AfterDawn: IT-alan uutiset

Real alkaa tukemaan MPEG-4 -standardia

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.12.2001 21:05

RealNetworks ilmoitti eilen, että kaikki sen tulevat tuotteet tulevat jatkossa tukemaan MPEG-4-videoformaattia. Realin päätös merkitsee valtavaa voittoa MPEG-4:lle, sillä Real on maailman yleisin verkossa käytetty videoformaatti, murskaten jalkoihinsa jopa Microsoftin formaatit.
Viimeisen vuoden ajan sekä Real että Microsoft ovat lähinnä keskittyneet omien teknologioidensa puolustamiseen ja laajentamiseen kaikkeen mahdolliseen mikä liittyy videoon ja audioon -- tällä välin kilpailijat ovat pyrkineet yhteen yhteiseen standardiin, joka mahdollistaisi hyvälaatuisen videokuvan välityksen verkossa mille tahansa toisto-ohjelmalle. Alan yritysten yhteistyöelimeksi on perustettu ISMA, joka valitsi tänä vuonna MPEG-4:n tulevaksi pakkausformaatiksi standardeissaan ja samalla valitsi Applen QuickTime-tekniikan kyseisen videon kehysrakenteeksi (huomautamme tässä, että AVI, QuickTime tai ASF eivät yksikään ole pakkaustekniikoita, vaan ne kertovat vain tiedoston rakenteen ohjelmille, varsinainen pakkaus voi tapahtua millä tahansa tekniikalla).

Epäilevimmät analyytikot ovat jo ehättäneet tuomitsemaan Realin siirron pakon sanelemaksi, sillä lähes kaikki maailman suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat sitoutuneet ISMAn mukaisiin määritelmiin laitteissaan ja vastaavasti Real näkee langattoman tiedonsiirron selkeänä jatkeena laajentumispyrkimyksilleen multimedian saralla. Tämä voi olla tottakin, mutta siirto on silti hyväksi koko alalle, kun ohjelmien epäyhteensopivuudet lähestulkoon katoavat verkkovideon katselusta.

Ainoa puuttuva linkki toimivassa yhteistyösä on enää Microsoft, joka on ilmoittanut pitäytyvänsä omassa WMV-formaatissaan. Hauskinta asiassa on se, että WMV pohjautuu MPEG-4 -standardiin, mutta se sisältää kasan Microsoftin tekemiä muutoksia, joka tekee formaatista epäyhteensopivan MPEG-4:n kanssa.

Maailman kuuluisin MPEG-4:een pohjautuva videoformaatti lienee tällä hetkellä DivX, jonka historia on vähintäänkin polveileva -- DivX luotiin alunperin Microsoftin WMV-formaatin pohjalle ilman Microsoftin lupaa ja formaatista muutettiin mm. ääniformaattia hieman. Tämän jälkeen DivX muokkautui alaspäin "alkuperäisen" DivX:n kanssa yhteensopivaksi lailliseksi formaatiksi, joka edelleenkin pohjautuu löyhästi MPEG-4:een, mutta ei ole kuitenkaan sen kanssa yhteensopiva.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla (21.3.2018 10:25)
Jalankulkijan kuolemaan johtanut onnettomuus Arizonassa tällä viikolla on saanut itsestään ajavia autoja kehittävät yhtiöt varpailleen. Ainakin Toyota on päättänyt keskeyttää teknologian testaamisen ....
2 kommenttia
Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan (21.3.2018 09:56)
Lytro oli jotain vuosia sitten todella kuuma startup-yhtiö, jolla ei tuntunut olevan ongelmia saada toiminnalleen rahoitusta. Valokenttäkameraa, jonka avulla voidaan säädellä tarkennusta jälkikäteen, ....
Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera (21.3.2018 09:15)
Nokian 808 Pureview- ja Lumia 1020 -älypuhelimet muistetaan yhdestä seikasta: massiivisesta 41 megapikselin kamerasta. Puhelimet ovat saamassa modernimman haastajan, sillä Huawei on päättänyt ....
WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi (21.3.2018 09:06)
Facebook osti pikaviestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014 noin 19 miljardilla, mikä teki palvelun perustaneista Jan Koumista ja Brian Actonista kohtuullisen hyvin toimeentulevia. Rahalla ei saa ....
Google Play tuo suoratoistopelit Androidille Google Play tuo suoratoistopelit Androidille (20.3.2018 18:00)
Suoratoistettavista sovelluksista on ollut puhetta jo useita vuosia, mutta nyt ne näyttäisivät olevan tulossa ryminällä Androidille. Google on nimittäin esitellyt uuden Play Instant -ominaisuuden, ....

Uutisarkisto