AfterDawn: IT-alan uutiset

Toimittajan digi-kritiikki nyppii Yleä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 23.2.2007 14:21 Kommentteja (15)

Toimittajan digi-kritiikki nyppii Yleä Yleisradio hermostui toimittajansa ja kansanedustajaehdokkaana olevan Kenneth Stambejin esittämiin kriittisiin kommentteihin Suomen siirtymisestä digitaalisiin televisiolähetyksiin. Yhtiö on antanut Stambejille kirjallisen varoituksen, jossa häntä uhataan erottamisella.
Stambej on kritisoinut digisiirtymistä mm. lehtikirjoituksissaan. Hän on arvostellut Ylen toimintaa digitelevision tuloon liittyvissä asioissa, mutta ennen kaikkea kriitikki on kohdistunut Suomen koko digipolitiikkaan. Stambej on YLEn ruotsinkielisten uutisten politiikan toimittaja ja kansanedustajaehdokas RKP:n listoilla Uudellamaalla.

"Minun mielipiteeni saa tietenkin kyseenalaistaa, mutta kukaan ei voi kieltää minua esittämästä niitä. Kaikkein vähiten pitäisi yrittää kansanedustajaehdokasta vaientaa", Stambej pohtii blogissaan.

Blogissaan Stambej kertoo tavanneensa useita ihmisiä, jotka tuntevat tulleensa huijatuiksi. Hänen arvionsa mukaan satoja tuhansia, ehkä jopa 20 prosenttia kodeista, tulee olemaan vailla digiboksia, kun analogiset lähetykset lakkaavat elokuun lopussa.

Stambej myös kertoo, että juristit ja media-asiantuntijat, joiden kanssa hän on jutellut, ovat yksimielisiä siitä, ettei kansanedustajaehdokasta tule kohdella näin. Ehdokkaan tulee olla ensisijaisesti lojaali tavalliselle kansalle, ei työnantajalleen tai päättäjille.

Myös Suomen journalistiliiton lakimies Maria Mälkky huomauttaa, että sananvapaus oikeutena painaa enemmän kuin lojaalisuusvelvollisuus työnantajalle. Mälkynkin mielestä asiaa vakavoittaa se, että Yle yrittää vaientaa kansanedustajaehdokkaan.

Ylen ruotsinkielisen toiminnan johtaja Annika Nyberg-Frankenhaeuser kiistää kuitenkin ehdottomasti, että yhtiö pyrkisi tukkimaan kenenkään suuta. Mielipiteitään saa ilmaista, mutta työnantajan mielestä myös lojaalisuus työnantajalleen pitää säilyttää.

Lähteet
MTV3
Kenneth Stambejin blogi

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

123.2.2007 15:34
Alterdu
Inactive

Noniin tässä se taas nähää kuka yrittää vetää narussa ketäkin, ja mikä tosiaan hallitsee, raha! ahneus!

Kennethin kirjoitus aloite on todella hieno teko, mieshän ei tehny mitään väärää vaan toi totuuden esille käyttämällä ns jokaisen ihmisen sanavapautta (?) jos sekään kohta on enää voimassa, TO kommellukset ynnä muut..media ,viihde ala , varmaan kohta yrittää viedä yleisen sanavapauden meiltä..

Nykyään tuntuu että toduuden tuominen esille on vaikeaa jos se saattaa olla uhka liiketoimille, vaikka ei se taida olla kovin uusi asia..

223.2.2007 16:27

...jotkut näkevät tän uutisena...toiset vaalimainoksena :)

"Kaikkein vähiten pitäisi yrittää kansanedustajaehdokasta vaientaa"

323.2.2007 16:46

YLE = piikki meidän kaikkien lihassa. Alas vaan koko pulju niin päästään riistoluvistakin eroon.

423.2.2007 17:34

YLE onks kivaa saada näpeilleen? Mutta se kritiikki ei ole turhasta tullut, itselläni ei vieläkään ole digi-sovitinta eikä tule. Sitten vasta homaan sellaisen kun se on hd-boxi...mutta se on hyvä että joku pikkuisen isokenkäisempikin vähän antaa huutia ylelle. Pojot Stambeji:lle. Yle+teosto ja kump =suomenmafia.

523.2.2007 19:04

Yleinen mielipide foorumilla tuntuu aika vahvasti tekijänoikeusjärjestöjä yms. vastaan. Täytyy myöntää, että olen usein samaa mieltä.

Digiboksia en omista ja en tiedä tulenko hankkimaankaan, mutta sympatiani ovat tällä kertaa Ylen puolella. En näe Stambejin tempausta muuna kuin keinona hankkia vähän ilmaista huomiota eduskuntavaaleja ajatellen.

623.2.2007 21:15

Miksi kansanedustajaehdokkaan vaientamisyritys on vakavampi kuin tavallisen ihmisen? Samat oikeudet kai kaikilla.

724.2.2007 6:44

Vaalimainosta ja halpaa populismia. Yritetään vedota digi-boxittomiin äänien saamisessa. Mielestäni blogin sisältö on huuhaata aiheesta jonka ei pitäisi olla yllätys kenellekkään. Siis digi-aikaan siirtyminen ei pitäisi olla mikään yllätys. Aikaa boxin hankintaan on ollut rittävästi ja boxien hinnat lähtevät 50 eurosta (pari euroa/kk säästöön niin olisi rahat kerätty aikoja sitten). Vanhukset sekä holhousta/opastusta elämäänsä tarvitsevat ovat ymmärrettävästi jälkijunassa ja heidän valituksensa on ymmärrettävää. Muilla tämä on mielestäni enemmän periaateesta kiinni. Muutos oli tehtävä parempien palveluiden saamiseksi ja se muutos on nyt käynnissä. Kaiken järjen mukaan on muutos saatava myös päätökseen ilman, että roikutaan jatkuvasti jossain välimaastossa...

Ymmärrettäväähän se on, että työnantaja reagoi työntekijän julkisesti kommentoidessaan/haukkuessaan heidän tuotteita. Mitään pitkäjänteistä työtä ei tämän asian parantamiseksi näkynyt blogissa vaan kommenttien jako on aloitettu sopivasti vaalien alla (ainakin näin äkkiä blogista katsottuna). Kyllä se Yle Kennethin palkan maksajana on mielestäni oikeutettu antamaan palautetta. Erotkoon työstään ja kommentoisi sitten (ja silloinkin vain julkisista tiedoista).

Käsi ylös kaikille joiden esimies hyväksyisi yrityksen toiminnan haukkumisen netissä...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.2.2007 @ 06:49

824.2.2007 8:08

Lainaus:
Hän on arvostellut Ylen toimintaa digitelevision tuloon liittyvissä asioissa, mutta ennen kaikkea kriitikki on kohdistunut Suomen koko digipolitiikkaan.

Olisi jättänyt tuon YLE:n mainitsematta ja keskittynyt vaan koko digipolitiikkaan niin ei olisi YLE:lläkään mitään sanomista asiaan.

926.2.2007 5:16

Olen kyllä jokseenkin samoilla linjoilla kanssasi mikkolm, mutta:

Lainaus:
Muutos oli tehtävä parempien palveluiden saamiseksi ja se muutos on nyt käynnissä.

Kuulostaa hieman naiviilta.. käytännössä koko digi-boksista ei ole mitään hyötyä ollut.. ainakaan vielä, ei ole kuvan laatu miteenkääna kovin huimaa, näkyvien kanavienkin määrä taisi laskea tai pysyi samassa (tämä siis kaapeli-kotitalouksissa). Hinnaltaan boksit ovat kuitenkin melko halpoja, eivät sen vaikeampia käyttää (jos toimivat oikein), kuin telkkarit yleensäkään.
En nyt tarkemmin ota kantaa Stambejin toimintaan, kun ei jaksa mennä kaverin blogia katslemaan, mutta sanoisin, että yle ja koko digi-politiikka ovat pienet moitteet ehkä ansainneetkin vaikka tämä Stambejin touhu kyllä hieman haiskahtaakin julkisuuden kalastelulta.

1026.2.2007 8:40

Lainaus:
Kuulostaa hieman naiviilta.. käytännössä koko digi-boksista ei ole mitään hyötyä ollut..

Eipä arvatenkaan. Digiboksin kautta kuitenkin tulee aitoja 16:9 lähetyksiä analogiapuolen 4:3 lähetyksiä vastaan.
Kuvanlaatu riippuu paikasta mutta ainakin täällä päin digiboksi puskee selkeästi parempaa kuvaa kuin kaapeli. Digipuolen ohjelma opas on todellista ylivoimaa ja ohjelmatietoja katsoessa joku teksti-tv on sitä vastaan lähinnä vitsi. Ohjelmia nauhoittaessa kuvanlaatu pysyy samana eikä heikkene niinkuin analogi puolella. Lisäksi nykyään on mahdollista useamman kanavan nauhoitus ja eri kanavan katselu.
Analogi aikana sellaisesta sai vain haaveilla.
Antenni puolelle tuli reilusti kanavia lisää. Kaapeli puolella ei niinkään mutta kaapeli maksaa. Täten en oikein ymmärrä tuota kaapeli puolen nurinaakaan. Vuoden maksuilla ostaisi jokainen tyyppi jo useamman perus digiboksin.

1126.2.2007 12:07

^^Niin olisi edes yksi hyvä kanava mistä ei tule pelkkää paskaa. Ei se määrä korvaa laatua.

Niin perseelleenhän täällä menttiin. Olisi pitänyt siirtyä suoraan HDTV lähetyksiin ilman kallista välivaihetta. Nyt ihmisillä on LCD telluja kotona, mutta eivät saa niistä mitään irti, kun lähetykset on niin paskoja. Kohta täytyykin rientää varmaan taas kauppaan, että voi nauttia HDTV lähetyksistä... Katsoo ny vielä kuinka ne sen sitten ryssii. Ilmeisesti meinaavat rakentaa sen nykyisin jo alimitoitetun järjestelmän päälle ja käyttää MPEG4 pakkausta toivoen sen korjaanvan kaistan heikkoudet.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.2.2007 @ 12:09

1226.2.2007 13:51

Lainaus:
^^Niin olisi edes yksi hyvä kanava mistä ei tule pelkkää paskaa.

No suahan tämä ei sitten oikeasti haittaa koska sun ei tartte katsoa telkkariakaan...

1326.2.2007 16:31
Alterdu
Inactive

Sen verran kyllä meikäläistä kypsyttää koko media ja viihde alan touhu että ei kohta huvita yhtään mikään..
Jos luulette että ne jotka ei maksa ylimääräistä niin tulevaisuudessa mennään melko varmasti siihen että, ilmaiskanavilta tulee pelkää mainosta , jenkkidorkasarajoja ja uutis paskaa , sitten uusintana 3 kertaa vuodessa..niinkuin nyttenkin. Urheilut, esim formulat ja kunnon leffat yms, ovat jo nyttenkin pelkkien maksukavien ohjelmistossa, se että hommataan hemmetin digiboksit ja LCD:t nii sillä saadaan vaan se etu että voidaan katella jotain kauniita ja rohkeita vähän tarkemmalla kuvalla ilmaiseksi joka sekään ei niin kovin maatamulllistava ole ennekuin tule noita HDTV lähetyksiä, tai jotain..

Penniäkään en kohta tuhlaa tv maksuihin tai digiromuihin saati telkkareihin, sanon netin irti myyn koneen pois, ja elän hieman rikkaampana, harrastan viihdettä tyttöystävän kanssa 7 päivänä viikossa ,en maksa turhamaisuudesta ja eikä veren imijä firmat vie meikäläisen euroja.


INTEL CD E6300|ASUS NVIDIA EN9600GT 512MB|4GB A-DATA VITESTA 800MHZ|ACER 22WIDE|SB-EXTREME MUSIC|MSI NEO P965|WINXP|BMW323i|PS2|PIONEER 12"/60L

141.3.2007 4:13

Lainaus:

Eipä arvatenkaan. Digiboksin kautta kuitenkin tulee aitoja 16:9 lähetyksiä analogiapuolen 4:3 lähetyksiä vastaan.

..vaan jos sattuu kotona olemaan vanha 4:3 telkkari.. muutehan koko digiboksia ei välttämättä tarvitsisi ostaakaan, koska uudemmassa 16:9 telkussa se mahdollisesti on jo valmiiksi.
Lainaus:
Lisäksi nykyään on mahdollista useamman kanavan nauhoitus ja eri kanavan katselu

..vaan jos ei ole niin hienoa digiboksia, että siitä löytyisi kahta tai useampaa digiviritintä/vastaanotinta, niin eipä voikkaan.. ja kyllä vanhaan aikaankin pystyi nauhoittamaan ja katsomaan eri kanavaa, koska videoissa on oma vastaanotin ja tv:ssä oma.
Lainaus:
Kaapeli puolella ei niinkään mutta kaapeli maksaa. Täten en oikein ymmärrä tuota kaapeli puolen nurinaakaan.

Niin no siinähän se onkin. Kaapielilla näkyi ennen EuroSport, kun nyt näkyy vaan joku paska Urheilukanava, josta en muista ikinä katsoneeni mitään, koska sieltä tulee vaan jotain chattia ja muuta turhaa. MTV korvautui Voicella, joka ei juurikaan minua haittaa.. melko samanlaisia kanavia. Toisaalta olisihan sitä MTV:tä kiva kattella diginäkin.. nyt tietysti tuli vielä tuo uusi kanva JIM, mutta saa nähdä tuleeko sieltä koskaan mitään. Kun kaapeli kerran maksaa, niin sitä varmaan haluaisia saada vähän enemmän, kuin antenniporukka.. en kyllä pysty muistamaan, että paljonko se maksu on ja itse asiassa minulla ei its ole kaapelia, eikä edes ole telkkaria omassa kämpässäni, mutta mutsilla on kaapeli, tv ja digi-boksi..

151.3.2007 11:24
Alterdu
Inactive

HD lähetyksiä sunnitellaan aloitettavaksi Vuonna 2009 - 2010, joten tämä meinaa sitä että boksit menee taas vaihtoon jos tahtoo nähdä HD:a, en sillä että se rahastukselta kuulostaa mutta, jos joku ei vielä sattunu tietämään..


INTEL CD E6300|ASUS NVIDIA EN9600GT 512MB|4GB A-DATA VITESTA 800MHZ|ACER 22WIDE|SB-EXTREME MUSIC|MSI NEO P965|WINXP|BMW323i|PS2|PIONEER 12"/60L

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto