AfterDawn: IT-alan uutiset

Real alkaa tukemaan MPEG-4 -standardia

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.12.2001 21:05

RealNetworks ilmoitti eilen, että kaikki sen tulevat tuotteet tulevat jatkossa tukemaan MPEG-4-videoformaattia. Realin päätös merkitsee valtavaa voittoa MPEG-4:lle, sillä Real on maailman yleisin verkossa käytetty videoformaatti, murskaten jalkoihinsa jopa Microsoftin formaatit.
Viimeisen vuoden ajan sekä Real että Microsoft ovat lähinnä keskittyneet omien teknologioidensa puolustamiseen ja laajentamiseen kaikkeen mahdolliseen mikä liittyy videoon ja audioon -- tällä välin kilpailijat ovat pyrkineet yhteen yhteiseen standardiin, joka mahdollistaisi hyvälaatuisen videokuvan välityksen verkossa mille tahansa toisto-ohjelmalle. Alan yritysten yhteistyöelimeksi on perustettu ISMA, joka valitsi tänä vuonna MPEG-4:n tulevaksi pakkausformaatiksi standardeissaan ja samalla valitsi Applen QuickTime-tekniikan kyseisen videon kehysrakenteeksi (huomautamme tässä, että AVI, QuickTime tai ASF eivät yksikään ole pakkaustekniikoita, vaan ne kertovat vain tiedoston rakenteen ohjelmille, varsinainen pakkaus voi tapahtua millä tahansa tekniikalla).

Epäilevimmät analyytikot ovat jo ehättäneet tuomitsemaan Realin siirron pakon sanelemaksi, sillä lähes kaikki maailman suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat sitoutuneet ISMAn mukaisiin määritelmiin laitteissaan ja vastaavasti Real näkee langattoman tiedonsiirron selkeänä jatkeena laajentumispyrkimyksilleen multimedian saralla. Tämä voi olla tottakin, mutta siirto on silti hyväksi koko alalle, kun ohjelmien epäyhteensopivuudet lähestulkoon katoavat verkkovideon katselusta.

Ainoa puuttuva linkki toimivassa yhteistyösä on enää Microsoft, joka on ilmoittanut pitäytyvänsä omassa WMV-formaatissaan. Hauskinta asiassa on se, että WMV pohjautuu MPEG-4 -standardiin, mutta se sisältää kasan Microsoftin tekemiä muutoksia, joka tekee formaatista epäyhteensopivan MPEG-4:n kanssa.

Maailman kuuluisin MPEG-4:een pohjautuva videoformaatti lienee tällä hetkellä DivX, jonka historia on vähintäänkin polveileva -- DivX luotiin alunperin Microsoftin WMV-formaatin pohjalle ilman Microsoftin lupaa ja formaatista muutettiin mm. ääniformaattia hieman. Tämän jälkeen DivX muokkautui alaspäin "alkuperäisen" DivX:n kanssa yhteensopivaksi lailliseksi formaatiksi, joka edelleenkin pohjautuu löyhästi MPEG-4:een, mutta ei ole kuitenkaan sen kanssa yhteensopiva.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus (23.9.2018 12:19)
Apple on PR-kuvaltaan varsin liberaali yhtiö, mutta yhtiön sisäinen ohjenuora on kuitenkin melko konservatiivinen ja varovainen. Teknologiajätti esimerkiksi kieltäytyy levittämästä App Storessa ....
Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....

Uutisarkisto