AfterDawn: IT-alan uutiset

BitTorrentin 4.20 versio julkaistu

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.6.2006 08:55 Kommentteja (11)

BitTorrentin 4.20 versio julkaistu Alkuperäisestä BitTorrent-ohjelmasta on julkaistu uusi versio. Uuden version tärkein ominaisuus koskee internet-operaattoreita, jotka voivat nyt tehdä oman BitTorrent-yhteensopivan välimuistipalvelimen. Tämä mahdollistaa internet-operaattoreille suuria säästöjä kuluissa, sillä arvioiden mukaan BitTorrentin osuus on jopa 60% kaikesta internet-liikenteestä. Välimuistipalvelin toimii käytännössä siis BitTorrent-verkon Seedina jakaen suosituimpia tiedostoja saman verkon asiakkaille, jolloin ulkoverkon käyttö vähenee ja ulkoverkon käyttökulut laskevat.
Aikaisemmin operaattoreilla on ollut vähän vaihtoehtoja kasvavan P2P-liikenteen tuomiin ongelmiin. Vaihtoehtoina on ollut lähinnä nopeampien yhteyksien hankkiminen tai P2P-liikenteen rajoittaminen. Lopputuloksena on siis ollut enemmän kustannuksia tai vihaisia asiakkaita, kun asiakas ei ole päässyt hyödyntämään maksamaansa internet-yhteyttä täydellä kapasiteetilla.

Uusi tekniikka tunnetaan Cache Discovery Protocol nimellä ja suurella todennäköisyydellä ominaisuus löytyy hyvin pian myös muista BitTorrent-asiakasohjelmista. Se että kuinka moni operaattori aikoo tekniikan ottaa käyttöön on vielä auki, mediateollisuuden edustajat voisivat nähdä asian piratismin tukemisena, vaikkakin internet-operaattorit eivät ole vastuussa välimuistipalvelimien sisällöstä. Aikaisemmin vastaava koitti Joltid yritys PeerCache-tekniikalla, joka ei kuitenkaan yleistynyt. PeerCache tekniikka oli kuitenkin tarkoitettu Emule ja Kazaa ohjelmille, joten BitTorrentin suuri suosio antaa ainakin paremmat mahdollisuudet uuden tekniikan yleistymiseen.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

123.6.2006 12:20

loistavaa!!

223.6.2006 12:58

Loistavaa tosiaan!

323.6.2006 20:23

Torrentti senkun kehittyy ja vahvistuu,ja hyvä niin.

423.6.2006 23:58

Eikös tää ominausuus oo ollu Azureuksessa vaikka kuinka kauan?

524.6.2006 16:55

Ei taida tulla käyttöön, ainakaan Suomessa... Rahaa kyl halutaan säästää, mut piratismi ja terrorismi on 2000-luvun kommunismi :D

625.6.2006 13:51

No piratismihan on perusajatukseltaan sama asia kuin kommunismi. Ajatuksena, että kaikkien on saatava samat edut työstä ja koulutuksesta huolimatta. Turha sitä on kierrellä, mutta hei onhan kommunismi aatteista kaikkein hienoin, mutta koska se ei systeeminä toimi. Eikä kukaan voi perustella, että piratismissakaan olisi mitään muuta järkeä kuin oman kukkaron etu. Warettaminen on varastamista, kaikkien on hyvä tiedostaa se.

725.6.2006 14:29
jarzza
Inactive

No tämä uudistus ei varmaankaan lisää,jos ei vähennäkkään:)warettamista. Vähentää kuitenkin verkkoliikennettä,jos operaattorit ottavat sen käyttöön.

825.6.2006 23:58

aitzo:

Quote:
Warettaminen on varastamista, kaikkien on hyvä tiedostaa se.
Kopioiminen ei ole varastamista. Jos Harry Potter taikoo naapurin autosta kopion itselleen, niin naapurilla on edelleen autonsa. Se on ihan eri asia kuin jos autovaras olisi kähveltänyt naapurin auton. Eri asia onkin sitten taloudellisen vahingon syntyminen autotehtaalle, jota voi syntyä vain jos kopioimisen vuoksi alkuperäisten myyminen kärsii. Ja itse uutiseen liittyen... Hyvä että P2P-sovellukset kehittyvät tietoliikenneystävällisemmiksi. Lähettäjä on vastuussa paketin sisällön laillisuudesta, eikä posti. Sama pätee myös tietoverkoissa. Eihän edes USA:ssakaan ole postilaitosta haastettu oikeuteen vaikka se on välittänyt pommeja, pernaruttoa, huumeita jne... (Tosin tuolloin onkin ollut kyseessä ihmisten henki ja terveys, eikä viihdeteollisuuden pyhän ahneuden vaarantaminen.)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2006 @ 00:11

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

926.6.2006 17:45

Quote:
aitzo:Warettaminen on varastamista, kaikkien on hyvä tiedostaa se.
No mitäs se on jos suuryritykset nostavat yhteisesti hintoja, mutta eivät tarjoa mitään uutta kuluttajille.Kartelli? Tekniikka kehittyy ja CD:n tekokustannukset sen kun pienenevät, mutta hinnat vain kohoavat. Ei ymmarra. Omasta mielestäni warettamista ei edes olisi tällaisessa mittakaavassa jos hinta kohtaisi tarjottavan laadun. Joskus vastaan tulee levyjä joista olen valmis pulittamaan 20-25€, mutta 9/10 levystä jää kyllä hyllyyn. Kuluttajat olisivat valmiita maksamaan 10-15€ ja olen täysin varma, että levyjen myynti lähtisi jälleen kasvuun. BitTorrent yms. ovat upean teknologian mestariteoksia ja vain hullut levy-yhtiöt ovat niitä, jotka eivät tätä tiedosta ja käytä hyväkseen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2006 @ 17:48

1027.6.2006 15:43

Vähän offtopic, mutta silti: aitzo: "Turha sitä on kierrellä, mutta hei onhan kommunismi aatteista kaikkein hienoin, mutta koska se ei systeeminä toimi." Mitä tuosta pitäisi ymmärtää? Lauserakenteet ihan perseellään eikä mitään tolkkua koko jutussa. Jos ideana olisi nyt sanoa, ettei kommunismi toimi, niin ikävä kyllä en olisi noin varma tuostakaan asiassa. Työllisyys on ollut 100% vain itsevaltiaiden ja kommunismin alla. Demokratia on mielestäni yhtä kehno hallintomuoto siinä missä muutkin. Asioilla on aina monia eripuolia, eikä pidä koskaan katsoa mustavalkoisesti warettamistakaan.

1128.6.2006 8:49

mic82: "Omasta mielestäni warettamista ei edes olisi tällaisessa mittakaavassa jos hinta kohtaisi tarjottavan laadun. Joskus vastaan tulee levyjä joista olen valmis pulittamaan 20-25€, mutta 9/10 levystä jää kyllä hyllyyn. Kuluttajat olisivat valmiita maksamaan 10-15€ ja olen täysin varma, että levyjen myynti lähtisi jälleen kasvuun." Aivan!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto