AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokia esitteli DVB-H-puhelimen

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 2.11.2005 17:35 Kommentteja (7)

Nokia esitteli DVB-H-puhelimen Nokia esitteli tänään ensimmäisen matkapuhelimensa, johon on integroitu sisään DVB-H-vastaanotin. Uutuuspuhelin, mallimerkinnältään N92, tuotiin julkisuuteen Mobility Conference 2005 -tapahtumassaan Barcelonassa. Vähän aikaa sitten yhtiö esitteli operaattoreille ensimmäisen kaupallisen DVB-H-lähetysten hallintaratkaisun.
Nokia kuvaa puhelintaan ensimmäiseksi laitteeksi, jossa yhdistyvät perinteisten TV-lähetysten monipuolinen tarjonta sekä langattomien päätelaitteiden liikkuvuus ja vuorovaikutteisuus. "Tuloksena on täysin uudenlainen mediamuoto, mobiilitelevisio", toteaa yhtiön Rich Media -osaston johtaja Richard Sharp "Mobiili-TV tarjoaa kuluttajille paljon uusia kiinnostavia palveluita ja samalla innovaatio- ja kasvumahdollisuuksia mobiili- ja media-aloille."

Ehkä niin, ainakin puhelimen ominaisuudet ovat vähintäänkin kohtuulliset. Laite on suunniteltu nimenomaan TV- ja videokuvan katselua varten. Mobiilitelevision käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Laitteen ohjelmaopas, ESG - Electronic Service Guide, kertoo saatavilla olevista tv-kanavista, ohjelmista ja palveluista. Matkapuhelimen muillekin ominaisuuksille on koitettu kehitellä hyödyllistä käyttöä: katsojat voivat esimerkiksi osallistua äänestyksiin ja antaa nopeasti ohjelmia koskevaa palautetta sekä etsiä Internetistä ohjelmiin liittyvää tietoa.

Laitteelle lupaillaan neljä tuntia TV:n katseluaikaa. TV-ohjelmia voi nauhoittaa ja niistä voi katsoa lyhyitä 30 sekunnin uusintoja. Silmille kuvan välittää laitteen 16 miljoonaa väriä tunnistava QVGA-tason 2,8-tuumainen näyttö.

Mobiililaitteiden kömpelöiden Internet-ominaisuuksien pahimpia kompastuskiviäkin on koetettu kiertää. N92 tukee Nokian uutta Internet-selainta, jonka Mini Map -toiminto osoittaa käyttäjälle hänen sijaintinsa verkkosivuilla näyttämällä kokonaisuudesta miniatyyrikuvan laitteen näytöllä. Koko sivun kattavan näkymän sanotaan tekevän sivun eri osien välillä navigoimisesta helpompaa.

DVB-H-lähetyksiä odotellessa puhelinta voi hyödyntää vaikkapa MP3-soittimena. N92 tukee jopa 2 gigatavun suuruista muistikorttia, jolle mahtuu noin 1500 musiikkikappaletta. Musiikin kuuntelu onnistuu joko laitteen sisäänrakennetuilla stereokaiuttimilla tai stereokuulokkeilla. Laitteessa on myös radio.

Muiden Nseries-tuotteiden tapaan Nokia N92 -laitteessa on myös tulostuslaatuisia kuvia ottava kahden megapikselin kamera sekä sähköpostiliitteiden tuki. Vaihtoehtoisia yhteysteitä on myös useita, laiteessa on Wi-Fi, infrapuna, Bluetooth sekä mahdollisuus tietokoneyhteyteen USB:n (2.0) kautta.

Laitetta voi odotella kauppoihin vuoden 2006 puolivälissä sellaisissa Euroopan, Afrikan ja Aasian maissa, joissa on tarjolla DVB-H palveluita. Laitteen arvioitu veroton myyntihinta on noin 600 euroa.

Noki esiteli vasta operaattoreille ensimmäisen kaupallisen DVB-H-lähetysten hallintaratkaisun, joka kantaa nimeä Nokia Mobile Broadcast Solution (MBS) 3.0. MBS tukee livetelevisio- ja radiolähetysten sekä videoleikkeiden lähetystä DVB-H-pohjaisissa verkoissa.

MBS:ään on sisällytetty tekniikat lähetettävän sisällön suojaamiseen ja katseluoikeuksien ostamiseen käyttäjäpäässä. Käytetty radiorajapinta perustuu avoimiin Nokian kehittämiin määrityksiin. Rajapinta määrittelee, miten päätelaite kytkeytyy DVB-H-verkkoon ja lähetyspalveluja tarjoaviin palvelimiin. Operaattorit voivat ottaa MBS:n käyttöönsä ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Lähteet:
Nokia (lehdistötiedote)
Prosessori

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

12.11.2005 19:44

Ei hullumman näköinen laite, vaikka vähän kyllä epäilyttää telkkarin ja kännykän yhdistelmä. Eipä tuo hintakaan ihan kohtuuton ole. Aika näyttää tuleeko nämä digi-tv-kännykät yleistymään vai jääkö tämäkin keksintö unholaan.

23.11.2005 4:33

Tämä digi-tv tulemin kännykkään oli odotettavissa jo kauan. Mikä sen kivempaa kun voi hiljaisina aikoina katsoa telkkaria töissä ilman isoja lisälaitteita tai vaikkapa katsoa uutiset työmatkalla. Ainut asia missä voidaan ryssiä pahasti on hinnoittelu koska jos hinta vedetään 1€ / h tai jotain tohon tapaa tulee tämäkin hieno keksintö kuolemaan tai käyttö vähäiseksi. Juuri tälläisen huonon hinnoittelun takia gprs ym yhteyksien käyttö ei lisääntynyt räjähdysmäisesti muuta kuin yrityksissä joissa saatiin jotenkin edes kohtuulliset kiinteät kuukausimaksut. Mobiili TV:n hinnoitteluun pitäisi EHDOTTOMASTI saada kiinteä kuukausimaksullinen systeemi ja rinnalle joku kertamaksu niille ketä ei palvelua juuri käytä. Itse voisin maksaa 5-10 € / kk maksimissa siittä ilosta että voin katsoa 2h max päivässä telkkua koska akku ei sen kauemmin kestä jos joutuu vähän puhelimeen puhumaankin =)

33.11.2005 10:54
PELIHIRMU
Inactive

Quote:
Eipä tuo hintakaan ihan kohtuuton ole.
huom.Laitteen arvioitu VEROTON myyntihinta on noin 600 euroa että laitteen hinta todellisuudessa on varmaan jotain aivan muuta

43.11.2005 11:15

No eiköhän tuokin hinta romahda parissa vuodessa, vaikka kukapa enää silloin tuollaista romua haluais :). Mutta omasta mielestä aika turha yhdistää telkkaa ja kännykkää... Jotenkin tuntuu vain että valmistajat haluavat olla tekniikan kehityksen kärjessä. Kännykkä + soitin ja +PDA (bisnesmiehille) ovat jo tarpeeksi IMHO

54.11.2005 6:40
yuni
Inactive

Jep, mutta parissa vuodessa tulee myös varmasti kaikennäköistä muuta haastajaa, joten tuota ei varmana tule ostettua, muutenkin puhelimessa tv on aika tylsä, meinaan ettei sitä loppujen lopuksi kerkeä hirveästi käyttämään, esim. Mp3 soittimelle on paljon enemmän tehokäyttöä, sitä voi kuunnella, ja keskittyä muuhunkin. Jos teeveetä rupeaisi töissä kattelemaan, ei pomo oikein tykkäisi :) Mutta varmasti jollekkin tuo on mukava kiva laite, ei minulle tosin ! ;D

612.11.2005 14:40
kumipuu
Inactive

enpä menisi ihan heti ostamaan. toimiva laite varmasti, mutta odottelen aikani ja kyllä tv on ihan hyvä olla kännykässäkin. jossakin olis vaeltamassa niin näkisi esim. uutiset? näkyvyys heikko mutta puhelin näkyy.

712.7.2006 14:02

No hei Daa! DVB-H- ei tuu olemaan pian enää ja tv-katselun maksaa aivan perkeleesti! koska DMB-standardii tulee....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto