AfterDawn logo

Putin allekirjoitti Runet-lain – Venäjä valmistautuu omaan sisäiseen Internetiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Venäjän hallinnossa valmisteltu niin sanottu Runet-laki on saanut presidentti Vladimir Putinin allekirjoituksen, minkä ansiosta maa voi halutessaan irtaantua kokonaan maailmanlaajuisesta Internetistä. Irtaantumisen jälkeen Venäjällä voidaan käyttää maan sisäistä verkkoa.

Laki tulee voimaan tämän vuoden marraskuussa ja teleoperaattorit on velvoitettu noudattamaan sitä vuoteen 2021 asti ulottuvan siirtymäajan jälkeen. Venäjällä testattiin vuoden alussa irrottautumista muusta Internetistä.

Lain tavoitteena on varmistaa Venäjän verkkopalveluiden toimintakyky poikkeustilanteissa. Tällainen poikkeustilanne voisi olla esimerkiksi se, että jokin ulkovalta estää Venäjän pääsyn Internetiin. Tavoitteen toteuttamisen edellytyksenä on, että Venäjä rakentaa oman DNS-järjestelmän ja pakottaa operaattorit käyttämään sitä. Lisäksi operaattoreiden on asennettava verkkoihinsa viestintäviraston laitteistot, joilla virasto voi ohjata liikennettä poikkeustilanteissa.


2 KOMMENTTIA

etrade1/2

Onkohan Kiinalla vastaavaa, tai suunnitelmissa?

avthein2/2

Vihollinen kyllä osaa hyökätä maan sisältä käsin verkkoon joten Putinin "perustelut" ovat höpöhöpöä.

Tosin syyttömien kansalaisten massavalvontaa ja massakontrollia laki edistää merkittävästi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT