AfterDawn: IT-alan uutiset

Mr. & Mrs. Smith -DVD:ssä rootkit-kopiosuojaus

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 15.2.2006 07:36 Kommentteja (24)

Mr. & Mrs. Smith -DVD:ssä rootkit-kopiosuojaus Kuluttajien luottoa mediayhtiöihin vavisuttanut rootkit-kopiosuojausfarssi on saamassa jatkoa, nyt tosin jo DVD-muodossa. Mr & Mrs. Smith -elokuvan Saksassa myytävästä DVD-versiosta on nimittäin löytynyt rootkit-ominaisuus. Levyllä käytetään korealaisen Settecin Alpha-DVD-kopiosuojausta, joka piilottaa oman prosessinsa käyttäjältä. Asiasta uutisoivat Digitoday ja saksalainen Heise Online.
Heise Onlinen mukaan Alpha-DVD-kopiosuojaus pyrkii estämään levyn kopioinnin kahdella tavalla. Levyllä on ensinnäkin mukana viallisia sektoreita, joiden on tarkoitus estää levyn rippaus ja lukeminen. Toisena suojakeinona on huolta herättävä ja kyseenalainen rootkit-ominaisuus, eli levy asentaa koneelle tiedostoja, jotka se sitten kätkee järjestelmältä ja käyttäjältä.

F-Securen mukaan Alpha-DVD ei tosin piilota rekisterimerkintöjä tai tiedostoja, kuten Sonyn XCP-rootkit teki, vaan ainoastaan kopiosuojausohjelman prosessin käyttäjältä. Kopiosuojaus ei myöskään ole F-Securen mukaan yhtä suuri riski kuin Sonyn rootkit oli.

Digitodayn mukaan F-Secure on vahvistanut, että piilo-ominaisuus on käytössä ainakin Mr. & Mrs. Smith -elokuvan Saksassa kaupoissa olevalla DVD:llä. Heise Online täydentää, että samainen kopiosuojaus on käytössä myös toisella elokuva-DVD;llä, poliisitrilleri Edisonilla. Elokuvaa on myyty jo yli 50 000 kappaletta.

Alpha-DVD-suojausta ei tiettävästi ole käytetty millään Suomessa myynnissä olevalla DVD:llä. Alpha-DVD:n suunnitellut Settec on yhdessä elokuvan Saksassa julkaisseen Kinoweltin kanssa julkaissut ohjelman, joka poistaa suojauksen asentamat komponentit käyttäjän koneelta.

Toivottavasti Alpha-DVD-suojaus jää yksittäiseksi erehdykseksi elokuvayhtiöiden osalta, sillä vaikka tarkoitus on hyvä, on tällaisten tapausten lopputulos yleensä kaikille vahingollinen. Suurimman vahingon kärsivät yleensä ne, jotka eivät todennäköisesti yrittäisikään levyä kopioida. Tämä käyttäjäryhmä on nimittäin useimmiten täysin avuton ja tietämätön tällaisten tietoturvariskien suhteen. Sen sijaan niitä, jotka levyn haluavat kopioida, ei tällainen kopiosuojaus todennäköisesti hidasta ollenkaan.

Onkin helppo yhtyä F-Securen lausuntoon tilanteesta: "Viestimme mitä tahansa ohjelmistoja valmistaville ohjelmistoyhtiöille on selvä. Asioiden piilottamista käyttäjiltä, erityisesti järjestelmän ylläpitäjältä pitäisi aina yrittää välttää. Se harvoin palvelee käyttäjän tarpeita ja useissa tapauksissa aiheuttaa helposti haavoittuvuuden."

Lähteet:
Digitoday
Heise Online

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

115.2.2006 7:48

Quote:
Suurimman vahingon kärsivät yleensä ne, jotka eivät todennäköisesti yrittäisikään levyä kopioida. Tämä käyttäjäryhmä on nimittäin useimmiten täysin avuton ja tietämätön tällaisten tietoturvariskien suhteen. Sen sijaan niitä, jotka levyn haluavat kopioida, ei tällainen kopiosuojaus todennäköisesti hidasta ollenkaan.
Eli kysymys kuuluu, että mitä järkeä siis? Faktaa on, että jotain kopiosuojauksia levy-yhtiöiden pitää keksiä, mutta miksi tehdä sellaista, joka saattaa aiheuttaa vahinkoa tuotteen ostajalle..

215.2.2006 8:45

Jäi epäselväksi, oliko tuosta kopiosuojauksesta tiedotettu elokuvan kansipaperissa. Jos ei, niin aika tylyä meininkiä.

315.2.2006 9:17
Lamba
Inactive

Taitaa jäädä monelta hankkimatta tuo juuri kopiosuojauksen takia..

415.2.2006 10:19

siinähän sen taas näki :/ koht on meil maidon seassakin jotain epäilyttäviä mömmöjä :D

515.2.2006 11:56

En usko,että tuo suojaus oli kuluttajien tiedossa. Joku epäonninen oli varmaankin saanut koneensa sillä sekaisin ja nosti asiasta kohun...

615.2.2006 11:57

Odottelinkin jo koskas tuollainen leffa-löytyy jossa on jokinasteinen kopiointisuojaus..ja avot sieltähän se putkahti...

715.2.2006 12:37

Quote:
Faktaa on, että jotain kopiosuojauksia levy-yhtiöiden pitää keksiä.
Itseasissa kyllä rohkenen väittää vastaan, mielummin vaikka säästäisivät kopiosuojauksiin tuhlatut rahat ja laskisivat tuotteiden hintoja niinku sitä on jo liian monta vuotta toitotettu... Mutta minkäs teet kun ahneuden sokaisemat idiootit ei voi asiaa ymmärtää... Kuitenki aika monelle syy jättää ostamatta on ylikorkeat hinnat...

815.2.2006 12:54

yhdyn @creep82@:n sanomaan

915.2.2006 13:04

Miksihän en ole yllättynyt tämänkin uutisen luettuaan.. Tuohon kopiosuojauksen tarpeeseen täytyy kyllä sanoa, että olen toista mieltä. Ensinnäkin on muistettava, että kaikilla dvd-levyillähän on yksi suojaus jo valmiiksi. Syy kehitellä lisää on tosin se, että siitä ole ollut vuosiin mitään "iloa". Ja mitä kauemmin suojauksia tungetaan tuotteisiin sen varmempi voi olla siitä, että useilta teknisesti valveutuneilta ne hyllyyn myös jäävät. Kopiointia/hirmuista "piratismia" rajoittavana sillä ei ole mitään merkitystä, mutta periaatteena sitäkin enemmän. Mutta kukin tavallaan, jos haluaa ampua itseään jalkaan niin siitä vain.

1015.2.2006 15:03

Kyllä mä sanon että jos suomeen tulee tuommoinen kopiointi suojaus DVD leffoihin niin en osta yhtäkään DVD:tä sen jälkeen.

1115.2.2006 17:11

No onpas taas.. Eiköhän sitä kohta jo ilmaannu sellainen dvd joka on ujutettu täyteen viruksia ja välittömästi kun sen yrittää kopioda koko lauma asentuu koneelle..

1215.2.2006 17:41

Jättäisivät tekemättä leffansa, jos eivät tahdo niitä katsottavan.

1315.2.2006 18:00

Ei sinänsä mikään yllätys. Kun noille mediajäteille turvattiin oikeus suojauksiin. Tämmöstä oli oikeastaan odotettavissa. Siinä nyt nähdään kuika järkevä lex Karpela on. Tämän perusteella miten tärkeää olisi sallia suojausten tutkiminen. Aika näyttää minkälaista sontaa ne mediajätit vielä levyille pistää. Tokko tää vielä viimeiseksi jää.

1415.2.2006 18:21
Alterdu
Inactive

no onneks noita leffoja ei hirveesti tule ostettua,sitä paitsi tuota leffaa en kyllä menis ostamaa saati jos viihtii edes peerätä.. kohta noissa on joku dvd soitin suojaus ettei niitä voi katella ollenkaan kyllä tää on mielenkiintoista kuinka tää systeemi kaataa ittensä.. hyr hyr.. :)

1516.2.2006 2:43

Kyllähän Suomi-versiostakin löytyy jonkinlainen suojaus Huom. logon vieressä lukee "This DVD contains copy control technologies that prevent copying and may only be played on licensed devices"

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.2.2006 @ 02:44

1616.2.2006 3:02
RootKit
Inactive

Varmasti 99,9% prosentissa laillisesti myytävistä DVD-levyistä on kopiosuojaus.

1716.2.2006 5:00
yuni
Inactive

Yksi syy vähemmän ostaa tuo P**** leffa, kun voin sen ladata jos pitäisin leffasta.

1816.2.2006 6:45

Quote:
Kyllähän Suomi-versiostakin löytyy jonkinlainen suojaus... Huom. logon vieressä lukee "This DVD contains copy control technologies that prevent copying and may only be played on licensed devices"
Voisikohan tuossa olla sitten tuo sama rootkit-suojaus kuin Saksassakin... vuokrasin nimittäin äsken elokuvan (yölento) jonka takana on myös tuo kopiosuojattu-logo, mutta ei tässä mitään "copy control"-selityksiä ole. =/ Alkaa muuten näitä uusilla kopiosuojauksilla varustettuja DVDeitä nykyään olla aika paljon, vaikka monet väittävät että näin ei olisi.

1916.2.2006 8:21

Jospa levy- ja elokuvayhtiöt ovat laskeneet, että saavat enemmän rahaa, kun "pakottavat" ensin kaikki lataamaan leffansa netistä ja vaativat sitten kaikilta lataajilta kunnon vahingonkorvauksia.

2016.2.2006 8:21

edit: Kas, sain postattua tuplana:)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.2.2006 @ 08:22

2116.2.2006 10:37

Alkuperäisen uutisen lähdelinkki viittaa Heise onlinen saksankieliseen artikkeliin aiheesta, mutta sivustolta löytyy myös (suurinpiirtein) sama juttu englanniksi veisteltynä: http://www.heise.de/english/newsticker/news/69608

2216.2.2006 17:32

Äänestän lompakollani,en tule maksamaan tässä elämässä penniäkään (vapaaehtoisesti) yhdestäkään rootkit tai vastaavalla suojauksella varustetuista videosta,on se hämmästyttävää kun tietää että netistä waretettut leffat on turvallisempia käyttää kuin kaupasta ostettu,kyllä tähänkin pitäis joku järki saada!

2317.2.2006 16:00

Tähän asti olen vielä hyviä elokuvia tukenut ostamalla niitä Internetistä alennusmyynnistä - mutta enää en uskalla ostaa mitään ellen pääse tutkiskelemaan kansipapereita tällaisten kopiosuojausten varalta. Elokuvien hinnat ovat törkeän kalliita - varsinkin minunlaiselleni opiskelijalle, siksi voinkin ostaa elokuvia vain alennusmyynnistä, mutta nyt pitää mennä fyysisesti kauppaan varmistamaan ettei tule ostettua ihan mitätahansa roskaa. EI NÄIN! Jos tämä "piratismi" halutaan saada kitkettyä, elokuvateollisuuden on voitava tarjota 1) tuotteita, joiden hinta ei ole järejettömän suuri 2) tuotteita, joiden laatu voi kilpailla "piraattituotteiden" kanssa. Tähän mennessä en ole löytänyt kumpaakaan kriteeriä täyttäviä elokuvia kauppojen hyllyiltä. Alennusmyynnissä elokuvat voivat maksaa noin 5€/kpl, mikä on mielestäni kohtuullinen hinta. Levyjen laatu ei kuitenkaan ole kovin hyvä, jos niitä ei kopiosuojausten takia uskalla tietokoneessa soittaa. Kohta DVD-levyt varmaan tukevat vain yhtä tiettyä soitinta, joka myydään erikseen sievoiseen 50 euron lisähintaan. *huoh* "Suosittelemme: Mr. & Mrs. Smith DVD-soitin elokuvan katselemiseen"

2418.2.2006 4:12

Quote:
Tähän asti olen vielä hyviä elokuvia tukenut ostamalla niitä Internetistä alennusmyynnistä - mutta enää en uskalla ostaa mitään ellen pääse tutkiskelemaan kansipapereita tällaisten kopiosuojausten varalta.
Jos tilaat nettikaupasta elokuvan missä ei ole mainittu myyjän sivuilla että kyseinen DVD on kopiosuojattu ja huomaat tuon merkin kotona niin älä avaa muoveja vaan lähetän levy takaisin ja vaadi vaihtoa/rahojen palautusta koska nettisivujen kuvauksesta puuttui oleellista tietoa tuoteetta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti
Amazon kasvattaa kassattomien Amazon Go -kauppojen määrää Amazon kasvattaa kassattomien Amazon Go -kauppojen määrää (22.2.2018 20:10)
Amazon kertoi pari vuotta sitten visiosta, jossa elintarvikekaupassa käyvän asiakkaan ei tarvitsisi jonottaa kassalla lainkaan, vaan voisi kävellä tuotteet valittuaan suoraan ovesta ulos. Amazon ....
Android Oreo -päivitykset lähtivät käyntiin Galaxy S8:lle Android Oreo -päivitykset lähtivät käyntiin Galaxy S8:lle (22.2.2018 18:56)
Samsung sai aiemmin tässä kuussa vihdoin julkaistua Android 8.0 Oreo -päivityksen viime vuoden Galaxy S -lippulaivapuhelimelleen. Galaxy S8:n omistajat joutuivat kuitenkin pian pettymään, sillä ....
uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä (22.2.2018 15:38)
BitTorrentin kehittämästä suositusta uTorrent-asiakasohjelmasta on löytynyt vakavia haavoittuvuuksia. Googlella työskentelevä tietoturvatutkija Tavis Ormandy havaitsi ohjelmissa olevien ....

Uutisarkisto