AfterDawn logo

Virallinen kilogramman määritelmä muuttui tänään

AfterDawn AfterDawn
3 kommenttia

Tiettyjen asioiden luulisi pysyvän aina samoina. Mutta näin ei tietenkään ole. Tästä päivästä alkaen massan perusyksikkö, kilogramma, määritellään eri tavoin kuin aiemmin.

Tähän saakka SI-järjestelmän mukainen yksikkö on määritelty Ranskassa sijaitsevan mallikappaleen ja siitä tehtyjen kopioiden mukaan. Tällainen mallikappale löytyy myös Suomesta. Mutta koska fyysiset esineet ovat herkkiä muutoksille, on myös massan määrittely fyysisen kappaleen perusteella ongelmallista. Mikäli Ranskassa sijaitseva Le Grand K -kappale jostain syystä menettäisi painoaan, olisi tämä, uusi "kevyempi" kilogramma jatkossa virallinen kilogramma, korvaten aiemmat määritelmät.

Nyt kilogrammalle on annettu uusi, luonnonvakioihin perustuva määritelmä, joka ei enää riipu fyysisen mallikappaleen painosta. Tästä päivästä alkaen kilogramma määritellään Planckin vakion kautta. Kilogramman suuruus pysyy muutoksessa nykyisellä tasollaan. Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

3 KOMMENTTIA

user_org (vahvistamaton)1/3

Lainaus:

Tästä päivästä alkaen painon perusyksikkö, kilogramma, määritellään eri tavoin kuin aiemmin.


Vai olisko painon ykskkö newton ?, lähdeketjua seuraten kilogaramma on massan yksikkö, jonka paino taitaa vaihdella vähnä senkin mukaan missä mitataan.

mcmopo2/3

Lainaus:

Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.

Eikös ainakin ennempään jenkkien paunat perustunut eurooppalaiseen kiloon? Itse tuosta muutama vuosi sitten luin mutta en ainakaan itse muista että tuo olisi joskus muuttunut

user_org (vahvistamaton)3/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Lainaus:

Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.

Eikös ainakin ennempään jenkkien paunat perustunut eurooppalaiseen kiloon? Itse tuosta muutama vuosi sitten luin mutta en ainakaan itse muista että tuo olisi joskus muuttunut

Jos tuossa mietit onko pauna jokin SI perusyksikkö, niin se ei ole SI yksikkö. Wikipedia kerto paunalle tarkan kilogramma määrän, eli varmaan muistelen oikein ja uskottavaa, tai siis olisi outoa jos noin tärkeä massan yksikkö olisi jotain epämääräistä.

Jos mietit perusyksiköisen määrityksiä, niin uutisen lähteen mukaan kilogramma oli yksi viimeisesti perusyksiköistä jotka määriteltiin luonnonvakioiden mukaan, eli kilogramman lisäksi uudistus koski ampeeria, moolia, kelviniä, muutos voimaan kai samana päivänä. Enne kilogramma määrittelyä taisi olle vain kolme perusyksikkö seitsemästä määritelty luonnonvakiona.

(en siis tajua näistä mitään, vaan lähdettä seuraamalla tulkittu)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT