AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA jahtaa opiskelijoita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.2.2007 20:40 Kommentteja (15)

RIAA jahtaa opiskelijoita Recording Industry Association of America (RIAA) muistuttaa jälleen yhdysvaltalaisia opiskelijoita siitä, että tekijänoikeudella suojatun musiikin lataaminen ja jakaminen ilman lupaa on rikollista toimintaa. RIAA ilmoitti viime vuonna useita kymmeniä tuhansia tekijänoikeusrikkomuksia yliopistoille ja korkeakouluille ja ilmoitusten määrä lähes kolminkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Osa opinahjoista rankaisee oppilaitaan moisesta käytöksestä mm. erottamalla heidät koulusta. Toiset oppilaitokset tyytyvät varoittamaan oppilaitaan sähköpostilla ja jos toiminta jatkuu katkaistaan opiskelijan internet-yhteys. RIAA on kuitenkin painostanut oppilaitoksia tiukempaan linjaan. RIAA antaa kouluille niin opetusmateriaalia kuin neuvoja siitä miten tekijänoikeuksia rikkovia nuoria tulisi kohdella.
Randall Hall työskentelee Michiganin yliopistossa, jossa opiskelijat keräsivät viime vuonna RIAA:lta yhteensä 753 ilmoitusta tekijänoikeusrikkomuksista. Jos opiskelija saa kaksi ilmoitusta menee Hall tapaamaan tätä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA. Kolmannen ilmoituksen jälkeen opiskelija voidaan erottaa yliopistosta lukukauden ajaksi. "Kuulen kaikenlaisia selittelyitä" sanoo Hall. "Yleisin ihmettelyn aihe on se että miten kyseinen opiskelija jäi kiinni eivätkä hänen opiskelutoverinsa" jatkaa Hall.

"Se on jotain mitä meidän täytyy tehdä" totesi RIAA:n johtokunnassa istuva Cary Sherman opiskelijoita vastaan tehtävästä toiminnasta. "Ihmisten täytyy tietää etteivät he pysy nimettöminä, jos he harrastavat tällaista toimintaa" jatkoi Sherman.

RIAA tekee ilmoituksia kaikista opiskelijoista, mutta useiden satojen ja tuhansien kappaleiden jakajat koetetaan haastaa myös oikeuteen. Haasteita tulee kuitenkin vähän, sillä ilmoitusten lähettäminen on helpompaa. RIAA suosittelee jokaiselle oppilaitokselle omaa linjaa rangaistuksien suhteen eikä yritä antaa mitään yhteistä linjaa, jota koulut voisivat käyttää rangaistuksien yhtenäistämiseen. Oppilaitosten on pakko puuttua opiskelijoiden toimiin sillä muuten itse koulu saattaa joutua haasteen kohteeksi. RIAA ei myöskään tiedä opiskelijoiden henkilöllisyyttä, joten opiskelijan nimen ja IP-osoitteen yhdistäminen vaatii tietohallinnolta aina ylimääräistä työtä. Kaikilla oppilaitoksilla ei ole kuitenkaan varaa palkata henkilöitä hoitamaan tätä työtä, joten osa opiskelijoista jää ilman huomautusta.

Opiskelijat ovat suosineet erityisesti AresWarez, BitTorrent ja eDonkey ohjelmia musiikkia jakaessaan. Myös Gnutella ja FastTrack verkkoihin perustuvat ohjelmat ovat suosittuja.

Lähteet:
CNN
ZDNet

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

121.2.2007 20:55

Lainaus:
Jos opiskelija saa kaksi ilmoitusta menee Hall tapaamaan häntä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA.
LOL Repesin täysin! Kumma kun ei lähetetä Maon kommarihallinnon tyyliin uudelleenkoulutusleirille. ;) Täytyy olla aika tehokas filmi, jos kahdeksassa minuutissa aivopesee paatuneen warettajan DRM-suojatun musan ostajaksi. Toivottavasti tuo RIAAn valistusvideo tulee pian nettiin waretettavaksi. Haluan nähdä sen!

221.2.2007 21:35

Taitaa tuo video löytyä youtubesta, kuitenkin laatua puuro. Ja jos se nyt oli se RIAAn video niin ei sillä kyllä paatuneita warettajia käännetä.

322.2.2007 1:53
jmpk
Inactive

Lainaus:
RIAA. Kolmannen ilmoituksen jälkeen opiskelija voidaan erottaa yliopistosta lukukauden ajaksi.
Jaa että joku saa jotain sairasta tyydytystä siitä että saa opiskelijan elämään katastrofin aikaiseksi. On käsittämätöntä miten tietämättömiä ihmiset ovat siitä että yliopistosta erottaminen ei varmasti ole mkellekkään helppo juttu, ja sitä vielä käytetään rangaistuksena johonkin ihan älyttömään.

422.2.2007 2:17

Lainaus:
Jaa että joku saa jotain sairasta tyydytystä siitä että saa opiskelijan elämään katastrofin aikaiseksi. On käsittämätöntä miten tietämättömiä ihmiset ovat siitä että yliopistosta erottaminen ei varmasti ole mkellekkään helppo juttu, ja sitä vielä käytetään rangaistuksena johonkin ihan älyttömään.

Agreed. Miten sokeita nämä päättäjät ja esimerkiksi yliopistot ovat RIAA:n toiminnalle? Luulisi, että näillekin tahoille tulisi toimittaa täysin puolueetonta informaatiota eikä pelkästään RIAA:n propagandaa. Ehkä tällöin yliopistojen johdotkin osaisivat ajatella tilannetta myös opiskelijan kannalta.

Muutenkin tuo RIAA:n touhu kummastuttaa. Tuntuu siltä, että se löytää niitä "rikollisia" ihan joka ikisestä paikasta. Onko nämä kaikki edes ladanneet tai jakaneet juuri RIAA:n edustamaa materiaalia? Käsittääksenihän tällä järjestöllä ei ole oikeuksia mennä sorkkimaan muita kuin niitä tapauksia, joissa on heidän omia edustuksiaan waresteltu.

522.2.2007 3:25

Tämähän on tavallaan positiivinen uutinen, ei miljoona korvauksia, varotellaan ensin yms. Parempi linja molempien kannalta.

622.2.2007 3:41

Lainaus:
RIAA on kuitenkin painostanut oppilaitoksia tiukempaan linjaan

Tunti turpaan on varmaan se tiukempi linja?

722.2.2007 3:54

Vempula olet oikeassa tämä saattaa jopa tepsiä paremmin kuin se miiljoonakorvauksset, tosin kyllä siellä takana se häämötää..ja tuo vide on kyllä naurettava, kuten autonvalmistajat laittaisivat autoon mukaan videon, aja nätisti, ylinopeutta yms, ja puolet jätää noudattamatta.

822.2.2007 3:55

No tuohan on aika törkeää, että sut potkaistaan ulos ilman mitään varoituksen sanaa. Varmaa kiva herätä, ja kuulla sitten, että on erotettu koulusta, jossa on ollut kolme vuotta, ja kohta olisi ollut vapaa sieltä. Puihin meni sitten sekin.

922.2.2007 4:20

No niin, nyt ollaan oikeestaan "ongelman" ytimessä. Eipä taida olla punaniskaopiskeljoillakaan sen enempää rahaa ostaa tätä ylihinnoiteltua paskaa.

Olen ennenkin paasannut siitä, että suurimman osan waretuksesta hoitaa nuoriso, opiskelijat ennen kaikkea. Rahaa kun ei ole, kiitos riistohinnoittelun. Itseensä saisivat mennä, mutta eihän kapitalistisika osaa muuta kuin riistää tavallista kansaa.

1022.2.2007 4:39

Mielestäni tuo on ihmeen pieni rangaistus riaa:lta. Ja tosiaan, jos minua kerran varoitettaisiin koulussa wareamisesta, lopettaisin heti. Tai no kotona taitaisi meno jatkua, mutta... :D

1122.2.2007 5:37

Köyhät opiskelijathan ne pahimpia rikollisia onkin joo, käyttäkää vaan kaikki resurssit heidän kiinni saamikseksi...

1222.2.2007 6:40

"armaa kiva herätä, ja kuulla sitten, että on erotettu koulusta, jossa on ollut kolme vuotta, ja kohta olisi ollut vapaa sieltä. Puihin meni sitten sekin."

Määräaikaisia ne erottamiset yleensä...

"Ja tosiaan, jos minua kerran varoitettaisiin koulussa wareamisesta, lopettaisin heti. Tai no kotona taitaisi meno jatkua, mutta... :D"

Siellä yleensä opiskelijat asuu yliopiston tarjoaman netin alueella.

1322.2.2007 11:49

Uskomatonta... Erotetaan oppilaitoksesta jos ottaa netistä RIIA:n alaisia "tuotteita", miten tähän ollaan tultu :O

1422.2.2007 13:08

Lainaus:
menee Hall tapaamaan tätä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA
Hahaha, 8 minuuttia silkkaa naurua. Kuvittelevatko ne oikeasti tekevänsä ihmisistä parempia jonkun videon avulla. Voisivat kokeilla samaa narkkareille, pedofiileille ja murhaajille.

1523.2.2007 7:03

muistakaa vielä, että köyhiltä opiskelijoilta saa huonommin rahaa jotenka hyökätköö rikkaiden kimppuun :D Niilt salee heruu enemmän fyffee ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

IBM: Kaikki salaukset murtuvat viiden vuoden päästä - Vaihda salaustapaa jo nyt! IBM: Kaikki salaukset murtuvat viiden vuoden päästä - "Vaihda salaustapaa jo nyt!" (22.5.2018 10:19)
Tietotekniikan kehitys, etenkin kvanttitietokoneiden kehitys, tekee nykyisin käytössä olevista salaustekniikoista turvattomia jo viiden vuoden sisällä, varoittaa IBM:n johtaja.
Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen (21.5.2018 16:30)
HMD Global, Suomessa pääkonttoriaan pitävä yhtiö, joka omistaa lisenssit Nokian kännykkämerkkiin, on nyt virallisesti yli miljardin dollarin arvoinen yritys. Sekä peruspuhelimia että Android-pohjaisia ....
Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta (21.5.2018 16:11)
OnePlus 6 sisältää aivan koko etualan peittävän näytön, jossa aivan yläreunassa on kameralle varattu musta lovi/kolo. Onneksi tuon loven saa halutessaan pois - oppaassamme kerromme miten.
4 kommenttia
Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? (20.5.2018 14:05)
Erityisesti Suomessa viimeisten vuosien aikana suosiota ovat nostaneet kaksi älypuhelinfirmaa. Molemmat ovat Kiinasta, ja molemmat haastavat erityisesti Samsungin halvemmilla hinnoilla. Nämä ....
3 kommenttia
OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat (18.5.2018 19:36)
OnePlus esitteli tällä viikolla uuden huippupuhelimen, joka kantaa odotetusti nimeä OnePlus 6. Kiinalaisyhtiö on perinteisesti tuonut huipputason tekniikkaa keskihintaluokan puhelimiin. Vaikka ....
10 kommenttia

Uutisarkisto