AfterDawn: IT-alan uutiset

Myös Yhdysvaltoihin tulossa tekijänoikeuskorvaukset nettiradioille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.3.2007 20:53 Kommentteja (22)

Myös Yhdysvaltoihin tulossa tekijänoikeuskorvaukset nettiradioille Copyright Royalty Board (CRB) on saanut päätettyä tekijänoikeuskorvauksista, joita Yhdysvaltalaisten nettiradioiden tulee maksaa tulevaisuudessa. Jutun varsinainen voittaja oli SoundExchange, jonka idea korvauksien maksamisesta kuuntelija- ja kappalemäärien mukaan vei lopulta voiton prosenttimääräisestä korvauksesta. SoundExchange on RIAA:n luoma organisaatio, joka kerää tekijänoikeuskorvauksia musiikin soittamisesta digitaalisissa jakeluverkoissa. Tänä vuonna korvausta joutuu maksamaan 0,0011 dollaria per soitettu musiikkikappale per kuulija. Maksu kasvaa vuosittain ja vuonna 2010 korvaus on 0,0019 dollaria. Hinta vaikuttaa todella edulliselta, mutta lyhyehkö laskutoimitus osoittaa että asia ei ole näin.
Keskiverto asema soittaa tunnissa noin 16 musiikkikappaletta. Jos asemalla on joka tunti noin 1 000 kuuntelijaa tekee se korvaussummaksi 0,0011 x 16 x 1000 = 17,60 dollaria tunnilta. Tällöin radioasema, joka soittaa musiikkia vuorokauden ympäri joutuisi maksamaan päivässä 422,40 dollaria tekijänoikeuskorvauksia. Vuoden aikana tämä tekee 154 176 dollaria. Vuonna 2010 vastaava summa olisi 266 304 dollaria. Isoilla asemilla myös korvaussummat ovat suurempia. AOL Radio Networkin nykyisiä kuuntelijalukuja laskennassa hyödyntäen tulee AOL:n maksettavaksi noin 20 miljoonan dollarin tekijänoikeusmaksut viime vuodelta, sillä maksut määrättiin takautuvasti kaikille nettiradioille myös vuodelle 2006. Tämä seikka itsessään saattaa ajaa useamman Yhdysvaltalaisen nettiradion konkurssiin.

Aivan pienemmille asemille uudistus ei tuo yhtä kovia korvauksia, sillä alle 159 140 kuuntelijatuntia kuussa keräävät asemat joutuvat maksamaan tekijänoikeuskorvauksia vain 500 dollaria vuodessa. Nykyinen päätös suosii musiikkikappaleita, joiden kesto on tavallista pidempi, joten asemat voivat säästää rahojaan soittamalla pidempiä kappaleita. Tämän lisäksi nettiradiot voivat laskea kulujaan korvaamalla osan musiikista puheella tai tekijänoikeusvapaalla musiikilla. Muutosten tekeminen tulee kuitenkin olemaan monelle asemalle liian iso pala purtavaksi, joten monen nettiradion kohtalo on vaakalaudalla. Tekijänoikeuskorvaukset eivät ole vielä lainvoimaisia, mutta ilman mittavaa kampanjointia CRB:n päätöksen kumoaminen tai korvauksien alentaminen tulee olemaan hankalaa.

Lähteet:
RAIN
Save Internet Radio
Radio Ink

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

13.3.2007 21:03

Lainaus:
SoundExchange on RIAA:n luoma organisaatio
Pitihän se arvata. Kyllä ahneet johtajat jaksavat kaikesta rahaa nyystää.

23.3.2007 21:44

No tämä ei kyllä ole kovin järkevää toimintaa...

Rahaa tässä vaan haetaan... Koko laki pitäisi poistaa, siitä ei juuri ole mitään hyötyä, pistää vaan nettiradiot konkurssiin.

33.3.2007 22:53

herää kysymys: onko RIAA:n ahneudella mitään rajaa? toihan on aivan järjettömän tyhmää johonki nettiiki jo pistää jotku hiton kulut.. onhan tossa hyväki puoli tossa riaa:n ahneudessa et inflaatio hidastuu ku kaikki rahat menee yhelle firmalle ja muista ihmisistä tulee köyhiä..:D

Lainaus:
Rahaa tässä vaan haetaan... Koko laki pitäisi poistaa, siitä ei juuri ole mitään hyötyä, pistää vaan nettiradiot konkurssiin.

niimpä.. ja ku nettiradioita ei enää ole nii waretushan siinä vaan kasvaa!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.3.2007 @ 22:56


44.3.2007 4:21

Ahneilla on paska...loppu, tuo kyllä on jo aika liioittelua. Jossakin vaiheessa ihmiset yksinkertaisesti hermostuvat ja siloin kun massat sen tekevät se tuottaa todellisia vaikeuksia levy-yhtiöille. ELi korvaukset pitäisi mennä artistille ja sen tausta tekijöille (lue sanoittaja/sovittaja) ei ahneille paskoille pikku-ukoille..

54.3.2007 5:09

Lainaus:
sillä maksut määrättiin takautuvasti kaikille nettiradioille myös vuodelle 2006. Tämä seikka itsessään saattaa ajaa useamman Yhdysvaltalaisen nettiradion konkurssiin.
Kiva homma!

64.3.2007 5:42

taas sen huomaa että amerikoissa ajatellaan rahalla ei aivoilla

74.3.2007 7:05

"What goes up, must come down" ja muut "luonnoliset lait" rauhoittavat kummasti mieltä kun tietää, että jossain vaiheessa ahneille mediafirmoille tulee paskaa kouraan - ja paljon..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2007 @ 07:06

84.3.2007 7:10

Huono juttu nettiradioille :(
Onkohan kolmas maailman sota ahneet siat vastaan köyhät duunarit?

94.3.2007 7:11

Lainaus:
AOL Radio Networkin nykyisiä kuuntelijalukuja laskennassa hyödyntäen tulee AOL:n maksettavaksi noin 20 miljoonan dollarin tekijänoikeusmaksut viime vuodelta, sillä maksut määrättiin takautuvasti kaikille nettiradioille myös vuodelle 2006. Tämä seikka itsessään saattaa ajaa useamman Yhdysvaltalaisen nettiradion konkurssiin.
Toi on kyllä jo melkosen törkeetä. Vaikka tota lakia ei muutenkaa ymmärrä, niin olis ollu sentään reilua antaa "suunnittelu aikaa" asemille.

Tätä vois jotenki kieroutuneesti verrata vaikka siihen, että vähittäistavarakaupat alkaa jaella kirjeita, missä vaaditaaan maksamaan nousseen alv:in marginaali viimme vuosilta

104.3.2007 7:41

Miten tollanen että tekijänoikeudet tulevat takautuvasti voi edes olla mahdollista. Nythän ne voi vaikka seuraavaksi nostaa ravintoloiden tekijänoikeusmaksuja soitetusta musiikista 100000 ja vaatia että se tulee takautuvasti vuodelta 1900 eteenpäin niinpä kaikki ravintlat joutuvat maksamaan 107 * 100000 niinpä kaikki ravintolat joutuvat konkurssiin ja RIAA voi perustaa oman ravintolansa jossa on ryöstö hinnat...

114.3.2007 7:58

Tuskin tuli yhdellekään asioista perillä olevalle nettiradio yrittäjälle yllätyksenä. Ei lakeja valmistella ja viedä läpi yhdessä yössä, tätäkin on varmasti säädelty ja viilailtu monta vuotta. Jos ei oman alansa lainsäädännöstä ole perillä niin ei voi sanoa kovin kummoiseksi yrittäjäksi. Ne jotka ei ole perillä asioista mahtuu varmasti tuohon alle 159 140 kuuntelijatuntia kuussa kerääviin ja heille mätkähtää "vain" 500 dollaria. Harvalla nettiradiolla on mainoksia, joten kyllähän tuollainen 500 dollaria tuntuu.

Nettiradiot menevät samaan kuin musavideot p2p-verkoissa ja YouTubessa, eli ilmaista mainosta artisteille. Itse olen melkein vuoden käyttänyt Last.fmää ja sitä kautta löytänyt vähintään 10 ennestään tuntematonta artistia joiden levyt löytyvät nyt hyllystä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2007 @ 08:00

124.3.2007 7:59

Mites on suomessa ton nettiradion jutun kanssa?

134.3.2007 8:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ramu2000:
Mites on suomessa ton nettiradion jutun kanssa?
Jotain tietoa: teosto.fi
MikroBitin juttu nettiradion perustamisesta (2006): mbnet.fi

144.3.2007 10:43

Lainaus:
[quote]sillä maksut määrättiin takautuvasti kaikille nettiradioille myös vuodelle 2006. Tämä seikka itsessään saattaa ajaa useamman Yhdysvaltalaisen nettiradion konkurssiin.
Kiva homma![/quote]
Tosiaankin, miten tämä on mahdollista? Osaisiko joku viksumpi selittää?

154.3.2007 11:09

Lainaus:

Tosiaankin, miten tämä on mahdollista? Osaisiko joku viksumpi selittää?

Oliskohan vaikka sillä tavalla että nettiradiot ovat ostaneet tuotteita, musiikkia, vaikka hintaa ei vielä oltu sovittu, mutta sopimukset ovat kuitenkin koskeneet jo vuotta 2006. Ei kai tossa sen kummempaa tartte olla? Ja niinkuin jo aikasemmin sanoin, tämä tuskin tuli nettiradioille minään yllätyksenä..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2007 @ 11:24

164.3.2007 17:22

Saivat nyt sitten tämän amerikkaankin. Suomessahan tuhottiin jo nettiradion toivo vuodesta 2006 eteenpäin kymmeniksi vuosiksi.

175.3.2007 4:22

Riaa, mpaa ja kumpp. ovat mafioita, eikös se jo ole tullut selväksi. Nämä suomalaistet to-järjestöt ovat sivukonttuureita :-) "offtopic"

185.3.2007 15:48

voi olla vähän offtopicia mutta onko kellään tietoa onko nettiradioiden tallentaminen laillista vai onko se verrattavissa p2p-verkkoihin?

196.3.2007 10:40

Tarkoitatko nettiradion nauhoittamista? En osaa sanoa, mutta tuli vain mieleen, että miten ajattelit jäädä siitä kiinni?

206.3.2007 11:39

eli nauhottamista meinaan. eikä siis mielessä ole kiinnijäämisen pelko vaan ihan mielenkiinnosta kyselen.

216.3.2007 17:04

Pitäisi varmaan pelätä, että korvaan tänne kirjoitetun kommentin takautuvasti jollekkin taholle tulevaisuudessa, käyttämäni serveritilan perusteella.

227.3.2007 8:05

Lainaus:
nettiradioiden tallentaminen laillista

Eiköhän tuo ole yhtä laillista kuin normaalien radiokanavien tallentaminen.

SoundExchange RIAA:n luoma organisaatio, yksi lisää joka syö artistien pöydässä.
Mikähän tuossa oikeasti on takana, käytännössä tilanne jossa radiot tv.t lopettaisivat kaiken korvauksellisen musiikin soittamisen (mainostamisen). Ilmeisesti RIIA perustaisi omat kanavat ja vähentäisi tekijöiden korvauksia kustanusten kasvamisen perusteella. Liekkö noilla jotain on jo, meinaa nämä soittolistat ynm. radioissa, musiikki-tv.t.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.3.2007 @ 08:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto