AfterDawn: IT-alan uutiset

Ranskan uusi tekijänoikeuslaki sallisi kopiosuojauksen murtamisen?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 14.3.2006 05:54 Kommentteja (9)

Ranskan uusi tekijänoikeuslaki sallisi kopiosuojauksen murtamisen? Tekijänoikeuslain uudistaminen jatkuu Ranskassa, jossa keskustelu on saanut värikkäitä piirteitä. Radikaaleimmat esitykset jättituomioista ja kiinteistä kuukausimaksuista ovat laantumassa laimeiksi sakoiksi. Pinnalle on kuitenkin noussut uusi mielenkiintoinen esitys, joka sallisi mm. iTunesin kopiosuojauksen murtamisen, jos murtaminen tehtäisiin toiselle laitteelle kopiointia varten.
Ranskassa suunnitellun lakiesityksen perusteena on, että kuluttajalla pitää olla mahdollisuus käyttää hankkimaansa sisältöä myös kilpailevissa laitteissa. Näin ollen olisi sallittua murtaa sellaiset kopiosuojaukset, jotka estävät kopioinnin. Tällainen on esimerkiksi Applen käyttämä DRM-järjestelmä sen iTunes-musiikkikaupassa.

Mikäli lakiesitys menisi tällaisenaan läpi, voi Apple hyvinkin vetäytyä Ranskan markkinoilta. Muuten vaarana on murto-ohjelmien leviäminen myös sellaisiin maihin, joissa laki ei ohjelmien käyttöä salli.

Esitys on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Kuluttajien etujärjestö UFC-Que Choisir luonnollisesti liputtaa kuluttajan asemaa parantavan lakiesityksen puolesta, mutta ranskalaiset artistit sen sijaan ovat ilmaisseet huolensa lain mahdollisista vaikutuksista. Artistit, muun muassa Charles Aznavour ja Jean-Michel Jarre, sanovat esityksen olevan epäreilu sisällön luojille sekä katastrofaalinen uusien lahjakkuuksien rahoituksen ja kehityksen näkökulmasta. Vaarassa ovat myös ranskalaisen musiikin monipuolisuus ja uusiutumiskyky, artistit pelkäävät.

Tekijänoikeuslain käsittely on edennyt ranskassa myös muilta osin. Aiemmin maassa esitettiin, että musiikin levittäminen Internetin vertaisverkoissa sallittaisiin pientä, noin 10-20 euron kuukausimaksua vastaan. Luvattoman levityksen pois kitkemiseksi suunniteltiin jopa 300 000 euron sakkoja ja vankilarangaistuksia.

Molemmista esityksistä on kuitenkin luovuttu, ja tilalle on esitetty laimean tuntuisia 38-150 euron sakkoja. Vankilarangaistus uhkaisi toki edelleen laajamittaisesti suojattua materiaalia levittäviä ja kopiosuojauksia rikkovia henkilöitä.

Ranskan kulttuuriministeri Renaud Donnedieu de Vabres on myöntänyt nyt esitetyn lain olevan kompromissi. Lakiesityksen käsittelyn on tarkoitus jatkua tämän viikon torstaina, jolloin äänestetään mm. "iTunes-pykälästä" eli kopiosuojauksen kierron sallimisesta kilpailun nimissä.

Lähteet:
BBC News
Yahoo!

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

114.3.2006 6:53

Oho mistäs nyt tuulee? "Ranskassa suunnitellun lakiesityksen perusteena on, että kuluttajalla pitää olla mahdollisuus käyttää hankkimaansa sisältöä myös kilpailevissa laitteissa" Tämä pitäisi olla jo itsesyään selvyys...

214.3.2006 8:19

Taitaa mennä samanlaiseksi soutaa ja huopaa systeemiksi suomessakin kunhan ne nyt joskus saavat käsiteltyä nuo ennakko tapaukaset. Toivottavasti suomessa sentään osattaisiin sallia varmuuskopioiden teko, vai onko se vielä laillista kun ei näistä todellakaan tiedä :D

314.3.2006 9:55

Onhan tuo totta, että parempaan päin nyt tuokin on, mutta ei tuo suuri myönnytys ole tehdä lakipäätös asiasta jonka pitäisi olla itsestään selvyys. Sen sijaan se, että tuo kuukausimaksu periaate kariutetaan taas kerran osoittaa taas erittäin heikkoja lahjoja ymmärtää päätettävistä asioista tuon taivaallista.

414.3.2006 13:11

Hyvä, että Apple laitetaan kuriin.

514.3.2006 13:43

Kuulosttaa melko radikaalilta, mutta kun huomioidaan tosi asiat tilanne on toinen. Ranskalaisten autoissa on enenmistössä sellainen soitin, joka ei soita "suojattua cd:tä" lainkaan. Lähes poikkeuksetta se on integroitu laite, joten sitä ei voi vaihtaa. Muistitikun käyttö mahdollisuuskin on uusissa vakiona. Vielä kun tähän lisätään ranskalainen mentaliteetti on soppa valmis. Hehän nuosevat helposti parrikaadeille ja lain kunnioitus on jo nytkin vähän niin ja näin. Vaikeetahan se silloin on.

615.3.2006 6:31

"Hyvä, että Apple laitetaan kuriin." Tässä ollaan laittamassa ahneita musiikkifirmoja kuriin. Kopioinnin eston postamisesta puhutaan. Ei taida pieni pääsi (tai iso, mutta silloin puuttuu täytettä) riittää näin suurille ajatuksille :)

716.3.2006 9:38

Jos laissa sallitaan kopiosuojauksen murtaminen mihin kopiosuojauksia enää edes tarvittaisiin? Tarvitsevatko suuret mediayhtiöt lain sille ettei tarvitse toimia idioottimaisesti? Monet täälläkin kirjoittavat ovat jo useampaan otteeseen todenneet kopiosuojausten hyödyttömyyden varsin perustellusti. Jos kopiosuojauksien murtaminen tulee sallituksi niitä tekevät voisivat siirtää työ- ja raharesurssejaan hyödyllisempään tarkoitukseen esim. omien tuotteiden parannuksiin ja hintojen alentamiseen.

816.3.2006 20:49

"Vankilarangaistus uhkaisi toki edelleen laajamittaisesti suojattua materiaalia levittäviä ja kopiosuojauksia rikkovia henkilöitä." Eikös nimenomaan iTunesin kautta levitetä suojattua materiaalia aikastas laajamittaisesti ja järjestelmällisesti? Ja tahkotaan vielä rahaakin mokomasta toiminnasta.

918.3.2006 2:22
robingood
Inactive

"Hyvä, että Apple laitetaan kuriin." Tässä ollaan laittamassa ahneita musiikkifirmoja kuriin. Kopioinnin eston postamisesta puhutaan. Ei taida pieni pääsi (tai iso, mutta silloin puuttuu täytettä) riittää näin suurille ajatuksille :) HEHEHE!! ASIAA KORPEAJA!! JUUH,KYSE ON TODELLAKIN VAIN ISOJEN LAFKOJEN VEDÄTYKSESTÄ!! MUA EI KIINNOSTA ANTAA NIILLE MASSEJA VAAN VERTAISVERKOT RULLAA... ARTISTIEN OMAA MOKAA KUN EI TAJUA LAITTAA TUOTOKSIAAN SUORAAN VERKKOON JOSTA VOI OSTAA -70% HINNALLA SUORAAN JA JÄTTÄÄ KAIKKI VÄLIKÄDET POIS. SAMA KOSKEE KAIKKEA NYKYJÄÄN OLI TUOTE MITÄ TAHTOJAAN, VÄLIKÄDET IMASEE SUURIMMAN OSAN SITTEN VEROTTAJA JA TUOTTAJA SAA VAIN RIPPEET!! HERÄTYSTÄ VAAN KANSALAISET:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto