AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTuben avulla rikkaaksi?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.1.2007 11:53 Kommentteja (12)

YouTuben avulla rikkaaksi? Internetin videopalveluiden välinen taistelu käyttäjistä on johtanut monenlaisiin kokeiluihin suurien massojen saamiseksi juuri tietyn palvelun asiakkaiksi. Esimerkiksi Metacafe, Dovetail ja Revver palvelut maksavat videoita palveluun laittaville käyttäjille videoiden saamien katsojamäärien mukaan. Metacafe maksaa jokaisesta tuhannesta katselijasta viiden dollarin korvauksen. Jos video saa 200 000 katsojaa tietää se 1 000 dollarin tuloja. Dovetail puolestaan maksaa 10 senttiä per ladattu video. Kamppailulajeja harrastava Joe Eigo on saanut eräälle videolleen yli 5 miljoonaa katsojaa Metacafessa ja tienannut täten yli 25 000 dollaria.
Nyt myös YouTube rupeaa toimimaan samalla periaatteella ja aloittaa maksamaan videoiden katselusta niille, jotka ovat videoita palveluun laittaneet. YouTubeen uuden ominaisuuden pitäisi tulla muutaman kuukauden sisällä. Näiden rahaa tuottavien videoiden alkuun tulee todennäköisesti erillinen mainos, jolla toiminta rahoitetaan. Mainoksesta ei tule kuitenkaan kovin pitkä sillä tämän hetken kaavailujen mukaan se olisi noin kolmen sekunnin kestoinen. Mainostajat voivat myös todennäköisesti valita millaisissa videoissa heidän mainoksiaan näytetään, jolloin mainonnan kohdentaminen on helpompaa.

Suurin ongelma asian suhteen ovat tekijänoikeudet ja YouTube tuleekin vaatimaan uuden ominaisuuden käyttäjiltä, että nämä omistavat kaikki tekijänoikeudet videoihin mitä he palveluun laittavat. Tämä myös saattaa tarkoittaa sitä että kyseiset videot tarkistetaan mahdollisten tekijänoikeusrikkomuksien takia tarkemmin kuin muut palveluun laitettavat videot. Toinen suuri ongelma on erilaiset huijaukset, joiden avulla on tarkoitus saada mahdollisimman moni käyttäjä katsomaan jokin tietty video ja täten tienata rahaa. Tämä mahdollistaisi myös Botnet-verkkojen hyödyntämisen aivan uudella tavalla, mutta YouTube ja Google ovat todennäköisesti varautuneet mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Palvelusta saatavia rahasummia tai varsinaisesti mitään muutakaan tarkempaa ei kuitenkaan kerrottu vielä, mutta 70 miljoonalla kuukausittaisella kävijällä voidaan ennakoida ainakin muutaman henkilön tienaavan kohtuullisesti rahaa uudistuksen tullessa käyttöön.

Lähteet:
BBC News
Reuters
HS.fi

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

128.1.2007 12:10

'That's the spirit!'

228.1.2007 12:14

Hyvä että kehittävät palvelua, tällaista lisää!

328.1.2007 12:30
miigu
Inactive

Vielä vähän isompi kuva videoihin :D (640x480?)

428.1.2007 13:05

Onhan toikin aika hieno keino yrittää saada porukkaa kattomaan videoita. Sitten on kuitenkin just noi väärinkäytökset ja huijaukset, miten hyvin niitä sitten pystytään valvomaan se on taas toinen asia.
Make it easy

528.1.2007 14:59

Lainaus:
Tämä mahdollistaisi myös Botnet-verkkojen hyödyntämisen aivan uudella tavalla, mutta YouTube ja Google ovat tödennäköisesti varautuneet mahdollisiin väärinkäytöksiin.
Siis kuinka bottiverkkoa vastaan voi varautua?

628.1.2007 16:00

Kuvaa kännykällä minuutin seinää, myy videon noille palveluille, laittaa vetävän nimen, esim funny wall!
Ostaa 100 000 latausta botnetistä ja sen jälkeen latauksia tulee jo pelkän 'suosion' perusteella.
Rahat tulee tilille ja sossun tädille voi sanoo näkemiin.

728.1.2007 18:32

Eiköhän tubella/googlella ole oikeus jättää maksamatta, jos juttu haiskahtaa. Luultavasti tulee tollanen pykälä sopimuksiin, nehän kuitenkin luetaan aina tosi tarkkaan :)

Ideana ainakin tosi hyvä, koska noissa pyörii joitain ihan oikeasti mielenkiintoisia harrastelija dokkareita yms.. On tietenkin vähän eettisesti arveluttavaa, jos kamerakännykällä kuvattu pahoinpitely tai vastaava tuottaa uppijalla rahaa.

828.1.2007 18:33

Lainaus:
Rahat tulee tilille ja sossun tädille voi sanoo näkemiin.
Turha haaveilla moisesta verottaja ei jätä kun luun kouraan :D

928.1.2007 19:03

"videolleen"...?? Paska video, mutta miksi linkki? saako meidän agetti kaljan promoamisesta? avasin linkin ja taas tuli rahaa Eigolle.. Miksi näin??
Ei millään pahalla... eihän tuo minulle mitään maksa, mutta kuitenkin... :P

1029.1.2007 5:22

En saa mitään rahaa Joe Eigolta (tai edes tunne kyseistä henkilöä). Tuo on tuossa lähinnä lähteenä/esimerkkinä tuolle rahan kertymiselle.

1129.1.2007 16:08

^^ Ja hieno video olikin...

1226.10.2010 15:22
s95
Vahvistamaton

Onko totta, että tuben videoiden katselusta pitäisi tulevaisuudessa maksaa?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto