AfterDawn: IT-alan uutiset

HomePlug AV: kodin lähiverkko sähköverkkoon

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.8.2005 07:06 Kommentteja (8)

HomePlug AV: kodin lähiverkko sähköverkkoon Globaali yritysjärjestö HomePlug Alliance hyväksyi viime viikon lopulla uuden lähiverkkoprotokollansa, joka hyödyntää tiedonsiirrossa normaalia sähköverkkoa. HomePlug AV -nimellä kulkeva teknologia mahdollistaa lähiverkon rakentamisen esimerkiksi koteihin ilman ylimääräisiä johdotuksia. Kaupallisia sovelluksia HomePlugista odotetaan nähtävän jo vuonna 2006.
HomePlug AV on jatkoa aiemmalle HomePlug 1.0 -standardille. Uusi HomePlug muuntaa kodin sähköverkon nopeaksi lähiverkoksi erityisen pistorasiaan kytkettävän muuntajarasian avulla. Tämän jälkeen kodin sähköverkko toimii lähiverkkona, joka kykenee siirtämään dataa 200 megaa sekunnissa. Nopeutta on siis tarpeeksi MP3:sten ja jopa useiden HDTV-signaalien siirtämiseen kerralla.

HomePlug vaikuttaisi olevan hyvä ratkaisu niille, jotka haluavat katsella HDTV-lähetyksiään koko talossa tai siirtää musiikkia työhuoneen PC:ltä olohuoneen stereoihin. Koska HomePlug käyttää hyväksi jo olemassa olevaa sähköverkkoa, ulottuu sillä rakennettu lähiverkko käytännössä koko taloon.

Järjestelmän etuna kilpailijoihinsa nähden on siis se, ettei taloon tarvitse vetää uutta johdotusta, tosin myös langattomat Wi-Fi-verkot kiertävät tämän ongelman ja kykenevät siirtämään parhaimmillaan 108 megaa sekunnissa. Lisäksi kilpailevassa Gigabit Ethernet -verkossa bitit jyllää huomattavasti nopeammin, kun tietoa liikkuu parhaimmillaan giga sekunnissa.

HomePlug-verkolla saattaa olla myös muita ongelmia kuin kova kilpailu ratkottavanaan. Vielä on epäselvää esimerkiksi se, miten jännitepiikit vaikuttavat tiedonsiirtoon. Jos kodin verkossa on siis paljon virtaa kuluttavia laitteita, kuten esimerkiksi ilmastointilaitteisto, saattaa signaalin siirtyminen häiriintyä.

Ongelmia voi aiheuttaa myös tietokoneista ja hifilaitteista löytyvät jännitesuojapiirit ja regulaattorit, jotka napsivat verkossa esiintyvät piikit pois, sillä ne pitävät niitä häiriöinä. Samalla sähköverkosta karsiutuu todennäköisesti pois HomePlug AV:n siirtämä data. Tosin jos HomePlug-adapteri on suoraan kiinni pistorasiassa, ei tätä ongelmaa todennäköisesti esiinny.

HomePlug AV:n takana oleva HomePlug Alliance koostuu noin 50:stä globaalisti toimivasta yrityksestä. Allianssi on luotu nimenomaan edistämään ja kehittämään sähköverkkoa hyväksikäyttäviä tiedonsiirtotekniikoita ja tuotteita. Sen toiminnassa ovat mukana mm. Sharp, Sony, Earthlink, Motorola, Belkin ja ZyXel.

Lähteet:
HD Beat
HomePlug.org

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

122.8.2005 16:56

mitenkohän se kuuluisa tietoturva mahtaa toimia noissa vempaimissa, olisi meinaan aika hienoa asua kerrostalossa, jossa olisi suojaamattomia sähkölähiverkkoja

222.8.2005 17:28

Koulussa tuota testailtiin viime vuonna, kätevä tosiaan. sai jopa wlan-lähetintäkin esmes läppäriin. Sitä en muista, pystyikö noihin määrittämään sallittuja mac-osotteita, ei tainnut (mutta eikös lähiverkkoon voi yleensäkin määrittää ip/mac-ossat [tarvinee asiaan kuuluvan kytkimen], näinhän isoissa liikerakennuksissa muokataan esim. firmojen verkot erilleen). Mutta mitä tulee kerrostalojen sähköverkkoon: 1. jos ajatellaan että kerrostalossa on vaikkapa 3 rappua ja jokainen rappu omalla vaiheella elikkä maallikoille omalla sähköllä, kapenee tietoturvariski täten oman rapun väkeen (ei kierrä talomuuntajan läpi). 2. Signaali ei muistaakseni kovin usean sulakkeen ja mutkan kautta tullut kunnollisena perille. joten aika huoleti saa noiden kanssa olla, sitä paitsi tuo ei niin yleinen ratkaisu ole että sitä monella tulee olemaan käytössä ainakaan lähitulevaisuudessa mutta ainahan saattaa löytyä ääliöitä joita niin kovin kiinnostaa toisten koneiden sisältö, että ostaa parin sadan € hax0r laitteet.

322.8.2005 20:33

Toihan on sama kuin datasähkö! http://www.dsturku.net/fi/ ... kaverilla tuollainen oli eikä juurikaan hyvää sanottavaa jäänyt. Alakerran pesuhuoneessa oli vanhahko pesukone, joka tuotti häiriöitä verkkoon ja data oli sen mukainen. Hitsauslaitteet on sitten todella myrkkyä. Joku kirjoitti joskus että Japanissa tuo on kielletty?!

423.8.2005 11:19

joo. nuo taitaa olla aika turhia vehkeitä lopen, kun paljon sähköä vievät laitteet häiritsevät signaalin kulkua siniaallolla.

523.8.2005 16:27

Eiköhän myös ala pätkimään jos joku sattuu tökkäämään pistorasiaan hakkurivirtalähteen. Tai ihan minkä tahansa mikä ottaa sähköä "pätkittäin". PS. Mitä HDTV lähetyksiä?

623.8.2005 16:40
yuni
Inactive

Ei kyllä kiinnosta yhtään tuollanen, voihan se olla että hamassa tulevaisuudessa ideaa kehitetään sen laatuiseksi ettei vanha pesukone häiritse. Mutta tuo on aika iso muutos, en todellakaan ottaisi käyttöön tota.

723.8.2005 19:15

Asiahan on sinänsä vanha juttu. Kyse on enemmänkin sovellutuksen parantamisesta ja todellilsen käyttäjäverkon etsinnästä samalla. Idea on hieno, verkon rakenne on kaikkialla olemassa. Suodatintekniikka, häiriöalttius kumpaankin suuntaan - siinä vaikeusastetta ihan d-insinöörillekin. Purskedataa kai on käytössä ihan kivasti. Ohjaussignaaleja lähetetään, mittareita luetaan verkon läpi jne.

87.11.2005 5:30

Hei, alla vähän vastauksia yleisimpiin luuloihin: 1. Homeplug standardi on aivan eri asia kuin datasähkö Datasähkösovellukset ovat sähköyhtiöiden ratkaisuja jakaa nettiyhteys sähkön kuluttaja-asiakkaille sähkön siirtolinjoja pitkin. Siirtomatkat ovat pitkiä, jolloin mm. tehoa tarvitaan paljon. Datasähkö aiheuttaa häiriöitä ja on altis häiriöille. Homeplug on kotitalouksiin tarkoitettu tekniikka, joka on tarkoitettu dynaamisen kotiverkon rakentamiseksi. Sillä esimerkiksi voidaan helposti jakaa ADSL yhteys muihinkin huoneisiin. Homeplug signaali on hajaspektrilähete, jonka ei ole altis häiriöille. Sen käyttämä teho on hyvin pieni, joten se ei myöskään aiheuta häiriöitä. 2. Homeplug toimii vaiheelta toiselle Lähes joka kodissa on ryhmäkeskus kilowattituntimittareineen, jonka kautta signaali siirtyy myös eri vaiheisiin kytkettyihin pistorasioihin. Tämä kuitenkin vaimentaa signaalia jonkin verran, joten jos esimerkiksi asunto ja autotalli ovat kaukana toisistaan ja eri vaiheilla niin yhteys ei välttämättä toimi. (Homeplug standardin mukainen maksimi siirtomatka pienestä tehosta johtuen on vain 200 m). 3. Suojaus Käytettävä signaali, joka sähköön (50 Hz siniaalto) moduloidaan on luokkaa 4-21 MHz. Huoneiston kilowattituntimittari vaimentaa näitä korkeataajuisia signaaleja, eikä yhteys siten välttämättä edes toimi kerrostalossa asunnosta toiseen. Tämän lisäksi jokainen voi määrittää omille Homeplug adaptereilleen oman suojausavaimen, jonka jälkeen adaptereiden välinen liikenne on täysin kryptattu DES-salauksella, eivätkä naapurit pääse kurkkimaan verkkoon läheskään niin helpolla kuin WLan verkkoon. -Jan Jensen Devolo Homeplug -tuotteiden maahantuoja Suomessa http:/www.chjensen.fi/devolo

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto