AfterDawn: IT-alan uutiset

P2P vs. RIAA -väittely

Kirjoittaja Jari Ketola @ 7.7.2003 22:09 Kommentteja (3)

News.com on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin, jossa Freenetin kehittäjältä Ian Clarkelta sekä RIAA:n lakiosaston varajohtajalta Matt Oppenheimilta kysellään, onko P2P-verkkojen käyttäjällä mahdollisuutta tai edes oikeutta liikkua verkossa nimettömänä.
Freenet on hajautetun rakenteen ja solujen välisen liikenteen salauksen päälle rakennettu vertaisverkko, joka on Clarken mukaan erittäin turvallinen ja takaa yksityisyydensuojan jopa Kiinan kaltaisessa valtiossa -- Yhdysvalloista puhumattakaan.

Kysyttäessä mahdollisuuksista salata henkilöllisyys P2P-verkoissa Oppenheim toteaa, ettei mikään järjestelmä takaa täydellistä anonymiteettiä. Hän ei kuitenkaan pidä mahdollista ongelmaa merkittävänä, koska RIAA tulkitsee aikaisempaa Madster-tuomiota siten, että tekijänoikeusrikkomukseen syyllistyvän suojeleminen edellämainitunkaltaisin, teknisin keinoin, on itsessään laitonta. Oppenheim vertaa P2P-käyttäjän henkilöllisyyden "paljastumista" naamioituun pankkiryöstäjään -- jos naamio poistetaan ja ryöstäjä tunnistetaan, ei tällä ole mahdollisuutta esittää valitusta tapahtuneesta.

Clarke tulkitsee Madster-päätöstä kuitenkin eri tavalla eikä näe, että P2P-ohjelman valmistajaa voitaisi pitää vastuullisena käyttäjien tekemistä rikkomuksista. "Jos pankkiryöstäjä käyttää ryöstön yhteydessä naamiota, ei kai kukaan kuvittelisi syyttävän naamion valmistajaa rikollisen toimista."

Artikkeli on kokonaisuudessaan varsin mielenkiintoista luettavaa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

19.7.2003 8:34

Aivan, Ja miettikääpäs asiaa jos P2P verkot yhtäkkiä vain saataisin suljettua / sulkeutuisi itsestään niin RIAA:n ukot voisivat vain olla kahvilla ja massi juoksisi koska onhan p2p suurin ongelma heille... Ad myös hiljenisi uutisosastoiltaan jonkin verran varmasti. Tuohon viimeiseen vertaukseen en yhdy sillä se kulkee väärään suntaan viittaavasti. jos tietäisin kuka P2P ohjelmia on koodannut ekana menisin patentit viemään ja polttaisin ne... esimerkiksi ftp, irc ja icq yms. toimivat samaan tarkoitukseen kun tietää mitä tekee.

214.7.2003 14:54

P2P verkkoja ei tulla koskaan saamaan suljettua ainakaan ihan kaikkia..

316.7.2003 4:51
mcmauu
Inactive

eiköhän toi netti kumminkin ole niin iso juttu,ei ne voi kaikkia tuomita,uskoisin että tohon tulee joku vähän oikeuksiakin jättävä päätös lopulta..saahan kopattuja cd levyjäkin tuoda esim.virosta parisen kappaletta vaikka se on kiellettyä..peace:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto