AfterDawn: IT-alan uutiset

Real alkaa tukemaan MPEG-4 -standardia

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.12.2001 21:05

RealNetworks ilmoitti eilen, että kaikki sen tulevat tuotteet tulevat jatkossa tukemaan MPEG-4-videoformaattia. Realin päätös merkitsee valtavaa voittoa MPEG-4:lle, sillä Real on maailman yleisin verkossa käytetty videoformaatti, murskaten jalkoihinsa jopa Microsoftin formaatit.
Viimeisen vuoden ajan sekä Real että Microsoft ovat lähinnä keskittyneet omien teknologioidensa puolustamiseen ja laajentamiseen kaikkeen mahdolliseen mikä liittyy videoon ja audioon -- tällä välin kilpailijat ovat pyrkineet yhteen yhteiseen standardiin, joka mahdollistaisi hyvälaatuisen videokuvan välityksen verkossa mille tahansa toisto-ohjelmalle. Alan yritysten yhteistyöelimeksi on perustettu ISMA, joka valitsi tänä vuonna MPEG-4:n tulevaksi pakkausformaatiksi standardeissaan ja samalla valitsi Applen QuickTime-tekniikan kyseisen videon kehysrakenteeksi (huomautamme tässä, että AVI, QuickTime tai ASF eivät yksikään ole pakkaustekniikoita, vaan ne kertovat vain tiedoston rakenteen ohjelmille, varsinainen pakkaus voi tapahtua millä tahansa tekniikalla).

Epäilevimmät analyytikot ovat jo ehättäneet tuomitsemaan Realin siirron pakon sanelemaksi, sillä lähes kaikki maailman suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat sitoutuneet ISMAn mukaisiin määritelmiin laitteissaan ja vastaavasti Real näkee langattoman tiedonsiirron selkeänä jatkeena laajentumispyrkimyksilleen multimedian saralla. Tämä voi olla tottakin, mutta siirto on silti hyväksi koko alalle, kun ohjelmien epäyhteensopivuudet lähestulkoon katoavat verkkovideon katselusta.

Ainoa puuttuva linkki toimivassa yhteistyösä on enää Microsoft, joka on ilmoittanut pitäytyvänsä omassa WMV-formaatissaan. Hauskinta asiassa on se, että WMV pohjautuu MPEG-4 -standardiin, mutta se sisältää kasan Microsoftin tekemiä muutoksia, joka tekee formaatista epäyhteensopivan MPEG-4:n kanssa.

Maailman kuuluisin MPEG-4:een pohjautuva videoformaatti lienee tällä hetkellä DivX, jonka historia on vähintäänkin polveileva -- DivX luotiin alunperin Microsoftin WMV-formaatin pohjalle ilman Microsoftin lupaa ja formaatista muutettiin mm. ääniformaattia hieman. Tämän jälkeen DivX muokkautui alaspäin "alkuperäisen" DivX:n kanssa yhteensopivaksi lailliseksi formaatiksi, joka edelleenkin pohjautuu löyhästi MPEG-4:een, mutta ei ole kuitenkaan sen kanssa yhteensopiva.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto