AfterDawn: IT-alan uutiset

Euroopan Parlamentti hyväksyi ohjelmistopatentit -- rajoituksin

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 24.9.2003 22:13 Kommentteja (7)

Euroopan Parlamentti hyväksyi ohjelmistopatentit -- rajoituksin Euroopan Parlamentti äänesti tänään paljon kohua aiheuttaneesta direktiivistä eli ohjelmistopatentit hyväksyvästä direktiivistä. Ennakkoon pelättiin paljon, että EU:hun syntyisi Yhdysvaltain kaltainen "naurettavia patentteja" myöntävä järjestelmä, joka sallisi esim. Amazon.com:n "one-click shopping"-patentin tyylisten "keksintöjen" läpimenon EU-maiden patenttiviranomaisten käsittelyssä.
Parlamentti päätti tänään pidetyssä äänestyksessä hyväksyä Euroopan Komission ehdottaman lain selvällä ääntenenemmistöllä. Mutta positiivisena puolena asiassa voidaan pitää selkeästi sitä, että Parlamentti teki lakiesitykseen yli 120 korjausta ja muutosta ennen lakiesityksestä äänestämistä. Tehdyt muutokset poistivat lailta selkeästi pahimman raateluhampaat, sillä lakiin tehtiin mm. muutoksia jotka estävät "itsestäänselvyyksien" ja algoritmien patentoinnin. Lisäksi patenteista huolimatta mikäli yhteensopivuuskysymysten vuoksi tarvitaan patentoitua ohjelmakoodia, siitä ei tarvitse maksaa rojalteja kellekään. Juuri tämäntyyppisiä lainsäädännöllisiä muutoksia mm. suomalainen EFFI ja sen eurooppalaiset sisarjärjestöt olivat ajaneet kampanjoinnillaan.

Seuraava kanto kaskessa saattaa olla Euroopan Komissio. Tietoliikenneasioista päättävä komissaari Bolkestein ilmoitti ennen Parlamentit äänestystä, että jos Parlamentti tekee hänen mielestään vääränlaisia muutoksia direktiiviesitykseen -- eli juuri sellaisia, joita Parlamentti nyt sitten teki, jotka rajoittivat ohjelmistojen patentoimista selkeästi -- hän vetää esityksen pois parlamentin käsittelystä ja siirtää asian Euroopan Patenttikomission käsiteltäväksi, jolloin Parlamentilla ei olisi uusiin patenttisäännöksiin minkäänlaista sananvaltaa.

Lisää aiheesta:

FFII
ZDNet UK
TheRegister
VNUNet
EFFi

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

125.9.2003 12:58
naapuri
Inactive

Anteeksi iso aukko sivistyksessäni, mutta mikä oikein on "one-click shopping"?

225.9.2003 13:14

Liekö tuo bolkenstein joku jenkkien agentti tms? :D

325.9.2003 14:34

What is One-Click Shopping? With One-Click Shopping you'll never have to re-enter your customer information, shipping preferences, credit card numbers or gift wrap selections ever again!

425.9.2003 16:40

Jos parlamentin päätös ei miellytä komissaaria, tämän saa jättää parlamentin esityksen täysin huomioimatta? Onko tämä demokratiaa? Toivottavasti ymmärsin nyt jotain väärin.

525.9.2003 19:56

Opolo ? onhan tuo demokratiaa, juuri sitä demokratiaa jota mm. ddr harjoitti..

625.9.2003 19:56

Opolo ? onhan tuo demokratiaa, juuri sitä demokratiaa jota mm. ddr harjoitti..

725.9.2003 21:08
ArvoPahvi
Inactive

Miten se meni sen kommaribändin (ultrabra) lauluissa.. "Tappakaa komissaarit, nuo kurjat koirat". Korjatkaa jos meni väärin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto