AfterDawn: IT-alan uutiset

Uutisointia Suomessa EUCD:stä

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 30.8.2002 18:14 Kommentteja (3)

Saimme tänään kasan vinkkejä suomalaisiin uutispalveluihin, joissa kommentoitiin EUCD-lain liittämisprosessia suomalaiseen lainsäädäntöön. Uutiset olivat toki mielenkiintoisia, mutta mitään uutta ne eivät tarjonneet niille, jotka ovat aktiivisesti seuranneet uutisointia esim. AfterDawn.com:ssa tai EFFi:n tiedotusta.
Eli siis Suomen tilanne EUCD-lain sisällyttämisessä Suomen lakeihin on edelleen täsmälleen sama kuin pari kuukautta aiemmin -- opetusministeriö (seikka, jota kukaan asiaan perehtynyt ei ole vielä pystynyt tajuamaan on se, että miksi opetusministeriö, miksei joku asiasta jotain tajuavakin, kuten esim. kauppa- ja teollisuusministeriö) on laatinut lain luonnoksen, joka menee siis syksyn aikana eduskuntakäsittelyyn mahdollisine muutoksineen. EFFi yrittää vaikuttaa lain pykäliin niin paljon kuin voi, mutta opetusministeriö on jo tyrmännyt EFFin "ryhmäksi vapaa-ajattelijoita", joita se ei vaivaudu edes tiedottamaan lainmuutoksista. Varsinaista lain henkeähän ei enää voida muuttaa, mutta kullakin valtiolla on mahdollisuus lisätä lakiin poikkeustapauksia, kuten tutkimuskäyttö, kirjastot, jne -- ja Suomen luonnoksessa mitään näistä ei ole lisätty!

Jokatapauksessa, vaikkakin päämedioiden herääminen vasta nyt, kun ollaan viime metreillä, hymyilyttää ja ärsyttää samaan aikaan, on hyvä että Suomessakin herätään edes nyt, kun teoreettisesti jotain asialle voidaan vielä tehdä. EUCD:hän siis kieltää kaikki kopiointisuojausten ohitukset, niistä kertomisen, puhumisen, neuvomisen, jakelun, myynnin ja mainostamisen -- eli uutinen siitä, että CD-levyjen kopiointisuojaus voidaan ohittaa tussilla saattaa heilauttaa saitin pitäjän useammaksi vuodeksi vankilaan, DeCSS:n tai SmartRipperin jakelu sivuilla heilauttaa aivan varmasti häkkiä, kotona oman omistaman CD:n kopiointi esim. CloneCD:llä, jos levyssä on kopiointisuojaus, on laitonta, jne. Ja ei, kasettimaksu CD-levyiltä ei poistu.

Aiheesta lisää:

Digitoday
Nelonen
EFFi

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

130.8.2002 18:23

Kannattaa myös muistaa että tämän lisäksi kasettimaksua ollaan laajentamassa myös kopiointilaitteisiin median lisäksi. Jossain logiikka mättää pahemman kerran. Nykyisellään lakimuutos tulee tekemään valtaosasta suomalaisia rikollisia. Myös lain rikkominen tulee jälleen yleisesti hyväksytymmäksi, kun laki ja käytäntö eivät kohtaa.


Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

231.8.2002 19:04

Millä lailla EUCD muuten tulee voimaan astuessaan vaikuttamaan Afterdawniin? Ainakin nuo kopiontisuojausohitusjutut taitatavat jäädä vähemmälle. Entä täytyykö vanhoja keskusteluja laittomista aiheista poistaa?

331.8.2002 19:53

Guidet ja keskustelut pysyvät entisellään, mutta softat (SmartRipper lähinnä) saatte etsiä itse -- ja tietenkin niihin (muissa saiteissa oleviin rippereihin) linkkaaminen kielletään forumeissa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto