Vuosi 2006 digiviihteen näkökulmasta

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 1.1.2007 16:10 Kommentteja (11)

Vuosi 2006 digiviihteen näkökulmasta Kuten jo perinteisiin kuuluu, näin vuoden vaihduttua on aika luoda pikasilmäys kuluneeseen vuoteen ja analysoida hieman sen merkitystä digiviihteelle ja tietysti omille sivustoillemme.

HD DVD ja Blu-ray -- vihdoinkin..

Vuosi 2006 lopetti vihdoinkin lähes puolen vuosikymmenen jahkailun ja odottelun ns. seuraavan sukupolven DVD-standardien suhteen, kun Blu-ray -formaattia tukevat asemat tulivat myyntiin Yhdysvalloissa toukokuun lopulla ja myös toinen kilpaileva teräväpiirtoformaatti, HD DVD, näki päivänvalon jo maaliskuussa Japanin markkinoilla.

Vaikka kulutuselektroniikkayhtiöt olivat toivoneet uusille DVD:n korvaaville formaateille nopeaa läpilyöntiä, vaikuttaa ensimmäisten kokemusten perusteella siltä, että laitteista tulee pikemminkin "se seuraava DVD-soitin", joka hankitaan mahdollisesti 90-luvulla ostetun olohuonesoittimen tilalle, kun vanhasta soittimesta aika jättää. Syykin on suhteellisen selvä -- DVD tarjosi jo ikälopun television omistajillekin selvän parannuksen kuvanlaadussa verrattuna aiempaan VHS-maailmaan verrattuna, mutta uudet teräväpiirtoformaatit vaativat kuvanlaadun parantumiseen myös uusia tarkkuuksia tukevan television. Tämän lisäksi liitäntämaailma on siirtymässä SCARTista ja analogisesta komponenttiliitännästä HDMI:hin, sekoittaen kuluttajien päätä kahden formaatin sekamelskan lisäksi vielä entisestään. Eli yksinkertainen päivitystie, joka auttoi DVD:tä läpimurrossa ("osta DVD-soitin ja leffojen kuvanlaatu paranee" vrt "osta teräväpiirtosoitin, uusi HD-televisio, varmistaen samalla että television natiivitarkkuus on oikeasti HDTV-tasoinen ja huolehdi myös siitä, että televisio tukee HDMI:tä, niin kuvanlaatu paranee"). Lisäksi DVD on todella monelle kuluttajalle "aivan riittävän hyvä".Tällä kertaa tosin voi olla niin, että piratismin varsin hyvin tunnettu vaikutus elektroniikan myyntiä kasvattavana tekijänä voi näytellä ns. seuraavan sukupolven videoformaattisodassa tärkeämpää roolia jo aikaisessa vaiheessa, sillä molemmissa formaateissa käytetty kopiointisuojaus onnistuttiin murtamaan jo joulukuussa..

Wii tuli puskista


Kun vielä vuosi sitten, heti Xbox 360:n julkaisun jälkeen, odotettiin seuraavan sukupolven konsolisodan olevan kahden kauppaa -- Playstation 3 vastaan Xbox 360 -- tuli konsoleiden veteraani täysin puskista, uudelleennimesi Revolution -konsolinsa hilpeyttä aiheuttaneesti Nintendo Wiiksi ja jyräsi pelattavuudellaan kilpailutilanteen, ainakin alkuinnostuksesta päätellen, täysin uuteen uskoon.

Pohjoisen kansaa lämmittävästi Nintendo myös muisti Eurooppaa ja Wiitä saatiin meillekin myyntiin jo joulukuun alussa, eli juuri sopivasti hämmentämään joulumarkkinoita, jotka uhkasivat mennä täysin Xbox 360:lle kun Sony päätti venyttää PS3:n Euroopan julkaisun maaliskuulle 2007.

Tekijänoikeuslain muutos


Suomen tekijänoikeuslain muutos aiheutti valtavaa mediakohua viime syksynä, mutta kuten nykypäivään kuuluu, myös kipeät keskustelunaiheet katoavat informaatioähkyssä varsin nopeasti taustalle, eli koko aihe kuopattiin hyvin pitkälti kevään mittaan mediassa. Lakihan ei mihinkään kadonnut, vaan aiheuttaa edelleen käsittämättömiä moraalisia ja laillisia ongelmia suomalaisille kuluttajille kieltämällä mm. DVD-elokuvien varmuuskopiointiin tarkoitettujen ohjelmien jakelun Suomessa (oikeus, josta suomalaiset maksavat mm. tyhjien DVDR -levyjen hyvitysmaksuina).

Sivustoamme lain muutos puraisi ikävästi poistamalla mm. ohjelma-alueiltamme noin kuudenneksen ohjelmatarjonnastamme ja muutamalla joitain varmuuskopiointioppaitamme täysin torsoiksi.

AllofMP3.com -saaga


Ehkä oudoin kansainvälisiä ja kansallisia lakeja tölvivä jupakka alkoi jo lähes kaksi vuotta sitten, kun Yhdysvaltain mediateollisuus pyysi Venäjän viranomaisia tutkimaan AllofMP3.com -palvelun laillisuuden. Ongelmavyyhti oli valmis, kun viranomaiset totesivat musiikkia rajoituksista vapaassa MP3-muodossa myyvän venäläisen verkkokaupan toimivan täysin Venäjän tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti. Yhtiö maksaa tekemänsä sopimuksen mukaan venäläisille levy-yhtiöiden etujärjestöille rojaltit, kuten asiaan kuuluukin. Ongelma RIAAn mielestä on se, että korvaukset ovat vain murto-osa länsimaissa perittävistä vastaavista maksuista. Lisäksi sopimus mahdollistaa DRM-vapaiden kappaleiden myynnin, eli kuluttajien ei tarvitse alistua teknisiin rajoituksiin ostamiensa kappaleiden kanssa, kuten länsimaisissa kaupoissa on tapana. Ja tarjonta kattaa käytännössä kaiken länsimaisistakin verkkomusiikkikaupoista löytyvän musiikin.

AllofMP3 joutui kansainvälisen suurennuslasin alle, kun Venäjä alkoi viimeistelemään vuosia kestäneitä WTO-jäsenyysneuvottelujaan. Kun Venäjän lainsäädäntö ei tuntunut olevan myötämielinen tekijänoikeusjärjestöille, kävivät ne yhtiön kimppuun muita keinoja käyttäen; AllofMP3 menetti, tosin hetkellisesti, sekä Visa että Mastercard-luottokorttiyhtiöiden maksujen vastaanottomahdollisuuden. Yhtiötä vastaan hyökättiin myös länsimaisten oikeusistuimien kautta, kun Tanskan oikeusistuin määräsi tanskalaisia palveluntarjoajia estämään asiakkaiden pääsyn AllofMP3:n sivuille.Hässäkkä jatkuin monin kääntein, joihin kuului mm. ruotsalaisen palveluntarjoajan "vapaaehtoinen" AllofMP3:n boikotointi, jota vastaan Ruotsin suurimpiin sivustoihin kuuluva Pirate Bay vastasi omalla vastaboikotillaan, joka osoittautuikin hieman myöhemmin varsin onnistuneeksi vedoksi. Levy-yhtiöt haastoivat (venäläisen, Venäjällä operoivan) yhtiön oikeuteen myös Yhdysvalloissa, vaatien yhtiöltä varsin kohtuullisia 1,65 biljoonan vahingonkorvauksia.

AfterDawn vuonna 2006


Oman sivustomme kannalta vuosi starttasi varsin murheellisissa tunnelmissa, kun uusi tekijänoikeuslaki pakotti meidät poistamaan sivuiltamme mm. vuoren DVD-rippereitä ja muita varmuuskopiointiin luotuja ohjelmia oppaineen. Tämä näkyikin varsin pian myös sivustomme suosiossa, joka notkahti kevään aikana hieman alaspäin.

Jo viime syksynä, kun tiesimme tulevista muutoksista tekijänoikeuslainsäädännössä, päätimme että vuodesta 2006 tulee vuosi, jolloin puremme hammasta ja keskitymme kehittämään sivustoamme isolla vaihteella, vaikka tuntuikin, että lainsäädäntö ei asiaa ainakaan mitenkään auttanut. Eteenpäin suunnatun suunnitelman mukaisesti palkkasimme alkuvuodesta riveihimme nipun uusia työntekijöitä, huolimatta liikenteen notkahduksesta. Alkutalvesta 2006 tiimiimme liittyi Siggy, joka vastaa englanninkielisen Blasteroids.com -pelisivustomme sisällöstä. Hieman myöhemmin keväällä tiimiin liittyi mukaan Katapuldi hoitamaan sivustojemme käyttäjäpalautetta sekä huolehtimaan monista käytännön juoksevista asioista sivustojen taustatiimin toiminnassa. Ikuista kooditaakkaa jakamaan tuli huhtikuun alussa Pihlis12, jota saamme kiittää monista sivustojemme uusista toiminnallisuuksista (mm. uusituista ohjelma-alueista).

Englanninkielinen sisältötiimimme kasvoi kevään lopulla kahdella hengellä, kun remmiin liittyivät Lethal_B ja Davedough. Ja juuri kesän kynnyksellä suomenkielisen AfterDawnin oma legenda, Agent_007, liittyi suomenkieliseen toimitustiimiimme. Tiimin kasvulle seuraa jatkoa lähiviikkoina, kun saamme marraskuussa aloittamamme rekrytointikierroksen päättöön, jonka jäljiltä toivottavasti sekä suomenkielinen että englanninkielinen tiimimme kasvavat yhdellä tai useammalla henkilöllä.

Uusia projekteja ja paranteluja sivuille olemme pyrkineet tuputtamaan käyttäjökunnallemme pitkin vuotta. Ensimmäinen iso muutos vuodelle 2006 oli wanhan fin.dawnload.net -sivuston nimen ja ulkoasun muutos, joka johti huhtikuussa download.fi -sivuston avaamiseen. Palvelu osoittautui uusitussa muodossaan varsin suosituksi ja on nopeasti vakiinnuttamassa paikkaansa yhtenä suurimmista "sivuprojekteistamme".Seuraava isompi uudistus oli täysin uuden alueen avaaminen suomenkielisessä AfterDawnissa kun heinäkuun lopulla avasimme digiboksitietokannan, joka hyvin nopeasti muuttui laitevertailu-palveluksi, kun mukaan tulivat myös taulutelevisiot. Vielä kun lokakuussa mukaan saatiin hintatietoja alkoi palvelu keräämään suurempaa suosiota. Nyt, reilu viisi kuukautta palvelun avaamisen jälkeen, on osio kasvanut jo yhdeksi suosituimmista osa-alueista AfterDawnissa. Tarkoituksemme on laajentaa laiteryhmävalikoimaa lähikuukausina kattamaan muitakin digiviihde-elektroniikan osa-alueita ja luonnollisesti laajentaa palvelu myös englanninkielisille sivuillemme, kun aika on siihen kypsä.

Eräs eniten meteliä nostattaneista muutoksista tehtiin elokuun lopulla, kun muutimme sivustomme ulkoasua suhteellisen rankalla kädellä. Tällöin uusiksi meni käytännössä koko sivuston yläosan navigaatio. Jotta sulattelemista olisi ollut vieläkin enemmän, myös kaikkein "pyhin" eli sivuston etusivu uusittiin lokakuun puolivälissä.

Tämän lisäksi sivuille on tehty vuori pienempiä uudistuksia ja parannuksia, kuten paranneltu editori keskustelualueille, jne. Ja paljon vuonna 2006 tehdystä työstä on vielä näkemättä, eli jotkut vuonna 2006 aloitetut projektit tulevat valmiiksi vasta nyt alkaneen vuoden aikana. Eli paljon on muuttunut ja vielä lisää on tulossa..

Kaikki tämä vaiva kuitenkin näytti kannattaneen ja suomenkielisten sivujemme liikennemäärät kasvoivat kevään notkahduksesta toivuttuaan uskomatonta vauhtia (ns. pääsivuston liikenne kasvoi joulukuusta 2005 joulukuuhun 2006 yli 60 prosenttia ja keskustelualueemme liikennemäärät kasvoivat samalla aikavälillä n. 65 prosenttia). Sivustomme onnistuikin kiskaisemaan itsensä vuoden aikana selkeäksi kakkoseksi Suomen IT-sivustojen ryhmässä, tavoittaen parhaimmillaan yli 130,000 suomalaista viikoittain.Kaiken kaikkiaan vuosi 2006 oli eräs mielenkiintoisimmista sekä digiviihteen alalla että oman sivustomme kehityksen kannalta. Uskomme, että tapahtumassa oleva digiviihteen murros myös tavalisten kuluttajien olohuoneisiin tarkoittaa sitä, että sivustollemme on olemassa tarvetta myös vuonna 2007 ja ehkäpä senkin jälkeen.

Nyt haluaisin vain toivottaa tiimimme puolesta erittäin hyvää ja onnelista uutta vuotta 2007 koko käyttäjäkunnallemme, samalla kiittäen teitä kaikkia päättyneestä vuodesta. Kiitos.

-Petteri Pyyny
AfterDawn Oy

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

11.1.2007 16:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti da boss:
Tämän lisäksi liitäntämaailma on siirtymässä SCARTista ja analogisesta komponenttiliitännästä SCARTtiin, sekoittaen kuluttajien päätä kahden formaatin sekamelskan lisäksi vielä entisestään

Hups, onkos tullut virhe, eli lienee siirrytty HDMI:hin...

Hyvä artikkeli muuten, tiivistää uutisvuoden.

21.1.2007 16:18

..paljon kerennyt tapahtua, odotellaan innolla vuoden 2007 muutoksia :)

31.1.2007 16:32

Lostavat sivut, jatkakaa vaan samaan malliin! Ja hyvää uutta vuotta!

41.1.2007 16:40

Kyllä, ensi vuoden uudistuksia odotellaan. Jatkakaa hyvää työtä pojat.

51.1.2007 16:51

Innolla odotellaan seuraavia uudistuksia ja toivotaan että saadaan MBnetin etumatkaa kunnolla kiinni :)

Etusivuun ja navigointinäppäimiin on tullut jo totuttua :)

61.1.2007 21:30

Olisikohan kellään sattumalta screenshottia vanhasta ad:n etusivusta? Kun en muista enää kunnolla, että millainen se oli. Näyttää varmaan yhtä erikoiselta kuin tämä silloin kun tuli. :)

72.1.2007 06:34
82.1.2007 06:37

Tältä näytti Afterdawnin sivut alkuajoilta (2000): http://web.archive.org/web/2002110202590...FTOKEN=98018587
Tästä näkee lisää erilaisia Afterdawneja: http://web.archive.org/web/*/http://afterdawn.com

92.1.2007 08:15

Kiitos, en tiennytkään että tuollainen sivusto on olemassa. Nyt kyllä tämä näyttää paljon paremmalta kuin entinen. :D Vanha näyttää jotenkin tylsemmältä.

102.1.2007 15:03

Lainaus:
Etusivuun ja navigointinäppäimiin on tullut jo totuttua :)
Samaa mieltä.

Ja hyvää uutta vuotta, jatkakaa samaan malliin.

113.1.2007 08:22

Kiitos vain itsellenne vuosikausien hyvästä työstä. Afterdawn on todellakin osoittanut pysyvänsä ajan hermolla sekä sisältönsä että ulkoasunsa suhteen. Tämä on sivusto joka kannattaa tarkistaa tiheään tahtiin pysyäkseen kärryillä siitä mitä digiviihteen maailmassa tapahtuu.

Vuosi 2006 oli uutistensa osalta kyllä "mielenkiintoinen" mutta valitettavasti ei kauhean positiivisessa mielessä. Toivottavasti tästä vielä noustaan ja esim. tuleva hallitus todellakin ryhtyy korjailemaan to-lakia järkevämpään suuntaan edellisen hallituksen esittämän ponnen mukaan. Vaikka hallitus vaihtuu niin puolueet ja edustajat tuskin kovastikaan. Ja nyt ei kun odottelemaan että Wii-rahat on säästössä!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto