet:
New York Times
Techtree

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

112.5.2007 18:56

no... olipa siinäkin taas kohu... thaimaan kuningas... ei perkele :D

212.5.2007 19:08

Tällä voi olla pahat seuraukset tulevaisuudessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2007 @ 19:10

312.5.2007 19:19

--

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2010 @ 23:34

412.5.2007 21:54

Aika järjötöntä hommaa,ei voi muuta sanoa...

513.5.2007 3:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SirSakke:
Ihan oikea päätös mielestäni. Kuningas on kuitenkin eri asia kuin maan hallinto, ja tällaisen yläpuolella muutenkin. Jos taas jonkin hallituksen vastaisia videoita alettaisiin poistaa niin sitten mentäisiin metsään ja pahasti.
Ja jos suomesta laitettaisiin Tarja Halosta tai ruotsista kunkkua kohtaan pilaileva video, niin valtion pitäisi haastaa Youtube oikeuteen?

Oikea malli olisi ehkä filtteröidä nuo videot pois Thaimaalaisten Youtube-käyttäjien osalta koska heidän lakipykälistä on kyse, sen sijaan muualla maailmassa tuo materiaali taitaa olla täysin laillista.

613.5.2007 8:05

Korjaus...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2010 @ 23:34

713.5.2007 8:16

Lainaus:

Thaimaan hallitus rupeaa kuitenkin etsimään henkilöitä, jotka laittoivat kuningasta loukkaavat videot YouTubeen. Jos kyseiset henkilöt oleilevat Thaimaassa ja heidät löydetään, voi heitä odottaa jopa 15 vuoden vankeustuomio, koska kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa.

Aivan naurettavaa tuollainen, kyllä jokaisella pitäisi olla sananvapaus.

813.5.2007 8:44

Jos minä laitan niiden kunkkua pilkkaavan videon YouTubeen, niin haastaisivatkohan minutkin oikeuteen? Olettaen, että saisivat selville kuka se oli...Aika naurettavaa.

913.5.2007 9:35

Lainaus:

Ainoastaan jälkimmäisessä tapauksessa.
Mikähän siinä kuninkaassa on sellaista, jonka perusteella ei saisi pilkata?

Kyllähän sen tajuaa, että jos tai kun maan sisäpuolella pilkkaamiset on laittomia, mutta se, että yksittäisen maan lait alkaa jo koskettamaan muitakin maita, on jo aika erikoista.

Tilanne olisi vähän vastaava kuin vaikka Ruotsissa ruotsalainen tekisi jotain joka on täällä Suomessa laitonta ja me täällä haastettaisiin Suomen lain perusteella ruotsalainen.

1013.5.2007 12:03

"Aivan naurettavaa tuollainen, kyllä jokaisella pitäisi olla sananvapaus."

No mutta jos asiat oikein hyvin menee niin kohtahan meillä on samanlainen sananvapaus ja to lakia arvosteleville voidaan antaa linnatuomiot. Ja lakia arvostelevat videot pitää poistaa youtubesta.

1113.5.2007 13:22

Yksi sana, sananvapaus!

Tämä alkaa kyllä mennä kummalliseksi, että sinut voidaan tuomita toisen maan lakien mukaan rikoksista ilman että olet edes käynyt maassa. Tässä on yksi asia josta on käyty monta vuotta jo vääntöä Australiassa. Tämä yhden wareryhmän jäsenhän on määrätty menemään yhdysvaltoihin vastaamaan rikoksistaan jotka ovat yhdysvaltain lakien vastaisia. Kaveri vaan ei ole koskaan jalallaakaan astunut yhdsyvaltoihin ja nyt häntä ollaan silti tuomitsemassa yhdysvaltaina lakien mukaisesti.

Tähän internetin aiheuttamaan lakisotkuun pitäisi saada joku tolkku, koska ei ole mitenkään järkevää, että ihmisiä voidaan tuomita jonkun valtion lakien mukaan missä tämä ihminen ei ole koskaan edes käynyt. Jos haasteita aletaan laittamaan, niin siinä tarvitsisi olla jonkinlainen kontrolli. Esimerkiksi määritellään rikostyypit ja rikokset joiden perusteella henkilö voidaan luovuttaa kohdemaahan jos luovutussopimus on olemassa.

Voisiko siis Thaimaa haastaa minut oikeuteen jos laitan omille sivuille videon joka kritisoi Thaimaan kuningasta? Onko eettisesti oikein, että Thaimaa voisi tuomita minut 20 vuodeksi vankilaan tästä hyvästä.

1214.5.2007 11:52

täysin naurettavaa puuhaa, harmi että google taipui jo nyt, mitäpä sille nyt yks oikeusjuttu lisää ois tehny, tuskin kukaan sitä jättää käyttämättä jos lukee lehdestä sen puolustavan sanavapautta...ja kyseisestä jutusta sen verran että ehkä ihan oikein jos pilkkaavat videot poistetaan, mutta kritisoivia videoita ei missään tapauksessa saisi mennä poistamaan!!

1314.5.2007 12:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Alexisa:
Yksi sana, sananvapaus!

Tämä alkaa kyllä mennä kummalliseksi, että sinut voidaan tuomita toisen maan lakien mukaan rikoksista ilman että olet edes käynyt maassa. Tässä on yksi asia josta on käyty monta vuotta jo vääntöä Australiassa. Tämä yhden wareryhmän jäsenhän on määrätty menemään yhdysvaltoihin vastaamaan rikoksistaan jotka ovat yhdysvaltain lakien vastaisia. Kaveri vaan ei ole koskaan jalallaakaan astunut yhdsyvaltoihin ja nyt häntä ollaan silti tuomitsemassa yhdysvaltaina lakien mukaisesti.

Tähän internetin aiheuttamaan lakisotkuun pitäisi saada joku tolkku, koska ei ole mitenkään järkevää, että ihmisiä voidaan tuomita jonkun valtion lakien mukaan missä tämä ihminen ei ole koskaan edes käynyt. Jos haasteita aletaan laittamaan, niin siinä tarvitsisi olla jonkinlainen kontrolli. Esimerkiksi määritellään rikostyypit ja rikokset joiden perusteella henkilö voidaan luovuttaa kohdemaahan jos luovutussopimus on olemassa.

Voisiko siis Thaimaa haastaa minut oikeuteen jos laitan omille sivuille videon joka kritisoi Thaimaan kuningasta? Onko eettisesti oikein, että Thaimaa voisi tuomita minut 20 vuodeksi vankilaan tästä hyvästä.
Ei Thaimaalla ole oikeutta tuomita maansa ulkopuolelta vieraan valtion/maanosan kansalaisia. EU:ssa vallitsee (melkein) täysi sananvapaus, ja siihen kuuluu vapaa kritisointi yleisesti. Tosin suora pilkkaus on eri asia, mutta eipä siitäkään mitään tulisi, jos vaikka Suomessa asut.

Australia-USA tapauksessa oli varmaan USAn suuret lobbausvoimat pelissä.

1415.5.2007 4:38

Lainaus:
Australia-USA tapauksessa oli varmaan USAn suuret lobbausvoimat pelissä.
NÄinhän on kyseessä. Siellä sitä on ilmeisesti monta vuotta taisteltu. Luulen että käytännössä tuo ei taida minkään muun kohdalla olla mahdollista kuin USA:n kanssa. Tällaisiin asioihin pitäisi luoda pelisäännöt joita voidaan noudattaa. Eri maiden välillä on suuret moraaliset ja eettiset erot ja sen vuoksi on täysin mahdotonta tuomita jonkun maan lakien mukaan minkä tahansa maan kansalainen.

Ei tuossa pitkä aika ollut kun uutisoitiin Sveitsiläisestä miehestä joka sai jtoain 10 vuotta vankeutta kun oli humalapäissään tuhrinu kuninkaan kuvaa esittävän julisteen. Kyseinen henkilö oli asunut pitkään jo maassa, joten hän ilmeisesti tiesi tehneensä rikoksen. Joka tapauksessa rangaistus oli ihan järjetön. Mutta kuten odottaa saattoi, niin muutaman kuukauden päästä kaveri armahdettiin ja hänet karkoitettiin maasta.

1515.5.2007 6:27

Täytyy vaan ihmetellä, onko Thaimaan kuninkaalla pahojakin itsetunto-ongelmia, kun ei kestä muutamaa pilkkavideota. (Tämänkin kysymyksen esittäminen on varmaan rikos Thaimaassa.)

Nyt kun joku vielä keksisi haastaa Thaimaan hallituksen oikeuteen, koska se rajoittaessaan sananvapautta rikkoo Suomen perustuslakia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto