AfterDawn: IT-alan uutiset

Sairaalat saavat kolme vuotta lisäaikaa digisiirtymään

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.12.2006 07:32 Kommentteja (11)

Sairaalat saavat kolme vuotta lisäaikaa digisiirtymään Suomen sairaalat saavat kolme vuotta lisäaikaa digitelevisiosiirtymäänsä kertoo Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessaan. Sairaaloiden on kuitenkin hankittava yleisiin tiloihinsa digitaaliset televisiovastaanottimet elokuun loppuun 2007 mennessä. Pidennetty siirtymäaika koskee siis potilastilojen televisioita, joissa voidaan muuntaa digitaalinen lähetys keskitetysti analogiseksi, jonka katselu onnistuu nykyisillä televisioilla. Näin ollen sairaaloissa analogiset televisiot toimivat vielä elokuun 2010 loppuun asti. Tarkemmin rajattuna muutos koskee vain sairaaloita, sairaaloihin verrattavia vuodeosastoja sekä ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia laitospaikkoja.
Sairaaloiden ja laitosten antennijärjestelmät kunnostetaan digikelpoisiksi ja digitaalisiin televisiovastaanottimiin siirrytään potilastiloissa portaittain. Yleisradion mukaan signaalin muuntaminen analogiseksi ei ole ristiriidassa julkisen palvelun velvoitteen täyttämisen kanssa, jonka mukaan Yleisradiolla on velvollisuus tuottaa kaikille suomalaisille yleisradio-ohjelmisto yhtäläisin ehdoin. Ongelmia aiheuttavat mm. näkövammaisten äänitekstitys ja tekstitykset, sillä ilman kattavia investointeja ei kaikkien mahdollisten yhdistelmien lähettäminen onnistu analogiverkossa, joten potilaiden voi olla tyytyminen osittain pelkästään suomeksi tekstitettyyn ohjelmaan.

Muutokseen on päädytty Kuntaliiton ja keskeisten televisiotoimijoiden kanssa käydyissä neuvotteluissa. Myös kaupallisen televisiotoiminnan harjoittajat ovat sitoutuneet tehtyyn muutokseen, joten potilaiden ei tarvitse tyytyä vain Ylen ohjelmistoon.

Lähteet:
Digitoday
Liikenne- ja viestintäministeriö

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

113.12.2006 8:09

Outoa hannailua. Millonkohan toi elokuu 2007 on lyöty lukkoon? Sairaalat on tiennyt jo pitkään muutoksesta ja siltikään mitään ei ole saatu aikaan. Voishan tollaset laitokset hoitaa omilla "lähettimillä", jotka ottavat digikanavat vastaan ja syöttävät analogistasignalia rakennuksen omaan TV-antenniverkkoon.

213.12.2006 8:59

Lainaus:
Voishan tollaset laitokset hoitaa omilla "lähettimillä", jotka ottavat digikanavat vastaan ja syöttävät analogistasignalia rakennuksen omaan TV-antenniverkkoon.
Niinhän tuossa vähän niinkuin meinataankin tehdä ->

Lainaus:
Pidennetty siirtymäaika koskee siis potilastilojen televisioita, joissa voidaan muuntaa digitaalinen lähetys keskitetysti analogiseksi, jonka katselu onnistuu nykyisillä televisioilla.

313.12.2006 10:33
nokandu
Inactive

@ lalli80
Tässä ei taida olla kyse hannailusta vaan kustannuksista. Sairaaloissa voi olla satoja televisioita, lisäksi uuden systeemin oppimisesta tulee varmasti vaikeaa, asiakkainahan on aika usein henkilöitä joita digiboksit eivät voisi vähempää kiinnostaa. L- ja vministeriöhän yritti ensin kieltää digisignaalin muuton analogiseksi kuten esitit mutta antoi nyt tuon 3 vuoden jatkoajan.

413.12.2006 11:07

nokandu, näin on. Sairaaloilla, kouluilla, suurilla vanhainkodeilla ja muilla tämän kaltaisilla on varmasti suurempiakin murheita kuin digiboxi. Omasta mielestäni näihin (ja toki muihinkin suuriin organisaatioihin) pitäisi saada analogiset lähetykset ilman mitään loppuaikoja. Jos sairaalaan ostetaan 200 uutta digiboxia hintaan 50€/kpl tulee hinnaksi 10 000 €. Sen rahan voi käyttää paremminkin!

513.12.2006 12:13

Ihan hyvä, että sairaalat saavat lisäaikaa... Itsekkin olin elokuussa peijaksen vuodeosastolla ja katselin siellä littutelkkua (kiitokset K1 :D). Ostavat sitten uudet telkkarit kun niissä on sisäänrakennetut digivirittimet.

613.12.2006 16:53

Nii kyl se hyvä on et sairaalat saa lisäaikaa. Siihen menee niin paljon aikaa niitten boxien asentamiseen ja laittamiseen. Potilaille sen on hyvä asia.

714.12.2006 12:26

Ajatellaan näin, että sairaalassa on apaut 200 telkkaria ja sitten ostetaan niitä 50e maksavia digibokseja ja tulee se 10 000 euroa. Noniin siihen meni kymppitonni ja samaan aikaan joku potilas makaa kuolemaisillaan sairaspedillä. Sillä 10 000 eurolla oltaisiin pystytty selvittämään lääke tautiin johon tuo potilas on kuolemassa. Ja lopulta potilas kuoli, mutta saipahan kuollessaan katsella televisiota... Ottaisivat nuo loppumisajat kokonaan pois.

816.12.2006 13:01

No onhan sitä ihminen ennenkin pärjännyt ilman televisiota. Toi on ihan syvältä että sopimuksia muutellaan kun jollain laitoksilla tulee ongelmia, onhan niillä sairaaloissa tietokoneet ni ois sit vaikka sieltä lähettänyt jotain ohjelmaa jos ei keran aikatauluissa pysytä ja onhan DVD keksitty.

917.12.2006 4:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kipe78:
No onhan sitä ihminen ennenkin pärjännyt ilman televisiota. Toi on ihan syvältä että sopimuksia muutellaan kun jollain laitoksilla tulee ongelmia, onhan niillä sairaaloissa tietokoneet ni ois sit vaikka sieltä lähettänyt jotain ohjelmaa jos ei keran aikatauluissa pysytä ja onhan DVD keksitty.
Ajattelitko yhtään kun kirjoitit vai annoitko vaan tajunnanvirran syytää tekstiä koneelle?

Syvältä on se, että yleensä kielletään keneltäkään muuttamasta digisignaalia analogiseksi ja välittämästä eteenpäin. Eipä taida Suomen lisäksi muita maita ollakaan, joka moisen kieltää. Muualla kaapeliyhtiöt kyllä välittävät ohjelman edelleen analogisena omaan kaapeliverkkoonsa.
Luuletkos, että olisi kovinkin halpaa hankkia sairaaloille oikeudet alkaa näyttämään leffoja DVD:ltä ja kytkemään ne DVD:t antenniverkkoon? Tekijänoikeusmafia veisi viimeisetkin lääkerahat välittömästi.
Mitähän tekemistä tietokoneilla on televisioiden kanssa? Lähetetään kuvaa potilaskertomuksista koko sairaalalle? Millähän niitä katsottaisiin? Vai käytkö nykäisemässä kytkennät tietokoneista kaikkiin telkkuihin, jotka potilashuoneista löytyy?
Onhan sitä tosiaan ennen pärjätty ilman telkkuakin, totta. Pärjättiin miten pärjättiin ilman keskuslämmitystä, sosiaaliturvaa, sairaaloita ja ambulanssejakin. Monille sairaalaan päätyville vanhuksille tai muuten liikuntakyvyttömille telkku on kuitenkin ainoa ajankuluke, mutta eihän se sinua koske tietenkään... tällä hetkellä.

Sopimus muuten tarkoittaa yleensä tilannetta, jossa ihmiset oikeasti sopivat keskenään jotakin. Kun toinen osapuoli yksipuolisesti päättää jotakin, kyseessä on ennemminkin määräys.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2006 @ 04:48

1017.12.2006 21:35

Joku järki sentään voitti, kun saatiin edes 3 vuotta lisäaikaa. Potilaiden hoitaminen onkin tärkeämpää kuin digi-töllöt.

Katsotaas vielä eteenpäinkin, etenkin eduskuntavaalien yli, ja millaiset päättäjät silloin päättävät...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2006 @ 21:39

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

1118.12.2006 7:52

No mutta pointtini tohon mun edelliseen viestiin että onhan sairaalassa kirjasto ja radiosta kuulee, jossei rahkeet riitä siirtymään määrä ajassa digiaikaan. "no onhan se kyl hyvä jos sairaalassa telsukin näkyy sitä tartvitseville.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto