AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony BMG sopi rootkit-DRM tapauksen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.12.2006 06:04 Kommentteja (11)

Sony BMG sopi rootkit-DRM tapauksen Sony BMG Music Entertainment maksaa kalifornialaisille ja teksasilaisille kuluttajille sekä näille kahdelle osavaltiolle yhteensä yli 1.5 miljoonan dollarin korvaukset ns. rootkit-DRM CD-levyistä, joita se myi kuluttajille. CD-levyillä mukana tullut ohjelma asentui automaattisesti kun CD-levyn laittoi Windows käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen optiseen asemaan ja ohjelman tarkoitus oli estää levyjen luvaton kopiointi.
Valitettavasti käyttäjälle ei tästä kerrottu ja ohjelman poistaminen koneelta tuotti monelle käyttäjälle päänvaivaa. Tämän lisäksi ohjelman tekemät muutokset mahdollistivat tietyllä tavalla nimettyjen tiedostojen näkymättömyyden käyttäjille, joten troijalaiset ja haittaohjelmat saattoivat tämän takia naamioitua käyttäjän koneella, joka vaikeutti niiden löytymistä ja poistamista. Ongelmia aiheutti myös Sonyn julkaisema rootkit-DRM:n poistoon tehty työkalu, joka ei edes varsinaisesti poistanut tiedostoja ja asensi samalla vielä lisää ohjelmia koneelle. Sony julkaisi myöhemmin uudemman version ohjelmasta, jossa nämä epäkohdat oli korjattu.

Sovitut tapaukset koskevat sekä MediaMax että XCP tekniikoilla suojattuja CD-levyjä. Molemmat osavaltiot saavat 750 000 dollarin korvaukset ja kaikki käyttäjät, joille tuli ongelmia/vahinkoa rootkit-DRM:n poistamisessa ovat oikeutettuja 25-175 dollarin korvauksiin. "Yritykset jotka haluavat asentaa käyttäjän koneelle ohjelmia joiden tarkoitus on rajoittaa levyjen kopiointia on syytä ilmoittaa tästä käyttäjälle eikä piilottaa tätä tietoa. Yritysten tulee myös pitää huoli etteivät nämä ohjelmat aiheuta tietoturvaongelmia käyttäjälle" totesi Kalifornian oikeuskansleri Bill Lockyer lausunnossaan.

Lähteet:
BusinessWeek
Sony BMG CD Technologies Settlement

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

120.12.2006 7:04

Ai jaha! Taskurahoilla sitten selvisivät noinkin vakavasta kardinaalimunauksesta... jos olisi ollut joku yritysten välinen kinastelu, niin tappioasemaan jäänyt Sony olisi joutunut lisäämään summan perään pari-kolmekin nollaa.

Taas voideltiin halvalla tavalliset kansalaiset ja pian on kaikki unohdettu, jotta joku muu voisi yrittää ujuttaa jotain saamarin "ominaisuuksia" kulutustuotteisiin.

220.12.2006 8:27

Näinhän se menee.. mutta minkäs teet. Ei yksityis ihmisillä ole varaa taistella tuollaista ylikansallista suur-yritystä vastaan. Vaikka he voittaisivatkin. Jos haluaa isot korvaukset, pitää olla myös rahkeita pistää rahaa oikeus taisteluun.

320.12.2006 8:53

Kun kyseessä on mediamafian korvaukset kuluttajille, ei summat ole kuin marginaalisia yrityksen tulokseen verrattuna. Jos taas kyseessä olisi ollut yksityishenkilö joka olisi kyseisen palikan ujuttanut Sonyn järjestelmiin olisi summa todennäköiseen ollut 10 kertainen. Ja vain yhden jampan maksettavana.

420.12.2006 10:55

Niinhän tuo menee, jos satut maksamaan korvauksia firmalle, olet velkavankeudessa ikäsi..mutta jos firma joutuu maksamaan sinulle niin et saa edes maitolitraa sillä rahalla. Ja vielä sanotaan että ovat kohtuullisia ja paskat ovat...

520.12.2006 12:54

Lainaus:
CD-levyillä mukana tullut ohjelma asentui automaattisesti kun CD-levyn laittoi Windows käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen optiseen asemaan ja ohjelman tarkoitus oli estää levyjen luvaton kopiointi.
Lainaus:
Ongelmia aiheutti myös Sonyn julkaisema rootkit-DRM:n poistoon tehty työkalu, joka ei edes varsinaisesti poistanut tiedostoja ja asensi samalla vielä lisää ohjelmia koneelle.
Aika härskiä hommaa tommonen... ja korvaukset ovat tietysti aivan mitättömät.

620.12.2006 15:00

Ska tahtoo sataa useinmiten alaspäin. Yritysten välillä sitä kyllä osataan heitellä takaisinkin.
Saapi nähdä kun koittaa aika jolloin aletaan syöttämään rootkitteja yrityksiin...

720.12.2006 16:48

Pääsivät kuin koira veräjästä. korvaukset mitättömät vahinkoihin nähden. Valitettavasti sekään ei koskenut kaikkia tapauksia.

Nuo kopiosuojaukset ovat aiheuttaneet myös soitinten huolto reissuja.

Olen ottanut tänä vuonna jo kymmenestä autosoittimesta sisään jääneen "suojatun cd:n" pois. Sekään ei ole mikään ilmainen toimenpide. Hintaa tälle tulee tapauksesta riippuen 30-70€.

Näistä ei saa mitään korvauksia, eikä tietenkään takuukaan vastaa tälläisistä tapauksista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.12.2006 @ 16:51

820.12.2006 19:40

Miksi osavaltiot saivat korvauksia kuluttajia vastaan tehdyistä vääryyksistä?

920.12.2006 19:54

Koska osavaltiot haastoivat ne oikeuteen, asukkaidensa puolesta.

1021.12.2006 8:34

Aivan.

1122.12.2006 2:58

no on se aika jännää että ylipäätään saivat korvauksia, yleensähän sieltä tulee pelkkä pahoittelukirje...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto