AfterDawn: IT-alan uutiset

Opetusministeriö ehdottaa tekijänoikeuskorvauksia kirjastotoimintaan

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.9.2006 13:01 Kommentteja (38)

Opetusministeriö ehdottaa tekijänoikeuskorvauksia kirjastotoimintaan Opetusministeriö on antanut eduskunnalle esityksen, jossa ehdotetaan että tekijänoikeuskorvauksien pitäisi koskea myös kirjastotoimintaa. Tekijänoikeuksia olisi tarkoitus laajentaa niin että oikeudenhaltijat saisivat korvauksia myös teostensa kirjastoissa tapahtuvasta lainaamisesta. Valtio on varannut kaksi miljoona euroa ensi vuoden budjetista näiden tekijänoikeuskorvauksien maksamiseen. Summa on miljoona euroa pienempi kuin opetusministeriön alkuperäinen ehdotus. Raha ei ole siis suoraan pois valtion harkinnanvaraisista kirjastoapurahoista, vaan on oma osansa budjetissa.
Laki koskisi kuntien yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainaamista. Laki ei siis koskisi tutkimusta ja opetusta palvelevia erikoiskirjastoja, joita koetettiin myös alun perin saada mukaan uuteen lakiin.

Lakiehdotuksessa ei ole vielä mainintaa millä perusteilla korvauksia saadaan ja kuka niitä jakaa. Tätä varten pitäisi rakentaa uusi järjestelmä joka huolehtisi tästä asiasta. Korvauksia tullaan ilmeisesti jakamaan lainamäärien mukaan ja korvauksille tulee ylä- ja alarajat. Korvauksiin olisivat oikeutettuja kaikki Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden kansalaiset. Korvauksista noin 10 % menisi tekijänoikeusjärjestöjen kulujen kattamiseen, joka tarkoittaisi käytännössä noin 200 000 euron lisärahoitusta tekijänoikeusjärjestölle. Koska korvauksiin on oikeutettuna monta eri tahoa, on epäselvää pystyttäisiinkö korvaukset jakamaan oikein ja mihin jakamattomat rahat päätyisivät.

Muutoksen takana on EU:n muuttunut tulkinta vuokraus- ja lainausdirektiivistä 92/100/ETY. Uuden tulkinnan mukaan kaikkia julkisia kirjastoja ei saisikaan vapauttaa korvauksista, kuten Suomessa on tähän asti toimittu.

Lähteet:
digitoday.fi
HS.fi

Edellinen Seuraava  

38 kommenttia

113.9.2006 13:16

Ja nämäkin 2miljoonaa olisi voinut antaa vaikka hyväntekeväisyyteen...

213.9.2006 13:29
AfterDawn Addict

Money makes the world go round. Niinhän se prkl vaan on, mikään ei ole pyhää.

313.9.2006 13:36

Money, money...voi helvetti onks ne ihan sekopäitä? tai siis onko siellä sellaisia jotka eiolisi sekopäitä? jos tuollai löytyisi vähemmän idiootteja.

413.9.2006 13:55

Tämäkin sairaus johtaa lopulta siihen, että kirjastot muuttuvat vuokraamoiksi. Ja ellei todellakin vastarinta ole niin suurta, että tällainen pelleily yksinkertaisesti murskataan niin seuraukset voivat olla mitä vain. Käytännössä tätä menoa aletaan olla tilanteessa, jossa on kaksi vaihtoehtoista tulevaisuutta. Toisessa kerrotaan pappana kiikkustuolissa juttuja esim. "myyttisistä kirjastoista", joista sai lainata yleisen sivistyksen edistämiseksi materiaalia korvauksetta ja lapset tuskin edes uskovat sellaista maailmaa olleen. Toinen vaihtoehto on, että kerrotaan tästä tekijäoikeuslain nimellä kulkevasta kulttuuria ja sivistystä tappavasta ja turrusttavasta syöpäkasvaimesta, joka aikanaan terrorisoi maailmaa ja vapaan tiedon maailmaan syntyneet lapset eivät taaskaan ole uskoa kuulemaansa. Itse mieluummin kertoisin jälkimmäistä.

Jokainen voi nimittäin miettiä hiljaa minkälainen vaikkapa Alexandrian kirjasto olisi aikanaan ollut jos paikallisia tekijänoikeusvouhkia olisi ollut olemassa ja heillä apunaan mustaa_valkoisella -direktiivit ja Vienonen_Karpela_Saarela_"keksi tähän seuraava".

513.9.2006 14:09

Taas kerran valtio pistää kansalaisia kuivana kakkoseen ja suomalaiset ottaa vastaan inisemättä. Ei tästäkään ole muuta kuin haittaa Suomen kansalaisten sivistykselle. Ja valtiovalta vielä ihmettelee miksi ihmiset warettaa...

613.9.2006 14:37

Jo on aikoihin eletty. Kirjastoja on ollut kautta mailman sivun. Muinaisessa Rooman valtakunnassa oli kirjastoja joissa sai lukea ilmaiseksi kirjoja. Ei kirjallisuus lopu lainaamisen takia, mutta voi hyvinkin loppua jos kukaan ei voi tutustua kirjallisuuteen. Kun ei ole lukenut yhtään kirjaa vaikka lainaamalla kirjastosta ei varmastikaan niitä osta. Ilmeisesti silloin TO-järjestöt ovat tyytyväisiä.

Vanha sanonnat sanoo: Minkä taaksensa jättää sen edestään löytää. Joka toiselle kuoppaa kaivaa hän lopulta siihen itse lankee. Ahneella on paskanen loppu.

713.9.2006 15:07

Tämähän olisi sitten vissiin yksi valtiollisen tuen muoto tekijänoikeusmafialle, noin 200 000 e vuosittain jotta voivat lahj.. eikun lobata lisää ministereitä ja virkamiehiä.

813.9.2006 15:20

kyllä on taas ministerit keksiny helkkarin hyvän paikan jonne minne työntää kansalaisten verorahoja...

913.9.2006 15:33

Näytinpä tämän mutsilleni joka on kirjastonhoitaja ja oli tuo aika vihanen noille päättäjille :) Sanoi että miks ihmeessä opetusministeriö menee tommosia ehdottelemaan kun senhän on tarkoitus tukea ja edistää oppimista/opiskelua eikä se näin oiken käy. Koko minesteriöhän toimii omaa tarkoitustansa vastaan. Tämmöistä se raha tekee.

1013.9.2006 16:37

Mikä helvetti siinä on, että opetusministeriö pyllistää kokoajan tekijänoikeusjärjestöjen suuntaan. Ne lobbaripellet ei tarvitse yhtään enempää rahotusta.

1113.9.2006 16:47
Daziron
Inactive

Aika törkeetä tällainen anastus jo. Totaalitarismi nostaa päätään. RÖYHKEÄÄ!!

1213.9.2006 16:50

No ajat muuttuu ja lait muuttuu kaiken mukana.

1313.9.2006 17:03

Ei prkl. Joskus käy mielessä että kaikki oikeudet hevariin.

1413.9.2006 18:15

Nimetään sitten uusi lautakunta tutkimaan ja pohtimaan ketkä sitä tukea sitten tulee saamaan. Saadaan samalla lisää kuluja aikaiseksi ja rahat pois kaikesta muusta tarpeettomasta kuten terveydenhuolto ja poliistoiminta, koska jostain ne 2 miljoona on pois.

1513.9.2006 20:19

Lainaus:
Grapleri (Newbie) 13.9.2006 15:15 Lähetä käyttäjälle yksityisviesti
Nimetään sitten uusi lautakunta tutkimaan ja pohtimaan ketkä sitä tukea sitten tulee saamaan. Saadaan samalla lisää kuluja aikaiseksi ja rahat pois kaikesta muusta tarpeettomasta kuten terveydenhuolto ja poliistoiminta, koska jostain ne 2 miljoona on pois.
Sairaanhoidosta kyllä poistetaan rahoja aika tiuhaan tahtiin.. Itse odotin leikkausta 4kk koska vaivani ei ollut lekurin mielestä "tarpeeksi vakava". Jos tuo pari miljoonaa lähtisi pois esim. Isojen herrojen taskuista niin johan olisi itku kurkussa.

1613.9.2006 20:21

Yleensä en vaivaudu kommentoimaan tämänlaisia uutisia, mutta tämä on jo törkeää. Järjestelmän ja byrokratian rakentamiseen ym. kuluihin hupenee varmasti huomattavat summat rahaa. Rohkenen myös epäillä, että valtiovalta ei anna korvaussummien nousta kovin korkeiksi "korvauksille tulee ylä- ja alarajat.", joten hyötysuhde jää luultavasti pieneksi. Eurot hupenevat byrokratian ruosteisiin, mutta niin vinhasti pyöriviin rattaisiin.

Kyseessä on siis jälleen käytännön kannalta hyödytön toimenpide. Parempi keino olisi suora tuki sisällöntuottajille. Kikkailu muistuttaa etäisesti valtion tulonsiirtoja.

Seuraava ohi aiheen:
Esimerkiksi mitä järkeä on verottaa ihmisiä, joiden tulot ovat alle toimeentulorajan? Ja sitten po. henkilö joutuu hakemaan kelalta toimeentulotukia (käytännössä omia rahojaan).Tuloraja yksinkertaisesti liian pieni.

Jonkun pitäisi sanoa tekijäinoikeusjärjestölle/opetusministeriölle, kuuluisan kyläkauppiaan sanat: "Ei noilla vielä kuuhun mennä."

ps. Toivon mukaan kirjastot eivät sentään tule maksullisiksi, niin kuin joku aivoton poliitikko kehtasi taannoin ehdottaa.

1714.9.2006 5:06

Ei voi muuta sanoa kun:

Mitä vit**a...

1814.9.2006 6:23

Kohta tulee varmaan hengitys vero. Jos et maksa niin sitten tulee iso turtles ja puristaa pillistä. Kyllä tää suomi on menossa ihan päin v**tua.

1914.9.2006 7:03

Muistakaa äänestää seuraavissa eduskunta vaaleissa ;)


Q9550 / Asus P5Q-PRO / Gainward 4850 / DDR2 Kingston HyperX 8GT / Zalman ZM600-HP Silent 600W / SATAII 2TB

Bite IT!
Fight IT!

2014.9.2006 7:08

Jyrki JJ Kasvi Opetusministeriksi...sais vähän tolkkua näihin vitun tekijänoikeus farsseihin.


Give a man a fish and you feed him for a day.
Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

2114.9.2006 12:46

Voi vitjat vaan, sanon minä!

2214.9.2006 14:11

Hitsin hitsi, ei tähän voi muuta sanoa.

2314.9.2006 14:14
AfterDawn Addict

Vaikka Kasvi onkin "väärän" puolueen miehiä niin tuntuu hänellä yleensä tämäntyyppisiin asioihin olevan niitä oikeita mielipiteitä, joten yhdyn Lalli:n mielipiteeseen.

2414.9.2006 15:10

Yhteiskunnassa tapahtuu muutoksia aina, aina ne eivät tosin mene yhteisen hyvän suuntaan. RIAA voisikin haastaa kaikki julkiset kirjatot oikeuteen, nehän penteleet ovat jakaneet tekijänoikeus tavaraa jo vuosikausia ja vielä ilmaiseksi perhele.

Ainiin, mutta kun kirjastot on laillisia. Ainiin, mutta niin ovat olleet monet muutkin vaikkapa nettisivustot, kummasti on sivustoja suljettu ja korvauksia makseltu.

Kaikki kirjastot kiinni äkkiä yleisen edun nimissä!

2514.9.2006 15:32

taitaa olla niin jos korvaukset maksetaan lainauksien mukaan niin voi olla että dan brown ja kumppanit saavat suurimman siivun mutta "pienemät kirjat"jäävät nuolemaan näppejään.

eli onko tämä edes kirjasto tarkoitus ?

2614.9.2006 16:38

Niin, kyllähän jokkut pässit on ylpeitä sanoessaan: "Suomi on euroopan amerikkalaisin maa". Taitavat olla oikeessa. U.S.A.=E.U.

2714.9.2006 17:50

Olisikohan oikein verrata kyseisiä tapahtumia mitenkään lapuanliikeeseen...

No mutta, kaikesta pahasta seuraa jotain hyvääkin, muistakaa se.

2814.9.2006 18:59

Lainaus:
No mutta, kaikesta pahasta seuraa jotain hyvääkin, muistakaa se.
Ai tyyliin. Mikko Alatalo julkasee taas uuden levyn, jota ei edes tammerkosken juntit kuuntele. Jipii!

2914.9.2006 20:08
AfterDawn Addict

Onkohan tässäkin Karpela takana kun eikös hän opetusministeri ole joten luonnollisesti voisi kuvitella työskentelevän opetusministeriössä.

| P5W DH Deluxe | E6400 @3.0Ghz | 4GB DDR2 @ 750mhz | GF 8800GT 512MB | Vista Ultimate x64 |

3014.9.2006 20:59

10v. päästä kirjastossa käyvät vain rikkaat kultturellit ihmiset koska heillä on varaa lainata kirjoja. Suomesta katoaa ns. hyvinvointi valtion "status" kun kaikki ihmisille ennen kuuluneet perusoikeudet laitetaan maksullisiksi. Kohta metsään mennessä joutuu maksamaan "metsäveron" ( samana tapainen kuin kalastuskortti) jolla on sitten lupa samoilla. Tietenkin se on aivan sama käytkö metsässä vai et mutta joudut maksamaan kuienkin.

3114.9.2006 21:24

Nyt taitaa olla todellakin parasta että en sano tähän uutiseen liittyvää kommenttia ollenkaan..

3215.9.2006 13:07

Taas ne yrittää

3315.9.2006 13:24

Just. Eli kirjasto ostaa kirjan, lainaa sen ja maksaa lainaamisesta tekijänoikeuskorvaukset!? Tämä on TODELLA pöhköä. Pian jos lainaat naapurille keittokirjaasi, sinut haastetaan oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta.

3415.9.2006 21:55

Kyllä toisaalta naurattaa koko teoston touhu ja oikeesti ei. Kohtuullinen summa, mitä kerätään per kappale/elokuva olisi kansalaisen keskipalkka ja loppu vuodesta laskettaisiin uudet taksat. Tippuis varmaan aika paljon teoston osuus levyjen hinnoista. Nyt porukka valittaa, jos elokuva ei tuota yli 100 miljoonaa voittoa, vaikka näyttelijät eläis loppu elämän yhden leffan palkoilla. Siis lähinnä ulkomailla. Ja miksi me maksettaisiin niille vielä lisää.

3517.9.2006 9:30

näyttäis olevan antti kalliomäki opetusministerinä tällähetkellä ministeriön sivuston mukaan.

3618.9.2006 8:28

Lainaus:
Korvauksista noin 10 % menisi tekijänoikeusjärjestöjen kulujen kattamiseen
tuo kohta kai siinä eniten häiritsee. miten voi olla, että olemassaolevan järjestelmän laajentaminen syö noin valtavan määrän rahaa. voi kun se raha menisikin lyhentämättömänä "perille", eli artistille tahi teoksen tekijälle. mutta kun se on niin kovin, kovin pieni osa mikä sinne asti päätyy.

3718.9.2006 10:18

Ihmetyttää vaan kun muutama sata vuotta on pärjätty vanhalla systeemillä, ja nyt, kas kummaa tartteis saada lisää rahaa..? mut eikös me kunnallisveron ja valtion muodossa olla kustannettu tällaiset yleishyödylliset ja yleis-sivistävät palvelut? joskus aikanaan nähtiin nenää pidemmälle näidenkin tuoma hyöty, mutta eihän meidän suomalaisten enää tarvitse itseämme sivistää eihän?

3822.4.2007 10:38
Henull
Inactive

Ei jumalauta oikeesti.. Tehään massamuutto pois suomesta? Huomasivatkoha sitte että vois perkele vähän miettiä mistä sitä rahaa revitään ja mihi sitä tungetaa..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto