AfterDawn: IT-alan uutiset

Turre Legal: Turun Finreactor-päätös osittainen pettymys

Kirjoittaja Jari Ketola @ 26.10.2006 08:54 Kommentteja (13)

Turre Legal: Turun Finreactor-päätös osittainen pettymys Turun käräjäoikeus tuomitsi tänään 21 yhteensä 32 syytteessä olleesta nuoresta miehestä Finreactor-vertaisverkkopalvelun ylläpidosta. Syyteet tiedostojen jakelusta hylättiin. Turre Legal puolusti kahdeksaa syytettyä, joista neljä vapautettiin kaikista syytteistä. Tuomiot olivat sakkoja, minkä lisäksi tuomittujen maksettavaksi yli 400 000 euron korvaukset oikeudenhaltijoille. Kyseessä oli tähän mennessä ylivoimaisesti suurin vertaisverkko-oikeudenkäynti Suomessa. Yksittäisiä Finreactor-palvelun käyttäjiä vastaan on lisäksi käynnissä lukuisia oikeudenkäyntejä eri puolella Suomea.
Herkko Hietanen Turre Legalista kommentoi: "Olemme luonnollisesti pettyneitä tulleisiin tuomioihin. Nähdäksemme ylläpidon roolia yliarvoitiin ja lisäksi hyvitysten tuomiseminen yhteisvastuullisesti käyttäjien teoista ei kohdista vastuuta oikein. Lisäksi edes alennetuissa hyvitysmaksuissa ei ole juuri järkeä, kun todellista haittaa ei ole syntynyt todistettavasti senttiäkään. Onneksi sentään vahingonkorvaussyytteet hylättiin selvästi perusteettomina."

"Tämä on vaarallinen linjaus", jatkaa Mikko Välimäki. Hänen mukaansa ylläpitovastuun merkitystä voi verrata esimerkiksi YouTubeen. "Kysymys on siitä, voiko Suomessa syntyä seuraava Internetin menestystarina. Tämän päätöksen valossa ei hyvältä näytä. Viime viikkoina erityisesti YLE on suhtautunut vihamielisesti uusiin palveluideoihin. Tästä he saavat epäilemättä lisää kipinää sodassa Internet-yrittäjiä vastaan", varoittaa Välimäki.

Myös Ville Oksanen löytää prosessista kritisoitavaa: "Oikeudenhaltijoiden tavoitteena on ollut koko ajan laajasti uutisoitu oikeudenkäynti menetelmiä kaihtamatta. Oikea tapa toimia olisi ollut vaatia ylläpitäjiä poistamaan tekijänoikeutta loukkaava materiaali palvelusta ennen yllätyksellistä poliisi-iskua. Tätä ei koskaan tapahtunut. Sen sijaan poliisi seurasi oikeudenhaltijoiden tutkintapyynnön jälkeen järjestelmän toimintaa kaikessa rauhassa samalla kuin väitetyt miljoonavahingot syntyivät."

"Tulemme kaikella todennäköisyydellä valittamaan tuomittujen osalta hovioikeuteen", lisää Oksanen ja jatkaa: "Vaikka käräjäoikeuden päätös olikin poikkeuksellisen laajasti perusteltu, siinä tulkittiin voimassa olevaa tekijänoikeuslakia nähdäksemme väärin - laki ei nykymuodossaan tunne välillistä vastuuta siitä, mitä yksittäiset käyttäjät Internetissä tekevät."

Lisätietoja:

Mikko Välimäki
050-5980498

Herkko Hietanen
050-3841634

Ville Oksanen
040-5368583

Turre Legal Oy
http://www.turre.com/

Oikeudenkäyntiä kommentoidaan myös Turren blogissa: http://www.turre.com/blog/

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

126.10.2006 9:56

ei sentää pettymys. näinhän se oletettiin menevän :D
no katotaaa mitä tuleva tuo.

226.10.2006 9:56

:( 400000/21=1904 jos akikille saman verran.

326.10.2006 9:58

joo sorry, jäi näkemäti toi yks nolla. paska mäihä.

426.10.2006 10:01

Todellakin voi pitää osittaisena pettymyksenä kun vertaa millaiset korvaukset tuossa tuomittiin varsinkin kun laskuperusteille ei ole minkään asteisia todisteita. Lisäksi korvausten perusteella todellakin puhutaan yksistä yhteiskunnan suurimmista vihollisista. Kiireesti pitäisi kirjata lakiin uusi pykälä, että yleisen edun nimissä jokainen "merirosvo" on ammuttava koneensa ääreen ennenkuin suurempia vahinkoja ehtii tapahtua.

*EDIT:typo*

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.10.2006 @ 10:03

home cooking is killing the restaurant industry

526.10.2006 11:39

Millä perustellaan noi vahinkojen suuruudet? Suoraan sillä jos joku on warettanu netistä jonkun leffan, niin lasketaan että ilman waretus mahollisuutta se olis ostanu kaupasta leffan jollai 30€? Tuskin kaikki jotka jotai warettaa ostais niitä tuotteita vaikka ei olis waretus mahdollisuuttakaan.

626.10.2006 12:29

Aika muikea summa tuli maksettavaks.. noh ei kannattas rikkoa laki ;)

726.10.2006 13:16

Lainaus:
Todellakin voi pitää osittaisena pettymyksenä kun vertaa millaiset korvaukset tuossa tuomittiin varsinkin kun laskuperusteille ei ole minkään asteisia todisteita. Lisäksi korvausten perusteella todellakin puhutaan yhteiskunnan suurimmista vihollisista.
Kaiketi siellä jokin peruste on ollut käytössä, esim latausmäärät. Muutoinhan sitä ei voitaisi päätöksessä mitenkään perustella jolloin koko ratkaisu olisi lainpuitteissa kestämätön.

Kaiketi jokainen joka imasee ohjelmistoja,elokuvia tai musaa ilman mitään maksua ymmärtää tehneensä jotain josta voi joutua vastuuseen.

Jos ei ymmärrä niin saattaa olla syytä tarkistaa omaa moraali puoltaan.
Tällä kertaa se olikin kuuntelija eikä artisti joka maksoi.


826.10.2006 13:43

Lainaus:

Kaiketi siellä jokin peruste on ollut käytössä, esim latausmäärät.
Sinällään tällä tarkoitin sitä, että koska vain rikoksen kohdalla tunnetaan termi avunanto ei se tässä tapauksessa täyty (turren mukaanhan tuomiot tulivat rikkomuksista) ei heidän pitäisi olla vastuussa muiden tekemistä rikkeistä. Näin ollen on erittäin vaikea todistaa, että he ovat syyllistyneet toimintaan joka on tuonut tappioita näin ja näin paljon, varsinkin kun miltei kaikki tähän asti asiaa tutkineet oikeusoppineet/professorit/yms ovat todenneet, ettei tässäkään mitä ilmeisemmin laskuperusteena käytetyt latausmäärät ole oikea tapa tätä toteuttaa. Kokonaisuutena näissä FR tapauksissa on tullut liian monilta osin ilmi asioita puntaroivien osaamattomuus teknisissä kysymyksissä ja kokemattomuus tämän kaltaisissa asioissa, että ainut oikea ratkaisu on viedä asia korkeampiin asteisiin. Nimittäin vaikka laki on muuttunut niin kyllä tästä ennakkoja ja käyttäytymismalleja haetaan tuleviin tapauksiin.

926.10.2006 14:00

Tekijänoikeusfasismi haisee mädän Lex Kampelan ohella.

Jos olisi kyse taposta, murhasta tai pysyvän vakavan vamman tuottamisesta niin silloin oikeus edellyttäisikin 99,9% varmaa näyttöä eikä varmasti tuomitsisi puukkotehdasta tai puukkojen myyjää (vaikka heidän tuotteitaan olisi veritöihin käytetty)!

Tekijänoikeusfasimille kun on tyypillistä että viihdekorporaatioiden sairasmielinen ahneus on paljon pyhempi asia kuin esim. kansalaisten henki ja terveys.

1026.10.2006 14:14

Lainaus:
Nimittäin vaikka laki on muuttunut niin kyllä tästä ennakkoja ja käyttäytymismalleja haetaan tuleviin tapauksiin.
Näin varmaan on siksi kaiketi vedetään raskaimman mukaan.

1126.10.2006 14:58

Tässä olisi hyvä mainita, että käräjäoikeuden päätöksessä puhutaan YHTEISVASTUULLISUUDESTA, joka tarkoittaa käytännössä sitä, ettei kaikkien tarvitse maksaa -> tosin päätöksessä mainitaan, ettei kukaan saa maksaa kuin 1/10 hyvityksistä (=10 henkilöä voi maksaa kaikki hyvitykset/vahingonkorvaukset)
Sakot ovat erikseen ja ne ovat pieniä verrattuna hyvityksiin eri firmoille.

Käräjäoikeuden päätöksestä:
...velvoitetaan YHTEISVASTUULLISESTI suorittamaan tekijänoikeuslain 57 º 1 momentin tarkoittamana kohtuullisena hyvityksenä - (teksti jatkuu summina eri yhtiöille: Adobe Macromedia Software 104.175 euroa, Autodesk 75.130 euroa jne)

Kunkin edellä mainitun vastaajan henkilökohtainen vastuu on kuitenkin enintään yksi kymmenesosa (1/10) edellä todetuista määristä eli jokaisen vastaajan on suoritettava kohtuullisena hyvityksenä enintään -> Adobe Macromedia Software LLC:lle 10.417 euroa jne

Yksi varma tapa olla maksamatta on ilmottautua varattomaksi. Jos oikein luen finlex.fi lakitekstiä nämä korvaukset vanhentuvat 10 vuodessa,jos ei maksa -> tekijänoikeuslaissa viitataan vahingonkorvauslakiin, josta päästään lakiin velan vanhentumisesta.

1227.10.2006 12:20

Nyt poliisilla varmaan löytyy aikaa etsiä noita vankilasta karanneita murhamiehiä+ raiskaajia. Hyvä kolhoosi Suomi..... vittu toivottavasti täältä pääse kohta muuttaa pois...

1331.10.2006 3:59

Foxyli oot täysin oikeessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon (17.1.2019 21:18)
Samsungin kymmenen vuoden Galaxy-taivalta juhlitaan 20. helmikuuta, jolloin tietysti luvassa on myös uusi Galaxy S10 -lippulaivapuhelin. Jonkin verran laitteesta tiedetään, mutta paljon on ....
1 kommentti
Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan (17.1.2019 19:11)
Microsoft on paljastanut virallisessa Windows-blogissa uusia tietoja tulevasta päivityksestä. Windows Insider -testaajille saapunut Windows 10 Insider Preview Build 18317 muuttaa erityisesti ....
1 kommentti
Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana (17.1.2019 16:51)
Suoratoistpalvelu Spotify on lisännyt mobiilisovelluksiinsa uuden Car View -näkymän, jonka tarkoituksena on helpottaa musiikkipalvelun käyttöä ajon aikana. Joku voisi sanoa, ettei puhelinta ....
Jollan uusin päivitys on nimeltään Sipoonkorpi Jollan uusin päivitys on nimeltään Sipoonkorpi (17.1.2019 13:39)
Suomalainen matkapuhelinyhtiö Jolla on julkaissut Sipoonkorpi nimisen päivityksen Sailfish-pohjaisille puhelimille. Pääosin päivitys keskittyy yhteyksien, turvallisuuden sekä käyttäjäkokemuksen ....
1 kommentti
Suomalainen älykiekko mukana KHL:n tähdistöottelussa Suomalainen älykiekko mukana KHL:n tähdistöottelussa (17.1.2019 11:53)
Jääkiekkoliiga KHL:n tähdistöottelussa hyödynnetään suomalaista älykiekkojärjestelmää. Tamperelaisen Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey on mukana 20. tammikuuta pelattavassa All-Star –ottelussa ....

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto