AfterDawn: IT-alan uutiset

P2P vs. RIAA -väittely

Kirjoittaja Jari Ketola @ 7.7.2003 22:09 Kommentteja (3)

News.com on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin, jossa Freenetin kehittäjältä Ian Clarkelta sekä RIAA:n lakiosaston varajohtajalta Matt Oppenheimilta kysellään, onko P2P-verkkojen käyttäjällä mahdollisuutta tai edes oikeutta liikkua verkossa nimettömänä.
Freenet on hajautetun rakenteen ja solujen välisen liikenteen salauksen päälle rakennettu vertaisverkko, joka on Clarken mukaan erittäin turvallinen ja takaa yksityisyydensuojan jopa Kiinan kaltaisessa valtiossa -- Yhdysvalloista puhumattakaan.

Kysyttäessä mahdollisuuksista salata henkilöllisyys P2P-verkoissa Oppenheim toteaa, ettei mikään järjestelmä takaa täydellistä anonymiteettiä. Hän ei kuitenkaan pidä mahdollista ongelmaa merkittävänä, koska RIAA tulkitsee aikaisempaa Madster-tuomiota siten, että tekijänoikeusrikkomukseen syyllistyvän suojeleminen edellämainitunkaltaisin, teknisin keinoin, on itsessään laitonta. Oppenheim vertaa P2P-käyttäjän henkilöllisyyden "paljastumista" naamioituun pankkiryöstäjään -- jos naamio poistetaan ja ryöstäjä tunnistetaan, ei tällä ole mahdollisuutta esittää valitusta tapahtuneesta.

Clarke tulkitsee Madster-päätöstä kuitenkin eri tavalla eikä näe, että P2P-ohjelman valmistajaa voitaisi pitää vastuullisena käyttäjien tekemistä rikkomuksista. "Jos pankkiryöstäjä käyttää ryöstön yhteydessä naamiota, ei kai kukaan kuvittelisi syyttävän naamion valmistajaa rikollisen toimista."

Artikkeli on kokonaisuudessaan varsin mielenkiintoista luettavaa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

19.7.2003 8:34

Aivan, Ja miettikääpäs asiaa jos P2P verkot yhtäkkiä vain saataisin suljettua / sulkeutuisi itsestään niin RIAA:n ukot voisivat vain olla kahvilla ja massi juoksisi koska onhan p2p suurin ongelma heille... Ad myös hiljenisi uutisosastoiltaan jonkin verran varmasti. Tuohon viimeiseen vertaukseen en yhdy sillä se kulkee väärään suntaan viittaavasti. jos tietäisin kuka P2P ohjelmia on koodannut ekana menisin patentit viemään ja polttaisin ne... esimerkiksi ftp, irc ja icq yms. toimivat samaan tarkoitukseen kun tietää mitä tekee.

214.7.2003 14:54

P2P verkkoja ei tulla koskaan saamaan suljettua ainakaan ihan kaikkia..

316.7.2003 4:51
mcmauu
Inactive

eiköhän toi netti kumminkin ole niin iso juttu,ei ne voi kaikkia tuomita,uskoisin että tohon tulee joku vähän oikeuksiakin jättävä päätös lopulta..saahan kopattuja cd levyjäkin tuoda esim.virosta parisen kappaletta vaikka se on kiellettyä..peace:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tämä fontti saa esseesi näyttämään pidemmältä Tämä fontti saa esseesi näyttämään pidemmältä (19.9.2018 12:57)
Monille opiskelijoille on varmasti tuttu tilanne, kun raportin tai esseen vähimmäispituus ilmoitetaan sivuina ja sanottava alkaa uhkaavasti loppua kesken. Usein ratkaisua etsitään marginaaleista, ....
Sony yllätti – Julkaisee alkuperäisestä PlayStationista mini-version! Sony yllätti – Julkaisee alkuperäisestä PlayStationista mini-version! (19.9.2018 11:54)
Nintendo on tarttunut kiitettävällä tavalla kiinni nykyisestä minikonsolitrendistä ja julkaissut uusia versioita sen legendaarisista konsoleista. Mukana tulee joukko klassikkopelejä, joita hakattiin ....
WhatsApp kehittää uutta toimintoa – Pidentää akkukestoa WhatsApp kehittää uutta toimintoa – Pidentää akkukestoa (19.9.2018 11:43)
Iltamyöhäsellä sängyssä WhatsAppia hakkaaville on luvassa hyviä uutisia, sillä pikaviestisovellukseen on tulossa tumma Dark Mode -teema. Aktivoinnin jälkeen WhatsAppin värimaailma muuttuu vaaleasta ....
YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa (19.9.2018 08:16)
YouTube lähti pelivideoihin mukaan hieman myöhässä, minkä takia Twitch on päässyt kasvamaan nykyiseen kokoluokkaansa videopalveluna. YouTube on yrittänyt kampittaa Twitchiä omalla YouTube Gaming ....
Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality (19.9.2018 08:02)
Jos tykkäät käyttää Firefoxia tietokoneella ja puhelimessa, niin enää ei ole syytä olla käyttämättä sitä myös virtuaalilaseilla. Mozilla on nimittäin julkaissut Firefox Reality -nimisen verkkoselaimen, ....

Uutisarkisto